Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie głośniki jamo?

cezaryd

Rekomendowane odpowiedzi

od razu nadmieniam, że jestem nowym użytkownikiem na tym forum

poszukuje namiarow na głośniki niskotonowe jamo 20386 30cm (dystrybutor, parametry techniczne) lub mocniejsze albo inne zamiast nich

posiadam zestaw kolumn tej firmy (yamo dynamic d5e, b/r, ok 75l, 190W), dosc leciwy (sredniotonowy głośnik jest "schowany" za plastikową tubą/"megafonem" :-) ale byłem bardzo zadowolony z ich brzmienia i dlatego chce przy nich pozostać (slucham jazzu i klasyki, czasami salsy! i popu)

niestety ze starości pokruszyły się w niskotonowych zamocowania membrany i podarowałem je osobie, ktorej nie stać na nowe głośniki zeby sobie je odremontowała (wklejając nowe zawieszenia)

oddałem głośniki, zrobiłem kilka testów na różnych dostępnych niskotonowcach (kilka różnych alphardów ale niestety jak się już doczytałem na forum to nie był zbyt dobry wybór) i teraz jestem w kropce bo nie mogę dostać takich samych a nie wiem jak dobrać zamienniki - nawet nie wiem czy te jamo to typowo niskotonowe czy nisko-sredniotonowe

zwrotnicę do testów nowych głośników wymieniłem na podobną tylko mocniejszą, 200W, Fp 800/4.1 kHz, 12db - chcę przy okazji dodać kolumnom trochę więcej mocy

na nowe głośniki mogę przeznaczyć max 250zł/szt

https://www.audiostereo.pl/topic/10380-gdzie-g%C5%82o%C5%9Bniki-jamo/

zmierz pojemność obudowy. Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz wykorzystać stare skrzynie?

Jeśli pojemność będzie w okolicy 70 l. to możesz wrzucić TVM ARN226 na podwójnym magnesie (wersja 07) - są niedrogie i od alparda zdecydowanie wolę TVM. ?Niestety te głośniki są raczej ciche (86-87dB) więc będziesz musiał wyciszyć pozostałe lub dobrać głośniki o niskiej efektywności.

Ja bym polecił Ci tonsile gdn 20/60, 20/80 (nie stx)ale to zależy od pojemności obudowy i jej typu (zamknięta, b-r...)- czy głośnik jest stworzony do pracy w takiej.

Zwrotnica 200w może być, czemu nie?

Paramerty tych głośników znajdziesz np. na www.dexon.pl, www.akkus.pl.

Do b-r Qts głośnika musi być poniżej 0,5, najlepiej w okolicach 0,3. Vas - pojemność do jakiej został zbudowany głośnik, w tym wypadku 75l (ale to się chyba tyczy tylko zamkniętej skrzyni - sam się gubię)

Ściągnij sobie WinISD beta, tam wpisz parametry głośnika i program Ci wyliczy obudowę, będziesz wiedział czy dany głośnik zagra przyzwoicie.

powodzenia!

aha - słyszałem, że tesle 312 to dobre głośniki, może spróbuj na nich?

• 9 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.