Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas czekam na odpowiedź oficjalną REL Acoustic w sprawie podłączania T/9x do Yamaha R-N2000A. W między czasie minęły już święta, a ja zamówionego kabelka Melodika nie otrzymałem, w związku z tym postanowiłem anulować zamówienie a kabelek wykonać sobie sam. 4 metrowy odcinek kabla głośnikowego 4x4mm2, wtyczka Neutrik, koszulka silikonowa oraz 4 wtyki widełkowe Melodika - łączny koszt ok 290zł (czyli ponad 500zł taniej). Subwoofer gra bardzo dobrze, żadne buczenie nie występuje 🙂.

kabel KLOTZ do REL.jpg

Ostatnio otrzymałem oficjalną odpowiedź REL Acoustic:

"W takiej sytuacji należy żyłę żółtą i czerwoną podłączyć do jednego kanału a czarną do jakieś śrubki w obudowie lub do uziemienia jeżeli jest w amplitunerze. Sygnał basowy jest nagrywany w mono więc nie traci Pan informacji podłączając tylko jednego REL'a do jednego kanału. Oczywiście jest strata ale nie powinna być słyszalna. Oczywiście dwa REL'e w tym przypadku byłby perfekcyjnym rozwiązaniem, ale tak jak wspomniałem nie ma znaczącej jakiejś straty basu między kanałem gdzie jest podłączony sub, a tym gdzie go nie ma bo kanał basowy jest zazwyczaj miksowany mono, więc są te same informacje dla częstotliwości niskotonowych zarówno w prawym jak i lewym kanale."

Generalnie ta odpowiedź oczywiście nie rozwiązuje mojego problemu, bo jak już pisałem, Yamaha R-N2000A ma odseparowane układy zasilania oraz wzmacniacza mocy (także dla każdego z kanałów nie ma wspólnej masy). 

REL Acoustic nie odniósł się nic do stosowania "kabli zamienników" 😉, własnej czy też rodzimej produkcji.

6 minut temu, szeitas napisał:

Witam niestety u mnie jest delikatny brum i zrezygnowałem z podłączenia neutrikiem . Podłączyłem kablem RCA brumu nie ma a dźwięk jest identyczny.

Zrób sobie kabelek SpekOn 4 żyłowy, schowaj RCA do szuflady i powinieneś być wtedy jeszcze bardziej zadowolony 😊

Zrób sobie kabelek SpekOn 4 żyłowy, schowaj RCA do szuflady i powinieneś być wtedy jeszcze bardziej zadowolony 

Ale nie 4x4mm2, bo to jest sbsurd. Ten kabel nie przenosi żadnych wysokich pradow. Do tego wystarczy nawet 4x0,25mm2
23 godziny temu, D850 napisał:

Zrób sobie kabelek SpekOn 4 żyłowy, schowaj RCA do szuflady i powinieneś być wtedy jeszcze bardziej zadowolony 😊

Co mi da podwójna masa . Jesteś 100% pewny że nie będzie brumuuuu mam wzmacniacz Macintosha 

A mnie 4 żyłowy kabel rozwiązał definitywnie problem. Zakładam, że w kazdym wzmaku gdzie jest odseparowana masa zasilania od końcówki mocy będzie podobnie. Z resztą jeśli masz oryginalny kabel REL SpeakOn 3 żyłowy, to doprowadź sobie testowo czwartą żyłę od czwartego pustego pina wtyczki do drugiej masy głośnikowej i będziesz wiedział czy to buczenie ustąpi. U mnie tak się właśnie stało.

Witam.

Wyżej widzę ze kolega zrobił sobie fajny kabelek .

Jak myślicie ,czy warto zlecić jakieś firmie zrobienia takiego kabla ? Tzn.czy on wpłynie pozytywnie na bass,tzn ( szybszy,punktowy ).

Pozdrawiam.

Mam dwa . Oryginalny i " rzekomo" lepszy. Tam w poście wyżej jest spójnik po oryginalny 😀 

U Ciebie to w ogóle przeboje od początku 🙂

Jak ktoś ma ochotę kupić inny kabel to proszę bardzo przecież.  Sam czasami coś zmieniam dla samej zmiany 😁

Edytowane przez 77Mariusz77

Przestałem kobinować raz puściłem luzem czarny kabel po włoczeniu suba jak dubło myślałem że szyby w oknach wylecą zostaję przy RCA jest spoko nie brumi🙂 szkoda by było coś uszkodzić 

• 4 tygodnie później...

Witam szanowne gro użytkowników rewelacyjnych subów Rel.

Mam mały problem i potrzebuję pomocy. Otóż mój ojciec miał wypadek i ma problem z poruszaniem się. Dużo czasu teraz spędza na słuchaniu muzyki. System oparty na monitorach podstawkowych uzupełnia stary ale jary sub Strata 5. I o ile do tej pory wystarczyło jedno ustawienie i tylko czasem jakaś korekcja i można było obejść się bez pilota, to teraz, po wypadku,  przy różnych źródłach trzeba częściej korygować głośność subwoofera a przy problemie z poruszaniem się robi się problem.

Dlatego poszukuję pilota od suba Rel. Taki sam był przy modelu Storm, Stampede i pewnie innych. Może ktoś ma zbędny, może od uszkodzonego suba, a może można go zastąpić innym. Będę dźwięczny za pomoc lub info.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.