Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy sprzęt z lat 90

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby kosztowała 1500 zł to wtedy by była ok

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 10 miesięcy później...

Choćby z zasilania do którego kiedyś nie przywiązywano dużej uwagi. Teraz jest inaczej. Poza tym teraz podobnie jak lampy selekcjonuje się i dobiera podzespoły a kiedyś sądzono że krzem każdy taki sam i jak leciało z taśm produkcyjnych tak pakowano do sprzętów.

Piszecie, że wam się wydaje bo nie mieliście kontaktu z naprawdę dobrym sprzętem. Jest wiele chłamu i medialnej papki ale są też sprzęty wybitne i te sprzed 30 lat nie mają szans.

co ty gadasz, popatrz sobie na budowe zasilaczy kiedys i dzis, i ogolnie na budowe, kiedys jak zagladales do wnetrza to wiedziales za co placisz, a teraz wzmacniacze w srodku wyglądają jak tunery fm z lat 90, srednia półka swieci pustkami

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

srednia półka swieci pustkami

Denon 1500 ae, yamaha as 1000, as 2000... to srednia półka a budowa nie ustepuje starym modelom. W budowie jest tak jak kiedys. Wysokie modele maja np dwa trafa tak jak kiedys. Nie kupisz za małą kasę porządnie zbudowanego wzmacniacza vintage

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

jak to nie, za pare stowek masz tak zbudowane wzmacniacze z lat 90 ktorych dzis nie kupisz za 5-6 tys

Biorąc wzmacniacze Pioneera. Podwójne trafo i budowę dual mono ma dopiero Pioneer a 757 na alledrogo za 890zł. To nie jest pare stówek. Po drugie jest to wzmacniacz z lat 90tych, chyba nawet początek Ile trzeba w niego włozyc? Niższe modele Pioneera to nic nadzwyczjnego. Jeden transformator, dwa kondensatory-jak w mojej Yamasze

Pioneer nigdy nie zrobił dobrej amplifikacji. Za to źródła to co innego.

co ty gadasz, popatrz sobie na budowe zasilaczy kiedys i dzis, i ogolnie na budowe, kiedys jak zagladales do wnetrza to wiedziales za co placisz, a teraz wzmacniacze w srodku wyglądają jak tunery fm z lat 90, srednia półka swieci pustkami

Daj sobie ze Slajem (sly30) spokój - on ma swój mały świat... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Są wyjątki .

Obecne , wysokie modele Denon , Yamaha , Marantz ( no ten akurat trafa ma mizerne i ceny wysokie ) .

Xindak A600P w swojej cenie też nie ma konkurencji w stosunku cena do włożonego wkładu ale nie ma znaczka i nikt go nie chce przez to kupować :) .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

5681-sony-ta-fa-30-es-innen-verkleinert_390843.jpg

powyzej sony fa 30 es za który niektórzy żądają 1400zł, więc nie parę stówek. Gdzie ten zaawansowany zasilacz? Taki sam jest we współczesnych marantzach czy denonach: 1 transformator i dwa kondensatory. Co ciekawe za niewiele więcej mozna kupic współczesnego Denona pma 1500 ae z o wiele lepswzym zasilaczem (podwójne trafo). Więc nie uogólniaj jakie to dzis przęty ze sredniej półki są kiepsko zbudowane

TA-FA30ES to nie top model. Top to TA-FA70ES:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ta-fa70es.jpg

ta-fa70es(8).jpg

Kolejny TA-FA777ES:

Ukryta Zawartość

ta-fa777es.jpg

ta-fa777es(2).jpg

Ale moim zdaniem, lepszy wybór to TA-F770ES:

Ukryta Zawartość

Sony%20TA-F770ES.jpg

platka.jpg

PS: Osobiście uważam, że prawdziwe Sony to lata 70`te i 80`te :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ta, zwłaszcza 770ES kosztuje "pare stówek" :)

Bez wolnych dwóch tysięcy nie ma co w ogóle marzyć, a i tak się kupi gruza do kapitalnego remontu, to kolejne 500 co najmniej.

I tak z paru stówek szybciutko się robi parę tysiączków, a trup dalej jest trup, tyle że podpicowany no i legendarny.

Nie chcę tutaj wszczynać kolejnej gównoburzy, ale prawda jest taka, że te stare soniacze są obecnie przynajmniej ze dwa razy przedrożone

i zakup takiego choćby 770ES za ponad dwa kafle w stanie totalnej ruinacji (innych na Allegro się nie znajdzie, nawet nie ma co się łudzić) to nie jest dobry interes.

Jest kupa wzmacniaczy o połowę młodszych i też japońskich, które w niczym nie są gorsze, a można je kupić za dużo mniejsze pieniądze. Sprawne i w 100% na chodzie.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dziwna jest ta od lat polityka Sony czy Marantza którzy do swoich wzmacniaczy wstawiają tak małe trafa .

Edytowane przez muda44
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ta, zwłaszcza 770ES kosztuje "pare stówek" :)

Bez wolnych dwóch tysięcy nie ma co w ogóle marzyć, a i tak się kupi gruza do kapitalnego remontu, to kolejne 500 co najmniej.

I tak z paru stówek szybciutko się robi parę tysiączków, a trup dalej jest trup, tyle że podpicowany no i legendarny.

No własnie...parę stówek :) Za topowe sprzety do dzis trzeba bulic sporo. Przykładem jest super zbudowany Sony scd 1: może i legendarny i hi endowy tyle że za 5000zł nie za parę stówek :)

Dziwna jest ta od lat polityka Sony czy Marantza którzy do swoich wzmacniaczy wstawiają tak małe trafa .

Może takie małe w zupełności wystarczą. Nie wiem, nie jestem elektrykiem i się na tym nie znam,

ale w układach elektronicznych chyba się co nieco pozmieniało na przestrzeni ostatnich 50 lat

i montowanie trafa wielkości garnka do zwykłego wzmacniacza stereo przestało być konieczne.

No bez jaj, ile taki transformator może kosztować takiego producenta jak Sony czy Marantz? 5 dolarów? 10? 20?

Na pewno nie więcej, a co to jest za oszczędność na produkcji wzmacniaczy sprzedawanych później po 5, 10 czy 20 tysięcy złotych.

Rozumiem w że w budżetowych modelach, gdzie każda śrubka się liczy, to sobie mogą oszczędzać, ale nie w prestiżowych seriach,

gdzie nie ma żadnego znaczenia oszczędność paru drobniaków na garści części przy znacznie niższej skali produkcji droższych modeli.

Zysk żaden, a wstyd na cały świat i kto to później będzie kupował?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Może takie małe w zupełności wystarczą. Nie wiem, nie jestem elektrykiem i się na tym nie znam,

ale w układach elektronicznych chyba się co nieco pozmieniało na przestrzeni ostatnich 50 lat

Nic się nie zmieniło . Duże trafo to podstawa wzmacniacza - wzmacnianie a z małego trafa nie da się uzyskać dużych " wzmocnień " i nie chodzi wcale o głośne granie .

To jest ideał jakość / cena .

63kg wagi . 5 traf w tym te duże , zalewane pod ekranem .

Na fotce nie wydaje się duże bo wzmak ma wymiary 45 szeroki , 62 głęboki i 25 wysokości !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muda, coś więcej? :)

A wracając do lat 90tych to tak wygląda najlepszy DAC jaki miałem , mam i słuchałem ;)

Wadia X32 i pomimo wielu reklam i niby 24 lat technologii wiele obecnych DACów wciąga jednym gniazdem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak gra Sony TA-F770ES i z czym z obecnie produkowanych można porównać

Moim zdaniem nie gra to najlepiej, ale zdanie z jednego systemu, niech się inni wypowiedzą. Uważam, że lepszym wyborem jest dzielonka 2x TA-N80ES + TA-E80ES. Jeśli mowa o latach 90`tych. Ja mam aktualnie TA-E80ES plus 2x TA-N55ES i jest na prawdę dobrze jak na końcówki od kina domowego :)

Edytowane przez neomammut

Muda, coś więcej? :)

Proszę bardzo .

Chyba widać o co chodzi :)

12 ogromnych Sankenów na kanał które są przykręcone do prawie centymetrowego miedzianego płaskownika a ten do ogromnych radiatorów .

350 000uF filtracji i to kosztowało 12000zł nowe .

Da się ?

Ano da!

Bez burczenia traf i setek bzdur jakoby gwardia inżynierów latami siedziała nad chińskim trafkiem i kilkoma częściami po 20gr / sztuka wyceniając to na podobnym poziomie

Ukryta Zawartość

post-13108-0-46939600-1434803808_thumb.jpg

post-13108-0-98994400-1434803816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

5681-sony-ta-fa-30-es-innen-verkleinert_390843.jpg

powyzej sony fa 30 es za który niektórzy żądają 1400zł, więc nie parę stówek. Gdzie ten zaawansowany zasilacz? Taki sam jest we współczesnych marantzach czy denonach: 1 transformator i dwa kondensatory. Co ciekawe za niewiele więcej mozna kupic współczesnego Denona pma 1500 ae z o wiele lepswzym zasilaczem (podwójne trafo). Więc nie uogólniaj jakie to dzis przęty ze sredniej półki są kiepsko zbudowane

To już jest ten okres nad którym Sony powinno opuścić kurtynę milczenia.

Biorąc wzmacniacze Pioneera. Podwójne trafo i budowę dual mono ma dopiero Pioneer a 757 na alledrogo za 890zł. To nie jest pare stówek. Po drugie jest to wzmacniacz z lat 90tych, chyba nawet początek Ile trzeba w niego włozyc? Niższe modele Pioneera to nic nadzwyczjnego. Jeden transformator, dwa kondensatory-jak w mojej Yamasze

Za dużo uogólniasz. Więcej słuchaj, mniej dywaguj. Pioneer zrobił w historii zaledwie kilka dobrych wzmacniaczy: A-90, A-88x i A-09. Plus koszmarnie drogie koncówki z serii Exclusive.

Nic się nie zmieniło . Duże trafo to podstawa wzmacniacza - wzmacnianie a z małego trafa nie da się uzyskać dużych " wzmocnień " i nie chodzi wcale o głośne granie .

w serii fa faktycznie sa troche male, ale starsze integry nie maja takich malych traf

Moim zdaniem nie gra to najlepiej, ale zdanie z jednego systemu, niech się inni wypowiedzą. Uważam, że lepszym wyborem jest dzielonka 2x TA-N80ES + TA-E80ES. Jeśli mowa o latach 90`tych. Ja mam aktualnie TA-E80ES plus 2x TA-N55ES i jest na prawdę dobrze jak na końcówki od kina domowego :)

od kina byly n220

N55ES także :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi