Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Pdłogówek na Podstawkowe

lexusiatko

Rekomendowane odpowiedzi

Ma kol. Parantulla trochę racji...

Furioso są świetne, ale wymagające...

PS 5.1 - dawne marzenie. jedna z niewielu kolumn które dalej maja się dobrze

Jamo... jak dla mnie to do jamy...

co do DIY - ciężka sprawa, dla pasjonatów liczących się ze stratą przy próbie sprzedania.. ja się spróbuje zmierzyć z klonem Proaca 2.5 - strach się bać...

Audiowave wspominam bardzo miło.

I polecę NHT - trudno zdobyć, bo były niedrogie, świetnie wykonane i b. dobrze grały, chyba że jest sianko na Proaki. Nieważne ile kosztowały elementy, ale Studio 100 są wybitne, Response 2 i 2.5 też!

co do DIY - ciężka sprawa, dla pasjonatów liczących się ze stratą przy próbie sprzedania..

DIY miało rację bytu w czasach, gdy ceny kolumn nowych osiągały startosferę absurdu,

mało kto miał dostęp do internetu, a rynek second hand praktycznie nie istniał.

Wtedy to wszystko miało ręce i nogi, bo wtedy było zapotrzebowanie na tanie (pół)produkty.

W dzisiejszych czasach ceny nowych kolumn w sklepach są znacznie niższe niż kiedyś,

dostęp do internetu jest powszechny, a co za tym idzie ceny używek też są o wiele niższe niż kiedyś.

Wszystkiego jest coraz więcej i siłą rzeczy wszystko jest coraz tańsze, zwykłe prawo popytu i podaży.

Jak kiedyś człowiek kupił np. Dynaudio w sklepie za 10.000zł to po roku używania mógł je sprzedać z ogłoszenia w gazecie za 8.000zł.

Samodzielne złożenie takich kolumn kosztowało powiedzmy 4.000zł i jeszcze było jakąś tam alternatywą dla kolumn fabrycznych.

Dzisiaj podobnej klasy Dynaudio kosztują w sklepie 6.000zł a na drugi dzień ich rynkowa wartość na Allegro wynosi już 3.500-4.000zł.

Samodzielne złożenie takich kolumn dalej będzie kosztowało te same 4.000zł a przy ich odsprzedaży może się odzyska z tego połowę.

Tak więc przy obecnych cenach nowych kolumn w sklepie konkurencyjność wyrobów DIY jest już w sumie symboliczna,

a przy obecnych cenach kolumn używanych oraz ich dostępności (nieporównywalnej do tego co było jeszcze 10-15 lat temu)

zabawa w DIY jest po prostu nieopłacalna, zwłaszcza jak sobie doliczymy stratę przy odsprzedaży, która kiedyś przecież nastąpi.

JMlab PS 5.1 dzisiaj się kupi za 2.500zł i nawet za cztery lata spokojnie się je sprzeda za tyle samo, a może nawet i więcej.

Na podobne DIY dzisiaj się wyda jakieś 3.500zł albo więcej i od razu trzeba się pogodzić z tym, że nikt tego nie kupi nawet za 2.000zł.

Takie są niestety prawa rynku i takie są realia przy sprzedaży używanych kolumn, czy to się komuś podoba czy też nie.

Poniżej kolejny przykład "złotych interesów". Kolumny A&H GS-200, cena katalogowa nowych 11.000zł, ja kupiłem używane za 4.500zł.

W licytacji od złotówki musiałem je oddać za 4.000zł podczas gdy wartość samych głośników w dniu sprzedaży wynosiła ok. 5.500zł,

a więc złożenie podobnych kolumn DIY musiałoby kosztować jakieś 7.000zł bo taniej się po prostu nie da, a za ile ktoś takie DIY kupi?

Na pewno nikt za używane DIY nie zapłaci więcej niż cena za jaką poszły używane z fabryki, no więc ile? 3.500zł? To ile w sumie się straci?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-0-26992700-1368091645_thumb.jpg

post-6358-0-80790800-1368091657_thumb.jpg

post-6358-0-50966900-1368091692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

W dzisiejszych czasach ceny nowych kolumn w sklepach są znacznie niższe niż kiedyś,

dostęp do internetu jest powszechny, a co za tym idzie ceny używek też są o wiele niższe niż kiedyś.

Wszystkiego jest coraz więcej i siłą rzeczy wszystko jest coraz tańsze, zwykłe prawo popytu i podaży.

Całościowo się zgadzam, DIY na niskich poziomach cenowych nie bardzo ma sens...

Ale z powyższym stwierdzeniem NIE ZGADZAM SIĘ!

Ceny sensownego sprzętu mocno, niekiedy za mocno rosną i jest to trend ogólnoświatowy.

Dobre używki trzymają ceny, jak choćby PS 5.1.

A coraz więcej i coraz tańszego to jest szajsu produkowanego w Chinach, lub gorzej.

No to też zależy gdzie i na co spojrzeć.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 10.000zł za dwudrożne podłogówki na węglowej osiemnastce i dużym albo małym revelatorze.

Dzisiaj taki numer już nie przejdzie.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 10.000zł za dwudrożne monitorki Dynaudio na przeciętnych głośnikach w prostej skrzynce.

Dzisiaj taki numer też już nie przejdzie.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 70.000zł za Sonus Faber Amati Homage na podstawowych obecnie Scan Speakach.

Dzisiaj taki numer nie przejdzie nawet jakby w nich upchnąć najdroższe illuminatory od samej góry do samego dołu.

Także trochę się jednak pozmieniało, a tego typu projekty, to był główny trzon całej "produkcji" DIY, przynajmniej jeśli o kolumnach mowa.

To wszystko już prehistoria i to miałem na myśli pisząc "w dzisiejszych czasach ceny nowych kolumn w sklepach są znacznie niższe niż kiedyś"

bo dzisiaj za 10.000zł czy 70.000zł można w sklepie kupić kolumny o lata świetlne lepsze od tych, które 10-15 lat temu tyle kosztowały.

Nie wszystkie oczywiście, ale jak ktoś chociaż mniej więcej orientuje się w temacie, to bez problemu sobie znajdzie co trzeba i gdzie trzeba.

No tak czy nie?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

tak, każdy zorientowany poradzi sobie w gąszcz "okazji" i zbójeckich cen..

co do np. Dynaudio Special One kosztowały ok 7-8 tyś S25 już 15 tyś wersja SE 20 tyś - dwudrożne monitory...

wydaje mi się że ceny jednak mocno odpaliły w górę np. kable 10-15 lat temu topowe Tary to kilka(naście) tyś dzisiaj kilkadziesiąt a nawet kilkaset, a topowe źródła, czy kolumny poszły w setki tyś..

budżetówka jest, ale tu jakością dźwięku i często wykonania bym się nie zachwycał (są oczywiście chlubne wyjątki)

na szczęście pozostaje rynek SH, gdzie można znaleźć coś fajnego, chociaż też trzeba być ostrożnym..

No to też zależy gdzie i na co spojrzeć.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 10.000zł za dwudrożne podłogówki na węglowej osiemnastce i dużym albo małym revelatorze.

Dzisiaj taki numer już nie przejdzie.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 10.000zł za dwudrożne monitorki Dynaudio na przeciętnych głośnikach w prostej skrzynce.

Dzisiaj taki numer też już nie przejdzie.

10-15 lat temu można było śmiało wołać ponad 70.000zł za Sonus Faber Amati Homage na podstawowych obecnie Scan Speakach.

Dzisiaj taki numer nie przejdzie nawet jakby w nich upchnąć najdroższe illuminatory od samej góry do samego dołu.

Także trochę się jednak pozmieniało, a tego typu projekty, to był główny trzon całej "produkcji" DIY, przynajmniej jeśli o kolumnach mowa.

To wszystko już prehistoria i to miałem na myśli pisząc "w dzisiejszych czasach ceny nowych kolumn w sklepach są znacznie niższe niż kiedyś"

bo dzisiaj za 10.000zł czy 70.000zł można w sklepie kupić kolumny o lata świetlne lepsze od tych, które 10-15 lat temu tyle kosztowały.

Nie wszystkie oczywiście, ale jak ktoś chociaż mniej więcej orientuje się w temacie, to bez problemu sobie znajdzie co trzeba i gdzie trzeba.

No tak czy nie?

No niby tak, ale szukając długi czas kolumn do około 6kzł. Nic ciekawego na rodzimym rynku mi nie wpadło w oko.

Mam wrażenie że wysypu okazji nie ma. Stąd też moje DIY, które bądź co bądź jest nowe a stosunek ceny do jakości nie wyszedł najgorszy.

co do np. Dynaudio Special One kosztowały ok 7-8 tyś S25 już 15 tyś wersja SE 20 tyś - dwudrożne monitory...

No tak, ale to są topowe modele, gdzie 50% ceny płacisz właśnie za to, że są topowe.

Chodziło mi raczej o porównanie kolumn z serii Contour, Focus, Audience SE czy Excite.

Praktycznie rzecz biorąc to są ciągle te same rozwiązania przekładane tylko w nowe pudełka,

ale cenowo różnią się już konkretnie, każda kolejna seria jest wyraźnie tańsza od poprzedniej.

No niby tak, ale szukając długi czas kolumn do około 6kzł. Nic ciekawego na rodzimym rynku mi nie wpadło w oko.

No niby tak, jeśli szukałeś wśród fabrycznych nówek, to rzeczywiście nic ciekawego raczej się nie znajdzie.

Ale jeśli poszukać wśród używek, to za te same 6.000zł można już kupić porządne kolumny na wybornych głośnikach,

które - co nie mniej ważne moim zdaniem - zawsze możesz odsprzedać, kupić kolejne, znowu sprzedać, kupić inne...

w taki sposób możesz zmienić w ciągu roku 10 par kolumn operując cały czas tą samą kwotą.

Na jednych coś tam stracisz, na innych coś tam zarobisz, ostatecznie wyjdziesz na zero, a co sobie posłuchasz, to Twoje :)

A w DIY umoczysz raz i jest po zawodach, już tego nie odzyskasz, obojętnie co by to nie było, jak by nie grało, ile by nie kosztowało.

Jakieś dwa lata temu za 6.000zł kupiłem i sprzedałem coś takiego na przykład

Ukryta Zawartość

post-6358-0-86617400-1368178076_thumb.jpg

post-6358-0-22604300-1368178093_thumb.jpg

post-6358-0-64754600-1368178134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś dwa lata temu za 6.000zł kupiłem i sprzedałem coś takiego na przykład

Przeglądam używki na alle i ciężko trafić coś wartościowego.

Inna sprawa, że kilka twoich aukcji wpadło mi w oko ale to były 2 drożne.

Kiedyś chciałem kupić od Ciebie Yamahy ale akurat w tym okresie krucho było :).

Z tymi Yamahami można już spokojnie spędzić resztę życia, ale fakt faktem, że trzeba je najpierw gdzieś trafić.

Te moje z tego co kojarzę, to chyba była ostatnia para wystawiana na Allegro, a to gdzieś już z rok czasu będzie.

Kupiłem je z czystej ciekawości i tylko dlatego, że stały niecałe 30 kilometrów ode mnie, to w godzinę z nimi obróciłem.

Jako główne paczki stały wtedy u mnie JMlab Mini Utopia i nie spodziewałem się niczego specjalnego po starych Yamahach,

ale jak je postawiłem obok i odpaliłem, to kopara mi lekko opadła i gdyby nie były takie wielkie, to bym je sobie zostawił.

Raptem 4.000zł w zakupie, a grają tak, że momentami zwieracze puszczają ;)

Fajnie grają te Furioso 2 (lub kwadrat), lecz osobiście sądzę, że poprzednie bez sekcji basowej grały dużo lepiej. Wisiały jakiś czas temu na Alledrogo, nawet długo, i właściciel był je w stanie oddac poniżej 5 kzł.

Ano wisiały i sam się nad nimi zastanawiałem, ale z tego co pamiętam nie było mowy o cenie poniżej 5.000zł

No chyba że później właścicielowi rura zmiękła i był gotów za tyle je spuścić, ale to ja już o tym nic nie wiem.

Wiem tylko tyle, że on miał w swoich na górze D2905/9500, a ja miałem w swoich D2905/9700 i ładniejszy fornir ;)

Ano wisiały i sam się nad nimi zastanawiałem, ale z tego co pamiętam nie było mowy o cenie poniżej 5.000zł

No chyba że później właścicielowi rura zmiękła i był gotów za tyle je spuścić, ale to ja już o tym nic nie wiem.

Wiem tylko tyle, że on miał w swoich na górze D2905/9500, a ja miałem w swoich D2905/9700 i ładniejszy fornir ;)

Zdecydowanie ładniejszy :) Wszystko co napisałeś jest prawdą.

Danish Physics Point Zero Two, dwie węglowe “osiemnastki” 18W8535 i D2905/9500. Prawie jak ProAc 3.8, ………..ale tylko prawie :). Grają za to precyzyjnie, przestrzennie, namacalnie i soczyście. Małe niedostatki jeśli chodzi a bas, ale cena S/H około 5 kzł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.