Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułki średniotonowe - Doświadczenia, odsłuchy.

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dlaczego kopułki średniotonowe tak rzadko są wykorzystywane na średnicy ?

Obecnie posiadam kolumny z Vifa D75MX i z ciepło grającym wzmacniaczem barwa jest cudowna, w wokalach słychać dokładnie fizjologie głosu, kobietki ze składanki najlepszy "audiofilskich" głosów po prostu czarują, szczególnie w nocy..

Zarzuty co do masy niższej średnicy są słuszne, lecz dużo zależy też od samej konstrukcji całej kolumny, różnie sobie producenci z tym radzą, ale cała reszta wydaje się być lepsza..

Nigdy nie słyszałem takiej magii ze stożka, a jednak rzadko można zobaczyć kopułkę na średnicy.

Jakie macie doświadczenia z tego typu głośnikami ?

Nie interesują mnie fizyczne aspekty, wady budowy itp.. tylko sam odsłuch.

Pozdrawiam.

Najlepiej brzmiące kolumny jakie w życiu słyszałem miały przeważnie albo kopułkę albo wstęgę na średnicy właśnie...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Od dawna zbieram kolumny 3-way lub więcej z kopułką na średnicy i górze. Nie wiem dlaczego obecnie są raczej rzadko spotykane. Mnie to brzmienie jak najbardziej odpowiada.

Nie są stosowane na średnicy gdyż jest je dużo trudniej zaaplikować i wymagają dużo wyższego podziału niż normalne głośniki. Widziałem kilka projektów kolumn 4 drożnych gdzie właśnie się stosuje kopułki jako głośniki średnio-wysokotonowe ale dodatkowo do niższej średnicy był stosowany oddzielny głośnik 165mm.

Nie są stosowane na średnicy gdyż jest je dużo trudniej zaaplikować i wymagają dużo wyższego podziału niż normalne głośniki. Widziałem kilka projektów kolumn 4 drożnych gdzie właśnie się stosuje kopułki jako głośniki średnio-wysokotonowe ale dodatkowo do niższej średnicy był stosowany oddzielny głośnik 165mm.

Mówisz o takiej kombinacji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba we flagowcu Focala, modelu onyx była taka konfiguracja ale głowy uciąć nie dam, również w najwyższym modelu Pilota CD 2001 ( ponad 16,000DM- ) zastosowano czerodrożny system z kopułką średniotonową i 16,5cm średniotonowym stożkowym.

W 3 drożnym systemie z kopułką średniotonową, niskotonowy większy niż 20cm mija się z celem.

A dlaczego 20 cm to ta górna granica? Czym to jest spowodowane?

Może to ma jakieś znaczenie, ale interesują mnie jedynie kolumny zamknięte.

• Użytkownicy+

A dlaczego 20 cm to ta górna granica? Czym to jest spowodowane?

Może to ma jakieś znaczenie, ale interesują mnie jedynie kolumny zamknięte.

Często tak jest, bo kopułka nie przenosi niższych częstotliwości.

niskotonowy większy niż 20cm mija się z celem.

A 26cm + kopułka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś te kolumny Bang & Olufsen ze zdjęcia powyżej. Głośniki to: niskie Seas, średnie Philips serii AD i SQ oraz bodajże Revox, na wysokich.

Pamiętam, że ten 8-mio kątny średniotonowy AD, który miał wspomagać kopułkę SQ grał bardzo cichutko, ledwo słyszalnie. Nie wiem czy to był zamierzony cel wycięcia pasma w zwrotnicy. Natomiast mam inne kolumny z takim głośnikiem i w nich już gra pełną gębą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.