Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 15 m2 do 3000 zl

toXic PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pokoj w ktorym maja grac kolumny ma ksztalt prostokata o wymiarach 4,8 x 3,05. Sprzet jest ustawiony na dluzszej scianie. W tej chwili mam kolumny Jamo E850 ale jak dla mnie te kolumny sa za duze do tego pomieszczenia. Jest stanowczo za duzo basu. Gra to z Marantzem PM 7000 i na razie DVD Onkyo (w dalszych planach bedzie zakup CD). Muzyka jakiej slucham to mix wszystkiego po trochu. Zaczynajac od muzyki filmowej przez pop, muzyke instrumentalna konczac na rocku.

Cena za kolumny to 3000 zl i ma to byc sprzet nowy ze sklepu. Z uwagi na wielkosc pomieszczenia raczej monitory. Moje propozycje to Jamo C803, Usher V601, ATC SCM 7. Jak myslicie czy to bedzie dobrze gralo z miom Marantzem? Moze macie jakies inne godne przesluchania kolumny? Jamo moge odsluchac u siebie w miescie, a z reszta bede musial jechac 60 km do Poznania dlatego chcialbym wiedziec co jeszcze warto przesluchac jak juz tam bede.

https://www.audiostereo.pl/topic/104401-kolumny-do-15-m2-do-3000-zl/

Witaj,

jeśli szukasz w miarę równego brzmienia, to moim zdaniem w Twojej konfiguracji najlepiej sprawdzą się kolumny ATC. Nie jest to jednak moim zdaniem najlepsze rozwiązanie (łączenie wzmacniacza Marantz z ATC). Bardziej zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny wolnostojące Audio Academy Phoebe (http://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html) oraz Xavian Delizia (http://www.q21.pl/xavian-delizia.html). W przypadku modeli podstawkowych zwróciłbym Twoją uwagę napewno na Dali Ikon 2 MK2 (http://www.q21.pl/dali-ikon-2-mk2.html) oraz Epos Elan 15 (http://www.q21.pl/epos-elan-15.html).

Podane powyżej konfiguracje to rozwiązania, które idealnie sprawdzą się w Twoim pomieszczeniu oraz dobrze współpracują ze wzmacniaczem Marantz.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy i porównania poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Skoro będziesz w Poznaniu to zajrzyj albo do Hi End Corner, albo na Obornicką do sklepu Witowa. Mają tam ciekawe kolumny w obudowie zamkniętej, o których już wspominałem na tym portalu (Sounddeco Alpha M). Będą się bardzo różniły dźwiękiem od tych wymienionych w temacie, ale myślę że są warte rozważenia. Są bardzo uniwersalne i można ich słuchać godzinami. Zresztą czy są dobre czy nie, to niech już ludzie sami zdecydują. Pzdr.

PS: Zanim jakiś oszołom rzuci mi się do gardła, to zaznaczam iż nie handluję sprzętem ani nie łączą mnie z w/w żadne relacje. Miłego dnia życzę.

Dziekuje za odpowiedzi i zaproponowane kolumny. Bede sie staral je odsluchac. Mi jeszcze wpadly do glowy Monitory Studio 16 Hertz Canto 2. Czy ktos sluchal ich z Marantzem? Czy sa to kolumny ktore tez warto dorzucic do listy?

Witam

Pokoj w ktorym maja grac kolumny ma ksztalt prostokata o wymiarach 4,8 x 3,05. Sprzet jest ustawiony na dluzszej scianie. W tej chwili mam kolumny Jamo E850 ale jak dla mnie te kolumny sa za duze do tego pomieszczenia. Jest stanowczo za duzo basu. Gra to z Marantzem PM 7000 i na razie DVD Onkyo (w dalszych planach bedzie zakup CD). Muzyka jakiej slucham to mix wszystkiego po trochu. Zaczynajac od muzyki filmowej przez pop, muzyke instrumentalna konczac na rocku.

Cena za kolumny to 3000 zl i ma to byc sprzet nowy ze sklepu. Z uwagi na wielkosc pomieszczenia raczej monitory. Moje propozycje to Jamo C803, Usher V601, ATC SCM 7. Jak myslicie czy to bedzie dobrze gralo z miom Marantzem? Moze macie jakies inne godne przesluchania kolumny? Jamo moge odsluchac u siebie w miescie, a z reszta bede musial jechac 60 km do Poznania dlatego chcialbym wiedziec co jeszcze warto przesluchac jak juz tam bede.

Jeśli wolno..

Z której strony Poznania mieszkasz?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gniezno

Szkoda:(

Jakbyś jechał z południa, to mógłbyś wpaść i posłuchać...

Marantz PM 7000 do wydajnych prądowo raczej nie należy. Owszem - "ciepły" w brzmieniu, to on jest:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry.

Jeżeli chce Pan przez długi czas nie zmieniać kolumn to proponuję podnieść trochę budżet i pomyśleć o Amphion Ion lub KEF LS50. To wybitne konstrukcję i zagrają dobrze z Pana Marantzem.

Bardzo szerokim łukiem ominął bym Dali Ikon 2 MK2 oraz Definitive Technology Studio Monitor 55.

Jeżeli nie chce Pan wydawać więcej to Xavian Primisiam jest bardzo dojrzałą konstrukcją. Jedyne co to musi Pan sobie odpowiedzieć na pytanie czy nie podbarwiony bas jest dla Pana.

Miłego wyboru.

Dzień dobry.

Jeżeli chce Pan przez długi czas nie zmieniać kolumn to proponuję podnieść trochę budżet i pomyśleć o Amphion Ion lub KEF LS50. To wybitne konstrukcję i zagrają dobrze z Pana Marantzem.

Bardzo szerokim łukiem ominął bym Dali Ikon 2 MK2 oraz Definitive Technology Studio Monitor 55.

Jeżeli nie chce Pan wydawać więcej to Xavian Primisiam jest bardzo dojrzałą konstrukcją. Jedyne co to musi Pan sobie odpowiedzieć na pytanie czy nie podbarwiony bas jest dla Pana.

Miłego wyboru.

Oczywiscie jezeli po wydaniu wiekszej kwoty mialbym spokoj na pare ladnych lat z wymiana kolumn to jestem w stanie odczekac troche i dolozyc kasy. Tylko czy przy tej klasie wzmacniacza jakim jest Marantz PM 7000 warto pakowac sie w takie kolumny?Przypuszczam, ze na pewno nie wydobedzie on wszystkiego z kolumn do kwoty 3000 zl, a co tu dopiero mowic o 5500 zl.

Ja bym się tu przychylił do racji kolegi. Mam spore doświadczenia z marantzem Ki Pearl Lite i to jest klocek który swobodnie można zestawiać z kolumnami monitor audio rx6 w górę (coś chyba pod 5k chodzą), acoustic energy aelite 3 (coś chyba koło czwórki), chario constellation (pod 5k). To jak dla mnie z tego co z nim słyszałem to jest top co za tę cenę można mieć, bo parę innych parę tysiów droższych paczek nie zagrało tak dobrze. Tak więc kolumny za 5k do PM7000 to tylko i wyłącznie w charakterze inwestycji na przyszłość.

PM7000 to gdzieś tak taki nowszy odpowiednik PM-72 którym gościł u mnie parę lat więc jak dla mnie to jest to klocek do zestawiania z kolumnami za 2000 zł (za nowe) max. Moja PM-72 grała z acoustic energy evo a potem neo one (obie pary kupione za jakieś 700 zł na allegro, nowe warte gdzies 1200 zł) i to było optymalne zestawienie. Potem przesiadłem się na obecne acoustic energy aelite 2 (nowe w okolicach 3k, używane 1,4k) i choć oczywiście grało to fajniej, to dopiero przesiadka na obecnego xindaka mt-3 (klasa nowych wzmaków tranzystorowych za 4-5k) wycisnęła z tych kolumn maxa.

Także ja do tego wzmaka polecam właśnie acoustic energy neo/evo, albo ich najnowszy odpowiednik, nie pamiętam jak mu tam było, albo ich

cenowo-jakościowe odpowiedniki, wszystko wyżej tylko jeśli kolumny mają być inwestycją pod wymianę źródła i wzmaka w przyszłości.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Kilka dni temu zrobilem remont i przelozylem sprzet grajacy na druga strone. Obilem kanape miekkim materialem bo stara ekoskora sie rozpadla, dalem grube zaslony na okno, dwa duze kwiatki po bokach kanapy i zatkalem bass refleks gabkami. Wczoraj poswiecilem wieczorem kilka godzin na pozadne ustawienie kolumn. No i efekty przerosly moje najwieksze oczekiwania. Basu jest tyle co potrzeba, nie ma juz dudnienia. Scena mi sie ulorzadkowala. Wokal ladnie slychac na srodku sceny. Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Jednak te kolumny nie sa takie tragiczne. A jezeli tak jak nalisal Ujemny do tego wzmacniacza nie ma sensu kupowac drozszych kolumn niz 2 tysiace za nowe to szczerze watpie aby zagraly lepiej od moich. Moze teraz jeszcze popracuje nad akustyka pomieszczenia i w pierwszej kolejnosci kulie jakiegos CD, a potem bede z czasem zmienial reszte systemu lacznie ze wzmacniaczem. Co o tym myslicie?

Kilka dni temu zrobilem remont i przelozylem sprzet grajacy na druga strone. Obilem kanape miekkim materialem bo stara ekoskora sie rozpadla, dalem grube zaslony na okno, dwa duze kwiatki po bokach kanapy i zatkalem bass refleks gabkami. Wczoraj poswiecilem wieczorem kilka godzin na pozadne ustawienie kolumn. No i efekty przerosly moje najwieksze oczekiwania. Basu jest tyle co potrzeba, nie ma juz dudnienia. Scena mi sie ulorzadkowala. Wokal ladnie slychac na srodku sceny. Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Jednak te kolumny nie sa takie tragiczne. A jezeli tak jak nalisal Ujemny do tego wzmacniacza nie ma sensu kupowac drozszych kolumn niz 2 tysiace za nowe to szczerze watpie aby zagraly lepiej od moich. Moze teraz jeszcze popracuje nad akustyka pomieszczenia i w pierwszej kolejnosci kulie jakiegos CD, a potem bede z czasem zmienial reszte systemu lacznie ze wzmacniaczem. Co o tym myslicie?

Ja myślę, że idziesz w dobrym kierunku. Te kolumny wydają się dalej za duże do tego pomieszczenia, ale to wcale nie oznacza, że to one powinny w pierwszej kolejności zostać zmienione. Szczerze mówiąc, to w zestawie do słuchania muzyki wszystkie trzy elementy, które masz teraz są siebie warte, tzn. nic bardzo nie odbiega na plus i nic nie wydaje się bardzo wąskim gardłem.

Jeśli rozważasz zakup nowego CD, to raczej odradzam. W zamian polecam przetwornik (DAC) który sobie podłączysz do tego Onkyo, ale to już koledzy doradzą co jest w tej chwili na topie w Twoim budżecie.

A, i odradzam "kolumny nowe i ze sklepu". Pośledź sobie spokojnie ogłoszenia (chyba nawet teraz jest sporo fajnych kolumn na www.hifi.pl), zobacz kto mieszka w Twojej okolicy, umów się na posłuchanie u siebie w domu i podejdź do kwestii zakupu bez wielkiej presji.

Ja nie mam parcia na zmiane kolumn. Wiem, ze w stereo nie ma sie co spieszyc z zakupami bo mozna niezle wtopic. Marantza kupem u zywanego wiec przy ewentualnej odsprzedazy nie strace za duzo. Jestem lrzychylny nawet sko.pletowac caly zestaw na uzywanych czesciach bo wiem, ze co jakis czas trafiaja sie ciekawe okazje. Teraz jeszcze popracuje nad akustyka pomieszczenia i zainwestuje w nowe plytki CD ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.