Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty RCA DIY - schemat połączenia

_kubalonek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja natomiast mam inne pytanie - czy istnieje jakieś merytoryczne uzasadnienie stosowania tego drugiego niepodłączonego z jednej strony "ekranu" jako ekranu (w sensie fizycznym)?

Czy po prostu tak się robi bo... tak się robi... bo Ci co słyszą kable twierdzą, że ma to wpływ na dźwięk.

Pytam z czystej ciekawości czy ma to jakieś fizyczne uzasadnienie.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Testowal ktos ten drut z sommera ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie raz sie bawilem kabelkami i ostatecznie zostaly dwa przewody, przewod z sondy od jakiegos urzadzenia, swietnie wykonany, duzo teflonu gesty ekran i srebrzanka jako solid core, drugi przewod to tani ale niezwykle dobry sommer sc- gobiln. Graja tak podobnie ze ciezko wybrac ktory lepszy. Ale wlasnie myslalem nad powyzszym przewodzie, technicznie lepszy niz goblin, mniejsza pojemnosc itp. Testowal ktos go?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Testowałem carbokaba 225, nawet miły kabelek ale ostatecznie wyprułem z niego te żyły miedziane i wsunąłem solid core awg26 miedź srebrzona, zagrało żwawiej, byłem bardziej zadowolony po przeróbce.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Co by oznaczalo ze w zasadzie zrobiles nowy przewod;) Z ciekawostek znalazlem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co by oznaczalo ze ten przewod bedzie mial bardzo niska pojemnosc. Gram prosto z wyjscia raw soekrisa , bez bufora dlatego szukam przewodu o jak najmniejszej pojemnosci, gdzies czytalem ze w takim wypadku powinna byc jak najmniejsza pojemnosc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wsumie jest kilka rodzaji, testowal ktos jakis przewod z linka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uuu, ciekawe :P Ja u siebie zauważyłem że z ekranami mam lepszy efekt i to już na kilku kompletach... Mam w domu trochę jupitera cryo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i planuję z niego zrobić ic ale jakoś się odwleka, za dużo jeszcze innych rzeczy do zrobienia jak ukończenie wzmaka, wysłać dac do 4hifi żeby amanero wsadzili itp jakieś wydatki i nie chciało się robić :P

Poza tym, po jednej żyle zamierzam dać na masę i sygnał, następnie te dwie żyły wsadzić w gumową izolację (zwykłego YDY 2x0.75) z której wyjmę żyły te standardowe (koszt i tak niski za 1m kabla), następnie mam zamiar wsadzić te żyły w izolacji do ekranu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i na ekran jakiś termokurcz muszę wynaleźć miękki, miałem kiedyś techflexa ale sprzedawca u którego kupowałem zakończył działalność :/ Finalnie oplot techflexa clean cut i mamy super ic :P Wtyki neutrik profi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ekran mozna dodac, ja mam np pozostalosci po przewodzie profigold z podwojnym ekranem, srodek wyciagne i mam zewnetrzy izolator i do niego wklejony ekran. Ciekawe na ile ten srebrny przewod jest srebrny.

Fajne niedrogie ekrany. Nie zagłębiałem się w temacie ale tutaj chyba nie musi być jakiś super kosmos, miedź zwykła wystarczy chyba bo srebro kosztowałoby majątek... Ważne żeby prześwit był jak najmniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tez tak mi sie wydaje. Swoja droga to ciekawy jestem czy w przypadku pol metrowego IC tez wymagany bylby ekran. Ja uzywam takiej dlugosci IC, w pelni starczy, a po co ma byc dluzszy? Ten geko pure silver ciekawi mnie, moze by podpasowal sie pod lampe, oczekuje rozdzielczego grania, z czysta gora i szybkim basem.

Jak dla mnie to łączenie ekranu z masą audio tylko z jednej strony to jakis mit, który nie ma dobrego uzasadnienia.

Skutkuje prawie zawsze zmuleniem i gaszeniem dźwieku.

Jak dla mnie to łączenie ekranu z masą audio tylko z jednej strony to jakis mit, który nie ma dobrego uzasadnienia.

A jak inaczej? Z obydwu stron? To wtedy ekran będzie pełnił funkcję masy i można by wtedy pominąć żyłę... Oświeć nas jak Ty to widzisz.

Tez tak mi sie wydaje. Swoja droga to ciekawy jestem czy w przypadku pol metrowego IC tez wymagany bylby ekran. Ja uzywam takiej dlugosci IC, w pelni starczy, a po co ma byc dluzszy? Ten geko pure silver ciekawi mnie, moze by podpasowal sie pod lampe, oczekuje rozdzielczego grania, z czysta gora i szybkim basem.

Chyba długość 1m a 0.5m nie ma większego znaczenia a położenie, czy są w okolicy inne kable itp. A ten gekko silver

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też ciekawy ale myślę że do jasnego toru jak u mnie srebro nie koniecznie się wpasuje.

Ukryta Zawartość

Przy połaczeniach niezbalansowanych (RCA) standardem jest by ekran pełnił jednocześnie rolę przewodu masowowego. I to jest, moim zdaniem, rozwiązanie najlepsze.

Każdy niezaterminowany przewód dołączony do masy audio pełni rolę anteny i odbiornika dla RFI i wcz, co dla ukłdów audio stanowi spore zagrożenie, szczególnie opartych o krzem.

Jeśli nie ma problemu z brumem, to ekrany dodatkowe można sobie darować.

Rozumiem a co z ekranem pasywnym tj samo pokrycie przewodu oplotem np miedzianym bez łączenia go? Tak w ogóle, czy przypadkiem w celu zmniejszenia pojemności interkonektu nie wystarczy aby żyły sygnał i masa były zaplecione w skrętkę a sam ekran (patrząc na przekrój) był oddalony o min 2mm od nich?

Gość

(Konto usunięte)

Mam zupełnie inne doświadczenia :)

Po dołączeniu ekranu z jednej strony dźwięk oczyszczał się robił bardziej klarowny. Próbowałem z dwóch stron łączyć ekran i bez łączenia w ogóle. Wersja z ekranem z jednej strony zawsze wygrywała, różnice były nieznaczne, ale zauważalne. Czyli wynika, że to jednak wersja dla każdego do przetestowania co woli :). Ot audio to taka dziedzina subiektywna, że każdy znajdzie coś dla siebie... nie musi zgadzać się z odczuciami innych :) Może to i lepiej. Bo uczy tolerancji na odczucia innych ;)

Mam zupełnie inne doświadczenia :)

Po dołączeniu ekranu z jednej strony dźwięk oczyszczał się robił bardziej klarowny. Próbowałem z dwóch stron łączyć ekran i bez łączenia w ogóle. Wersja z ekranem z jednej strony zawsze wygrywała, różnice były nieznaczne, ale zauważalne. Czyli wynika, że to jednak wersja dla każdego do przetestowania co woli :). Ot audio to taka dziedzina subiektywna, że każdy znajdzie coś dla siebie... nie musi zgadzać się z odczuciami innych :) Może to i lepiej. Bo uczy tolerancji na odczucia innych ;)

Taki opis pasuje do najczęściej określanej jako poprawna wersji połączenia, sam również próbowałem bez ekranu a także z ekranem pełniącym jednocześnie funkcję masy a nawet i ekran od strony odbiornika i tylko ta pierwsza nie budziła we mnie obiekcji.

Po dołączeniu ekranu z jednej strony dźwięk oczyszczał się robił bardziej klarowny.

Taki efekt jest, zgadzam się. To efekt zmulenia, który przy systemach krzykliwych i grających natarczywie jest "miedem" dla uszu. To dość powszechne w audiofilskim światku :)

Tylko to zawsze jest związane ze spowolnieniem i utratą emocji i zgaszeniem/wycofaniem (utrata informacji) na średnicy. Sztuką jest zrobienie takiej elektroniki i kolumn by było czysto i klarownie ale bez konieczności stosowania "zamulaczy". :)

Oczywiście to jedynie moje zdanie, oparte na własnych doświadczeniach.

Taki efekt jest, zgadzam się. To efekt zmulenia, który przy systemach krzykliwych  i grających natarczywie jest "miedem" dla uszu. To dość powszechne w audiofilskim światku :)

Od strony dźwiękowej najlepsze jest stosowanie dwóch przewodów bez ekranu.Niestety w dzisiejszym,pełnym zakłóceń świecie jest to extrema,która często się nie sprawdza.Czasem dobre jest skręcenie przewodów ze sobą.Ekran wnosi dodatkową pojemność do masy,niestety stosunkowo dużą( "zamula"wg słów Jar1) ale niestety często jest koniecznością.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Gość

(Konto usunięte)

no właśnie brak zmulenia, mój system nie gra ostro i nigdy nie grał :) i takie podłączenie (ekranu z jednej strony wyczyściło dźwięk i dodało dynamiki bez wyostrzania. Ale tu preferencje i odczucia są bardzo subiektywne i nie mam zamiaru podważać czyichś odczuć. Po prostu gusta są różna i odczucia także. Ważne aby każdy miał taki dźwięk jaki chce mieć... Ja jestem zadowolony :) choć na pewno zawsze może być lepiej :)

Z czystej ciekawosci wykonalem przewod nieco podobny do gekko. Moze nie uzylem czystego srebra, ale uzylem 1mm grubosci srebrzanki ktora otulilem bawelnianym sznurkiem,zrobilem skretke zeby przewod masowy pelnil podobna role co ekran. Dlugosc calkowita to 50cm pojemnosc 19-20pF Jutro potestuje, wstepnie bez ekranowania, bedzie sie cos dzialo to dodam ekran.

Gość

(Konto usunięte)

Z czystej ciekawosci wykonalem przewod nieco podobny do gekko. Moze nie uzylem czystego srebra, ale uzylem 1mm grubosci srebrzanki ktora otulilem bawelnianym sznurkiem,zrobilem skretke zeby przewod masowy pelnil podobna role co ekran. Dlugosc calkowita to 50cm pojemnosc 19-20pF Jutro potestuje, wstepnie bez ekranowania, bedzie sie cos dzialo to dodam ekran.

No 1mm to zdecydowanie za grubo na IC...sugerowałbym 0.2mm nawet 0.1mm i spróbuj długość ok 1.4m wg mnie powinno być lepiej.

Takiej grubosci nie mam, zreszta latwo by sie przerwal przy takiej budowie kabla. A dlaczego akurat 1.4metra? zrodlo mam kolo wzmacniacza i pol metra idealnia starcza. Wydaje mi sie ze przewod ma byc przezroczysty dla toru, a nie byc w pewnym sensie filtrem, bo chyba o to ci chodzi z ta dlugoscia.

I czym sie roznil w brzmieniu ten sam przewod o dlugosci 1.4metra porownujac z 0.5metra?

Pozwole sobie zacytowac, te slowa juz padly na tym forum. Tycza sie przewodow glosnikowych, ale juz byly cytowane w temacie o dlugosci przewodow RCA.

Jezeli chodzi o dlugosc kabla to

"Ray Kimber: "Czesto jestesmy indagowani na temat dlugosci kabli

glosnikowych. Jaka powinna byc ich optymalna dlugosc? Zrobilismy w koncu

odpowiednie badania i odkrylismy dwie istotne zaleznosci. Po pierwsze, jesli

kabel jest odpowiednio dlugi, by dosiegnac glosnika, gra o niebo lepiej, niz

gdyby nie dosiegal. Po drugie, jesli jest nieco dluzszy, niezwykle ulatwia

to jego podlaczenie.""

Ja ostatnio próbowałem z 20 AWG 22 AWG i 26 AWG i zdecydowanie ten ostatni drut nadał się wyraźnie lepiej na sygnałowym kablu, wcześniejsze przekroje mimo zastosowania tego samego materiału (SC OFC 6N złotocone powierzchniowo na 50 mikronów i na końcu lakierowane) wyraźnie temperowały górę i powodowały spowolnienie niskich.

Takie same odczucia mam w sygnale do wysokotonówki Dynanaudio w kolumnach.

Mój stołeczny kolega, Audioburak twierdzi że najlepiej w tej roli tj jako sygnałowy i jako kabel do tweetera sprawdza się 24AWG ale też takiego nie mam dokładnie.

Potestowalem swoj przewod ale gekko bazujacy na srebrzance awg19 wiec gruby, zyly wsadzone do koszulki bawelnianej, skrecone, bez ekranu. Nic nie buczalo, ale moze dlatego ze przewod ekstremalnie krotki, nawet troche przesadzilem i ledwo starczylo ;). Porownywalem z sommer sc-goblin to dzwiek osuszony, z nieco przygasnieta gora, ale za to bas lepszy, bardziej punktowy, mocniejszy. Potem chcialem wykonac podobny przewod tym razem z podpowiedziami kolegi rambo54. Znalazlem druciki pozloconej:D miedzi awg25, wiec prawie dwa razy cienszy przewod niz poprzednio. Jednak nie udalo sie zyly wsadzic do bawelnianej koszulki, za cienka, przez co ciagle wychodzila bokiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.