Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana opampów w CD

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dostałem żadnej sugestii w dziale stereo, więc spróbuję jeszcze tutaj.

Creek Evolution CD ma opa na podstawkach:

OPA604AP - 4 szt.

OPA2134PA - 2 szt.

Zasilanie (sprawdzone) - +15V / -15V.

Czy nie wymieniając innych elementów można podstawić na próbę inne opa? Chętnie bym to sobie przetestował.

- czy to w ogóle jest możliwe?

- jeśli tak, to jaki zestaw opa byście zaproponowali.

Jeśli macie jakieś propozycje to prosiłbym o przedstawienie ich jak prostemu rolnikowi. ;) Czy konieczne są jakieś przejściówki itp.

Zależy mi szczegółowym przekazie, dźwięku miłym dla ucha, ale nie pozbawionym dobrej góry. Pełne nie drażniących wybrzmienia muszą być. Bas - kontrola w tym zakresie była by wskazana. Nie musi schodzić super nisko, to akurat nie jest konieczne.

Dzięki za ewentualne info.

https://www.audiostereo.pl/topic/104518-wymiana-opamp%C3%B3w-w-cd/

Akurat te op ampy dają charakter jaki opisujesz. Oczywiscie wiele zależy od aplikacji.Na podstawie ich zastosowań w preRIAA, tak mogre napisać.

Możesz wstawiac w kostki rózne Opki o ile mają taką samą topografię nóżek i wyprowadzeń wew.

Z nowych nieiele można uzyskac szokujacych zmian, ale wstawienie takich " antyków" jak833,741 ,z podwójnych 4562, 5534,moze dać inne odczucia. Nie koniecznie lepiej grają ale słyszy się coc nowego.Jest watek o op-ampach.poszukaj na forum

5534 jest akurat pojedynczy. Miałeś na myśli 5532?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie były np. NJM 4580; na papierze to były w THD lepsze z 10 X od BB OPA 2604 ( double ) a ustępowały np. czasem narastania. Po wymianie pojawiło się powietrze, skrzypce ( Grappelli, Goebel ) nabrały właściwej barwy, bez śladu poprzedniej agresji i pozwoliło mi na takie zmiany drutów, że teraz mam cienki miedziany solid zarówno jako IC, jak i wewnątrz kolumn. Ma to wszystko jednak i gorszą stronę, bo niestety bywa czasem tak absorbujące, że zmusza tylko do słuchania, utrudniając odbiór muzyki w tle; np. przy czytaniu...

Pewnie są jeszcze lepsze; np. OPA 627, coś z Analog Devices czy jeszcze inne...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.