Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy - max 5000zł

aarfy_aardvark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na początek chciałem się przywitać, gdyż do tej pory moja aktywność na forum opierała się jedynie na męczeniu poprzez priva ;) postanowiłem jednak się przemóc i napisać na forum ogólnym.

Do rzeczy: w niedługim czasie planuję wymianę kolumn na lepszy model, jednak w tym momencie jestem w kropce i nie wiem na co się zdecydować. Ze względu na pochlebne opinie skłaniałbym się w stronę Studio 16 Hertz Minas Anor III lub Vienna Acoustics Mozart Grand. Oczywiście to nie żaden mus, może być coś całkiem innego. Cena do 5000zł, najprawdopodobniej używane.

Pokój ma ok. 20m2, jest dosyć wąski a długi (salon z aneksem kuchennym). Największym problemem jest to, jakiej słucham muzyki - a jest to praktycznie każdy rodzaj, od klasyki, jazzu, przez rock, electro, do ambientu i industrialu. Dlatego też zależy mi na dobrej jakości tonach wysokich i średnich, jak i dobrym basie.

W moich obecnych kolumnach (Harpia Acoustics PAT - myślę że jeden z lepszych zakupów za 1500zł) sprawdzają się bardzo dobrze tony wysokie, dobrze średnie, jednak bas jest słaby. Punktem odniesienia jest dla mnie kawałek Yello - Friday Smile - ma on bardzo specyficzny, głęboki bas i smaczki, których u siebie w domu nie słyszę, a na których mi zależy. Chciałbym żeby potrafił zejść tak nisko w razie potrzeby, żeby to robiło stosowne wrażenie. To wszystko słyszałem na odsłuchach Monitor Audio MR6, jednak tam oprócz basu w zasadzie wszystko kulało (słuchałem ich przed zakupem poprzednich kolumn, odsłuchów przed obecną zmianą jeszcze nie zacząłem).

Zestaw mam jak poniżej:

Gramofon: Thorens TD 160 + Ortofon 2M Red + Pro-Ject Phono Box SE

DAC: S.M.S.L SD-1955 v.1 + ULPS Tomanek

Wzmacniacz: Jolida JD 202 + EH 6CA7

Kolumny: Harpia Acoustics PAT

Będę wdzięczny za pomoc, przynajmniej nakierowaniu mnie na odpowiednie modele, żebym wiedział czego posłuchać przed zakupem i ostateczną decyzją.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/104186-kolumny-do-lampy-max-5000z%C5%82/

AVCON - SUESTADO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Avcon Tivano:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Markus67 - słuchałem wielu utworów i w każdym z nich ten bas jest jednak słaby, Friday Smile po prostu uważam za najbardziej "reprezentatywny" pod tym względem. Poza tym tak czy siak kolumny wymienię, zawsze może być lepiej niż jest teraz.

Co do Avcon Tivano - monitory dadzą sobie radę z basem? Raczej od początku kierowałem się w stronę podłogówek, ewentualnie monitorów + subwoofera, jednak uważam to za półśrodek, wolałbym obyć się bez niego.

Witaj,

posłuchaj w Twojej konfiguracji kolumn Triangle Esprit Altea EX, może to być brzmienie, które szukasz. Ewentualnie Tannoy Revolution DC6T.

Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nieśmiało zaproponuję zestaw na Etonach.

Zapraszam na odsłuch do Gdańska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Te sie tez lubia z lampa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

Posłuchałem tego utworu Yello, całkiem złożony w dźwiękach, aczkolwiek moim zdaniem trudno wychwycić tam ten bas, pytanie jeszcze o który Ci chodziło, czy o gitarę czy o perkusję.

Obecnie przesłuchuję Kelly Rowland - Talk a Good Game - utwór Dirty Laundry i tutaj można elegancko wychwycić czy jest wystarczająco basu czy też nie. Przynajmniej tak słychać u mnie, a też wydawało się mi, że borykam się z niedostatkiem niskich tonów.

Pierwsze co wyszło to kiepskiej jakości materiał, potem nienajlepszy dobór odsłuchiwanej muzyki.

W DIY raczej nie chcę się pchać, po pierwsze mam za małe doświadczenie żeby o tym myśleć, a po drugie praktycznie się tego później nie da odsprzedać. No i do Gdańska mam jednak za daleko, to już w ogóle odpada ;)

Do Q21 już od dłuższego czasu planuję się wybrać, no ale z Krakowa kawałek jest i ciągle to odkładam, bez odsłuchu nie ma co nawet myśleć o zakupie. Ta sama sytuacja z kolumnami z ebay.

zildjian: Jolida 202 na pewno nie jest problemem, wymieniłem niedawno Musical Fidelity A1 na nią i jestem zachwycony zmianami, całość gra o klasę lepiej, ogólnie jestem z tego wzmacniacza bardzo zadowolony.

Co do Friday Smile:

chodzi mi przykładowo o moment ok. 14-stej sekundy - na odsłuchach z MA MR6 brzmiało to niesamowicie (ogólnie wtedy postanowiłem wymienić większość mojego sprzętu audio ;) ) a w domu nadal tego nie słyszę. To nie jest jedyny kawałek z mocnym basem którego słuchałem czy słucham, ogólnie mi go brakuje. W jakości nagrania bym się tego nie dopatrywał, bo z tego samego winyla grało całkiem inaczej w domu i w sklepie.

Chętnie bym kupił coś polskiego jeśli by była taka możliwość, cały czas zastanawiam się nad tymi Minasami - warto o nich myśleć, czy jednak się rozczaruję?

Do Tychów daleko nie Masz . Najlepiej zadzwonic i umówic się z p. Grzegorzem. Byc może będzie taka okazja , że przywiezie kolumny do Ciebie , żeby sprawdzic jak w Twoich warunkach zagrają. Ale żeby to wiedziec ... Musisz zadzwonic . To bardzo otwarty i serdeczny Gośc z wręcz nieprawdopodobną wiedzą. Dla mnie wizyta w Tychach była przełomem , mam kolumny Studia 16 Hertz i bardzo sobie je chwalę. Minas Anor są świetne , ale Sam musisz posłuchac.

Najprawdopodobniej tak zrobię, już wstępnie na ten temat rozmawialiśmy. Jednak nie chcę się od początku nastawiać i kierować w jedną tylko stronę, skoro jest zapewne wiele innych możliwości, a nuż coś podejdzie mi dużo bardziej, dlatego pytam i szukam najlepszego wyjścia.

A co sądzicie o Harpiach Amstaff Mini, albo Vienna Acoustic Mozart Grand wspomnianych przeze mnie na samym początku?

Ja byłem z MF A1 raczej zadowolony, w tej cenie uważałem go za udany zakup.

tadeo - to fakt, tylko problemem staje się to, jakie to mogą być kolumny, co najlepiej by było do tego wzmaka dobrać. Cały czas jestem w kropce, bo w zasadzie każdy proponuje coś innego ;)

Parę lat temu miałem też lampę na EL34 ,Prima Lunę i chociaż miała prawie tyle Watt co Twoja to pędzenie nią niskoefektywnych

monitorów Ushera też kończyło się słabą kontrolą na basie.

Jak byś się szybciej zdecydował na wymianę kolumn to były na wyprzedaży w Polpaku Xindaki 1201 w budżecie jaki chcesz

przeznaczyć na kolumny ale już niestety "po herbacie".Pomyśl o Harpii 300B mini z drugiej ręki.

Nad tymi Harpiami się zastanawiałem, ale nie ma nic konkretnego teraz, jedyne te białe na Allegro które odpadają ze względów wizualnych. A Xindaki są całkowicie obrzydliwe z wyglądu jak dla mnie ;)

A coś z ESA? Np. wspomniane wcześniej monitory Triton 1? Albo monitory Canto z 16 Hertz? Czy jednak kierować się w moim przypadku w podłogowe tylko i wyłącznie?

Wystarczy porównać specyfikację:

ESA Triton 1- Pasmo przenoszenia (3dB) 45 Hz-40 kHz

Canto One- 55-25 000 Hz +/-3dB

Canto Two- 57-25 000 Hz +/-3dB

Wielkość głośnika nisko-średnio-tonowego ma tu duże znaczenie.

Ponad wszystko, decyzję należy podjąć na podstawie odsłuchów.

Witam,

słuchałem Minasów i Canto One, tymi drugimi jestem zauroczony - nie spodziewałem się, że z tak małych kolumn może być tak niski, "mięsisty" i robiący wrażenie bas. O coś takiego mi właśnie chodziło. Minasy takiego wrażenia na mnie nie zrobiły, mimo wszystkich pochwał, bardziej podobał mi się dźwięk z Canto i chciałbym się kierować właśnie w stronę takiego brzmienia.

W związku z tym co możecie polecić, co gra podobnie do nich, żebym miał jakieś porównanie? Z tego co wyczytałem to polecane były Esa Triton, RLS Callisto III, Avcon Tivano, ATC SCM 11... Co będzie dobrze współpracowało z moją lampową Jolidą 202 i zagra podobnie albo lepiej od Canto (na odsłuchach Canto grały z dwoma Cayinami i bez problemu dawały radę)?

Callisto swoim charakterem pasowałyby do lampy, ale to musi być na prawdę mocarny wzmacniacz.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Canto One to dośc młody wyrób P. Grzegorza, więc niewielu Kolegów może porównac ich charakter brzmienia z innymi kolumnami .

Proponuję spytac Kolegi Violleta , który testował je i opisał w swoim blogu

Ukryta Zawartość

lub w klubie Studia 16 hertz. Zyczę udanego wyboru

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, RLS odpadają, nie zwróciłem uwagi na ich dosyć niską skuteczność. Byłem u pana Grzegorza na odsłuchu i porównywałem Canto One z Minasami, dlatego też pisałem że Canto wywarły na mnie dużo większe wrażenie. Niestety Canto Two akurat nie było, a też byłem ciekaw jak one zagrają.

AP mam ciągle na oku, może się pojawi jakaś ciekawa propozycja na sprzedaż w najbliższym czasie.

Nie polecę Ci konkretnych kolumn jednak przy oczekiwaniach brzmienia to jak dla mnie pozostają tylko podłogówki. Potęgi brzmienia, zejść jakie są właśnie na płytach Yello raczej nie odda żaden monitor.

Niskie zejścia jakie są często generowane w muzyce elektronicznej to jest właśnie między innymi objętość kolumny.

AP mam ciągle na oku, może się pojawi jakaś ciekawa propozycja na sprzedaż w najbliższym czasie.

Tylko weż pod uwagę, że jeśli te AP mają głośniki po bokach , to muszą miec odpowiednio dużo wolnego miejsca .

omen: tak też od początku myślałem, ale po posłuchaniu Canto One trochę się moje wyobrażenie nt. monitorów zmieniło, dlatego biorę je też pod uwagę - oczywiście podłogowe mogą być, jak najbardziej.

skopio: zdaję sobie z tego sprawę, zresztą tylko takich AP szukam, nie sądzę żeby te bez niskotonówek po bokach potrafią zejść nisko z basem, chociaż mogę się mylić.

skopio: zdaję sobie z tego sprawę, zresztą tylko takich AP szukam, nie sądzę żeby te bez niskotonówek po bokach potrafią zejść nisko z basem, chociaż mogę się mylić.

Nie , nie mylisz się :) Miałem przez kilka lat Yary I ( classic ) i bas nie był w nich zbyt mocny . Wyróżniające ich cechy to piękna przestrzeń i budowanie klimatu . Miały też inną wadę , ale ta wyszła dopiero po porównaniu z nowymi kolumnami ( Xentie ) - gubiły w dośc dużym stopniu szczegóły, choc podczas użytkowania zupełnie mi to nie przeszkadzało i zakochany byłem w tym audiophisicowym klimacie . Dla Ciebie to jednak może byc zauważalne ze względu na aluminiowy tweeter w Twoich Patach. Może warto do listy dopisac jeszcze Audio Academy ?

Nad Phoebe albo Hyperionami myślałem w trakcie zakupu poprzednich kolumn, w końcu padło na Paty - to chyba podobna półka, nie ma sensu żebym zmieniał na coś, przy czym nie wyczuje wyraźnej różnicy in plus.

Chętnie bym kupił używki, które kiedyś kosztowały ok. 10k, to lepsze wyjście niż kupno nowych kolumn za 5k, na gwarancji mi jakoś szczególnie nie zależy. Możliwe że po prostu muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać na okazję.

Jeśli chodzi o górę pasma to tak , ale bas w hyperionach jest na pewno lepszy.

A może cóś takiego ... ( nie znam , tak na szybko znalazłem )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.