Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Contrivy

Janekzet

Rekomendowane odpowiedzi

Będę budował kolumny oparte na konstrukcji Contrivy Tidala. Kolumna 3way o wymiarach 280x1300x480. Wstępnie wybrałem następujące głośniki - 2x Seas CD22RN4X, jako midrange Aurum Cantus 130MK2 i tweeter Morel ET338. Niestety na razie Aurumy nie są dostępne, a do takiego zestawu potrzebny jest midrange o dużej skuteczności min. 90dB. Chciałbym także , żeby wyglądem głośniki do siebie pasowały - chodzi o kolor i wielkość. Najlepszy wymiar to 150-170mm. Pojemność dla basu to około 70l. Jeżeli takiego zestawu nie dałoby się skompletować to zdecydował bym się na jeden woofer 26cm. Budżet na głośniki to 3-4tys. zł. Jedną obudowę wstępnie zrobiłem - bez otworów i użebrowania. Ścianki boczne to MDF 30mm , przód 60mm i oczywiście będzie bardzo solidne użebrowanie. Zależy mi na wyglądzie jak najbardziej zbliżonym do oryginału - po prostu takie mi się podobają. Proszę o życzliwe podpowiedzi w doborze głośników.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/

Prosiłem o życzliwe podpowiedzi - jak nie macie nic do powiedzenia to po co się odzywać. Contriva to kolumna na Accutonach - koszt głośników to kilkadziesiąt tysięcy. Prosiłem tylko o pomoc w doborze głośników - zwrotnica to inna sprawa i będą tym zajmować fachowcy. Chciałem dodać, że kolumna ma pochylenie 6st.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872165

Skoro masz fachowcow od zwrotnic-niech oni ci podpowiedza jakie dobrać głośniki.

Bez sensu taki dobór głośników- każdy doradzi Ci wg własnych upodobań .

Przecież to Twoje gusta , Twoje upodobania MUSZĄ tu być najważniejsze .

A odnoszę wrażenie ze to tak ten 'Klon" zagra to sprawa drugorzedna

Najważniejsze ze to ma wyglądać....

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872179

Hmmm dziwaczna kolejność postępowania. Zawsze myślałem że najpierw powinno się zastanowić, zastanowić kolejny raz, zapytać mądrzejszych/bardziej doświadczonych a potem dopiero robić. Ale jak się okazuje każdy ma własną koncepcję konstrukcji;] Jeżeli chodzi o dobór głośników to moim zdaniem tragiczny. Są znacznie lepsze 22cm głośniki seasa, głośnik średniotonowy bez sensu też jeżeli nie można go kupić... Całą sytuację ratuje morel gdyż jest to bardzo przyjemny głośnik. Jeżeli ci "fachowcy" od zwrotnic ci polecali te głośniki i pchanie się w taki projekt to ich zmień gdyż jak podejrzewam o projektowaniu zwrotnic tylko kiedyś gdzieś coś na forum poczytali... Z doświadczenia wiem że trudno jest zrobić projekt 2-way od podstaw, 3-way jest kilka razy trudniejsze. Radziłbym poszukać jakiegoś sprawdzonego projektu 3w, zrobić nową obudowę to nie sztuka. No chyba ze nie zależy ci na jakości grania a tylko na wyglądzie - wtedy sprawa jest prosta, kupujesz jakiekolwiek głośniki, do nich gotową zwrotnicę 3w janbo i wkładasz to do ładnej obudowy;] Aha i jeżeli chodzi o głośniki średniotonowe to MCA12RC seasa jest znakomity. Słyszałem go w konstrukcji 3w i byłem pod wrażeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872287

Prosiłem o życzliwe podpowiedzi - jak nie macie nic do powiedzenia to po co się odzywać. Contriva to kolumna na Accutonach - koszt głośników to kilkadziesiąt tysięcy. Prosiłem tylko o pomoc w doborze głośników - zwrotnica to inna sprawa i będą tym zajmować fachowcy. Chciałem dodać, że kolumna ma pochylenie 6st.

Pozdrawiam

Jak to czytam, to jedynym realnym faktem jest pochylenie kolumny.

Nie za wiele szczerze mówiąc, podkładając gazety pod Altusy osiągniemy to samo ;-).

Tak sobie myślę, że jeżeli mówimy o klonie to minimum 2/3 musi być zgodne z oryginałem. Inaczej - jak któryś z Kolegów celnie zauważył - mamy do czynienia jedynie z inspiracją.

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872319

Skoro masz fachowcow od zwrotnic-niech oni ci podpowiedza jakie dobrać głośniki.

Bez sensu taki dobór głośników- każdy doradzi Ci wg własnych upodobań .

Przecież to Twoje gusta , Twoje upodobania MUSZĄ tu być najważniejsze .

A odnoszę wrażenie ze to tak ten 'Klon" zagra to sprawa drugorzedna

Najważniejsze ze to ma wyglądać....

Szukam jak najwięcej konkretnych informacji o głośnikach, które mogą być zastosowane dlatego proszę tych, którzy mieli do czynienia z nimi, o informację. Żeby stworzyć dobry projekt warto skorzystać z doświadczenia innych. Oczywiście, że kolumny muszą ładnie wyglądać i dobrze grać.

Hmmm dziwaczna kolejność postępowania. Zawsze myślałem że najpierw powinno się zastanowić, zastanowić kolejny raz, zapytać mądrzejszych/bardziej doświadczonych a potem dopiero robić. Ale jak się okazuje każdy ma własną koncepcję konstrukcji;] Jeżeli chodzi o dobór głośników to moim zdaniem tragiczny. Są znacznie lepsze 22cm głośniki seasa, głośnik średniotonowy bez sensu też jeżeli nie można go kupić... Całą sytuację ratuje morel gdyż jest to bardzo przyjemny głośnik. Jeżeli ci "fachowcy" od zwrotnic ci polecali te głośniki i pchanie się w taki projekt to ich zmień gdyż jak podejrzewam o projektowaniu zwrotnic tylko kiedyś gdzieś coś na forum poczytali... Z doświadczenia wiem że trudno jest zrobić projekt 2-way od podstaw, 3-way jest kilka razy trudniejsze. Radziłbym poszukać jakiegoś sprawdzonego projektu 3w, zrobić nową obudowę to nie sztuka. No chyba ze nie zależy ci na jakości grania a tylko na wyglądzie - wtedy sprawa jest prosta, kupujesz jakiekolwiek głośniki, do nich gotową zwrotnicę 3w janbo i wkładasz to do ładnej obudowy;] Aha i jeżeli chodzi o głośniki średniotonowe to MCA12RC seasa jest znakomity. Słyszałem go w konstrukcji 3w i byłem pod wrażeniem.

Jeżeli masz doświadczenia z wooferami seasa to podpowiedz. Ten średniak ma małą skuteczność - na 2 woofery 22cm nie da rady. Z określonych powodów chcę ,żeby wygląd kolumn był jak najbardziej zbliżony do Contrivy.

Jak to czytam, to jedynym realnym faktem jest pochylenie kolumny.

Nie za wiele szczerze mówiąc, podkładając gazety pod Altusy osiągniemy to samo ;-).

Tak sobie myślę, że jeżeli mówimy o klonie to minimum 2/3 musi być zgodne z oryginałem. Inaczej - jak któryś z Kolegów celnie zauważył - mamy do czynienia jedynie z inspiracją.

Dla mnie pochylanie prostej kolumny, a robienie konstrukcji specjalnie pochylonej to nie to samo. Oczywiście to drugie jest o wiele trudniejsze, szczególnie jeżeli się chce zrobić łączenia ścian zacinając je pod odpowiednim kątem, a tak właśnie robię te obudowy. Można oczywiście powiedzieć, że mamy do czynienia z inspiracją .

Szkoda, że nie wypowiadają się ludzie , którzy robili konstrukcje na podobnych głośnikach ( podobnych wielkościowo ).

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872908

Szkoda, że nie wypowiadają się ludzie , którzy robili konstrukcje na podobnych głośnikach ( podobnych wielkościowo ).

Popełniłem swego czsau niemalże identyczną konstrukcję 3.5-way na 22cm wooferach 15cm średniaku i kopułce. Była to jednak konstrukcja budżetowa i ma się nijak do opisanego problemu, a od tamtej pory preferuje systemy dwudrożne. Co do wyboru średniotonowego możesz poszukać czegoś na stronce Zapha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trochę ich się naporównywał. Są też na jego stronie porównania innych głośników, też można zerknąć. Jeżeli chodzi o niskotonowe to z mojej strony mogę polecić CA22RNX oraz L22RNX/P. Wracając też jeszcze do projektowania zwrotnicy to pamiętaj że jeżeli chce się projektować zwrotnicę jak należy to trzeba mieć głośniki i obudowę, w której to ma zagrać. Robiąc wszystko pod górkę i na siłę trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami i niemałą ilością nerwów. Dochodzi też kwestia czy ma to być 3.5-way czy 4-way i to też dodatkowo komplikuje sprawę. Moim zdaniem jest to zbyt ambitny projekt jak na pierwszy raz. No ale człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2872954

Antrofilus - projekt ma być 3 drożny i nie jest to mój pierwszy raz. Ponieważ to ma być mój zestaw docelowy, chcę aby także ładnie wyglądał. Brałem pod uwagę L22RNX/P tylko wizualnie mi trochę nie pasuje, ale nigdy nic nie wiadomo. Kolumny będą pomalowane czarnym lakierem fortepianowym( wiem co to znaczy- ile to pracy). To nie do końca jest tak pod górkę - świetnie orientuję się jakie będą problemy. Może zdecyduję się na jednego 26cm SS. Liczyłem trochę ,że może Misiomor się odezwie. Dzięki za podpowiedzi, szkoda tylko ,że nie znam angielskiego.

Pozdrwiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2873250

Cześć Janek. Widzę, że po cichaczu wracasz do tematu na innym forum :-P .

Pytanie czy brak Auruma jest faktycznie problemem? Co mówią w LS? Nie ma i nie wiedzą kiedy będzie, czy będzie ale za pół roku? Jak będzie to nie ma co sie przejmować tylko robić. Akurat aurum 130MK2 jest głośnikiem któremu trudno znaleźć konkurenta w tym przedziale cenowym.

Mógłbyś tam wstawić papierowego seasa ale to nie jest to co aurum, nie ta precyzja na średnicy. Wszelkie aluminiowe rozwiazaniaodpadają bo wszystko wizualnie nie podejdzie.

Zamiennie mogłbyś dać 15tkę revelatora 15M/4531K00 ale to ponad 2 stówki na głośniku więcej ale ten na pewno gorzej od auruma by nie zagrał a co do innych "taśńzych" rozwiązań to miałbym wątpliwości co do tego.

Pozatym jeżeli podobały Ci sie kolumny Jarka to brzmienie revelatora będzie bliższe illuminatorowi niż tego auruma ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2874053

Yoshi_80 - nie cichaczem, tylko jestem na urlopie i trochę z nudów postanowiłem zgłębić wiedzę o różnych głośnikach na innych forach, licząc może na cud. Muszę przyznać, że trochę się miotam, chociaż wciągnęło mnie to mocno i daje wiele przyjemności nawet na etapie planowania. Byłem u Lusztiego i słuchałem jego kolumn, ale im więcej słucham, stwierdzam jak mało wiem. Na Audiohobby.pl prześledziłem cały temat o Seasach. Czy MCA15RCY nie wart jest zachodu? Tak przy okazji miałeś do czynienia z CD22RN4X - teoretycznie bardzo by mi pasował?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104241-klon-contrivy/#findComment-2874349
  • 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.