Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo do 2000 zł

makks

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiem, że (już) za te pieniądze można nabyć "poprawny" wzmac + cd (używane), ale ja uparlem się na "solidny" amplituner :) a CD juz mam. Moje kolumny to Missiony m71. Słuchałem ich na razie w zestawieniu z Denonem DRA-295, ale dźwięk nie był zachwycający. Słucham głównie rocka, zależy mi na czystym, ale silnym basie... Jakie są inne amplitunery które powniniem rozważyć? HK 3370, 3380 ??

Dzięki,

makks

https://www.audiostereo.pl/topic/10312-amplituner-stereo-do-2000-z%C5%82/

Z niestarych ale już nieprodukowanych pewnie zaraz ktoś przypomni Nakamichi RE-10, który powinien spełnic twoje oczekiwania. Wśród nowego sprzętu wyboru zbyt wielkiego nie będziesz miał, bo mało sie już tego produkuje, do tego przez wiel ostanich lat większośc produkowanych amplitunerów stereo to był sprzęt z najniższej półki. Możesz też zainteresować sie starymi receiverami z drugiej połowy lat siedemdziesiątych i początku osiemdziesiątych - potem nastąpił znaczny regres i w dośc zgodnych na ten temat opiniach z jakimi sie zetknąłem nie jest on już godny zainteresowania. Za najlepsze uchodzą ówczesne Sansui, Marantze, Kenwoody ale są też godne zainteresowania modele Pioneerów czy Hitachi. Warto intersować się oczywiście tylko wyżaszymi modelami i trzeba zwrócic uwagę na ich stan techniczny. Na tym forum znajdziesz o tym dużo informacji - także gdzie zasięgać na ten temat informacji. No i są oczywiście Radmory, mające swych wielbicieli także na tym forum i o nich też tu sporo znajdziesz. Jest to ulubiony sprzęt majsterkowiczów, bo i o części wciąż łatwo, i o poradę co i jak zrobić :-) Powodzenia w polowaniu i to raczej na starszy sprzęt, bo wśród nowego, produkowanego nie ma chyba nic ciekawego. Wybór czy to ma byc ten przeszło dwudziestoletni, czy nowszy, zależeć będzie głównie od tego, czy cenisz sobie zdalne sterowanie oraz od tego czy lubisz by nie tylko ładnie grał ale i wyglądał. Nowsze oferują to pierwsze, starsze to drugie.

trudno bedzie tu wiekszosci osobom doradzic w tej materii. Wiekszosc jednak decyduje sie na wzmaka i ewentualnie tuner oddzialnie. W sprawie amplitunera warto sie samemu (w miare mozliwosci) wybrac np do top hifi i czegos tam posluchac, ewentualnie mozna poczekac az ktos cos tu skrobnie by zrobic wstepna liste.

Faktycznie, jest wiele pozadnie zrobionych amlitunerow sprzed 84 roku, kiedy to taniość jeszcze nie zaczęła brać górę nad jakością w standardowych urządzeniach hi-fi. W zaleznosci od gustu i mozna sie pokusic na te stare piękne (jak dla kogo) graty. Jezeli chodzi o nowsze urządzenia, mnie na prawde trudno jest doradzic...

Nie chce ci tu zciemniac i za bardzo troszczyc się o twoje przesłanki wybrania amplitunera stereo a nie wzmaka + ew.tuner. Zwracam tylko uwagę, ze wydanie 2000 zl w podziale 1800 na wzmaka i 200 na tuner moze w wiekszosci konfiguracji dac lepszy soniczny efekt niz ampli.

Panasonic SA-XR45.

Zreszta warto poczytac podobny watek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak, ale ten Panasonic to KD...

Sprawę intensywnie przemyślałem :) i chyba odstąpie od zakupu amplitunera stereo na rzecz zestawu wzmac + cd + ew. tuner. Myśle tu przede wszystkim o NAD z serii bee (320 + 521), aczkolwiek nie wiem jak to zagra z moimi missionami m71 (sprawdze za tydzien). Interesuje mnie jeszcze HK 670/675, ale do rocka przy moich kolumnach chyba bardziej NADa sie NAD. Dobrze myślę?

;)

Pozdr!

• 2 lata później...

Temat wałkowany setki razy i w sumie nie rozstrzygnięto który z Amplitunerów Stereo z "cyfrowym" tunerem jest najlepszy tzn. gra najlepiej :)

Ja mam dwa typy które słuchałem i wydały mi sie wyróżniające sie na tle dziesiątek innych:

1. Harman Kardon HK3480

2. Yamaha RX-797

.....zna ktoś takie które zagrają lepiej i mają "cyfrowe" radio ???

Ukryta Zawartość

post-2990-100006651 1170299657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Wiem, że niektóre modele, o które pytam są nowościami na rynku ale może ktoś miał możliwość je posłuchać bezpośrednio porównując i z taką samą resztą toru.

Interesują mnie:

- HK3480,

- Yamaha RX 797,

- Denon DRA 700,

- Denon DRA 500.

Grać ma to z DVD Pioneera DVD 696 jako źródłem do Stereo i DVD i kolumnami DIY na Peerlessach SDS + wysoki Logic by Vifa.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi co do tych sprzętów.

• 2 tygodnie później...

W HI FI i Muzyka najlepsze noty dostał

NAD C 720 BEE

YAMAHA RX 797

Zastanawiam się nad kupnem właśnie tej Yamahy (1350 zł np www.bazarcen.pl) , ponieważ jest dużo tańsza od NAD a brzmieniowo równie mocna jak NAD.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.