Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taka zwrotnica będzie odpowiednia?

kasper_7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie budowania kolumn 3 -way. Gabaryty podobne do Altus 300. Głośniki od STX. Zastanawiałem się nad nawinięciem cewki, ale wg tabel potrzeba ok 80m drutu o grubości 0,9 - 1,0 mm, a to jest majątek. Nie wiem czy to prawda, ale też chciałbym się o to zapytać. Domyślam się że będzie wiele odpowiedzi typu nie zabieraj się za to, albo głupi pomysł, albo że bez pomiarów zwrotnicy nic nie zrobię, ale od kilku znajomych elektroników dowiedziałem się że najwyżej dźwięk nie będzie mnie zadowalał, ale zawsze można to zmienić np, wymieniając kondensator na inny. Wiem że mnie co niektórzy wyśmieją, ale wychodzę z założenia że kiedyś się trzeba nauczyć, a kupując gotowe zwrotki niczego się nie nauczę. Jeżeli chcecie to z własnego doświadczenia powiedzcie mi czy te elementy RLC będą odpowiednie, lub w przybliżeniu na jakie inne wymienić. Aha, i mam pytanko czy na basowca nie będzie trzeba dać ok 8mH cewkę, no ale nad tym musiałbym się grubo zastanowić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.