Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo, 22 Lis 2007, 15:29

>czyli mp3 player albo discman odpadają.

No Michale dowaliłeś :D

To tak jakbym ja sobie poszedł w swoich Soniakach na wrotki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@Rafaell, 22 Lis 2007, 15:33

>Wybierasz się w sobotę ze swoimisłuchawami na odsłuch wzmaka słuchawkowego Bayerdynamic A1 ?

>Pozdrawiam

>Rafaell

Jeżeli to jest w Krakowie to chętnie wybrałbym się, ale nie znam szczegółów co do tego spotkania

Rzeczywicie 600om to super rozwiazanie dla purystow zweikowych. Oczywiscie nie mozna liczyc tak wprost ze 600om to 20x lepsze tlumienie niz w 32omowych gdyz dochodzi rezystancja drutu. Ale korzysc jest bardzo slyszalna. Tylko te napiecie wyjciowe. Jeli juz to tylko stacjonarny wzm z wyjciem do 15V rms.

Rafaell, nie śmiej się. W KomputerŚwiecie przeprowadzili test porównawczy kilkunastu modeli mp3 playerów i jakość dźwięku oceniali na standardowych DT990 Pro. Bez komentarza. Wyniki porównania były oczywiście zaskakujące, zwłaszcza dla kogoś, kto ma jako-takie rozeznanie w temacie.

BTW, polecam posłuchać jakichś Grado wprost ze źródła przenośnego. Przy 32 omach i swobodzie, z jaką one grają, wypada to zaskakująco dobrze.

michelangelo, 22 Lis 2007, 16:41

Zaskakująco dobrze a wręcz rewelacyjnie to brzmia o dziwo ze wzmacniacza stacjonarnego Lake People G99/2 22,8 Ohmy przenośne słuchawki estradowe Shure E4c na żadnym gówienku przenośnym one tak nie zagrały również pierwszy raz tak wybitnie zagrały z pośród 8 dziurek które posiadam w domu (nie świntuszyć chodzi o gniazda słuchawkowe w sprzętach audio)

Jak ktoś jest chętny na odsłuchy słuchawkowe w Krakowie jutro o 14 to proszą się dopisywać w wzmacniaczach wysokich lotów,jedyna taka okazja posłuchać sporej ilości wygrzanych !!! słuchawek,wzmacniaczy słuchawkowych na wyśmienitym CD w jednym miejscu

Pozdrawiam

Rafaell

maly update z mojej strony na temat Woo4 + W5000 -->

tydzien temu pobawilem sie troche lampami w Woo4

wzmacniacz wykazywal sie zbytnia ostroscia i lekkim przechyleniem w strone wysokich ( teraz juz jestem niemal pewien ze byl strojony na HD 650 ) - pierwotna konfiguracja - ulyanov 6c19 + EH ecc82 + jan G.E. 6x4 - zostala zastapiona po wielu zmianach przez - svetlana 6c19P-V + mullard ecc82 + jan G.E 6x4 ( tu rowniez czekam na mullardy )

rowniez nastapila zmiana w W5000

"testowalem" wygluszanie sluchawek - zrobilem pierscieniowe podkladki z korka , krazki z gabki ( dosyc ciezka nawet mozna rzecz gumowata z duzymi porami otwartymi ) oraz cienkie paski z lekkiej gabki o malych porach -- pierscienie zostaly zamontowane miedzy drewniane muszle, krazki z gabki weszly z przetwornik do wnetrza muszli, paski z gabki zostaly przeklejone na dwustronnej tasmie wewnatrz pierwszej komory zaraz za przetwornikiem oraz zaraz przy przetworniku ( przetwornik jest skosny i promieniuje w strone malej scianki odbudowy przetwornika ) - po odsluchach - pierscien z korka oraz krazki z gabki wylecialy - zostaly jedynie paski cienkiej gabki - korek oraz ciezka gabka powodowaly "stlamszenie" dzwieku, zabily impuls, dzwiek stal sie mulowaty i "nieprzyjemny" - natomiast cienka gabka najwidoczniej niepoczynila zadnej szkody za to poprawila definicje srednicy i wysokich tonow

po rotacji lamp oraz zmianach w sluchawkach zniknelo "rozkrzyczanie" wysokich i srednicy, dzwiek sie wypelnil, nabral wiekszej masy, bardziej sie wyrownal, zostalo takze troche ostrosci na gorze ( ale w tym przypadku to juz jest MHZS - mialem tydzien czasu przetwornik NOS DAC - i jak na poczatku wydawalo sie fajnie to z czasem doszlem do wniosku ze lepiej jest gdy gora jest mimo ze troszke ostra :D ) - niestety dalej mam sie do czego przyczepic :D - bardziej uwidocznila sie kolejna wada - nosowosc wokali ( slychac to takze gdy gra fortepian )

Witam Wczoraj u mnie odbył się odsłuch wzmacniaczy i słuchawek

Hulało toto głownie z tej Thety josefa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Były podpięte IC Rafaells Cable (a co trochę autoreklamy nie zaszkodzi) następne wzmaki słuchawkowe (od najdroższego do najtańszego)

Bayerdynamic A1

Lake People G99/2

Lake People G93

Holdegron najnowsze dzieło

Zaczne może od końca i pewnie będę sprostowany przez Boba ale jedynie Wzmacniacz Holdegrona wraz z jego kabelkiem dał życie AKG K701 i ta góra przestała kłuć po uszach jeszcze może inny kabelek zrobił by im jeszcze lepiej było dobrze ale nie aż tak czyli szukajmy dalej Mistrz nie był zadowolony ze źródła twierdził że gra za sucho basem ale ja nie podzielałem tego poglądu(może niech się wypowiedzą inni ?)Pozostałe wzmaki się do tych jak się okazuje dobrych ale himerycznych słuchawek niestety nie nadają. :(

Na zdjęciu widać obok Moich Sony MDR 7509HD wyraźny tuning dokonany przez Boba na pasku nagłownym AKGK701 -młotek zrobił swoje i mimo że poduszki w pasku nagłownym straciły trochę z urody :D dało się to w końcu wygodnie bez ucisku czubku głowy nośić

Ukryta Zawartość

post-13206-100008774 1196005198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie było 10 Par słuchawek (nie odsłuchiwane były z Braku czasu i ochoty dwie pary-pozostałe były intensywnie męczone)

Ponieważ Pan fotograf się bardzo spieszył zrobił tylko tyle dobrych zdjęć ale jedno niedobre też wrzucę no cóż co nagle to ...

Ukryta Zawartość

post-13206-100008770 1196006198_thumb.jpg

post-13206-100008771 1196006198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A było jeszcze jedno ostre no to żeby poprawić humor wybrednym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co było (alfabetycznie):

AKG 271

AKG 701

Beyerdynamic DT 770Pro

Beyerdynamic DT 770Pro 2005

Beyerdynamic DT 880Pro

Beyerdynamic DT 990Pro

Sennheiser HD600

Shure 4Ec

Sony MDR 7509HD

Jeszcze malutkie ulubione przy dłubaniu Sony Holdegrona no ale tylko mignęły na sucho bez wpinania i tak się skończyła ich prezentacja

szybki opis wrażeń

DT 770Pro 2005 - nie wiem czy słuchawki były niewygrzane ale grały słabo i mnie jako zwolennika Beyera trochę zaskoczyło

w porównaniu do starszej wersji grały trochę "plastikowo" - i nie chodzi o podkolorowanie dźwięku przez muszle ale samo brzmienie - coś jak z tanich słuchawek za pare zeta - niby ok ale coś wyraźnie było nie tak

ogólnie 770Pro vs 990Pro - spodziewałem się, że 770 będą miały więcej basu a tu kolejne zaskoczenie - jest go mniej i nie schodzi tak nisko

880Pro - ostani odsłuch 880-tek nie zrobił na mnie wrażenia - tym razem było lepiej - w końcu góra się otworzyła i nie grały jak zza kotary

AKG 271 - całkiem fajne słuchawki - musiałbym posłuchać ich dłużej w domu aby wyrobić sobie pełniejszą opinie

AKG 701 - lepiej niż ostatnio ale dla mnie wciąż to nie jest to czego szukam

Sony - jeden z obecnych słuchonautów określił, że słychać w nich pewną nerwowość - mam takie samo wrażenie - i nie chodzi tu o ilość wyższej średnicy / wysokich bo np. 880Pro wypadały tu lepiej ale o specyficzną agresję

Sennheiser HD600 - jak miałbym wybierać drugie słuchawki to pewnie właśnie by były to 600-tki - IMHO znacznie ciekawsze od 650 - wszystko na swoim miejscu, duża detaliczność, nisko schodzący kontrolowany bas, super wybrzmiewania - w odróżnieniu od beyerów grają "na twarz" co nie zawsze może być plusem - beyery tworzą lepsze wrażenie zanurzenia przestrzeni - dźwięk nie siedzi w głowie ale otacza słuchającego

Re: piter z, 25 Lis 2007, 18:26

>te akg 271 na budzetowym sprzecie sa naprawde sympatyczne

a na drogim?

bo jest i taka teoria, że im lepszy sprzęt tym różnice między słuchawkami mniejsze (m.in. nasz gospodarz Piotr jest zwolennikiem tej teorii)

wzmacniacz beyera nie ustępował jakością od pozostałych ani też nie wybijał się ponad nie - w porównaniu do najwyższego Lake People lekko ocieplał i zmiękczał dźwięk - ale w ślepych testach nie do wykazania

druga uwaga - wszystkie grajki miały podobną maniere brzmienia - i ciężko się dziwić bo wszystkie to tranzystorowce z pre na opach - osobiście posłuchałbym czegoś w pełni dyskretnego albo dobrego lampowca OTL

Moje wrażenia z osłuchu.

DT 770Pro 2005 - Słuchawki grały słabo, nie były jeszcze dobrze wygrzane (tylko 5 dni przebiegu) (kabel prosty)

DT 770Pro - lepiej od wyżej opisywanych, w repertuarze klasycznym całkiem nieźle (kabel skręcany od producenta)

DT 880 (2005) - komentarz do tego co napisał Josef "w końcu góra się otworzyła i nie grały jak zza kotary", myślę, że to zasługa wymienionego kabla. Zrównoważona przestrzeń i spokojny dźwięk (kabel Cordial CSF 250)

DT 990Pro - Dźwięk inny niż DT880, mniej szczegółów (kabel skręcany od producenta)

AKG 271 - Podobały mi sie. Ciekawa przestrzeń przyjemne słuchanie

AKG 701 - Dźwięk najbardziej odsunięty na boki. Fortepian bardzo ładnie, aż przeszły mnie "ciarki" :), długo czekałem na spotkanie z nimi i mile mnie zaskoczyły

Shure 4Ec - Nie słuchałem, przyznam szczerze to nie wiedziałem, ze można :), ale faktycznie douszne słuchawki są bardzo higieniczne. więc trudno je słuchać na takich odsłuchach

Sennheiser HD 600 - Nie wypadały najgorzej, nie wiem czemu dużo ludzi "wiesza psy" na tych słuchawkach.

Sony MDR 7509HD - Niestety rozczarowałem się, mocno wyeksponowana średnica, wysokich mniej, Nie potrafiłem ich słuchać. Wyjątkiem był jeden utwór Jazz'owy w którym szczotki perkusyjne zagrały bardziej miękko i przyjemnie od DT880.

Wzmacniacze grały na podobnym poziomie, w niektórych kombinacjach bardziej pasowały do wybranych słuchawek

Bardzo dobrze spisał sie DualMono Holdegrona który w niczym nie ustępował Bayerdynamic A1. W ślepym teście nie mogłem ich rozróżnić.

Generalnie bardzo miła atmosfera, podziękowania dla kolegi Rafaell'a za zaproszenie, dla jego żony za poczęstunek i kawę.

Moje subiektywne zestawienie wzmacniaczy i słuchawek opisałem we "wzmacniaczach wysokich lotów a teraz mój subiektywny opis topowego zestawienia tylko 5 zestawów od najlepszego do również dobrego ale ktoś musi być po prostu niżej.Ponieważ jest to subiektywne zestawienie zastrzegam sobie nie tłumaczenie co ijak i dla czego,dodam tylko że wzorcem dżwięku dlamnie jest orkiestra w filcharmonii i tak chciałbym słyszeć niestety nie udało mi się po prostu naprawdę ciężkie zadanie

Dobra; lista Rafaella: najlepsze zestawy zasilane z Thety poprzez Rafaell's cable (wersja neutralna)

1.miejsce Bayerdynamic DT880Pro (wersja przedostatnia,posiadacz aasat) wzmacniacz LakePeople G99/2

2.miejsce Bayerdynamic DT980Pro (wersja przedostatnia,posiadacz Josef) wzmacniacz Lake People G99/2

3.miejsce Sennheiser HD600 wzmacniacz Holdegron

4.miejsce Sony MDR-7509HD wzmacniacz Holdegron

5.miejsce AKG K271studio wzmacniacz LakePeople G99/2

graaf

tez zgadzam sie z ta opinia - tyle ze niewszystkie sluchawki na tym zyskuja - zyskuja dobre i trudne do napedzenia - a niestety lepszy system potrafi tez poprostu pokazac wady ktorych niewidac na slabszym sprzecie bo wszystko jest bardziej zbite i wiecej rzeczy jest przeslonietych - zyskuja zdecydowanie senki co dowodzi tylko ich klasy

piter z, 25 Lis 2007, 20:00

>zyskują zdecydowanie senki co dowodzi tylko ich klasy

Jest inaczej i gorzej, do tej pory jak dla mnie to były dupiane słuchawki i to jest smutne że nikt nie umiał ich za normalne pieniądze napędzić i uzyskać (nielubiane przeze mnie słowo) synergię, te słuchawki w końcu zaczęły mieć coś wspólnego z muzyką z sali koncertowej a nie mega basem trąb jerychońskich

Rafaell

niemiaszki umią robić słuchawy - nieważne czy senn czy beyer

fakt faktem, że jednak dopiero te z wyższej półki warte są swojej ceny, niskie modele są takie sobie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi