Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

karbidoczaszka, 9 Paź 2007, 17:28

Chyba najłatwiej było by wylać pustkę powietrzną klejem epoksydowym typu metal (do wypełniania ubytków n.p. w dziurach po pęcherzach odlewniczych tylko póżniej w drugą strone jest to wtedy nieodwracalne, cholerstwo mocno trzyma chociaż ten ABS-o podobny plastik wyglada na "tłusty" więc pewnie by się spokojnie odkleił z zalanej "foremki"(prędzej to wygląda na acetal).Tak w ogóle to na odsłuchach w Krakowie nikt na ten "plastikowo podbarwiony dżwięk" nie zwrócił uwagi może tylko ja tak marudzę a że nie jest żle to świadczy to że jeszcze nawet kabla nie próbowałem wymienić. Ingerencja raczej powinna być typu delikatnego-kosmetyczna i należy to zrobić stopniowo i z głową bo można zepsuć dżwięk.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 9 Paź 2007, 17:55

>karbidoczaszka, 9 Paź 2007, 17:28

>Chyba najłatwiej było by wylać pustkę powietrzną klejem epoksydowym typu metal (do wypełniania

>ubytków n.p. w dziurach po pęcherzach odlewniczych tylko póżniej w drugą strone jest to wtedy

>nieodwracalne, cholerstwo mocno trzyma chociaż ten ABS-o podobny plastik wyglada na "tłusty" więc

>pewnie by się spokojnie odkleił z zalanej "foremki"(prędzej to wygląda na acetal).Tak w ogóle to na

>odsłuchach w Krakowie nikt na ten "plastikowo podbarwiony dżwięk" nie zwrócił uwagi może tylko ja

>tak marudzę a że nie jest żle to świadczy to że jeszcze nawet kabla nie próbowałem wymienić.

>Ingerencja raczej powinna być typu delikatnego-kosmetyczna i należy to zrobić stopniowo i z głową bo

>można zepsuć dżwięk.

Właśnie mod z użyciem bluetaku jest odwracalny i łatwostopniowalny a do tego łatwy w wykonaniu i tani. Zaaplikowałem go już jakiś czas temu do swoich JTS z bardzo pozytywnym skutkiem.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

=>AmAdeuz, 9 Paź 2007, 17:46

Witam w klubie (dwie pary Sony MDR7509HD w kraju to już sukces marketingowy Sonyego !!! sprzedaż bez marketingu z zerowym nakładem na reklamy i bez eksportu wyrobu do Europy :D.Faktycznie coś u nich ci spece od marketingu sa do wymiany. Badziewne produkty się reklamuje a jak coś jest dobrego to "spece" myślą ze się samo sprzeda a ponieważ się nie sprzedają to zakończą produkcję. Ich topowy model pewnie też tak skończył ile można polegać na pantoflowej poczcie i forumowiczach ?Od człowieka które je kupiłem w tym samym czasie poszło 10 sztuk połowe tańszych 7506 co jest z transportem z USA znacznie mniej opłacalne)

Ja także jestem miłośnikiem przyzwoitego vintage audio i sadzę jak Ci taki dzwiek odpowiada to będziesz bardzo zadowolony.Nie wiem jak może być dobry bas z waskoczołówkowych kolumn z głośniczka 10" na dodatek na 12 m2 Tylko na dobrych słuchawkach możemy sobie usłyszeć co jest w tych naszych nagraniach albo niestety duże pomiestrzenie. duże kolumny i duże głośniki no ale to wtedy niesłychanie kosztowne hobby.

jak dojdą i trochę popracują to napisz jak grają

pozdrawiam

Rafaell

Co racja to racja, dam znac jak wrazenia. Decyzja byla delikatnie mowiac spontaniczna. Kilka lat orki z grado i wpis ze sie relaksujesz po pracy w takich soniakach byl prowokujacy... bedzie na Ciebie ;-) No nic, czas wyprowadzic na spacer swoje dwa kolka. Milego wieczoru!

AmAdeuz, 9 Paź 2007, 18:45

Dzisiaj w Krakowie rower to najszybszy środek lokomocji aktualnie rejestruje się 500 samochodów tygodniowo czyli rocznie 26'000 Tylko patrzeć jak będą je wyprzedawać za psie pieniądze bo poprostu mimo dobrej komunikacji staną w jednym wielkim korku. Jak mogę to to faktycznie korzystam z roweru średnia prędkość przez całe miasto 36 km/h teraz wolniej bo jeżdżę na córki szerokooponowym (ciężej kręcić) nie dbam o krawężniki:) Fajnie sobie obserwować jak się obróci tam i z powrotem 12 km a samochody znajome jeszcze jada w początkowym kierunku.Władze i kierowcy muszą dojrzeć zamknąć centrum dla samochodów ,na peryferiach postawić potężne parkingi strzeżone a w centrum miasta tylko tramwaje,autobusy,taksówki w miarę możliwości ekologicznie napędzane i rewelacyjnie skomunikowane i wrócimy sobie znów do nateżenia ruchu jak w latach 50 będziemy sobie szybciutko sunąć po mieście i wdychać czyściejsze powietrze a rower będzie znów dla zdrowia i przyjemności

Pozdrawiam

Rafael

>Rafaell

Dokladnie tak, ja znow wrocilem do czysto szosowej wersji single speeda i okazuje sie ze ranna jazda do pracy moze byc szybka i przyjemna, ale kraweznikow nie lubie, zreszta i tak glownie jade droga, kierownica przycieta (polecam) wiec bez problemu mozna lawirowac miedzy bocznymi lusterkami blachosmrodow, o!

Jak rower zostaje i ide sobie te 6km to zawsze ze sluchawkami (są sluchawki, a wiec i wpis jest prawie na temat) P.s. Jungli - sprzedajacy te sony, powoluje sie na Ciebie jako najbardziej obeznanego w ich temacie ;-))

=>AmAdeuz, 9 Paź 2007, 22:55

podobno jest jeszcze jedna osoba w Polsce posiadająca Sony MDR7509HD ale chce zachować anonimowość czyżby to jednak był taki skarb ;)

Ja na Twoim miejscu bym się tak nie cieszył dopóki do Ciebie nie dotrą a nuż sprzedający pójdzie po rozum do głowy i sobie je jednak zostawi

Oto opis wrażen z porównania używanych przeze mnie od dłuższego czasu AKG K701 i Beyerdynamiców DT880, których używam od 2 tygodni. Wcześniej były wygrzewane na boomboxie ok. 350 godzin i dopiero przeróbka kabla i wtyczki dała możliwość podłączenia ich do AudioDynamica. Oryginalny kabel podzieliłem na dwie 1.5 metrowe części i wyprowadziłem z każdej muszli osobno. Co do AKG, to niestety wciąż nie wiem jak wymiana kabla/miedź posrebrzana/ wpłyneła na ich dźwięk. Jeszcze ciekawostka - firmowo zarówno AKG jak i Beyery mają doprowadzenie kabla do jednej słuchawki. W AKG sygnał do drugiej biegnie przez drut pałąka, a w Beyerach badziewnym kabelkiem/nie takim samym jak główny kabel/ jakiego używa się do produkcji interkonekrów za 4,50 pln, miedź w ekranie. Szkoda słów.

Od razu powiem, że różnice między tymi słuchawkami są w moim systemie ogromne, zasadnicze i właściwie nie znajduję cech wspólnych. Wciąż jestem bardzo zaskoczony i porównanie dodatkowo Senków i Grado bardzo mnie ciekawi. Do rzeczy - 880ki grają bardziej wyrównanym pasmem, jest więcej basu i jest to bas potężny i tłusty, o wielu odcieniach, wielobarwny. Nie wiem, czy schodzi niżej niż w 701kach, które mają bas szybki i żylasty, ale w najniższe oktawy zapuszcza się okazjonalnie. Srednica w 880kach nie jest uwypuklona, głosy i instrumenty nie są powiększone i są osadzone w gęstej, bardziej skupionej atmosferze nagrania, 701ki podają średnicę na tacy, wrażenie jest takie jakby każby instrument był nagrywany osobno w dużej, słabo wytłumionej sali, wszelkie szelesty skrzypnięcia słychać wyraźniej. Wrażenie potęgują wysokie tony, bardziej dosadne niż w Beyerach i jakieś takie podkręcone, żyjące trochę własnym życiem/ tyle się naczytałem o ich wysofaniu, ale to się nie potwierdza/. Dochodzę do wniosku, że te cechy powodują w AKG lekkie ujednolicenie przekazu. Niesamowita przestrzeń robi wrażenie, ale na niekrórych płytach wydaje się bonusem do nagrania. Dźwięk jest cały czas osadzony w srebrzystej poświacie. W Beyerach wydobywa się z czarnego tła. Stereofonia jest nie upiekszona , ale podająca komplet informacji o rozmieszczeniu muzyków i aurze nagrania. Jeszcze słowo o wysokich tonach w 880kach - są wysokich lotów. Na Raz Dwa Trzy Młynarski pojawiają się aksamitne przeszkadzajki, piekne. Ale to tylko przykład, ogólnie jest duża szczegółowość , barwa i piękne wybrzmienia/tak to się chyba zwykło pisac w recenzjach/. Właściwie to jakość góry w Beyerdynamicach najbardziej mnie zaskoczyła.

Wnioski są takie, że na niektórych nagraniach, szczególnie akustycznych AKG potrafią omamić słuchacza. Im cięższy repertuar, tym gorzej, a gdy dochodzimy do rocka Beyery nie dają im szans. Równy, gęsty dźwięk bez oznak rozjaśnienia sprawdza się tu o wiele lepiej. Nie znalazłem też płyty, której słuchanie było by przykre, w AKG zdarza się to jednak często.

Na koniec o komforcie użytkowania. Ggdyby nie uwierający w czubek głowy pałąk, AKG byłyby nie do pobicia , szczegół , ale bardzo znaczący.Beyerdynamic są bardziej miekkie, dokładniej przylegają do głowy i przez to trochę bardziej grzeją. Ale tylko trochę.

Fotka bohaterów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Holy

To jest właśnie to, co lubię najbardziej – ciekawy opis i niezależna opinia o doskonałych słuchawkach zaprzęgniętych w znakomity system. Wielkie zatem podziękowanie, tym większe, że tego rodzaju wpisy pojawiają się niestety coraz rzadziej.

Porównanie z Sennheserami istotnie byłoby intrygujące, zwłaszcza, że Audio Dynamic głównie z myślą o nich został skonstruowany.

Jak rozumiem Bayery wyszły z konfrontacji zwycięsko, a w każdym razie obronną ręką. Napisz może coś jeszcze o porównaniu AD z innymi słuchawkowymi wzmacniaczami. Na pewno masz jakieś tego rodzaju doświadczenia.

Ciekawe wnioski, było by fajnie jak by BD880 w ramach ewolucji lepiej od AKG K701 grały. Na zewnątrz widać że poza większą ilością kolorów stary zielony nie był najszczęśliwszy widać większe konchy wokółuszne chyba że to złudzenie optyczne.

Piotr Ryka

Dziękuję za ciepłe słowa, niestety nie mam doświadczenia z innymi wzmacniaczami dobrej klasy, przez krótki czas używałem ProJecta Headboxa , ale szybko się go pozbyłem, słuchałem też kilka razy w sklepie Edgara, ale również nie przypadł mi do gustu, AD kupiłem ze względu na symetryczną konstrukcję - miałem wolne wyjście symetryczne w odtwarzaczu i szkoda było tego nie wykorzystać.

Moim zdaniem Beyery się dzielnie bronią i nie ma jednoznacznego zwycięzcy.

ptx

oto fotki

Rafaell

nie wykluczam, że dźwięk 880ek może się jeszcze zmienić, ale raczej w niewielkim stopniu.

Ukryta Zawartość

post-15140-100002674 1192224847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

holy, 12 Paź 2007, 23:34

Chodziło mi o zmianę BD 880 na plus w stosunku do tych co wygrzewały się u mnie 200 godzin (w wyniku postępu technicznego i zmian produkcyjnych) Napewno są lepsze w dalszym ciągu od 990 mniej robią "muzykę z muzyki" są bardziej prawdziwe

Czy ktos z Was mial okazje sluchac sluchawek SONY MDR CD3000 albo MDR CD1000? Z tego, co widze na zachodnich forach dyskusyjnych, to maja bardzo dobra opinie. Nie wiem jednak ile w tym prawdy.

Headfun .

Jeżeli chodzi o MDR SA1000 to użytkuje je na co dzień od dłuższego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I co działają ? napisz coś więcej n.p jak grają Ci w stosunku do głośników które masz o tych ostatnich też coś skrobnij jakbyś napisał w jakim pomieszczeniu słuchasz i na jakim pozostałym sprzecie to by było miło i tym razem nie bedzie to oftopic bo będzie zwiazane ze słuchawkami

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell. Papamek w forumowej recenzji dobrze opisał te słuchawki (ale mój opis systemu, wnioski z różnych porównań zamieszczę) . Zakupiłem je zaraz po naszej majowej rozmowie (jeszcze raz za cenne wskazówki dziękuję) oraz dość krótkim odsłuchu (wątpliwości nie miałem). Z moim systemem trudno porównywać. Do słuchania analogów ich nie używam (nawet nie próbowałem) a to mój główny system i fun.

Nie zjedźcie mnie odrazu. Ale mam takie pytanie: Jak kupowac na audiocubes.com?? ile kosztuje przesylka?? ile sie na nia czeka?? Bo tam najtaniej znalazlem audio-technica ath-a900

Miś

Fajny gramofon studyjny z ramieniem liniowym mam do roboty też jestem ciekaw jak to zagra na słuchawkach po regulacji czy lepiej niż mój stary gramiak z wymienianymi kabelkami. Po wymianie wkładki na nową na razie chyba ATH budzetowa ale jak bedzie dobrze to zaszaleję z wkładką Grado fajnie daje silny sygnał 5V i równiuńkie pasemko dla nietoperzy od 10Hz do 60'000Hz-CD playery żegnajcie ;)

janek_dolas – ze słuchawkami i analogami jeszcze nie eksperymentowałem – w ogóle ze słuchawkami (droższymi) mam małe doświadczenia w domu na dłużej miałem tylko Sennhesery (600 i 650).

Na allegro pojawily sie denon'y AH-D 2000 i 5000 chyba w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moze kup te 2000 bedziemy wiedzieli jak graja w dobrych warunkach domowych

Ukryta Zawartość

myślę ze dosyć przystępna cena.są wymagające wobec reszty toru.szkoła dźwięku grado rs1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy to możliwe aby zesputy potencjometr powodował zanik sygnału w jednym z kanałów na kolumnach za to na słuchawkach wszystko było OK używaąc tego potencjometru???

zastanawiam sie nad używaniem tego jako wzmaka suchawkowego - ja sądzicie - ciekawa alternatywa???

Ukryta Zawartość

AT lepiej kupic na ebay... sprawdzeni sprzedawcy i na pewno wysla Ci paczke z giftem i niska wartoscia... nie zaplacisz cla. Jak Ci na paczce z audiocubes dowala clo to zaplacisz tyle co na ebay lub wiecej.

ptx, 19 Paź 2007, 11:27

>

Ukryta Zawartość

>

>myślę ze dosyć przystępna cena.są wymagające wobec reszty toru.szkoła dźwięku grado rs1.

cena mało opłacalna zwazyszy ze razem z kosztami przesyłki jest taniej z US:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>cena mało opłacalna zwazyszy ze razem z kosztami przesyłki jest taniej z US:

>

>

>

Ukryta Zawartość

biorąc pod uwagę to ze w Polsce sa wogule niedostępne a za granica ceny oscylują w granicach 500 EUR.w Usa cena faktycznie dobra ale trzeba mieć jeszcze możliwość ściągnięcia ich stamtąd.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi