Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawkowy OTL na kaskodzie ECC82 ?

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Stwierdzenia takie jak "obcinanie jest bardzo łagodne i powinno wprowadzić głównie drugą harmoniczną" albo "maksymalny sygnał wyjściowy bez widocznych zniekształceń" dowodzą głębokiej wiedzy autora. Gratulki, BB84, możesz kleić wzmacniacz. W końcu jakiś ignorant napisał, że jest "fporzo" :-)

Masz rację, wcale. Zrobili to za mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie stać mnie na wymianę dziesięciu lamp w słuchawkowcu.

Rozmawiałem kiedyś (drogą pisemną) z panem Sławiczem i w jego przypadku Aikido z podanego linka skończyło jako prototyp. Czy przy 32R słuchawkach będzie tak fajnie jak myślisz - nie wiem. Sam Broskie chyba skłaniał się do tego aby nie było to mniej niż 50R.

Tak czy siak kiedyś machnę ten układ na desce i się przekonam. Ponoć jest niezły jako OTL. Sam mam słuchawki 55R i w końcu czas spróbować OTL-a.

Ukryta Zawartość

ooo Panowie coś kombinujecie,jak znam zycie to wytworzycie jakiś fajny wzmacniacz:) ja mam otl kamyka fajnie by było że by coś innego rozjechało go dzwiękiem:)

z wszelkimi lampowcami i otelami trzeba się śpieszyć,bo zasoby lamp nos powoli się kończą i są bardzo drogie,a ja przekonałem się o zaletach dobrych lamp zmieniając lampy z RFT na świetnego Mullarda,gdy bym ich nie dostał w prezencie napewno sądził bym ze nie warto,ale teraz wiem ze warto inwestować w dobre lampy

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ściślej: warto inwestować w lampy dobre i "nieodkryte", dzięki czemu mają dobre ceny. Kupowanie np. 6SN7 uważam za bezsens.

A wracając do wzmacniacza: czy BB84 myślał o tym, jaki jest współczynnik tłumienia tego przyszłego wzmaka? Bo mi wychodzi na to, że albo współczynnik tłumienia musi być bardzo duży (najlepiej >20), czyli sterowanie napięciowe obciążenia, albo bardzo mały (najlepiej <0,05), czyli sterowanie prądowe.

Hiendowo to by było na japońskim permalloju, a pergaminy to raczej chińskie. To przy okazji jak motasz sam trofo, to może sobie namotasz symetrycznie uzwojenie świecenia np 2X3,5V, będzie bardziej praktycznie bo nie trzeba symetryzować świecenia rezystorami więc i tracić na nich niepotrzebnie mocy, oszczędność może nie duża ale i tak będzie dobrze się grzało więc nie zaszkodzi.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

chętnie wysłucha konklretnych propozycji.

Czyli "zróbcie za mnie, a ja sobie sklonuję".

Bardziej konkretnie nie będzie. To wszystko, co można wyciągnąć z tych (kiepskich) lamp. Dla porównania, 6N30P ma THD 5 razy niższe. Spektrum dla 20mW.

A czy nie możecie wykombinować czegoś na wzór wzmacniacza słuchakowego "skorpion" nie dość żę jest piękny na pięknie wyglądających lampach,to jeszcze do dziś bardzo poszukiwany i uważany za dobry wzmacniacz

można można zrobić coś podobnego na 2 lampach 6n13s, (trzeba tylko dobrać dla nich punkt pracy) zamiast na 4 6n6p, ale kolega BB84 takimi właśnie dysponuje, pozatym trafo by mu nie wyrobiło na świeceniu, co do wyglądu to już kwestia indywidualna czy komuś się podoba stado jak w radzieckiej wyrzutni.

a to widziałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można można zrobić coś podobnego na 2 lampach 6n13s, (trzeba tylko dobrać dla nich punkt pracy) zamiast na 4 6n6p, ale kolega BB84 takimi właśnie dysponuje, pozatym trafo by mu nie wyrobiło na świeceniu, co do wyglądu to już kwestia indywidualna czy komuś się podoba stado jak w radzieckiej wyrzutni.

Bardziej podoba mi się katiusza z małych baniek, do tego na wierzchu kondensatory mocowane obejmami 4x220uF/400V na zasilanie CRCRC i 4x470uF/250V jako wyjściowe.W sumie 14 elementów plus transformator.

Nawinąłem w końcu 0,16A/220V, 5A/7V (bez obciążenia), jeśli prototyp wypali zamówię coś pewniejszego.

Mam tylko jedną ecc82 i kilka 6n1p, jednak one rozwijają skrzydła przy wyższych napięciach. Ewentualnie mógłbym spróbować na 10mA przy 120V ?

jak poszukasz na stronie broskiego to jest tam podobny układ z dodanym DC serwem bez kondensatora na wyjściu.

Nie znalazłem tego.

10mA i 120V dla 6N1P powinno dać jej się "otworzyć". Osobiście stosuje 135V, więc myślę, że te 15V mniej nie powinno być tragedii. Klasa ECC82 to nie jest, ale bardzo fajna, "nienaturalna" lampa.

Wstępna przymiarka jak taka katiusza wygląda. Cztery kondy filtra CRCRC na wierzchu jak i transformator w kubkach. Kondy wyjściowe, prawdopodobnie 2x 470uF/250V, zmieszczą się w środku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezsensownie duża pojemność, znacznie za duże napięcie.

Oryginał ma 1500uF, może wystarczy 470uF, ale napięcie 250V lepiej zachować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jest wzór na częstotliwość graniczną filtru RC. Takie coś się oblicza. Spice pokazuje dla mu-followera na podwójnych 6N30P, że wystarczy 100uF, żeby mieć pasmo sięgające znacznie poniżej 10 Hz.

O ile dobrze widzę, na schemacie w punkcie podłączenia kondensatora jest tylko 130V.

O ile dobrze widzę, na schemacie w punkcie podłączenia kondensatora jest tylko 130V.

Nie szkodzi, kondensatory na większe napięcie mają mniejszy prąd upływu i mniej składowej stałej odłoży się na słuchawkach. Ja dla swoich 300R będę próbował z polipropylenem 82uf/400V.

Zrobiłem tez przymiarki i próbę layoutu PCB. Trafo raczej wywalę do góry, żeby była równowaga wysokości dla wystających do góry lamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Po pierwsze, nie porównuj PP do elektrolitu, bo parametrami elektrycznymi to w ogóle nie ta liga. Po drugie - w pewien sposób szkodzi: kondy na duże napięcia są drogie i jak ktoś chce mieć dobrze i w miarę tanio, to straci na jakości.

Zrobiłem tez przymiarki i próbę layoutu PCB

Myślę o PCB w roli konstrukcji nośnej dla lamp i elektrolitów, wystarczy sześć śrub do połączenia z chassis. Robisz tradycyjne ścieżki ?

P.S. jakie to trafko ?

Jest wzór na częstotliwość graniczną filtru RC. Takie coś się oblicza. Spice pokazuje dla mu-followera na podwójnych 6N30P, że wystarczy 100uF, żeby mieć pasmo sięgające znacznie poniżej 10 Hz.

Piszesz o słuchawkach 32R ? przy 100uF mógłbym rzeczywiście kupić polipropyleny.

Myślałem całego wzmaka zrobić na PCB normalnie ze ścieżkami i powiesić ją w budowie tak, aby podstawki były blisko górnej pokrywy. Polipropyleny zawisłyby wtedy w powietrzu w otworach w PCB. Trafo nad tym wszystkim na górnej pokrywie. To co pokazałem na zdjęciu to takie, jak kiedyś Jasko sprzedawał na alledrogo 60VA 230V i 6,3V - tylko do przymiarek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem całego wzmaka zrobić na PCB normalnie ze ścieżkami

Tam jest raptem kilka elementów na krzyż i lepiej zrobić w P2P. Połączenia sygnałowe można zrobić kabelkiem w ekranie, a zasilanie skręcić. Lampy nie lubią jako takiej PCB (przynajmniej w gitarowcach). Na upartego można wkomponować kilka kołków do łączeń pośrednich.

Tak.

To zdecydowanie zastosuję polipropyleny 100uF.

Czy ten układ zabezpieczenia nie pójdzie z dymem w razie awarii ? choć z polipropylenami nie odłoży się takie napięcie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

To ja wolę Elnę. A bocznikowanie czegokolwiek czymkolwiek trzeba robić z głową, to nie jest uniwersalne panaceum na wszystko. Silmica fajnie się np. bocznikuje małym Silmicem.

Czy w razie awarii którejś lampy nie odłoży się pełne napięcie zasilania 250V ? MKP na 400V nie wejdą do obudowy, więc mógłbym poszukać czegoś na 160V, ewentualnie MKT. Chyba pozostają elektrolity i bocznikowanie ...

W najgorszym wypadku odłoży ci się 120V, mant 47uF ma ok 4cm średnicy wchodzą prawie do każdej obudowy, możesz użyć po 2 masz wtedy mniejszą impedancję kondensatora, a to chyba lepsze niż bocznikowanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.