Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy-a może by tak 8 Ohm?

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Helou.

Wpadłem na pomysł taki, aby przerobić Phoebe na 8Ohm. Ludzie boją się podłączać czwórki do ośmioomowych amplitunerów. Mówią, że nie mogą zbytnio ruszyć gałką, bo od razu jest dyskoteka, a jedni znowu mają za dużo basu.

Pewne kroki już poczyniłem. Podłączyłem jakąś inną zwrotnice, ale ośmioomową i zagrało bardzo pięknie.

Oczywiście jest ciszej o jakieś 2 dB. Basu też jest trochę mniej, ale wydaję mi się, że będzie on właśnie w sam raz do małych pokoi. No i w ogóle brzmienie stało sie jakieś bardziej kulturalne, mniej natarczywe, bardzo swieże i zwiewne. Zrobił się jak by porządek na scenie. Sam jestem pozytywnie zaskoczony.

No i co wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/10418-audio-academy-a-mo%C5%BCe-by-tak-8-ohm/

"No i w ogóle brzmienie stało sie jakieś bardziej kulturalne, mniej natarczywe, bardzo swieże i zwiewne. Zrobił się jak by porządek na scenie. Sam jestem pozytywnie zaskoczony.

No i co wy na to?"

no ekstra. Szkoda ze eksperymenty tego typu firma nie przeprowadza przed wypuszczeniem prototypu na rynek.

"Zrobił sie jakby porządek na scenie" - tzn ze wczesniej go nie bylo?

Zaraz zaraz, podłączyłeś zwrotnicę 8R (a jest coś takiego?) do głośnika 4R i ma się z tego zrobić 8R?

Czegoś tu nie rozumiem.

Po za tym nie ma czegoś takiego jak zwrotnica 8R albo zwrotnica 4R.

tomecz- to jest właśnie eksperyment przed wypuszczeniem prototypu, inaczej nie było by tego wpisu.

js- proszę o trochę wyobraźni. Jako producent mam troche głośników 8 i 4 omowych, używam jednych i drugich, więc wziąłem sobie ósemkę i zaaplikowałem do Phoebe.

Czy myślisz, że można użyć zwrotnicy ośmioomowej do głosnika 4 omowego? Fachowo to się nazywa zwrotnica dostosowana do impedancji 8 lub 4 Ohm. w skrócie, zwronica 8 lub 4 omowa (posiadam obie).

dajcie spokoj chlopu - chce zeby lepiej bylo a wy z morda - a slyszelista o robieniu klcow pod katem przerobek robionych w tej samej firmie - cd arcama czy micromegi, wzmaki crimsona modyfikowane do wyzszych wersji itd - z kolumnami tez sie da tak robic - tak jak baltlab robi przerobki do nowej wersji tak i academy moze zaoferowac przerobke do wersji 8 om czy na wyzszy model - np wymiana gwizdka i zwrotnicy - klient wtedy ma zaufanie do firmy i pzrywiazuje sie do niej - zamiast jak nam nakazuje nasza choroba kupic nowe kolumny po prostu je upgraduje w firmie macierzystej i ma nowe insze lepsze itd - kasy to bedzie kosztowac mniej niz zakup innych kolumn - same zalety - my wydajemy mniej i nasz robak jest nasycony bo gra nowe, academy ma dochod, gospodarka polska sie rozwija i jak to pisal hlasko jest "ogolna buzka i spokoj"

yezu

Nie masz sie co wysilac - przeciez nie od dzis wiadomo ze coponiektorzy sa na tym forum tylko po to zeby sobie ponarzekac, ew. poweszyc za jakims spiskiem. W tym kontekscie ta zacna inicjatywa AA to prawie jak rzucanie pereł przed wieprze niestety :/

• Redaktorzy

yezu - upgrady firmowe swoich kolumn robi Minima Audio. A 8 Ohmowej AA z chęcią bym posłuchał. Po odsłuchu "poprawionych" Hyperionów raczej nie ma się czego obawiać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.