Skocz do zawartości
IGNORED

Niskie fronty do Denon AVR-1713 // PIONEER VSX-1021 K

kielich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w następnym tyg umówiłem się na odsłuch Denon AVR-1713 i PIONEER VSX-1021 K. Po tygodniu googlowania i ciężkiej rozkminy zawęziłem wybór do tych dwóch modeli. Jak już wybiorę to napiszę co mi się bardziej spodobało i dlaczego.

Po wyborze ampla przyszedł czas na kolumny i tutaj klops, bo nie mam pojęcia gdzie szukać, Ile internetu tyle opinii, a Pan sprzedawca poleca to co ma.

Szukam kolumn na front nie wyższych niż 50 cm (tylko tyle miejsca na półce) do 800 zł za parę. Oczekuję od tych kolumn czystego i miękkiego/przyjemnego brzmienia, na mocy i basie już tak bardzo mi nie zależy ale fajnie gdyby było tąpnięcie haha . Mam znajomego w niemczech a tam (ebay) aż roi się od marek Heco, Canton, Quadral, Magnat w bardzo przystępnych cenach. Czy mógłby mnie ktoś nakierować, jeśli nie na konkretny model to może na linie albo parametry na które powinienem zwracać uwagę?

Central, surround i sub został mi jeszcze ze starego systemu i będę wymieniał z czasem.

aha.....znalazłem coś takiego w specyfikacjach pioneera "Internet Streaming Services : YouTube, vTuner..." Co to jest? Jak, i czy w ogóle działa to u nas w Polsce?

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Obawiam się, że do ustawienia na półce nadają się co najwyżej głośniki komputerowe. Fronty w kinie muszą walnąć czasami więc nawet monitory nie nadają się do takiego ustawienia.

Spróbuj wygospodarować więcej miejsca...

Witaj,

z tym miejscem to kiepsko, jeśli lubisz dynamikę, bas to niestety pozostanie Ci zakup dobrego subwoofera.

Wracając jednak do kolumn, to zdecydowanie sugerowałbym Ci kolumny Taga Harmony Platinum S-40 (http://q21.pl/taga-harmony-platinum-s-40-kredyt-20-x-0.html). To mocne, dynamicznie grające kolumny, bardzo dobre biorąc pod uwagę cenę.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań lub oferty cenowej na cały zestaw z elektroniką, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

aha.....znalazłem coś takiego w specyfikacjach pioneera "Internet Streaming Services : YouTube, vTuner..." Co to jest? Jak, i czy w ogóle działa to u nas w Polsce?

Po podłączeniu Amplitunera do internetu masz dostęp do serwisów internetowych np. właśnie do You tuba i możesz przeglądać i odtwarzać filmiki czy muzykę .Niektóre AV dają też możliwość słuchania radia internetowego .

Co do Magnatów jeśli już to najlepiej seria quantum ale z ustawieniem ich na półce możne być problem ponieważ maja bas reflex z tyłu .Jak będą za blisko ściany to zaczną buczeć .

Jamo S 604 , 120W w RMS-ie . 165 mm średnio-niskotonowy , skutecznośc 88dB ,ponizej 500 zł

Monitor Audio MR2 , 100 W w RMS-ie , 165mm srednio-niskotonowy , skutecznosc 90dB , poniżej 500zł

Boston Acoustic A 25 , moc wzmaka do 150 W, średnio-niskotonowy ok 130mm , skut,87dB, powyż. 400zł

Heco Metas 301 , 90 RMS-u , 170mm średnio-niskotonowy , skutecznośc 90 dB , najlepsze pasmp przenoszenia , zejścia poniżej 40 Hz , trochę powyzej 600zł ,

Focal.JMlab Chorus 705 V , moc wzmaka do 100 W , 140mm średnio-niskotonowy , skutecznośc 89dB , ok.750 zł

Epos Epic 1 , moc wzmaka do 100W , 150mm średnio-niskotonowy , skut.88dB, nieco ponad 800zł

wszystkie oczywiście ceny za sztukę

najlepiej odsłuchac , podałem najmocniejsze na które można zwrócic uwagę , podstawkowe , takie do 35 cm wys lub w tych ganicach a ludziska dalej nakierują , może ktoś ma lub miał z nimi stycznośc ,

pozdrowionka .

Jamo tylny bass reflex , i poniżej 400zł nie 500 , MR2 przedni bass reflex , A25 tylny bass reflex ,

Magnat Quantum 673 , 100W RMS-u , 170mm średnio-niskotonowy , skut.91dB , ok.550zł , tylny bass reflex ,

Metas 301 tylny bass reflex, Focal Chorus przedni br , Epic 1 tylny br,

Monitor Audio BX2 , 100W RMS-u , 165 mm śr-nisk. , 90dB , przedni bass reflex

które "mogą dac kopa" :)

Trochę zmartwiła mnie wypowiedź marekw76..... myślicie że to może być porażka bez dobrych/dużych kolumn? Bardzo rzadko przekręcałem głośność na więcej niż pół w poprzednim 100 watowym kinie. Ponad wszystko zależy mi na dźwięku przy muzyce, niewyroby przy filmie zniosę.

Mój sub to Taga tsw 120, wymienię dopiero (może :)) pod koniec roku.

Dzięki Adek45, zaraz je zgoogluje.

Nie przejmuj się tak strasznie moją odpowiedzią :)

Chodziło mi tylko o to, że jeśli możesz to nie pchaj kolumn na półki, regaliki, szafki i inne takie.

To tylko moje zdanie. Ja już przechodziłem dawno temu taki hece z kolumnami i wiem, że kolumny potrzebują miejsca.

Uważam, że nawet monitory potrzebują odpowiedniej przestrzeni aby właściwie zagrać. Nie jestem zwolennikiem tezy, że małe kolumny potrzebują mało miejsca... One tylko nadają się do mniejszych pomieszczeń.

A jak duży masz pokój? Nie masz możliwości ustawienia tych kolumn gdzie indziej?

Pozdrawiam

Nie przejmuj się tak strasznie moją odpowiedzią :)

Chodziło mi tylko o to, że jeśli możesz to nie pchaj kolumn na półki, regaliki, szafki i inne takie.

To tylko moje zdanie. Ja już przechodziłem dawno temu taki hece z kolumnami i wiem, że kolumny potrzebują miejsca.

Uważam, że nawet monitory potrzebują odpowiedniej przestrzeni aby właściwie zagrać. Nie jestem zwolennikiem tezy, że małe kolumny potrzebują mało miejsca... One tylko nadają się do mniejszych pomieszczeń.

A jak duży masz pokój? Nie masz możliwości ustawienia tych kolumn gdzie indziej?

Pozdrawiam

Zgadzam się w zupełności z kolegą .Jeśli masz jakakolwiek szansę na przestrzeń dla podłogówek nawet chwile się nie zastanawiaj .skorzysta na tym muzyka i dźwięk w filmach.

Też się z tym zgadzam ale skoro jest naprawdę mało miejsca to może Paradigm Titan Monitor v.6 , 80 W RMS , 190 mm średnio-niskotonowy , niskie schodzą poniżej 40 Hz , efektywnośc 93 dB , 468x215x301 (wys,szer,gł) ! , waga ok 20 kg ! , przedni bass reflex , to w sumie duże monitory i mają niezły pałer , mała alternatywa dla podłogowców , ale ok 900 zł za sztukę , czy warto ? Popytaj , posłuchaj ich .

Już po odsłuchu,wybrałem Pioneera. Różnica w dźwięku była bardzo mała, wg sprzedawcy na stronę denona, ja nie mogłem stwierdzić który gra lepiej. We wszystkim innym dla mnie lepszy Pioneer.Sprawdzam wszystko co proponujecie, przeglądam allegro//ebay myślę że jeśli trochę posiedziec to da się coś używanego wyszarpac za grosze :).

Pokój 20m2, czyli średni, ale gdybym wstawił wysokie kolumny znaczyloby to zmianęmebli. Chcę tego uniknąć, z drugiej strony (Pisząc ten post nie widzę komentarzy) tam ktoś pisał że jeśli mam możliwość wstawić wysokie kolumny.... Sam już kuwa nie wiem. Chyba pożycze trochę sprzętu od znajomych, gdzie się da i sprawdzę co i jak faktycznie działa u mnie w salonie. W między czasie będę wdzięczny za wasze propozycje i opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.