Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do 1900zl do ostrych kolumn

gipsy2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam konstrukcje opartą na węglowym audaxie hm170c0 oraz Tw025a16.Jak wiecie (być może) kopułka tytanowa daje dość ostre brzmienie.Całość do niedawna pracowała z ampli pioneera vsx-d710s który sam z siebie gra cholernie ostro.Dlatego przedewszystkim szukam wzmacniacza grającego ciepło,który złagodzi oblicze tych tynanówek.Zależy mi na tym aby sprzęt grał detalicznie,szczegółowo w zakresie średnicy i wysokich tonów.Mam pokój 22 m2 i lubie czasem "kopnąć" w kolumny,więc chciałbym wzmak o świetnej wydajności prądowej,albo o konkretnej mocy ,najlepiej powyżej 50W przy 8 ohm.Słucham muzyki typu Gipsy Kings,popu,bardzo lekkiego rocka,czasem coś jazzu i klasyki.Narazie moje oczy skierowane są na Cambridge Audio Azur....czekam na Wasze opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/10317-jaki-wzmak-do-1900zl-do-ostrych-kolumn/

Jak tworzysz kolumny to moze cos z DIY. Jak poroznywac CA to moze zadzwon do Bodzia i posluchaj Aboxa ( wiele na tym forum jest o nim)

Ps Wiem tez ze splajtowala firma AMC a maja dwie koncowki mocy w Polpaku w Wwie ( jedna ponizej 2000 PLN hybryda ) a wtedy lampowy preamp. Moze byc ciekawie ;-)

tak,kolumny mają 8ohm,ale zwrotnice nie są 1 rzędu,ale rząd filtru ma sie nijak to wzmacniacza.A co tego wzmaka Musical Fidelity to jakis w rozsądnej cenie CD później też dostane?

• Redaktorzy

gipsy2 - poszukaj Sound Projecta 2SE a jeszcze lepiej 3SE. Niby mają o połowę mniej watów niz piszesz, ale mogą Cię miło zaskoczyć.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

z SP jest tak jak z Naimem (bez obrazy). Niby watów mało a "czuć moc". Z lampą za ta cenę może być trudno znaleść coś sensownego (przed SP miałem Pocahontasa).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A moze zmiast zmieniac wzmak zmienilbys kable.

Odpowiedni interkonekt i glosnikowe i moga przyciemnic dos jasno grajace klocki.

Zawsze pozostaje jeszcze modyfikacja glowicy w kolumanch, aby przyciela troche wysokich.

"ale rząd filtru ma sie nijak to wzmacniacza"

no to większej bredni niesłyszałem już dawno.... Przecież to właśnie zwrotnica zjada 70 % energii wzmacniacza. no może 70 % w przypadku Sonus Fabera w "zwykłych" trochę mniej, ale i tak dożo.....

Lampka za te pieniądze ? Raczysz zartować.

"z SP jest tak jak z Naimem (bez obrazy). Niby watów mało a "czuć moc". podobnie jak z musicalem, bo to są zwyczajne waty a nie PMPO albo jeszcze jakieś inne cuda. A z lampą jest jeszcze lepiej...

zwrotnica zżera ofektywność,nadal nie jestem przekonany do Twojej opini że zabiera cenne waty....Ale poczekamy na opinie innych.Zmiana kabli i interkonetków zdecydowanie odpada....Czekam na dalsze propozycje sprzętu.Pioneer grał naprawde ostro,w niektórych nagraniach było OK,ale inne to nie bardzo...jeszcze w jak pojawił sie jakiś sybilant..uuuu....Miałem okazje je odsłuchac na ampli Denona (przydadek) i było znacznie lepiej.Z wiadomych względów,wzmacniacz powinien także poprawic (ogólnie brzmnenie) i złagodzić (zależy jaki).

> zbig

Ze względu na konstrukcje zwrotnicy. W sporej części swych wyrobów maestro Serblin stosuje taki śmieszny patent aby pominąć kondensator w torze wysokotonowym. Tak dokładnie to chyba nikt niewie tego napewno ( zwrotmnice są zalewane zywicą ) ale fachowycy wnioskuja to po przebiegu impedancji i właśnie prądożerności oraz... po patentach zgłowszonych przez SF . Podobny patent wykombinowała firma diAural. Poszukaj w necie napewno znajdziesz ( gdzieś mi uciekł link. )

pozdrawiam

Tak wygląda zwrotnica Concertino Home, do Concerto nie mam danych, ale Concertino ma taki sam wysokotonowy, więc pewnie ogólna koncepcja jest podobna

[obrazekLUKASZ-157339_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zakładam, że głośniki w cenie kilku tys zł muszą być konstruowane tak, aby były "kompatybilne" z wzmacniaczami z podobnego zakresu, inaczej nie będą się cieszyły wielkim powodzeniem.

=> gipsy2

Za te cene Densen B-100 z drugiej reki bedzie tym czego prawdopodobnie szukasz. Nie jest to co prawda wzmak strice "cieply" - raczej neutralny, wystarczajaco lagodny i muzykalny zeby poradzic sobie z ostrymi glosnikami. Przy mocy 2x60W @ 8ohm ten piecyk wysteruje praktycznie wszystko w przedziale 8-4 ohm.

Witam,

--->gipsy2, masz bardzo dobre przetworniki, zarówno A-16 jak i CO, można z nich wydobyć naprawdę rewelacyjny dźwięk. A-16 wcale nie musi być ostry, dobrze zaaplikowany zagra dokładnie, pełen blasku ale nie ostro. Do zestawu również polecę Musicala A-1, bardzo dobry wzmacniacz 25 W klasa A, mam na sklepie i z francuskimi przetwornikami gra wyśmienicie. Po dołożeniu funduszu do 2300 polecę Sphinx Myht 3 ( oczywiście używany ).

Pozdrawiam

Witam i dziękuje za wpisy i pomoc...Myśle że wybiore się jeszcze do jakiegos dobrego sklepu i sobie przesłucham,a nóż coś będzie.Czyli te przetworniki są naprawde dobre? Aż lepiej człowiekowi....

myślę, że mógłbyś spojrzec na to. Accu zawsze mają mięsiste i pastelowe brzmienie, a cena tylko miewiele przekracz budżet. Oczywiście nie mam nic wspólnego z aukcją więc niewiem jaki stan itd...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.