Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maximus Aurelis

(Konto usunięte)

Do Squad.

Nie za bardzo jest miejsce na moje wyjasnienia w tym watku, ale moze autor nie poczestuje mnie banem i bede mogl zrobic malutki off-topic.;)

Otoz, oczywiscie gra caly system i wlasciwie masz racje powinno sie jakosc nagran czy tez wogole temat jakosci audio porownywac do calosci systemu. Jednak ja obecnie ograniczylem sie obecnie do sluchania na sluchawkach prosto z DAC-a wyniknelo to z potrzeby szybkiej analizy zmian w mojej konstrukcji, gdzie wlasnie likwidujac pozostaly tor tzn wzmacniacz i kolumny zmniejszam ilosc zmiennych potrzebnych mi do dokladnej analizy zmian dzwieku w moim urzadzeniu. Mowiac krotko dziennie robie po kilkanascie zmian w DAC-u mierze wplywy a nastepnie slucham to wymaga czasu. No wiec takie podejscie skraca mi czas. Dodatkowym aspektem jest to ze skrocenie drogi sygnalu zwieksza moim zdaniem juz sama jakosc dzwiekowa i slychac poprostu znacznie wiecej. Dodatkowo zajmujac sie ponad 20 lat temu konstrukcja glosnikow, pozniej konstrukcja wzmacniaczy a nastepnie konstrukcja napedow i zrodel te ostatnie okazaly sie byc najwezszym ( moim zdaniem ) gardlem w audio. Slucham duzo muzyki na zywo w roznych gatunkach gralem na instrumencie sluchalem analogowych kaset, profesjonalnych szpulakow, oraz ekstremalnie drogich gramofonow i zawsze w tym dzwieku z cyfry bylo cos mocno NIE TAK, poprostu nie moglem tego sluchac, jak przechodzilo sie na zrodla analogowe. Teraz robiac swego DAC-a kieruje sie tymi samymi wymogami brzmieniowymi co sonicznie dawala technika analogowa i zrozumialem tez ze najwezszym i bardzo waskim gardlem obecnego nowoczesnego High-Endu jest samo zrodlo cyfrowe. To tak jak z gotowaniem, jesli gotujesz na dobrej czystej zrodlanej wodzie to nawet jesli masz nie tak dobre skladniki potrawy to potrawa wyjdzie calkiem znosna i strawna. Ale jesli gotujesz na jakiejs wodzie z duzego miasta nie filtrowanej a zduza iloscia chloru i innych dziwnych pierwiastkow to nawet najlepsze skladniki nie spowoduja tego ze potrawa bedzie wykwintna bedzie tylko co najwyzej dobra. Ale czysta woda i super skladniki dadza dopiero wykwintny i wspanialay smak. Tak samo jest wlasnie z systemami audio, woda ( zrodla) MUSI byc krystalicznie czysta! :)

No wlasnie, tej luki brak. ;) miedzy innymi tez o to chodzilo :)

Łaaaaaał !! Stasiop jestem pod wrażeniem. Dwadzieścia lat doświadczeń!!! Konstruktor kolumn, wzmacniaczy i po primo napędów

Mam taka ogromną prośbę. Prześlij mi na pw jakieś zdjęcie kolumny którą skonstruowałeś i może jakiś wzmacniacz. Wiesz kolega szuka czegoś nie od "czapki" , a Twoje przecież 20-letnie doświadczenie to nie w kij dmuchał i sądzę że takie firmy jak Sonus, ATC, Spendor czy Wilson powinny z automatu wypaść z kręgu zainteresowań.

Natomiast ja osobiście jestem zainteresowany Twoim (już czy jeszcze??) skonstruowanym dac-em bo wiesz szukam, paczę, słucham.

Naprawdę serdecznie , ale to serdecznie dziękuję ;-)

ps. Mam nadzieję że nie będę miał bana za uprzejmy OT.

pps. ad.ps>> Byłoby to co najmniej niesprawiedliwe.

Dobrze graja tez technicznie prawie wszystkie plyty ze stajni Deutsche Grammophone najbardziej te 4D.

Stasiu! z płytami 4D t o prawda - są dobre. Co do reszty - mam tego trochę, jak wiesz, ale głównie dla jakości wykonań, bo z dźwiękiem bywa niestety różnie.....

Stockfish jakoś do mnie nie trafia, ani ofertą wykonawców ,ani swoją jakością...

Stasiu! z płytami 4D t o prawda - są dobre. Co do reszty - mam tego trochę, jak wiesz, ale głównie dla jakości wykonań, bo z dźwiękiem bywa niestety różnie.....

Twoje propozycje co do jakosci wykonan byly dla mnie jak to mowia sasiedzi 'pierwyj sort' co do jakosci dzwieku uwazam ze na wielu plytach jest lepiej niz moze nam sie wydawac, a te jakby nagorzej grajace moga sie okazac najlepiej grajacymi, taka kwadratura kola :)

Stockfish jakoś do mnie nie trafia, ani ofertą wykonawców ,ani swoją jakością...

Dokladnie!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie ja nie chcę bronić Staszka bo nie jest on dzieckiem i sam potrafi sie obronić ale z tego co się dowiedziałem od kilku producentów sprzętu audio średni czas potrzebny na zaprojektowanie i wykonanie gotowego produktu w audio to ok. 4-5 lat.

To tak tylko informacyjnie.

Generalnie żartuję sobie czasami z Mariuszem a on ze mną i nikt z nas się nie obraża . Zauważ ,że ten żart był skierowany w odpowiedzi do Mariusza.

Ale oczywiście nie widzę problemu i w dyskusji z Tobą zachowam śmiertelną powagę.

Jarek nie musisz zachować śmiertelnej powagi lubię Twój sarkastyczny żart, ale ten był trochę chybiony. Nie możemy się dogadać odnośnie grania z plików i CD. Czekam na Twoją recenzję Amare.

Stasiop dla mnie jesteś tak przeźroczysty jak Twój system nie istniejesz więc daruj sobie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

stasiop, na jakim torze sluchawkowym dokonujesz porownan?

i btw, wg mnie najwazniejsze to sa glosniki, potem wzmak, a na koncu dac-zakladajac ze jest odp. klasy, na pewnym poziomie wszystkie sa zblizone, a roznia sie glownie charakterem

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek nie musisz zachować śmiertelnej powagi lubię Twój sarkastyczny żart, ale ten był trochę chybiony. Nie możemy się dogadać odnośnie grania z plików i CD. Czekam na Twoją recenzję Amare.

;)

Tak jak pisałem wcześniej nie dogadaliśmy się .

Mi cały czas chodziło o realizacje zapisane na płytach CD.

Co do Amare to wziąłbym już teraz na testy ale chcę poczekać jeszcze chwilę i podłączyć wszystko na nowej linii zasilającej.

Żeby nie było ,że gram nie fair ;)

Napęd CD i transport plikowy porównamy łeb w łeb na tych samych płytach CD / plikach (jak to było poprzednio) i zobaczymy jak porównanie wypadnie.

Trzymam kciuki .... za Amare ;)

Jarku a jak Tobie graja nagrania ze Stockfisha? ;)

Nie mam żadnej płyty z tej wytwórni.

Niestety ich repertuar do mnie raczej nie przemawia.

A wzmacniacz?

co do 650 to chyba jedank za malo jak na takie porownania?

i proponuje zebys zmienil na np hifimeny i zobaczysz jaka bedzie roznica(nie chodzi o lepszy, gorszy), na pewno duzo wieksza niz po wymianie ktoregos z elementow daca

co z kolei dowodzi, ze naj. sa jednak glosniki

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A wzmacniacz?

co do 650 to chyba jedank za malo jak na takie porownania?

Z pewnoscia lepsze bylyby lepsze, ale i tak zrodlo jest najwezszym przesmykiem, HD650 w dalszym ciagu sa wystarczajace aby slyszec czystosc harmonicznych intsrumentow a bardziej ich nieczystosc :)

Wzmacniacz do sluchawek jest mojej konstrukcji, oczywiscie bez lampy ale na czesciach ktorych i tak nikt nie stosuje z uwagi na wysokie koszty takowych. Srednio jedna czesc ktora stosuje jest okolo 20 krotnie drozsza od standartowych.

Panowie ja nie chcę bronić Staszka bo nie jest on dzieckiem i sam potrafi sie obronić ale z tego co się dowiedziałem od kilku producentów sprzętu audio średni czas potrzebny na zaprojektowanie i wykonanie gotowego produktu w audio to ok. 4-5 lat.

To tak tylko informacyjnie.

To chyba jak w dziale marketingu zapytasz ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

no nic, pozostanmy przy swoich zdaniach

no nic, pozostanmy przy swoich zdaniach

Raczej nie ma tu roznicy zdan. Ze sluchawkami jest tak jak z mikroskopem jesli 'widze' zmiany nie ma potrzeby stosowania czegos o wiekszym powiekszeniu, ale oczywiscie byloby lepiej. Ale fakt chyba nadchodzi pora na cos lepszego. A co mozesz polecic?

nie mam rozeznania, ale chyba cos z tego byloby dla twoich potrzeb ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz rozwinąć Twoją myśl.

Bo nie rozumiem.

Pisanie o projektowaniu czegoś 4-5 to bajka, tekst rodem z podręcznika marketingu. Bardzo rzadko urządzenia projektuje się dłużej niż rok, zazwyczaj są to okresy ok pół roku. Zazwyczaj też firmy pracują nad kilkoma projektami równolegle, dlatego data rozpoczęcia i zakończenia projektu nie są tożsame z ilością godzin spędzonych nad danym projektem (ta jest znacznie mniejsza).

Gdyby firmy projektowały urządzenia po 4-5 lat, to wymiana całej oferty zajęła by im 40 lat, a nie 4-5 lat jak ma to miejsce w hi-endzie.

5 lat to mógł może Dietmar projektować Trinity DACa, i to tylko to dlatego, że robił to

a) sam

b) w chwilach wolnych od pracy w swojej drugiej firmie, w której projektuje czujniki do sztucznych satelitów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, z tego co ja sie orientuje to bywa roznie, chociaz z pewnoscia wiesz lepiej, fakt przewaznie trwa to okolo roku w okolo 10 osob, ale sa przypadki ze goscie siedza latami i zazwyczaj wtedy wychodzi z tego cos bardzo dobrego. Nie sadze aby n.p. Trinity DAC projektowany byl w rok to z pewnoscia projekt oparty o ich stary DAC oraz te nowosci ktore teraz weszly. To na pewno kilka lat...

Gość jt211

(Konto usunięte)

Stasiop a dlaczego tylko 20 krotne a nie np. 100 krotne ?

Przecież to tylko klawiatura ...

Doświadczenie np. 40 letnie też brzmi lepej szczególnie to w

konstrukcjach napędów :)

Tyle tej wody krystalicznie czystej że chyba się szarpnę na

nowe kalosze.

A tak między nami sprwadź w słowniku słowo bufon ...

Z pewnoscia lepsze bylyby lepsze, ale i tak zrodlo jest najwezszym przesmykiem, HD650 w dalszym ciagu sa wystarczajace aby slyszec czystosc harmonicznych intsrumentow a bardziej ich nieczystosc :)

Wzmacniacz do sluchawek jest mojej konstrukcji, oczywiscie bez lampy ale na czesciach ktorych i tak nikt nie stosuje z uwagi na wysokie koszty takowych. Srednio jedna czesc ktora stosuje jest okolo 20 krotnie drozsza od standartowych.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pisanie o projektowaniu czegoś 4-5 to bajka, tekst rodem z podręcznika marketingu. Bardzo rzadko urządzenia projektuje się dłużej niż rok, zazwyczaj są to okresy ok pół roku. Zazwyczaj też firmy pracują nad kilkoma projektami równolegle, dlatego data rozpoczęcia i zakończenia projektu nie są tożsame z ilością godzin spędzonych nad danym projektem (ta jest znacznie mniejsza).

Gdyby firmy projektowały urządzenia po 4-5 lat, to wymiana całej oferty zajęła by im 40 lat, a nie 4-5 lat jak ma to miejsce w hi-endzie.

To ,że firmy pracują czasami nad kilkoma projektami jednocześnie to prawda.

Ale nie wszystkie.

Proszę zauważyć ,że renomowane firmy wprowadzają nowy model średnio co kilka lat a nie co pół roku czy co rok.

To nie Apple.

Jeżeli uważasz ,że zaprojektowanie od podstaw nowego urządzenia, budowa prototypu, jego testy , poprawki itd. zajmują około pół roku to mam poważne wątpliwości.

Rozmawiałem z kilkoma firmami ( nie z markentigowcami) i słyszałem to co napisałem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To chyba oczywiste ,że firmy , które mają w swojej ofercie kilka urządzeń albo całe serie pracują jednocześnie nad kilkoma projektami.

Proponuję Twoje rewelacje o półrocznej fazie projektowej przekazać np. do KONDO.

Żeby tylko sushi im w gardle nie stanęło ;)

Z tego co się dowiedziałem to zaprojektowanie i testy samego trafa to pół roku pracy.

Ale może Ty masz na myśli takie firmy co to części do swojego urządzenia kupują w Castoramie?

Wtedy zgodzę się z Tobą.

Różnica pomiędzy nami jest taka, że ty rozmawiałeś z jakąś twarzą danej firmy (właściciel, marketingowiec, dyr sprzedaży etc), dla kogo byłeś kolejnym potencjalnym klientem, a ja byłem w ponad 30 fabrykach, i rozmawiałem z inżynierami którzy to faktycznie robią.

Oczywiście, czasami taka wydawać by sie mogło prosta rzecz jak obudowa, może zająć rok czasu (bo okazuje się, że kolejny dostawca spaprał robotę i nie jest w stanie dostarczyć nam tego co jest nam potrzebne), ale ciężko ten czas wliczyć w czas pracy nad projektem. To raczej nieplanowane przestoje wydłużające cały projekt.

Zobacz ile produktów w ofercie ma np. twój Metronome. Będzie chyba ze 20. I teraz zastanów się, ile czasu mogło zająć im zaprojektowanie każdego z nich (a żaden nie jest starszy niż 4-5 lat) ...

Powiedzieć (lub napisać) można każdą bajkę. Człowiek ma jednak od tego rozum, aby ocenić, co może być prawdą, a co kłóci się z podstawowymi zasadami zdrowego rozsądku.

Zobacz ile produktów w ofercie ma np. twój Metronome. Będzie chyba ze 20. I teraz zastanów się, ile czasu mogło zająć im zaprojektowanie każdego z nich (a żaden nie jest starszy niż 4-5 lat) ...

Tutaj Elb jestes troche w bledzie poniewaz n.p. przyklad Metronome nie jest dobry, ich kolejne modele to modyfikacje poprzednich modeli, i tak jest w wielu przypadkach. Zazwyczaj pelny dobry projekt robiony od zera, obsluchany i dobrze zestrojony muzycznie to kilka lat, modyfikacje to juz tylko pol roku, moze rok. A szybkie modele od zera graja jak graja.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Napisałem to co usłyszałem od kilku osób.

Przyznaje ,że nie jest to branża , w której pracuję tylko hobby i tak też to traktuję.

Opieram się na tym co dane jest mi usłyszeć.

Z resztą jak większość tutaj piszących.

Być może zostałem świadomie wprowadzony w błąd przez te osoby ( nie wiem tylko jaki miałby być tego cel).

Jeżeli jest tak jak napisałeś i produkcja takiego urządzenia to max. pół roku to przyjmuję to do wiadomości choć w przypadku takiego Tenora Audio czy Kondo trudno mi sobie to wyobrazić.

Powiedzieć (lub napisać) można każdą bajkę. Człowiek ma jednak od tego rozum, aby ocenić, co może być prawdą, a co kłóci się z podstawowymi zasadami zdrowego rozsądku.

Natomiast Twoja dygresja na temat mojego zdrowego rozsądku (a raczej jego braku) uważam ,że jest po prostu zwykłym chamstwem i buractwem i wpisuje się dokładnie w Twój egocentryczny schemat myślowy.

Jak to powiadają : "Człowiek ze wsi wyjdzie ale wieś z człowieka nigdy ".

P.S.

Dla Twojej wiadomości : Metronome ma 9 anie jak twierdziłeś 20 urządzeń.

"Człowiek ze wsi wyjdzie ale wieś z człowieka nigdy ".

Ludzie na wsiach lepsi...w miastach moze bardziej inteligentni ale tez bardziej wycfanieni i bardzo czesto bez ludzkich odruchow zazwyczaj falsz i maski - oczywiscie na tle 'zyczliwych' usmiechow.

Napisałem to co usłyszałem od kilku osób.

Przyznaje ,że nie jest to branża , w której pracuję tylko hobby i tak też to traktuję.

Opieram się na tym co dane jest mi usłyszeć.

Z resztą jak większość tutaj piszących.

Być może zostałem świadomie wprowadzony w błąd przez te osoby ( nie wiem tylko jaki miałby być tego cel).

Jeżeli jest tak jak napisałeś i produkcja takiego urządzenia to max. pół roku to przyjmuję to do wiadomości choć w przypadku takiego Tenora Audio czy Kondo trudno mi sobie to wyobrazić.

Natomiast Twoja dygresja na temat mojego zdrowego rozsądku (a raczej jego braku) uważam ,że jest po prostu zwykłym chamstwem i buractwem i wpisuje się dokładnie w Twój egocentryczny schemat myślowy.

Jak to powiadają : "Człowiek ze wsi wyjdzie ale wieś z człowieka nigdy ".

Tu nie o wieś chodzi a raczej o buraka :)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie proszę o pomoc w znalezieniu platform antywibracyjnych pod końcówki mocy w kolorze srebrnym albo białym.

Platformy muszą pomieścić sprzęt o wymiarach ok. 50 cm szer i ok 70 - 80 cm głębokości.

Waga ok. 60 - 70 kg./ 1 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.