Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla nad'a c370

mad'afaka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Rozważam zmianę wzmacniacza nad c370, na coś co zagra powiedzmy z odrobinę mniejszą kulturą. Nad czasem się wydaje zbyt opanowany i spokojny. Zależy mi na bardziej szczegółowej górze (więcej detali miło widziane) byleby nie była ona ostra. Przydałoby się też więcej kopa (wbrew przekonaniu tego forum stwierdzam, że nady wcale nie "walą" basem wręcz przeciwnie nieraz grają zbyt lekko) oby tylko bas nie dominował nad resztą i nie dudnił bez sensu (dobra kontrola mile widziana). Średnica w miarę możliwości jak najbardziej podobna, nady mają świetną muzykalną średnicę i rewelacyjnie oddają wokale. Pozostałe klocki marantz CD-40, kolumny ZAPH SR71. Muzyka - niemal wszystko poza łupankami, dubstepami, techno i tego typu. Przewaga muzyki rockowej i cięższego brzmienia. Pokój 17 m prostokąt. Szukam używki budżet jak za nada ewentualnie coś do 2k.

https://www.audiostereo.pl/topic/103581-alternatywa-dla-nada-c370/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Posłuchaj baltlaba czy amplifikatora, w tych pieniądzach to moim zdaniem wzmaki prawie nie do przeskoczenia. Zobaczysz dopiero jak może zabrzmieć wokal w odróżnieniu od NAD-a którego za średnie tak sobie cenisz :) coprawda nie znam Twoich kolumienek ale źródełko przydało by się też upgreadować gdyż rozdzielczością to ono nie powala.

Pozdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

"mniejsza kultura" uznałem za przejęzyczenie (chyba słusznie?) oraz priorytet to większa precyzja bez ostrości, detaliczność, autor zwraca uwagę żeby średnica była nie gorsza chwaląc C370 za ten aspekt podczas gdy wg mnie średnica w najlepszym wypadku jest przeciętna, generalnie do niczego nie namawiam, po prostu podpowiadam żeby w miarę możliwości postarał się przesłuchać w.w. wzmacniacze, to będzie na prawdę duży postęp, a co do "wykopu" to może trzeba by pomyśleć o innych kolumnach?

Pozdr.

Kolumny mają zapas kopa, tego jestem pewien (słuchałem na mf e10 i kopały wypełniając basem pokój 30m, tyle, że ten MF nie czarował ani dokłądnością ani przestrzenią). Wokale w moim zestawieniu to też na pewno zasługa er18rnx, kolumn nie zamierzam zbyt szybko wymieniać. Baltlaba bardzo chętnie bym posłuchał, czaruje mnie i wabi ten denon PMA-2000AE, wewnątrz naprawdę solidnie. Japończykom, które słuchałem do tej pory niskich tonów nigdy nie brakowało, jednak góra czasem potrafiła odrobinę pokaleczyć mi uszy. Trzeba jeszcze będzie próbować z wymiana mi się nie śpieszy, chętnie posłucham (i poczytam) innych sugestii i propozycji do 2kzł.

Jeśli primo to dynamika, wykop i bas to poszukaj Restek Challenger, niestety trudno do dostania u nas polandii, za to w nimcowni sporo łatwiej. Nie czaruje tak wokalem i średnicą jak Amplifikator czy Baltlab, może nie rysuje tak precyzyjnie sceny ale dynamika jest atomowa a góra czysta i dość powściągliwa, na pewno nie agresywna. Dobry i solidny piec, zwłaszcza jak się wpuści sygnał prosto na końcówkę mocy z pominięciem PRE (wskakuje wówczas na całkiem niezły poziom).

• 3 tygodnie później...

A arcam A-90? Czy to jest po prostu alternatywa, czy już brzmienie z innej półki? Wciąż dynamika, przestrzen is cenka (z nieostrą szczegółową górą) priorytetem!

Jakieś pomysły do ok. 2000 zł jeszcze?

Propozycja z tym HK HD980 to tak serio? Będzie to jaki kolwiek skok? Opinie prasowe raczej są średnie (tak wiem słuchać, ale gdy nowy wzmak za 2kzł zbiera średnei opinie w sektorze budżetowym to już jest niepokojące ) Co do YaQina, nie słuchałem akurat tej lampy. Nie wiem czy już dorosłem do lamp, ale chyba się wybiorę d salonu posłuchać. Do tej pory lampy kojarzyły mi się z dosyć ociężałym i zamulonym dźwiękiem, może miło się rozczaruję. 2kzł oczywiście za używany sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.