Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy - max 5000zł

aarfy_aardvark

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem je, nawet mam w obserwowanych, ale są po prostu brzydkie, odrzucają mnie wizualnie ;)

Chętnie bym się zainteresował używanymi 300B, ale nie ma nic jak na razie. Tak samo chwalone Cabasse Iroise 500, ale te co były nie dawno na Allegro za 7500zł to sporo za dużo jednak.

Fakt , za ładne to one nie są :) . Wysokoskuteczne kolumny dobrej klasy niestety są szeroko poszukiwane, więc i cena często jest wysoka , ale Ty aż tak skutecznych kolumn chyba nie potrzebujesz... Szkoda , że nie podeszły Ci Minasy , bo do lampy są idealne , ale widac, Lubisz inne brzmienie ... Zyczę szczęścia w poszukiwaniach ...

Minasów na pewno definitywnie nie odrzuciłem, chcę ich posłuchać jeszcze w większym pomieszczeniu - słuchałem ich w 13m2, możliwe że się tam po prostu dusiły, a monitory z kolei miały warunki idealne - to bardzo prawdopodobne :) jeszcze zapewne wiele odsłuchów przede mną i długa droga, to już jednak większe pieniądze.

Jeśli tak , to skontaktuj się przez PW z Kol. Elmero , bo swoje Minasy napędza z powodzeniem chińską lampą na EL34 i słucha głównie dynamicznego rocka. Może rozmowa z Nim rozświetli Twoje wątpliwości i okaże się pomocna w wyborze .

Ja ze swojej strony polecam takie same kolumny jak moje ( Xentie ) , bo sygnaturą brzmienia bardzo przypominają Minasy a są od nich niewiele słabsze ( tak pomiędzy Mimo a Minas Anor ) a były sporo tańsze. Miały byc tylko przejściowo( kierunek Minasy ) , ale tak mnie zadziwiają, że ... dobrowolnie ich nie sprzedam :) Stosunek cena / klasa brzmienia po prostu wybitny ( nie są już produkowane , ale podobno można je jeszcze zamówic ) . Słucham w 19 metrowym pokoju .

pozdrawiam

Najważniejsze,że dobrze grają ,gorzej jak by tylko wyglądały :-)

Znajdą się tacy, co będą twierdzić, że im Harpie nie grają. Dlatego już przestałem przekonywać do lepszości jednego rozwiązania nad innym. Zaś "poprawność techniczna", dla audiofila nic nie znaczy.

Stąd też w audio sprzeda się wszystko.

Z tego co zobaczyłem, najbardziej w tych Atlasach odrzuciły mnie kompletnie niedopasowane stylistycznie i kolorystycznie podstawki - powinny być ciężkie i przysadziste, tak jak te kolumny, wtedy całość się bardzo dobrze komponuje i kolumny prezentują się o wiele lepiej. Piszę to po tym jak zobaczyłem zdjęcie z podstawkami Rogoz Audio:

20081223_1924319390_2.jpg

Ma ktoś z Was może specyfikację techniczną tych kolumn? Jakie mają przetworniki, jaką efektywność, pasmo przenoszenia, impendancję itp? Nie udało mi się tego nigdzie znaleźć. Ile kosztowały nówki, wie ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co nieco specyfikacji jest na tabliczce znamionowej...

Pisz do P. Jurka. Kręci się na forum. On wie wszystko:) Razem z pomiarami...

Z tym, że chyba najrozsądniejszy produkt tej firmy, to bodajże 300B. Ale tu było kilka odmian (Grand, Mini, "zwykły").

Nie wiadomo, który zmieści się do Twego, dość wąskiego pokoju? Grand i zwykły mają 30 cm na basie... Mini - 22 cm nisko-średniotonowy...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzięki, zawsze to coś!

Też najchętniej bym się zainteresował 300B, co już pisałem, ale po prostu nie ma używek na sprzedaż, a nowe za drogie jednak, przynajmniej na tę chwilę.

Dzięki, zawsze to coś!

Też najchętniej bym się zainteresował 300B, co już pisałem, ale po prostu nie ma używek na sprzedaż, a nowe za drogie jednak, przynajmniej na tę chwilę.

Uważam, że miało możesz napisać na p.w. do P. Jurka (HarpiaAcoustics). To fajny Gość:)

Pewno znajdzie jakieś wyjście... Jakby nie było, masz do wydania kilka tys. zł...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.