Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  31 członków

Lavardin Klub
IGNORED

Klub Lavardin

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie ale polecam wypróbować bo zgrywa się z Lavardinem znakomicie,miałem za to tą pierwszą wersję ic clr 47 ,dobry kabelek(mam jeszcze drewniane opakowanie) ale nie byl tak dobry jak ten co mam na neotechu miedz i srebro 24 awg.

Może ma ktoś z kolegów zdjecie środka  ITx ,szukam w necie i nic nie mogę znależć.

18 hours ago, szwejo said:

Niestety nie ale polecam wypróbować bo zgrywa się z Lavardinem znakomicie,miałem za to tą pierwszą wersję ic clr 47 ,dobry kabelek(mam jeszcze drewniane opakowanie) ale nie byl tak dobry jak ten co mam na neotechu miedz i srebro 24 awg.

Może ma ktoś z kolegów zdjecie środka  ITx ,szukam w necie i nic nie mogę znależć.

Ze zdjeciami ITx moze byc trudno, nie widzialem zadnych na necie a swojego nie otwieralem.

Jak bedzie troche wolnego to wyprobuje ten kabel Belden. Wtyczki bede musial poszukac innej bo mieszkam w Irlandii a Viborg chyba takich nie robi.

Czy pamietasz jaki model IC Neotecha uzyles? Ja mam Neotech NEI-3001 MK III ale bardziej odpowiada mi pierwsza wersja CLR (ta z drewnianego pudelka) przy kolumnach Harbeth. Neotech  ciagle trzymam zeby wyprobowac z nowymi glosnikami.

kable to Diy na wtykach- https://dc-components.eu/klei-pure-harmony-plug-srebro-4-sztuki-kle-innovations-pure-harmony-phono-rca-plug-wtyk-rca-cinch-p-317.html,kable to Neotech SOST-24 i NeoTech SOCT-24 .

jeżeli nie dostaniesz wtyków viborga poszukaj jakiś aby były miedziane

polecam jak już będzie po gwarancji wymianę gniazd głośnikowych-te fabryczne to porażka ,jeszce jest parę żeczy ...

Dziekuje szwejo za przydatne informacje. Gniazda glosnikowe w Lavardin IT/ITx  sa nie tylko podstawowe ale umieszczone za blisko siebie. Znam kogos kto zrobil zwarcie przy przesuwaniu wzmacniacza. Jak sie odwaze na zmiany to poprosze o pare dodatkowych wskazowek.

Kable glosnikowe Lavardin przychodza w takich dlugosciach ze albo sa za krotkie albo za dlugie. Super byloby znalezc odpowiednik DIY o podobnych parametrach ?

Głośnikowe też mam z neotecha plus drut na bas anticabel,jak coś to pisz z chęcią się podziele ,mam dobrze bo mój dobry znajomy posiada jeszcze nie ruszanego Lavardin It więc mogłem porównac wprowadzone przeze mnie zmiany, ale już nie długo, niestety ?

Gniazda głośnikowe roztawiłem nie mogę się pomylić bo pozbyłem się bezpieczników -poprawa w szczególności na basie ogromna .

Widze ze jestes odwazny z tymi przerobkami albo znasz sie duzo lepiej ode mnie.

Odezwe sie po wymianie kolumn. Bede potrzebowal kable glosnikowe o roznych dlugosciach, Lavardin CHR 316 beda za krotkie. Przyzwyczailem sie do nich i troche mi zal ze bede musial szukac czegos nowego. Z drugiej strony bedzie troche zabawy z pomoca kolegow z forum ?

Jeśli chodzi o kabel głośnikowy, to polecam Auditorium23. Jako RCA stosuję CLR 83. Już więcej szczegółów w dźwięku nie potrzebuję, nawet lekko złagodziłem brzmienie wymieniając bezpiecznik w CD, co może być kontrowersyjne dla niektórych ?

Czyli jeden bezpiecznik na zasilaniu (dostepny z zewnatrz) i dodatkowo cztery (po jednym na kazdy kanal, dostepne z wewnatrz) ?

5 hours ago, janko_muzykant said:

Jeśli chodzi o kabel głośnikowy, to polecam Auditorium23. Jako RCA stosuję CLR 83. Już więcej szczegółów w dźwięku nie potrzebuję, nawet lekko złagodziłem brzmienie wymieniając bezpiecznik w CD, co może być kontrowersyjne dla niektórych ?

Dla niektorych pewnie kontrowersyjne, dla ludzi z forum nie koniecznie ? 

Nigdy nie slyszalem o tych kablach, gdzie kupowales swoje Auditorium 23?

9 godzin temu, SebW napisał:

Czyli jeden bezpiecznik na zasilaniu (dostepny z zewnatrz)

Nigdy nie slyszalem o tych kablach, gdzie kupowales swoje Auditorium 23?

W isx ref są dwa bezpieczniki dostępne z zewnątrz...

Kable A23 kupowałem bezpośrednio od producenta (ma stronę) i korzystałem z nich ze wzmacniaczem na triodzie. Wg mnie wpisały się bardzo dobrze także w konfigurację z Lavardinem. Głośnikowe to nadal A23, RCA A23 pozostał w torze gramofonowym, dla CD zmieniłem na CLR83.

Edytowane przez janko_muzykant
2 hours ago, janko_muzykant said:

W isx ref są dwa bezpieczniki dostępne z zewnątrz...

Sprawdzilem w ITx tez sa dwa bezpieczniki dostepne z zewnatrz ale wydaje sie ze jeden z nich to zapasowy. 

Dziekuje za informacje o A23. Bylem  na ich stronie ale nie maja juz sklepu internetowego. Szkoda ze nie mieszkam blizej, moze bylaby okazja wymienic sie na troche kablami glosnikowymi (uzywam Lavardin CHR 317 z okraglego blaszanego pudelka).

33 minuty temu, Moontan napisał:

Auditorium23  nie nadaja sie do Lavardina .....maja zwiekszona pojemnosc poprzez splecione zyly wiec nie pisz glupt ...

Głupotą jest, że ten dźwięk komuś odpowiada?  ?

Nigdy nie zawadzi poprobowac roznych kabli bo kazdy ma inny gust, ciagle zdumiewa mnie jak rozbiezne potrafia byc opinie roznych sluchaczy na temat tego samego zestawu grajacego w tym samym pomieszczeniu.

Z tymi pomiarami to moze byc dobry pomysl. Jak zobaczylem ceny kabli glosnikowych Lavardin to  pomyslalem zeby zmierzyc ich parametry,  zbudowac cos o podobnych parametrach  np. uzywajac popularnych tutaj kabli monokrystalicznych Neotech, i przetestowac czy te parametry przekladaja sie na podobne granie. Lavardin twierdzi ze ich kable eliminuja ten sam efekt `pamieci' co ich uklady polprzewodnikowe we wzmacniaczu. Ciekawe czy ktos probowal zmierzyc parametry kabli Lavardin? Czy do tego bedzie potrzebny specjalistyczny miernik?

Jak ktos da znac co dokladnie trzeba zmierzyc i jak to moze uda mi sie zorganizowac takie pomiary mich kabli Lavardin.

Edytowane przez SebW
Gość

(Konto usunięte)

Efekt pamięci ... lepiej pominąć to milczeniem . Już kiedyś pisałem Laverdin to kopia wzmacniaczy NVA które można kupić taniej a otrzymujemy dźwięk nawet w moim zdaniem lepszy...

Kable Auditorium wystarczy używać rozplecione albo używać dwie pary i będzie Ok 

Ja mam w systemie rozplecione Kimbery 4 TC i  wzmacniacz ma komfortowe warunki min nie grzeje się nawet przy głośnym graniu .

NVA to bardzo dobre wzmacniacze jeszcze dodałbym LFD 

myśle ,że kabelki głosnikowe są takie same jak w ich głośnikach, http://www.mojeaudio.pl/images/stories/2010_05_24/av_042010_lecontoure.pdf

Ciekawa firma NVA. Obadalem ich strone i pisza troche o niskopojemnosciowych kablach bez odnosnikow do ``efektow pamieci" itp. Wyglada bardzo interesujaco. Sprzet mozna zwrocic w ciagu 30 dni wiec moze kiedys wyprobuje ich kable.

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
On 4/26/2020 at 10:54 PM, szwejo said:

Zrobilem pare zdjec srodka Lavardin ITx. Mozecie je obejrzec tutaj:

https://www.flickr.com/photos/147263244@N08/albums/72157715564444231/

Szwejo, moze jako ekspert napiszesz troche o widocznych roznicach w srodku IT i ITx?

Edytowane przez SebW

Dzięki Sebastian za wyrazy uznania ale ze mnie żaden ekspert od Lavardina hehe ,największą różnicą jest mniej elementów na płytce końcówce mocy{rezystory ,kondy } co na pewno ma wpływ na jakość dźwięku chociaż nie tak duży jak wymiana potencjometru na drabinke khozmo ,miałem możliwość porównania mojego It z ITx gdzie mój był jeszcze słabo modowany ,po tym porównaniu poszedłem na całość- co miałeś okazję zobaczyć i usłyszeć, stwierdziłem że nie opłaca się sprzedawać mojego it i dodawać sporo kasy aby kupić itx .

Edytowane przez szwejo
  • 3 miesiące później...
  • 2 lata później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.