Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

OK Siemensy wygladaja na 100% Siemensa w Siemensie .

Ale te Telefunkeny nie do końca mnie przekonują.

Nie widać tam czterech żeberek zachodzących na boki

i coś jakby za dużo złota w złocie.

Ale zastrzegam żem nie ekspert :>)

Jarek są jakies napisy wytrawione na boku bliżej pinów.

Sprawdz na obu parach.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Spróbuj (ciężko dostać) Siemensa CCa D-getter z lat 50tych. Jest nazwany świętym graalem. Kosztuje ok 300-400$ za sztukę ale lampa w audio jest mistrzem świata w muzykalności.

Siemens z lat 70tych to już nie ta sama jakość.

Telefunken faktycznie ma dziwnie świeże napisy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Macie tutaj kolejne zdjęcia.

Zapewniam was ,że wszystko jest o.k. ;)

Mam jeszcze inne Telefunkeny ECC803S (sprzedaje na ebayu) i wiem jak odróżnić oryginały od podróbek.

Świerze napisy - bo to NOS /NIB ;)

post-33970-0-51196800-1388845075_thumb.jpg

post-33970-0-55562800-1388845080_thumb.jpg

post-33970-0-53525100-1388845084_thumb.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Spróbuj (ciężko dostać) Siemensa CCa D-getter z lat 50tych. Jest nazwany świętym graalem. Kosztuje ok 300-400$ za sztukę ale lampa w audio jest mistrzem świata w muzykalności.

Siemens z lat 70tych to już nie ta sama jakość.

Telefunken faktycznie ma dziwnie świeże napisy.

Masz pewnie rację ,że te lampy moga być wybitne .

Problem w tym ,że mogą pasowac do pre albo wzmacniacza ale już do DAC-a nie koniecznie ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Panowie po 70 roku już wiele fabryk było w Polsce w Czechach na Węgrzech

i w Jugosławii ale też w Wenzuelii i Brazylii.

Ja bym raczej pilnowal kodów na boku wiedział ze A-frame weszło po 1970.

Nie ma kodów na boku znaczy na 100% że ... ktoś robi z nas balona.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masz pewnie rację ,że te lampy moga być wybitne .

Problem w tym ,że mogą pasowac do pre albo wzmacniacza ale już do DAC-a nie koniecznie ;)

Mam je w pre i DACu :)

Ciężko je zmienić na coś innego bo to już nie to słuchanie.

Staję na głowie żeby upolować jeszcze dwie parki na zapas.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mam je w pre i DACu :)

Ciężko je zmienić na coś innego bo to już nie to słuchanie.

Staję na głowie żeby upolować jeszcze dwie parki na zapas.

Mogę zapytać w dwóch miejscach w USA skąd kupuję lampki.

Jeden adres chyba tobie nawet podawałem.

Wszystko zależy od .... no właśnie ;)

Ja przerzuciłem tak jak ty sporo różnych lampek i właśnie sprzedaję trochę z nich.

Mam w pre. obecnie GE 12AT7 Five Star i maiłem masę innych lamp.

Obok tych lampek najlepiej spisują się u nie Dario Mini Watt (FR) w wersji WA.

Super lampki , czekam na kolejną dostawę nówek i chyba wezmę na zapas.

Sygnatura brzmienia Telefunkena i Siemensa mi nie za bardzo pasuje.

Wolę amerykańskie , francuskie i niektóre brytyjskie lampy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od .... no właśnie ;)

No właśnie, od wszystkiego :)

Jak je trafisz to śmiało bierz. Jak nie podejdą u Ciebie to spokojnie sprzedasz bez straty. To poszukiwane lampy.

Ja wezmę :)

Telefunkena też znielubiłem :)

Strasznie sucha i detaliczna lampa. Ona się nadaje na blok operacyjny a nie do słuchania muzyki ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No właśnie, od wszystkiego :)

Jak je trafisz to śmiało bierz. Jak nie podejdą u Ciebie to spokojnie sprzedasz bez straty. To poszukiwane lampy.

Ja wezmę :)

Hehehe.. skoro tak namawaisz to zapytam w tych dwóch sklepach ;)

Ja mam tylko jeszcze 12AT7 i 12AX7 u siebie.

Reszta lamp jest niezamienialna ;(

http://www.ebay.com/...=item43b6559cb1

Brać ?! ;)

Kiedyś miałem fajny lampowy preamp. I finalnie znalazły się tam 4 militarne Mullardy i 2 jakieś najlepsze Telefunkeny. Taki układ świetnie się sprawdził.Było nasycenie, barwa ale też rozdzielczość, szybkość, atak. Do DAC-a mam Telefunkeny i nie ma żadnej suchości ale jest lepsza rozdzielczość, przestrzeń, szybkość i powietrze. Na początku toru audio powinno się jednak wyciągnąć z nagrania jak najwięcej. Być może do końcówek mocy Telefunken już się nie nadaje. Pewnie tam musiałyby być wtedy cieplejsze lampy. Ale wsadzenie takich ciepłych lamp na początek toru może zmniejszyć rozdzielczość i selektywność. To już zależy co kto lubi i pewnie wiele zależy od samego sprzętu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie znam tych lamp. Używam tylko ECC88. Do niedawna jeszcze ECC83 do phono pre ale już sprzedałem i czekam na nowy ale już na ECC81. Zresztą mam nic nie ruszać bo fabrycznie jest wstawiony NOS Mullarda.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Do DAC-a mam Telefunkeny i nie ma żadnej suchości ale jest lepsza rozdzielczość, przestrzeń, szybkość i powietrze.

Nie wiem jakie masz Telefunkeny w twoim dac-u ale u mnie Telefunken zagrał dokładnie odwrotnie do tego co opisujesz.

Oczywiście nie gra b.słabo ale niestety znacznie mniej przestrzennie, z mniejszą rozdzielczością ale z większym wypełnieniem na średnicy niż firmowy Jan Philips.

Ty masz w torze dalej tranzystory i pre tranzystorowe i może dlatego u ciebie Telefunken dodał tego czego potrzeba tzn wypełnienia i dociążenia.

Jak słuchałem u siebie Burmestera to faktycznie Telefunken może grać lepiej z nim niż z T+A gdzie ja mam jeszcze kilka innych lamp w torze.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Telefunkena też znielubiłem :)

Strasznie sucha i detaliczna lampa.

A mnie tak grały właśnie Siemensy ECC 81. Potem je wymieniłem na Telefunkena, tylko nie typowego ECC 81, a ECC 801 S. Dużo lepsze granie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mam jeszcze inne Telefunkeny ECC803S

Jarek, a jest jakaś podobna, topowa odmiana w przypadku lampy ECC 88?

Tak jak pisałem w poprzednim poście miałem ECC 801S Telefunkena i grały istotnie lepiej niż bazowa ECC81. Ty masz 803S które są z pewnością dużo lepsze niż ECC83.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czyli ta która Ci się nie sprawdziła w Metronomie. Nie znam akurat tych lamp, bo w żadnym swoim urządzeniu nie miałem. Czyli widać te Jany są najlepiej dobrane do sygnatury dźwiękowej Metronoma, producent przetestował solidnie różne konfiguracje, albo też dobrze dostroił urządzenie pod ich charakter. To dowodzi wysokiej klasy producenta.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, a jest jakaś podobna, topowa odmiana w przypadku lampy ECC 88?

Tak jak pisałem w poprzednim poście miałem ECC 801S Telefunkena i grały istotnie lepiej niż bazowa ECC81. Ty masz 803S które są z pewnością dużo lepsze niż ECC83.

Zerknij na poprzednią stronę , tak wkleiłem zdjęcia Telefunkena E88CC uważanego za najlepszą kostrukcję w tym typie lampy.

Para kosztuje jakieś 260 - 360 $.

Co do Telefunkena ECC803S uważany jest za najlepszą lampę Ever Made.

Koszt pary takich lampek to ok. 1600 -1800 $.

Ja kupiłem jako inwestycję parę tych lamp jakiś czas temu i właśnie sprzedaję.

Moje lampki mają ten sam kod produkcji co jest rzadkością wśród tych lamp.

Myślę ,że pójdą bez problemu.

Zobaczymy ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyli ta która Ci się nie sprawdziła w Metronomie. Nie znam akurat tych lamp, bo w żadnym swoim urządzeniu nie miałem. Czyli widać te Jany są najlepiej dobrane do sygnatury dźwiękowej Metronoma, producent przetestował solidnie różne konfiguracje, albo też dobrze dostroił urządzenie pod ich charakter. To dowodzi wysokiej klasy producenta.

Dokładnie jest tak jak piszesz.

Zazwyczaj producenci sprzętów lampowych wkładają lampy z obecnej produkcji. I nie ma w tym nic dziwnego.

Metronome wstawiło Jan -a Philips i jest to b. udane połączenie.

Tak jak pisałeś sprzęt dostrojono brzmieniowo do tych lampek i wykonano to z powodzeniem.

Już nic nie będę zmieniał w dac-u bo to nie ma sensu.

W pre jest inaczej bo tutaj miałem śmieci z obecnej produkcji ;(

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, bo wkładanie NOSów i strojenie sprzętu pod nie byłoby samobójem. Co z ewentualną dostępnością lamp w razie awarii czy po prostu zestarzenia się. Ja mam podobne doświadczenie z ARC CD8, włożenie do nich militarnej odmiany lampy 6N-30DR (stosowanej przez BAT) nie poprawiło brzmienia tego CD. Uczyniło go bardziej konturowym, dynamicznym, ale mniej subtelnym i zwiewnym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To rzeczywiście drogo. Ja kupowałem swoje ECC 801 S o rząd wielkości taniej.

Te lampy to inna konstrukcja bo to 12AT7 a nie 12AX7.

Jeżeli chodzi o 12AT7 to napisz czego potrzebujesz w dżwięku spróbuję coś od siebie poradzić.

Ja akurat z tymi lampami mam troszkę styczności.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem kosztowne jazdy z pre BATa.

Na siłę chciałem w niego wsadzić NOSy (bagatela 6 sztuk).

Kilka miesięcy użerania się z doborem trzech idealnych par, wydane 10 milionów dolarów :) a ten su***syn i tak najlepiej zagrał na fabrycznych Sovtekach :)

Lampa to jest dopiero zabawa a nie to co bezpłciowy krzem :)

a ten su***syn

Kto uznał słowo s u k i n s y n za tak niecenzuralne, że wprowadził automatyczne wypipanie go????

Lampa to jest dopiero zabawa a nie to co bezpłciowy krzem :)

To zależy do czego masz sprzęt? Jeśli do grzebania w nim do masz rację… :-) Ja mam sprzęt do słuchania muzyki i nie mam lamp ani w końcówkach ani już w pre i bardzo się z tego cieszę. Czytając te wasze historie i znając wiele innych od różnych osób to odechciewa się tej zabawy z wymianami kolejnych lampek. Rozumiem, że można to lubić. Ale nie trzeba. Mnie cieszy, że nie muszę. Golonek, papierosów, Whisky i piwa też nie lubię i dobrze mi z tym… :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kilka miesięcy użerania się z doborem trzech idealnych par, wydane 10 milionów dolarów :) a ten su***syn i tak najlepiej zagrał na fabrycznych Sovtekach :)

;)

Dlatego właśnie szukam tranzystora aby pozbyć się tych dylematów.

Problem w tym ,że jak na razie żaden ze słuchanych tranzystorów nawet nie zbliżył się sygnaturą brzmienia do lampy.

Dlatego rzutem na taśmę posłucham jeszcze D'Agostino i jak on również mnie rozczaruje to albo zacisnę zęby i przesiądę się na MBL-a (który zagrał dżwiękiem najbardziej odpowiadającym moim upodobaniom) albo pozostanę przy tym co mam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To zależy do czego masz sprzęt? Jeśli do grzebania w nim do masz rację… :-) Ja mam sprzęt do słuchania muzyki i nie mam lamp ani w końcówkach ani już w pre i bardzo się z tego cieszę. Czytając te wasze historie i znając wiele innych od różnych osób to odechciewa się tej zabawy z wymianami kolejnych lampek. Rozumiem, że można to lubić. Ale nie trzeba. Mnie cieszy, że nie muszę.

Sylwek, jak łatwo Cię podpuścić :)

Oczywiście, że jest to trochę kłopotliwe ale też daje wielką radochę. Dużo większą i skuteczniejszą niż wachlowanie kablami.

W dodatku jest to zabawa raz na zawsze. Dobierasz do systemu odpowiedni zestaw lamp, który najlepiej w Twoim przekonaniu się sprawdza a potem masz do roboty tylko trzy rzeczy - słuchanie, słuchanie i słuchanie :)

Trzeba się też zaopatrzyć w komplet zapasowych lamp i raz na 5 lat je wymienić.

Wiem to wszystko ale cieszę się że nie muszę się w to bawić. Nie wiem czy raz na 5 lat trzeba wymieniać na nowe.Myślę że dużo wcześniej. W Preampie pierwszy komplet NOSów musiałem wymienić dość szybko bo jedna padła. Kolejny komplet jakiś czas grał i też jedna padła. Dopiero trzeci komplet grał bez awarii. W sumie w ciągu niespełna roku 3 komplety do wymiany. Dziś już wiem, że większość NOS-ów to nie są żadne NOSY tylko oszukiwanie ludzi. To zwykłe, stare, zużyte lampy. A prawdziwych lamp NOS jest coraz mniej i będą coraz droższe. Coraz trudniej dostać i nie ma gwarancji co się dostanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.