Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do muzyki klasycznej (i rocka)

morse

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem dodać nowy wątek dotyczący wyboru wzmacniacza do muzyki klasycznej. O moim system już pisałem: Marantz PM 7004, Marantz SA 7003, kolumny Bowers & Wilkins CM1. Według większości forumowiczów najlepszym sposobem jest rozpoczęcie od wymiany wzmacniacza, w dalszej kolejności wymiana kolumn, lub na odwrót :) Wybieram opcję: najpierw wzmacniacz, który umożliwi mi dobranie odpowiednich kolumn. Chciałbym prosić o radę w wyborze wzmacniacza, który ma być przeznaczony do muzyki klasycznej (i po pewnym namyśle do rocka). Na chwilę obecną max. kwota do przeznaczenia za używany wzmacniacz (max. kilkuletni) to 6000-6500zł, a za nowy to max. 8000-8500zł.

Pewien forumowicz napisał mi na privie, że warto się zainteresować budżetowym NAD C375BEE, bo ma moc i ułatwia dobór kolumn. Wiem, że pewnie część prawdy w tym jest, bo domyślam się, że NAD umożliwi dobry dobór kolumn do rocka, ale czy też - CO JEST WAŻNIEJSZE - do muzyki klasycznej?

Bez względu na twoje obecne kolumny: Hegel H100, Sugden A21SE, Leben 300xs, Primare I30… Krell KSA-100 - ale to sprzęt z reguły dwudziestoletni. Jeśli chodzi o NADa to powinna cię zainteresować seria Masters - szczególnie M3, to coś zupełnie innego niż wszystkie „C”. Ale zgadzam się z poprzednikiem - zacznij albo od kolumn, albo wymień kolumny i wzmacniacz jednocześnie. Obecnie cokolwiek byś kupił to będzie tylko skok w bok bo ograniczenie będzie i tak na samym końcu toru

McIntosh MA 6300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niestety nie wiem czy jeszcze aktualne...ale cena sama się broni...polecam

Ukryta Zawartość

Dlaczego wg WAS, DENON "odpada"?

Znalazłem na allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audionet SAM v.2 z drugiej ręki. Gra mniej więcej to, co się w niego wpuści, więc jak będziesz chciał granie gęste i nasycone, słodkie, to sobie kupisz CD ayona, a jak w inną stronę to inna marka, itd. Do tego napędzisz nim nawet trudniejsze kolumny. Natomiast jeśli mają być lampy, to jest tyle różnych, dobrych lamp, że sprzęty na EL34 można spokojnie odpuścić. Na 300B, 2A3, KT120, 6550 osiągniesz lepsze efekty, a nawet na EL84.

Napisze tak -to ze szukasz wmacniacza do klasyki i rocka to jedno ale musisz go posłuchać jak gra.Ja mam calyxa cti który do muzyki klasycznej nadaje sie bardzo dobrze ale czy by ci sie spodobało jego przezroczystośc ,klarownośc i naturalny przekaz , można napisać ze bardzo sterylny czasem jest . Nie każdemu to sie podoba !

Ja ci proponuje zwróci uwagę na -Caspiana M2 , któryś z modeli exposure bo to naprawdę dobre niedoceniane klocki no i mój faworyt Goldenote S3 .Gra ja lampa z tym ze ma lepsza rozdzielczość i lepszy bas .Sam bym chętnie go kupił jak bym troszke tańszy a używek ciezko znaleść .

No ale jak pisałem wcześniej musisz wybrać sie na osłuchy i sam zdecydować bo to tobie ma sie podobać a nie innym

:)

Dzwieku nie kupisz . Zawsze bedzie on taki, jakim TY bedziesz go slyszec . Ile osob na forum tyle propozycji ale co do jednej rzeczy jestesmy zgodni = wymien kolumny...lub raczej glosniki na kolumny . Udaj sie,/ w miare mozliwosci/ ze swoim wzmacniaczem i plytami na odsluchy i juz . Chyba ... ze chcesz zmienic sprzet tylko dlatego aby wiecej kosztowal niz ten co masz ...? Kazdy slyszy inaczej i na co innego zwraca uwage sluchajac . Nawet walory wzrokowe maja wplyw na wybor sprzetu o cenie nie wspomne . I jeszcze jedna rzecz ; byloby wiecej wypowiedzi czy tez propozycji ,gdyby inne bylo podejscie dyskutujacych do dyskutujacych .

Pytanie pomocnicze: dlaczego nie kupisz najlepszego sprzetu na swiecie ? czy dlatego ,ze Cie nie stac ? Nie .....dlatego ,ze takiego nie ma .

tak wiec sluchaj ,sluchaj .......sluchaj = jedyna droga do slusznego wyboru .

Witaj,

moim zdaniem najlepszą opcją dla Ciebie jest wybór wzmacniacza Roksan Caspian M2 Integrated Amplifier a następnie dobranie optymalnych kolumn. Przykładowo dobrym rozwiązaniem byłyby kolumny ATC SCM lub zupełnie inne brzmienie, jednak spójne z Twoimi wymaganiami Tannoy np. model Revolution.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, są to kwoty, które pozwalają na wybór naprawdę dobrze grającego systemu, tak wiec warto poszukać, posłuchać i optymalnie dobrać.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

.

Pytanie pomocnicze: dlaczego nie kupisz najlepszego sprzetu na swiecie ? czy dlatego ,ze Cie nie stac ? Nie .....dlatego ,ze takiego nie ma .

tak wiec sluchaj ,sluchaj .......sluchaj = jedyna droga do slusznego wyboru .

Świetne słowa:)

Pytając na forum dostaniesz "milion" propozycji, od których głowa rozboli:( Każdemu bowiem wydaje się, że ma to COŚ, czego szukasz...

Osobiście - nie brałbym pod uwagę ŻADNEGO ze sprzętów proponowanych powyżej...

Tym bardziej - nowego (jeśli ma GRAĆ).

Bądź więc tu mądry...

Więc pozostaje tylko słuchać, słuchać i słuchać...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chciałbym prosić o radę w wyborze wzmacniacza, który ma być przeznaczony do muzyki klasycznej (i po pewnym namyśle do rocka). Na chwilę obecną max. kwota do przeznaczenia za używany wzmacniacz (max. kilkuletni) to 6000-6500zł, a za nowy to max. 8000-8500zł.

A ja bym poszukał jakiegoś wzmacniacza używanego,bo teraz żeby otrzymać jakiś w miarę sensowny sprzęt który gra na poziomie to trzeba wydać grubo ponad 5-10 tys.A żywotność tych nowych sprzętów daje wiele do życzenia :|

Chciałbym prosić o radę w wyborze wzmacniacza, który ma być przeznaczony do muzyki klasycznej (i po pewnym namyśle do rocka). Na chwilę obecną max. kwota do przeznaczenia za używany wzmacniacz (max. kilkuletni) to 6000-6500zł, a za nowy to max. 8000-8500zł.

A ja bym poszukał jakiegoś wzmacniacza używanego,bo teraz żeby otrzymać jakiś w miarę sensowny sprzęt który gra na poziomie to trzeba wydać grubo ponad 5-10 tys.A żywotność tych nowych sprzętów daje wiele do życzenia :|

Tyz prowda:)

Za te pieniądze można już spokojnie dostać pre-power...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Najpierw wymień kolumny bo te są kiepskie po prostu, w tym przedziale cenowym jest masa świetnych rozwiązań DIY, szczególnie polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masa świetnych dokładnie opisanych projektów.

Ukryta Zawartość

Najpierw wymień kolumny bo te są kiepskie po prostu, w tym przedziale cenowym jest masa świetnych rozwiązań DIY, szczególnie polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masa świetnych dokładnie opisanych projektów.

I masa jeszcze świetniejszych kolumn używanych:)

Ukryta Zawartość

Polecam Musical Fidelity kW250S. Naprawdę zacna maszynka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.