Skocz do zawartości
IGNORED

kondensator rozruchowy do zwrotnicy audio

szakal123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

W schemacie zwrotnicy dla głośnika średniotonowego mam kondensator 200uf/100V (kondensator jest wpięty szeregowo)

Niestety kondensatory dedykowane do zwrotnic są strasznie drogie (300 zł sztuka....), stąd mam pytanie:

Czy ktoś używał kondensatorów rozruchowych silników elektrycznych w zwrotnicach audio ?

Pytam bo takowy kondensator 200uF / 350V z tolerancją +-5% można zakupić już za 60 zł a to już bardzo duża różnica w cenie ...

ps. co powiecie o bocznikowaniu kondensatorów ?

to że mogę to wiem :) ciekawy jestem efektów ... jakiego dźwięku można się spodziewać....

nie chciałbym mieć dźwięku jak z pudełka ....

a tak zapytam - czym bocznikowałeś oraz co to według Ciebie dało ?

W schemacie zwrotnicy dla głośnika średniotonowego mam kondensator 200uf/100V (kondensator jest wpięty szeregowo)

Kup sobie bipolara Mundorfa albo IT .

A jak chcesz podejść do sprawy konkretnie to polipropylen Audyna czy białego Mundorfa.

A jak już na maxa to białego Mundorfa bocznikować Supreme 22uF .

Reszta to wróżenie z fusów i tak zwane " leczenie małego pudrem "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie

Witam, jestem wielbicielem kolumn dwudrożnych, więc w tym temacie nie powiem zbyt wiele, ale - do swoich kolumn najpierw wstawiłem MKT - różnica kolosalna w stosunku do elektrolitów, potem MKT zamieniłem MKP - też różnica na plus, ale już nie tak spektakularna. Wyjścia odtwarzaczy to samo, elektrolit w tym miejscu to syf. Innymi słowy moim zdaniem każdy foliowiec zabije elektrolita bez mrugnięcia okiem, jak pielęgnica gupika ;) Bocznikowanie? Nie jestem zwolennikiem w torze audio, zawsze pojawia mi się słyszalna chropowatość, zwłaszcza brak spójności, harmonii dźwięku i boczniki u mnie wypadały po kilku chwilach słuchania, już nie eksperymentuję w tym kierunku, ale każdy ma inny gust, może Tobie się spodoba :) W każdym razie jeśli masz te rozruchowe polipropyleny to wymieniaj czym prędzej, gwarantuję - nie będziesz żałował, w dodatku mają 5% tolerancji, a założe się, że elektrolity mają 20% tolerancji, co samo z siebie wpływa na obraz stereo, bo każda kolumna ma nieco inną charakterystykę. Powodzenia!

To idąc w drugą stronę, gdy padł mi kondensator rozruchowy w silniku to z braku zamiennika wstawiłem białego Mundorfa bo nie było nic innego pod ręką. Wyszła taka audiofilska pompa wodna.

to że mogę to wiem :) ciekawy jestem efektów ... jakiego dźwięku można się spodziewać....

nie chciałbym mieć dźwięku jak z pudełka ....

a tak zapytam - czym bocznikowałeś oraz co to według Ciebie dało ?

Nie należe do osób które słyszą kondensatory.

Różnica jest między elektrolitem a foliowym i to tyle, między różnymi foliowcami róznic nie stwrierdziłem

Bocznikuje Teslami, daje to tyle ze zmniejsza zastępczą rezystancje wewnetrzna, robie to tylko dla wlasnej satysfakcji :)

między różnymi foliowcami róznic nie stwrierdziłem

Na

Sony TA-F490

Sony ST-S415

Sony CDP-411

trudno o wychwycenie takich różnic .

Jednak różnice są i taki Seas 27TBC/G z Supreme gra lepiej niż o wiele droższy Scan Speak D3004/6600

Jakie to tendencyjne na tym forum, nie zgadzasz sie z kims? wytknij mu ze ma budzetowy sprzet.

ktos nie slyszy kabli? zapytaj go o spzret bo zapewne to wlasnie sprzet jest winny temu ze ktos nie slyszy

To jest moj prywatny sprzet, jednak na codzien zajmuje sie serwisowaniem elektroniki glownie Sony i uwierz mi ze czy to ta f 490 czy 770es roznic nie ma.

Projektuje i buduje kolumny na roznych podzespolach wedle widzimisie klienta i zadne jantzeny z capy nie graja lepiej od cross cap

Ludzie nawet do tonsili wkladaja jantzeny zeby miec sie czym pochwalic ;p

Przy tak dużej wartości kondensatora jeśli faktycznie jest w szeregu to koniecznie MKT, MKP, żadnych elektrolitów! Ja w takim przypadku składam baterię z Dearborn 10uF, dokładne amerykańskie kondensatory. Pomierzyłem kilkadziesiąt szt. i tolerancja nie przekracza 2%! Można je kupić (choć trudno dostępne) za ok 3zł/szt. Tak więc 60zł wystarczy.

Ukryta Zawartość

IMG_0013_1.JPG

Bez problemu można kupić takie (3zł/szt):

10uF-250Va.jpg

lub

15uF/63V za 5zł

15uF-63V.jpg

I masz kłopot rozwiązany za ok 60zł :) Bo więcej nie ma sensu wydawać!

Ukryta Zawartość

Napisano wczoraj, 23:42

Jakie to tendencyjne na tym forum, nie zgadzasz sie z kims? wytknij mu ze ma budzetowy sprzet.

ktos nie slyszy kabli? zapytaj go o spzret bo zapewne to wlasnie sprzet jest winny temu ze ktos nie slyszy

To jest moj prywatny sprzet, jednak na codzien zajmuje sie serwisowaniem elektroniki glownie Sony i uwierz mi ze czy to ta f 490 czy 770es roznic nie ma.

Projektuje i buduje kolumny na roznych podzespolach wedle widzimisie klienta i zadne jantzeny z capy nie graja lepiej od cross cap

Ludzie nawet do tonsili wkladaja jantzeny zeby miec sie czym pochwalic ;p

Nie miałem zamiaru Ciebie urazić ale to jest fakt że na tej klasy sprzęcie pewnych różnic nie wychwycisz. Bo co Ci da jeden super kondensator jak w tym wzmacniaczu masz kilka - kilkanaście tanich , badziewnych elektrolitów ?

Im sprzęt lepszy - bardziej przejrzysty , tym bardziej słychać wpływ poszczególnych elementów a nawet kabli .

Sony czy Pioneer miał kilka bardziej udanych wzmacniaczy ale to i tak żaden szał nigdy nie był .

Jantzen Standard Z Cap i Cross Cap to takie same badziewia .

Dobry Jantzen to czerwony Superior lub Silver i dopiero na tym poziomie możemy pisać o dobrym polipropylenie .

bardzo dziękuje wszystkim za pomoc - opinie

postanowiłem pierw posłuchać Pana "KonradRak" i wyciągnąć te 200uf na tanich MKP

w przyszłości gdy "osłucham się" ich zamienie to na coś droższego

pozdrawiam

Popatrz jeszcze na stronę STX-a, bo np:

Ukryta Zawartość

też są do przyjęcia i zastosowania.

Jeśli z kolei nie masz jakiegoś blaszaka czy innego "wynalazku" na górze, to możesz się nie bać podobnych ( np. MKT ) kondensatorów również na kopułce.

Piszę to, bo któryś z kolegów stwierdził tu, że używa hiperkondensatorów, żeby uspokoić jakiegoś blaszaka i ja go popieram, sam bym tak pewnie zrobił, gdybym go kupił.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Coś czuję, że te 100uF to dla Visatona w Harpii? Trzeba dać dobry poliproplen a te STX mają wysoką tolerancję i 10uF kosztuje 9zł więc skoro nie są powtarzalne podobnie jak czarne Jantzeny to ja już ich nie lubię. Kiedyś z ciekawości zrobiłem pomiary czarnych Jantzenów i przeraziłem się rozrzutem - trzeba było parować :) Dlatego stosuję niebieskie standard. Te amerykańskie Dearborn są znakomite i kosztują 2x mniej od STX. Zerknijcie na kartę informacyjną:

Ukryta Zawartość

Chyba sobie zrobię zapas na lata bo w hurtowni zostało jakieś 200szt. Nowa dostawa będzie w wyższych cenach.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.