Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające - wymiana

dreamer25

Rekomendowane odpowiedzi

W dalszym ciagu nie dostalem odpowiedzi na zadane pytanie o co biega z ta "przejsciowka". Jak ten kabel ma byc wpiety do systemu bez demontazu kabla bedacego zamontowanego na stale w urzadzeniu?

server unreachable;--

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>szpakowski słuchaj to nie żarty. Ja przyjeżdżać nie muszę, może kolega podejdzie. Lecz jeśli ja przyjadę bo jest taka ewentualność to:

Jeśli przegrasz zwracasz koszty przyjazdu, hotelu (a w tanich nie sypiam) i wszelkie koszty wizyty i tu na forum posypiesz głowę "popiołem".

Jednym słowem robimy ślepy test Twoich sieciówek z Lappem i za każdym razem jak rozumiem rozpoznasz który przewód "gra". Tak ?

Jeśli przegram daję Ci przewody wartości 4kzł bo takie mam na zbyciu. Ok??.

Pzdr.

Dziekuje. A co z reszta kabli - tych zamontowanych na stale?

Czy sugerujesz, ze samo zastosowanie do zrodla kabelka za 1/4 jego ceny podniesie jakosc dzwieku w sposob usprawiedliwiajacy wydanie takiej kwoty na niego miast wymiany reszty sprzetu na lepszy?

server unreachable;--

Koledzy. Jak drogi trzeba mieć sprzęt, żeby usłyszeć różnicę pomiędzy kablami? Mnie ostatnio znajomy elektronik pokazał na jakimś ultra wypasionym mierniku jakie zakłócenia występują w gniazdku elektrycznym, a później spytał mnie czy nadal uważam, że 1mb kabla może to zmienić... Miałem okazję słuchać znacznie droższego sprzętu przez pewien czas i o ile kable sygnałowe dawały jakąś minimalną różnicę (np. najtańszy kabelek miedziany, w porównaniu z wysokogatunkową miedzią o większym przekroju), o tyle kabel zasilający nigdy dla mnie nie zagrał. Czy jest ktoś z Wielkopolski lub stolicy, kto zechciałby mi zaprezentować tą różnicę ?

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

A migrenie trzeba "zrobić" naukę czytania. Przecież napisałem już w pierwszym swoim wpisie, że wymiana kabli zasilających na tym poziomie sprzętu nie ma sensu.

>>szpakowski słuchaj to nie żarty. Ja przyjeżdżać nie muszę, może kolega podejdzie. Lecz jeśli ja przyjadę bo jest taka ewentualność to:

Jeśli przegrasz zwracasz koszty przyjazdu, hotelu (a w tanich nie sypiam) i wszelkie koszty wizyty i tu na forum posypiesz głowę "popiołem".

Jednym słowem robimy ślepy test Twoich sieciówek z Lappem i za każdym razem jak rozumiem rozpoznasz który przewód "gra". Tak ?

Jeśli przegram daję Ci przewody wartości 4kzł bo takie mam na zbyciu. Ok??.

Pzdr.

A chciałem być miły, zaprosić człowieka do domu a nawet flaszkę postawić.

A ten mnie straszy :-)

Słuchaj rozpoznam/nie rozpoznam mam to w nosie. Porównywałem Lappa z moimi nowymi sieciówkami, słyszałem różnice i nie mam z tym problemu. Są to moje subiektywne odczucia, może się mylę ale jestem z tym szczęśliwy.

Nie rozwiązuj swoich problemów czyimś kosztem.

PS. Sieciówki mam za 0zł takie DIY. Gdybym wydał 4k na kable i nie usłyszałbym różnicy też bym się wk...

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>szpakowski a to już nie jesteś miły ??. Cholera no to jestem zawiedziony. By zakończyć tą nierówną walkę (Ty wygrywasz) wyjaśnię. Nie wydałem pieniędzy o których piszesz wiec moje wkurwienie jest na poziomie zerowym. Natomiast jeśli chodzi o te "domowej" roboty to chętnie poznam sposób jak można takie zrobić za zero złotych. Mnie moje kosztowały choćby materiał. Ale ok, pewnie się czepiam.

Co do clou tematu. Wymiana przewodów sieciowych w wypadku autora ma się tak samo jak picie kawy w szklance i kubku. Smak będzie ten sam, tylko w kubku jakoś tak ładniej wygląda prawda ??.

Po części wpływ takiego kabla wyjaśnij znajomy elektronik kolegi pdi. I nie ma znaczenia czy system drogi czy tani.

No to tyle mojego.

Pzdr.

amidas nadal jestem miły, chociaż zawiedziony, bardzo mnie rozczarowałeś.

Kable mam za 0zł gdyż dostałem je w prezencie.

Dla mnie "Audio" to zabawa, sprawia mi dużo frajdy. Nie wkręcam się tak jak Ty. Myślę, że jestem miłym człowiekiem miałeś okazję to sprawdzić. Chciałem posłuchać w miłym towarzystwie muzyki i przy okazji porównać kable, mogło to być ciekawym doświadczeniem dla nas obydwu.

Również Pzdr.

Gość amidas

(Konto usunięte)

A jednak. Szpakowski jeśli audio to zabawa i piszesz szczerze to wyjaśnij autorowi że żonglerka przewodami sieciowymi to takie czary mary. Powinieneś to wiedzieć. Jeśli Ty słyszysz różnicę między nimi to ok. Lecz wybacz że to napiszę, ale to ja jestem rozczarowany co nie przeszkadza kiedyś posłuchać tej muzyki. Ot najwyżej słuchać będą dwaj rozczarowani ludzie ;-)

Pzdr.

Ja czytac umiem ale najwidoczniej nie jest do mnie w stanie dotrzec taka priorytetyzacja ulepszen - zamiast zostawic wymiane najmniej istotnych elementow na koniec najpierw brac sie za kabel w zrodle?

server unreachable;--

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temat praktycznie zrealizowany. Założyciel wątku oczekuje oklasków.

Ukryta Zawartość

Żeby nie było wątpliwości, słyszę kable ale myślę, że na tym poziomie sprzętu nie warto kupować kabli zasilających.

Lepiej kupić lepszy wzmacniacz, następnie do niego w miarę możliwości i zdrowego rozsądku jakieś dobre kable i listwę.

PS. Ciekawe jak błyskawicznie na hasło "kabel" zjawiają się pewne "Trole" nie mające nic ciekawego do powiedzenia. Czy to tak ciężko się z tym pogodzić, że niektórzy słyszą wpływ rożnych kabli na dźwięk? Po co zaśmiecać wątek?

100% racji

Ukryta Zawartość

Temat praktycznie zrealizowany. Założyciel wątku oczekuje oklasków.

BRAVO, BRAVO !!!

A Tobie macc666 nie dam się wkręcić w dalszą dyskusję, szkoda czasu.

Ukryta Zawartość

"Popsuł" dźwięk, wyostrzył i "poszarpał" górę pasma

Na pomiarach pasma z kablem czy bez a nawet z takim od lampek choinkowych bylo by tak samo wiec to tylko autosugestia

A migrenie trzeba "zrobić" naukę czytania. Przecież napisałem już w pierwszym swoim wpisie, że wymiana kabli zasilających na tym poziomie sprzętu nie ma sensu.

Na zadnym poziomie sprzetu nie ma sensu

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Na pomiarach pasma z kablem czy bez a nawet z takim od lampek choinkowych bylo by tak samo wiec to tylko autosugestia

Raczej nie będziesz już mądrzejszy. O audio wiesz już wszystko. Niczego więcej nie musisz się już uczyć, niczego doświadczać. Nie ma to jak wykładać..., o tak, wykładać. Czas najwyższy na wykłady z psychologii.

Moim zdaniem, to na forum za duzo czasu poswieca sie na dywagacje nt. kabli. Czy to IC, glosnikowe czy zasilajace. W tej calej otoczce z biegiem co niektorzy zapominaja o podstawach. Kolumnach, piecach, źrodlach i akustyce. Chopy, mniej kabli, wiecej eksperymentow. Ale nie z drutami, ktore wprowadzaja mikroskopijne zmiany lub zadane tylko z piecami, kolumnami, ustawieniem...

Tylko tyle i az tyle. Wiem ze te hobby wciaga, bo sam jestem ofiara, ale nie dajmy sie zwariowac.

?👈

Tez probowalem Lapp. Mozna pisac ze to smiec, bo prawda taka ze to zwykly, ekranowany przemyslowy drut. Ale do cholery w porownaniu do sznorowki 2 x 0.75mm powinien chyba wykazac jaks roznice? Nie prawdaz?

?👈

No różnica jest taka że czym większy przekrój , tym większa obciążalność prądowa , innej nie będzie,a przewód o przekroju 0,75mm2 ma obciążalność ok 14A czyli przeszło 3kW więc kilka razy większą niż pobiera większość wzmacniaczy ,więc stosowanie większych przekrojów to zbędne koszty i nic poza tym.

Moim zdaniem, to na forum za duzo czasu poswieca sie na dywagacje nt. kabli. Czy to IC, glosnikowe czy zasilajace. W tej calej otoczce z biegiem co niektorzy zapominaja o podstawach. Kolumnach, piecach, źrodlach i akustyce. Chopy, mniej kabli, wiecej eksperymentow. Ale nie z drutami, ktore wprowadzaja mikroskopijne zmiany lub zadane tylko z piecami, kolumnami, ustawieniem...

Tylko tyle i az tyle. Wiem ze te hobby wciaga, bo sam jestem ofiara, ale nie dajmy sie zwariowac.

Dokladnie. Zamiast kombinowac z takimi pierdolami lepiej poeksperymentowac z ustawieniami kolumn. Koszt zerowy a wplyw ogromny. Za niewydana kase mozna kupic muzyke do sluchania w trakcie tych eksperymentow.

server unreachable;--

• 4 tygodnie później...

Dokładnie to samo zauważyłem, przecież to takie piękne hobby, można usłyszeć muzykę w sposób jaki wiele osób nigdy nie usłyszy na jakiś jamnikach :) Sam słucham od jakiegoś czasu na lampie i fajnych monitorkach i aż się chce siedzieć w fotelu i słuchać. Aż cztery litery bolą tyle ostatnio spędzam czasu na słuchaniu. Też byłem niedowiarkiem w kwestii kabli , zarówno tych głośnikowych jak i interkonektów, ale nie krytykowałem tych co je posiadali. Obecnie na własne uszy oceniłem jaki mają wpływ, zakupiłem , ale sam jakiś czas temu nie wydałbym takich pieniędzy na kabelek.

Myślę, że wskazany jest umiar, bo inaczej takie forum zaczyna odpychać, zamiast z chęcią pisać z innymi o doznaniach, wymieniać poglądy to coraz mniej osób zacznie zaglądać a zostaną osoby które kłócą się ze sobą o byle drobiazgi.

Od jakieś czasu jestem tutaj i jak szukam czegoś na forum to w ponad 90% trafiam na pyskówki. Masakra

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.