Skocz do zawartości
IGNORED

Duży subwoofer głównie do kina

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

15" parametrycznie podobny do RSS390HF-4

Mhm. Ale możliwości "pompujące" Ultimax ma wyraźnie większe. Pytanie ile trzeba dla nich poświecić z jakości dźwięku.

To że w podobnej rozmiarowo obudowie da ok. 2dB więcej maksymalnego SPL, pod warunkiem rzecz jasna odpowiednio mocniejszego wzmacniacza.

W obudowie 180dm3 z membranami biernymi (dwoma 15") strojonymi w 16.3Hz RSS390HF-4 potrzebuje ok. 300W żeby rozbujać go do katalogowego Xmax, do UM15-22 trzeba by wyfasować moduł 600W. Zejście w sensie f3 czy f6 będzie podobne w obu przypadkach.

W BR zagra raczej kiepsko, bo rozmiary otworu będą kompletnie niepraktyczne. Tunel 6" (15cm) średnicy musiałby mieć 1m długości (a więc jeszcze dodatkowe 18dm3 objętości ponad Vb) żeby dostroić 180dm3 do C0. Z kolei 4" rura jest za cienka nawet do woofera 12".

TL - będzie musiała być ogromna rozmiarowo żeby nawiązać do możliwości basowych tego głośnika. Fala 16.3Hz ma 21m długości, linia ćwierćfalowa musiałaby mieć ok. 5.25m. Po pomnożeniu przez Sd głośnika i połowę konserwatywnego taper ratio równego 1.5 dostajemy 550dm3 plus jeszcze trochę narzutu na załamania linii. Do tego nie ma gwarancji że da się sprowadzić wszelkie mody własne linii do akceptowalnego poziomu. Zwłaszcza rezonans pół-falowy i 3/4 fali mogą dominować nad całofalowym anty-rezonansem który wypadnie przy 65Hz a więc jeszcze w zakresie działania suba.

Najbezpieczniejsza dla początkującego jest OZ. Maksimum możliwości dadzą z kolei dobre membrany bierne.

Jeśli zdecyduje się na ten przetwornik to zacznę od OZ ale może później poeksperymentuję nad innymi obudowami.

W BR zagra raczej kiepsko, bo rozmiary otworu będą kompletnie niepraktyczne. Tunel 6" (15cm) średnicy musiałby mieć 1m długości (a więc jeszcze dodatkowe 18dm3 objętości ponad Vb) żeby dostroić 180dm3 do C0.

Rozmiary obudowy mnie nie przerażają :)

Czy tunel może być szczelinowy (prostokątny)?

Jeśli tak to jakie rozmiary i długość?

Czy może być łamany?

Czy jeśli spełnię te wymagania to będzie już dobrze czy dalej kiepsko?

Podepnę się pod temat:

Co sądzicie o tym projekcie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykorzystywany byłby wyłącznie do kina,pomieszczenie ok 50 m2,zależy mi głównie na jak najniższym "zejściu" i nie mam problemów z docelowym napędem...może być i 1kW.

Warto się angażować?tym bardziej,że koszta miałbym o jakieś 50% niższe niż "katalogowe"?

Dziękuję z góry za rzeczowe odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Z tunelem będzie kiepsko, bo nawet 15cm średnica to nie jest dużo jak na takie strojenie i wychylenie objętościowe woofera, a 1m długości oznacza masę rurowych "organowych" rezonansów i dużą powierzchnię kontaktu powietrza ze ścianką, a więc straty i turbulencje. Niestety - im większą średnicę chcemy zastosować, tym dłuższy musi być tunel. 15cm / 1m oznacza tunel jednocześnie za cienki i za długi, tak więc nie ma manewru w żadną stronę.

Prostokątny jest gorszy od okrągłego - koło jest optymalne, bo spośród figur geometrycznych o danym polu powierzchni ma najmniejszy obwód. Parts-express ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak długość jest ograniczona do 17" a więc 43cm - zdecydowanie za mało do takiego suba. Bassreflex nadaje się do estradowych wooferów z efektywnością mocową ponad 1% - schodzących ledwo do 40Hz w obudowach 150dm3, subwoofery o ekstremalnym zejściu i niskiej efektywności wymagają membran biernych.

>> freedi, 05.07.2013 - 13:44

Mi się nie podoba za bardzo - dwa tunele o różnej długości w zamierzeniu miały pewnie zwalczać diabła szatanem - anty-rezonans jednego woofera miał wypadać w rezonansie drugiego. Problem w tym, że woofer z krótszą linią będzie się przesterowywał niskim basem, tam gdzie ten z dłuższą będzie odciążony.

Ukryta Zawartość

Ostatnio trochę posucha się na rynku zrobiła. Znikły przykładowo Dayton'y serii DVC z Xmax równym 22mm one way i zdolnością uniesienia nawet 1.2kg masy ruchomej.

Tym niemniej PR15 (o nawet większym Xmax) ze sklepu aespeakers ma 830cm2 powierzchni drgającej i 1mm/N podatności zawieszeń, co daje mu Vap na poziomie 970dm3. Biorąc dwa takie, na każdego przypadnie tak jakby 90dm3 objętości. To daje Fp ok. 4.76Hz dla strojenia w C0, więc Mmp musiałoby być rzędu 1120g. Zupełnie w zakresie dostępnych mas, można kupić dwie sztuki wersji 1050g i lekko dociążyć. Nie wiem jak z dostępnością w tym sklepie, nic od nich nie kupowałem.

Tak czy siak doświadczenie i umiejętności pomiarowe wskazane, dobrze jest wiedzieć czy np. osiągnęliśmy założoną częstotliwość strojenia. Do tego warto byłoby jakoś zapanować nad kwestią filtru subsonicznego (8Hz 0dBfs zniszczy taki subwoofer przy w miarę głośnym odkręceniu) - OZ jest o wiele bezpieczniejsza.

Chodziło mi o to czy mogę iść do salonu audio i posłuchać jakiegoś konkretnego modelu np. Velodyne czy RELa i dzięki temu dowiedzieć się mniej więcej jaki charakter brzmienia ma ten Dayton.

Czy może ktoś podać jakiś model suba fabrycznego, którego brzmienie będzie miało podobny charakter do RSS390HF-4 w OZ?

Już pisałem wyżej - Sveda Audio.

Generalnie to dziś ceniona jest zwartość, małe rozmiary i pierwsze wrażenie, dlatego dominują małe subiki w OZ, z bardzo niska efektywnością w najniższym basie (tak być musi przy małych rozmiarach), z ogromnymi zawieszeniemi i napędem nierzadko 1000W w klasie D.

OK, znalazłem tą Svedę w Wawie, więc jeśli nie będzie go lub mnie na AS, to wiem gdzie mogę go posłuchać :)

Generalnie to dziś ceniona jest zwartość, małe rozmiary i pierwsze wrażenie, dlatego dominują małe subiki w OZ, z bardzo niska efektywnością w najniższym basie (tak być musi przy małych rozmiarach), z ogromnymi zawieszeniemi i napędem nierzadko 1000W w klasie D.

Mi akurat nie zależy na wyglądzie i małej obudowie. Jeśli stworzę kino z moimi obecnymi założeniami to za ekranem będę miał parę tysięcy litrów do wykorzystania, a żadnych obudów i przetworników nie będzie widać.

TL - będzie musiała być ogromna rozmiarowo żeby nawiązać do możliwości basowych tego głośnika. Fala 16.3Hz ma 21m długości, linia ćwierćfalowa musiałaby mieć ok. 5.25m

Pod warunkiem, ze bedzie to linia bez wytlumienia i ze stalym przekrojem :) choc w rzeczywistosci i tak bedzie ciut krotsza.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

a z skąd takiego olbrzyma weźmiesz?

Z estrady :-) Mnie nie interesuje zejście do nuty C0, cenię w basie zupełnie co innego. A pasmo od 24 Hz (w warunkach bezechowych) uważam za całkowicie satysfakcjonujące.

Witam

Przepraszam za off, ale widze, że dyskusja zatacza coraz szerszy krąg, zatem zadam pytanie ;-)

Otóż posiadam obudowę - ( 60 litrów) od spodu jest otwór na głośnik ( śr. 20 cm) pierwotnie był tam Tonsilowski 20/80/8 ohm, ale nie dawał rady w sensie, że bardziej to dudniło niż "grało) w górnej części obudowy ( na przodzie ) jest otwór na B.R. śr 8 cm. jaki dac głośnik ? może jakieś sugestie, typy. Wzmacniacz do tego suba to typu Holton, ale trafo słabe 250 Va, więc mocy to nie ma takiej aby zastosować jakiś bardzo wymagający głośnik. Mogę tę obudowę ewentualnie od środka czymś wyłożyć ( zmmniejszyć)

Wiem, że zbyt wiele nie da się osiągnąć ( wzmacniacz) ale może jakiś kompromis?

Pozdrawiam ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Z estrady :-) Mnie nie interesuje zejście do nuty C0, cenię w basie zupełnie co innego. A pasmo od 24 Hz (w warunkach bezechowych) uważam za całkowicie satysfakcjonujące.

w sumie racja najważniejsza jest efektywność i estrada taką ma. Tym bardziej że KD wszystkie wybuch eksplozje i drgająca ziemia jest tak w okolicach 30-50Hz

a jaka estrada?

Kiedyś poczyniłem coś takiego

Obudowa zamknięta 200litrów

Wzm Hypex DS4.0 (niestety najsłabszy element konstrukcji)

Głośnik Daytona RSS390HF

MDF 38mm w środki jak widać wzmacniany.

od 20 Hz :)

Ukryta Zawartość

post-42837-0-31147200-1373794693_thumb.jpg

post-42837-0-17309800-1373794700_thumb.jpg

post-42837-0-15383400-1373794710_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kina domowego, i nie dla mnie, dla znajomego :)

Gra ... to nie gra tylko wytwarza podmuchy lub trzęsienia ziemi.

Stoi to w pomieszczeniu (trochę małym) ok 25m kw.

To po prostu bardzo dobry SUB, kosztowało to ok 5000 PLN (no może 5500) już nie pamiętam dokładnie.

Jak byś coś takiego chciał kupić to myślę że 20-30 tyś :).

Niestety większym problemem są wszelkie rezonanse, fale stojące (i się znoszące) i to wszystko zmienia się oczywiście wraz z częstotliwością i miejscem w pokoju.

A uniknięciu wytłumienia przy choćby 30 Hz można zapomnieć

Żadne pułapki też tu nic nie pomogą.

Niestety większym problemem są wszelkie rezonanse, fale stojące (i się znoszące) i to wszystko zmienia się oczywiście wraz z częstotliwością i miejscem w pokoju.

Masz na myśli nieprzygotowane akustycznie pomieszczenie?

Do kina domowego, i nie dla mnie, dla znajomego :)

Gra ... to nie gra tylko wytwarza podmuchy lub trzęsienia ziemi.

Stoi to w pomieszczeniu (trochę małym) ok 25m kw.

To po prostu bardzo dobry SUB, kosztowało to ok 5000 PLN (no może 5500) już nie pamiętam dokładnie.

Jak byś coś takiego chciał kupić to myślę że 20-30 tyś :).

Problemem może być samo pomieszczenie,jego akustyka na pewno wielu dałoby się uniknąć w większej kubaturze.

I faktyczne ten Hypex to słaby napęd do 15",za niewiele większe pieniądze można mieć coś dużo wydajniejszego.

A tak na marginesie:to w tej kwocie co podajesz AudioST,czyli 5500 zł to zrobiłbym dwa takie klocki:)

I wcale się nie czepiam,tak mówi matematyka,no chyba że stolarka kosztowała Cię prawie 3k !Subwoofer osobiście jest ciekawy i chętnie sprawdziłbym go w swoich 50 m2 bo ciągle szukam czegoś odpowiedniego.

....i przy okazji :nie jestem polonistą z wykształcenia,przekornie mam dyplom tej drugiej specjalności o której piszesz :))

__pozdrawiam__

głośnik coś koło 1200, wzm 1300 paczka coś 2500 (tam w środku są wzmocnienia) MDF38 (choć to najtańsze)

W hypexie były jeszcze pewne modyfikacje (dołożona bateria kondensatorów, wejście symetryczne, wymienione parę elementów)

Więc sie zrobiło te ponad 5 kPLN.

Jak bym miał warsztat stolarki tooo ..

Na paczce położony jest fornir.... to też podbiło cene.

A co do rezonansów przy częstotliwościach 20-50 Hz (a i więcej) to wiele nie można wymyślić a komory bezechowej (i to do 20 Hz) zrobić sie nie da :) w pokoju 25m :) bo by miejsca na fotel nawet nie wystarczyło :)

a jaki tam wzm widzisz ?

Taki powiedzmy gotowiec ?

Pewnie że można mieć zawsze lepiej ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.