Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe do 12m wzmacniacze które posiadam NAD c372, c370, Arcam Xeta one

freju

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie rozglądam za czymś w używce do

1500zł max 2 tys, wzmacniacze moje Nad c370 , c372, arcam xeta one ,

odtwarzacz cd Nad 541i , kable głośnikowe van den hul cs122 , rca

furutech SA22, Queed quinet 1 i 2, cambridge chyba arctic zielony , i diy

srebro , i jakieś oechelbach niebieski z tych tanioch po 80zł sklep , do

Nad mam zwory z prawdziwego srebra , sieciówki do cd furutech 314ag 1,5m,

listwa yaqin ml-1000,i dwa po 1,5m Acoustic Research Pro Series II - Low

Noise Power Cable to do piecyka i listwy , pokój 12m, słucham dużo np;

Anny Marii jopek ,dużo stockfisha, delicatny progresywny rock,

elektronika, zero techno i taniego popu, chociaz geroge michaela lubie i

czasem słucham jacksona,polski rock , TSA, Qidam , riverside itp,, , ale

najbardziej klimatowo odpowiada mi Jopek ją uwielbiam , i w tych

kierunkach bardziej się skłaniam , ale jak to kazdy czasami lubie tez

przyłomocić , więc skłaniałbym się ku czemuś uniwersalnemu ,prosiłbym o konkretne modele do 12m dobrze

wygłuszony , słabiej z ustawieniem , więc basreflex raczej na froncie bo

kolumny niestety muszą stać te 25 cm od ściany dalej ich nie mogę

oddalić , z góry wielkie dzięki za info , pozdrawiam Mariusz

Mam trzy wzmaki bo jestem w trakcie beta testów i jescze nie wiem który zostanie , a żródeł mam 4 dwa cd Nad 541i cd 502 , no i komp i dekoder sat, i nie mam żadnego ampiltunera arcam to nie ampli , tylko wzmacniacz kina , ale jest kozak w stereo, może skupmy się na temacie , może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie propozycje ?

Callisto III jeszcze raz :-)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

co jest wszyscy calisto III, to aż podejrzane jest he , dlaczego akurat te i tylko te , po za tym nie mieszczą się w moim budżecie ,i nie odpowiada mi ich charakterystyka , są mało uniwerslane , i co najważniejsze maja tylny bas reflex co w moim przypadku je dyskwalifikuje na starcie , bo u mnie nie ma szans na odległość 0,7m od ściany a co dopiero 1,3m , będzie kotłowanko basu i nic po za tym , ma może ktoś jeszcze jakieś pomysły , oprócz calisto III ?

moim zdaniem nadają sie głównie do jazzu i raczej rock nie wiem ale tak mi sie wydaje nie słuchałem więc nie wiem , ale z tego co wyczytałem , raczej głośno na nich nie pogram

Jeśli Callisto wg Ciebie są mało uniwersalne to nie wiem co powiedzieć. Wg mnie są właśnie bardzo uniwersalne w swojej cenie i o dziwo w moim pokoju (15m) nie ma przewalonego basu mimo dosunięcia ich 0,5m od ściany. Ktoś tu na forum chwalił się że całkiem dobrze grają postawione na polce. Są to pierwsze moje kolumny w których nie słychać grania obudowy i bas refleksu. Oczywiście Twój pokój jest mniejszy, ale myślę, że mogą się sprawdzić więc warto spróbować. Za 2 kzł da się je wyhaczyć.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

No tak czytam o nich , teraz trochę , są dobre opinie , ale , normalnie się boje że one będą miały zbyt mało dołu , przeciez ten głosniczek ma 12cm szok , jak to robi jaki kolwiek bass , miałem , jescze mam b&Wdm602s2 bass był tylko czasami mnie wkurzała nadpobudliwość rezonanns przy głośnym słuchaniu a tu jest 18cm , ale to wszystko zależy od utworu , szukam czegoś co zagra lepiej bardziej doskonale wykwintnie , ale żeby tez czasami mnie troche przygniotły , a tu raczej tych doznań nie będzie , może trochę z tą jopek za daleko pojechalem i teraz takie sugestie wszyscy maja że głównie jazz mnie kręci , a wcale tak do końca nie jest , pozdr,,

to moze kef q7, jak bedzie za mało dołu w twoim mniemaniu to jakiś subwoofer ;) A tak na powaznie to nie czytaj tylko jedź gdzies i posłuchaj, oststnio znajomy sprzedawał wzmacniacz vincenta, przyjechali z wrocławia z kolumnami audioacademy za 5tys, jakies podłogi modelu nie pamietam, troche sie zdziwili jak posłuchali callist. i najlepiej sie im podobał własnie bas. Słuchaj i jeszcze raz słuchaj, bo jak mogą grać jak to napisałeś głosniczki 12cm. Ja bym sie raczej martwił ze twój wzmacniacz odpowiednio ich nie poprowadzi i tego dołu bedzie zbyt duzo dlatego proponowałem tez 4

Freju po opisach i innych opiniach nie będziesz miał zdania o Callisto. To są monitory których trzeba posłuchać, aby zrozumieć co potrafią i jak grają. Nie sugeruj się ich rozmiarami i wielkością przetworników. W moim metrażu (16m) grają lepiej niż Dali Ikony 6 i to o czymś świadczy. Nad 372 to wydajny wzmacniacz i poradzi sobie z nimi bez problemu a nie ukrywam, że RlS są bardzo wymagające co do pieca i nie bez powodu były zestawione na którymś tam audioshow z Naimem XS.

Jeśli poważnie podchodzisz do tematu wyboru monitorów to przestań czytać testy, tylko słuchaj. Jeśli znajdziesz gdzieś używane Callisto to zapewniam, że w założonym budżecie nie kupisz nic lepszego.

tak tak , wiem że najlepiej posłuchać , ale pewne podstawowe zalety , wady i ogólną charakterystykę można wyczytać na testach , kolumienki są na pewno godne uwagi , ale raczej sądzę że to nie są kolumny dla mnie , nie będę tu teraz się rozpisywał dlaczego , bo zaraz się temat forum zmieni i odbiegniem od tematu, może ktoś z Lubina posiada te miniaturki z chęcią bym ich posłuchał , i jeszcze żebyśmy się dobrze zrozumieli nie szukam kolumn które muszą mieć zaznaczone aż tak bardzo dolne rejestry , basik ma być szybki raczej punktowy a jak jeszcze do tego potrafią zejść dość nisko to już by było doskonale , ale nie muszą , czasy altusów i technicsów już są dawno za mną , musi być detalicznie subtelnie ale i mały wykop też jest wskazany , myślałem [myślałem" są na allegro np focal chorus 807v , ktoś coś może wie o nich , można je niedrogo kupić w używce ? pozdr..

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Jeśli RLS Ci z jakichś powodów nie odpowiadają, to posłuchaj coś z Monitor Audio, z tymi Nad'ami może być zadowalająco...

P.S.: "beta testy" to już coś nowego na tym forum... ;-) rozumiem, że alpha testy już za Toba...?

właśnie tu juz jestem bliżej monitor audio rx2 to by były najlepsze kolumienki dla mnie , tylko jest jedno ale ,a mianowicie tylny bass reflex , a te juz wiem że minimum metr od ściany żebrają i to bez względnie ,ps; a co ja napisałem beta testy hee dobre pozdrawiam , chłopaki coś z przednim portem bassreflexu ?

KEF LS50

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

hee , dobra dziękuje wszystkim za pomoc i pomocne rady , narazie się wstrzymuje z zakupem , jak coś kupie to dam napiszę , pozdrawiam wszystkich panów od Callisto

• 1 miesiąc później...

Witam , obiecałem że napiszę co kupiłem , więc kupiłem Acoustic energy Aelite2 , kolumny bardzo uniwersalne dynamiczne , bardzo szeroko grające , tak jak wyczytałem w necie graja jak podłogówki , na początku byłem nie do końca zadowolony , ale jestem w trakcie zmiany kabli , narazie zamieniłem zwykłe blaszki na zwory qed na wtykach airlock kabel chord rumor 2 albo 4 nie pamietam , ale jest słyszalne otwarcie i pojawiło się wiecej powietrza ogólnie troche lepiej , ale czekam na kabelek głośnikowy kimber kable chce je zamienić na te co mam teraz tzn van den hul cs122 i rca z furutecha as22 na narazie cambridge audio arctic, zobacze co z tego wyniknie , co do kolumn wiem miały być z przednim basreflexem , ale odsunąłem je na jakieś 50cm , myślę że tragedii nie ma , nie dudnia nie buczą , pozdr,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.