Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa karta dźwiękowa - nieoczekiwany zakup

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Robiłem ostatnio gruntowny upgrade komputera ze zmianą platformy włącznie. Płyta którą wybrałem nie posiada jednak ani jednego slotu PCI (tego starego x1), żeby mógł podpiąć do niej swoją sprawdzoną i wysłużoną kartę jaką jest a w zasadzie już był Sound Blaster X-Fi GOLD SB0460. Byłem z niej bardzo zadowolony, używałem jej od 2006r. i pewnie używałbym ją jeszcze trochę czasu gdyby nie ten nieszczęsny brak złącza. Oczywiście decyzja o danej płycie padła po sprawdzeniu przeze mnie na Allegro czy są dostępne przejściówki typu PCI-E na PCI. Okazało się jednak (już po zakupie), że były to przelotki z mini PCI-E na duże PCI-E. Z trudem wygrzebałem więc jedyną opcję jaką były tego typu wynalazki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pomyślałem, że będzie to lepsze rozwiązanie niż zakup nowej karty, ale okazało się dzisiaj kiedy dotarła do mnie ta przejściówka, że jest ona tylko pod karty low-profile i pełnowymiarowe jeśli mają odpowiednio rozmieszczone złącza. W każdym razie mój soundblaster pod nią nie spasował i musze zwrócić ją do sklepu. I w tym momencie zrobił się dosyć spory problem. Nie planowałem zakupu żadnej karty przejściowej między tym SB0460 a wstępnie upatrzoną przeze mnie X-Fi Titanium HD. Zakup nowej karty miał nastąpić wówczas gdy będzie on niezbędny czyli kiedy zmienię swój stary zestaw kina domowego na nowy z wejściami HDMI tak abym mógł odtwarzać bezstratne formaty dźwięku przestrzennego. Perspektywa zakupu kina jest dosyć odległa, jak i również dobrej karty dźwiękowej ze względu na brak większych pieniędzy w obecnym czasie. Teraz sytuacja zmusza mnie do kupienia jakiejś karty na PCI-E, jakiegoś dzisiejszego odpowiednika SB0460. Być może nie będzie konieczności inwestowania dużych pieniędzy i możliwe, że będzie to już ta właściwa karta na przyszłość. Chodzi tu bowiem o wypuszczenie czystego sygnału cyfrowego bit-perfect do amplitunera w przypadku muzyki i filmów (w filmach korzystanie z zewnętrznego dekodera Dolby/DTS). Karta musi posiadać też encodery (najlepiej sprzętowe) dolby i dts connect z których będę korzystał w przypadku gier. I tutaj wychodzi dlaczego upieram się przy marce Creative jeśli chodzi o dźwięk. Chcę mieć po prostu EAX z prawdziwego zdarzenia w grach, które też są dla mnie ważne. Nie wiem jak jest obecnie z tym openAl, czy efekty tam generowane zależą od danego procesora DSP karty, czy wszystko jest software'owo. Dziś już nie wiadomo co korzysta z EAX a co nie i widzę, że większość ludzi zastanawia się nad tym a nie ma nawet za bardzo jak tego sprawdzić. Karta ma być dobra przede wszystkim do muzyki choć nie wiem czy znaczenie to jakiekolwiek ma przy dźwięku bit perfect. Ma stabilnie wypuszczać bitstream z zakodowanym dźwiękiem Dolby/DTS w filmach czyli bez nagłych przerw jak to miało miejsce w moim soundblasterze. To samo ma się tyczyć encoderów. I najważniejsze: powinna mieć wyjście HDMI żebym w przyszłości mógł to jako latwo polaczyc z amplitunerem bez kombinacji i odtwarzać bezstratne formaty w filmach. Zwykłe SPDIF tez musi mieć żebym póki co mógł z niego korzystać na starym kinie. Kartę będę używał również do tworzenia muzyki więc dobrze, żeby była ona na to w miarę dobrze przygotowana. Głownie dobre wejście mikrofonowe i sprzętowe ASIO z niskimi opóźnieniami. Kiedyś na jamikmś zagranicznym filmiku z you tube widziałem kartę o ile dobrze pamiętam X-Fi Home Theatre lub cos o podobnej nazwie. Jak sama nazwa wskazuje była zoptymalizowana pod kina domowe, posiadała wyjście HDMI i wzmacniacz słuchawkowy. U nas w Polsce chyba tego nie sprzedawano ale myślę ze takie coś było by nie złe. Może znajdziemy coś dla mnie odpowiedniego bo przyznam sytuacja mnie zaskoczyła, jestem w trakcie komponowania utworu a zostałem na integrze realteka na której nie mam możliwości nic zdziałać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem niezależnie co podłączysz do posiadanego obecnie sprzętu nie zrobi to żadnej różnicy. A jeżeli chodzi o EAX to daruj go sobie, jest to martwy format i od wielu lat żadna gra go nie obsługuje.

Czyli wszystkie efekty w grach sa robione software'owo, czy jednak korzystają z DSP karty ? Bo jak teraz gram na integrze to wydaje mi się że jest różnica i efekty echa itp. brzmią podobnie kiczowato jak te które można właczyć w panelu realteka np. Hangar, czy Auditorium. Na Soundblasterach zarówno te efekty jak i te w trakcie gry brzmią znacznie profesjonalniej i realistycznie (bez tego metalicznego, tandetnego pogłosu rodem z EAX 2.0) . Dobrze jakby ktoś mógł jednoznacznie powiedzieć, czy dobry procesor DSP cos daje w grach i na jakiej to zasadzie działa. A co do karty to nie powinna dawac dupy przy nagrywaniu muzyki bo tu już w grę wchodzi analog. Zaproponujcie coś konkretnego tak żeby spełniło moje wymagania czyli przypominam: HDMI, sprzętowe Encodery i dobre wejście mikrofonowe/line in. Chodzi o to, żeby ta karta dobrze nagrywała, np. nagrania z płyt analogowych. No i ASIO z niskimi opóźnieniami.

Jeżeli się już upierać przy SB to na początek dobrą kartą do obróbki audio jest emu 1212m. Wszelkie audio w grach jest przetwarzane przez procesor. Wczesne wersje x-fi przekierowywały programowo część tego obciążenia na kartę. Kiedyś może i miało to jakiś sens, teraz nie ma absolutnie żadnego. Procesory są nieporównywalnie wydajniejsze i takie działania nie mają znaczenia. Natomiast jeżeli chodzi o eax to umarł on w wersji 5.0 w 2009 roku jak dobrze pamiętam. W tej chwili jeżeli gdzieś w grze wystąpi to jest on emulowany gdyż od windowsa visty microsoft zaprzestał wsparcia dla directsound 3d i directsound. Tak więc jeżeli che się mieć sprzętowe "wsparcie" dla eax to trzeba szukać czegoś z obsługą OpenAL

A E-EMU ma encodery dolby i dts ? Jak wygląda rozwiązanie z wysyłaniem bezstratnych formatow przestrzennych przez HDMI ? Są jakieś tańsze wersje emu ? Nie mam 700 stów na wydanie obecnie a kartę muszę mieć na już, czyli coś za ok 300zł. EDIT: mnie chodziło o coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to niestety za drogie, prawie 1000 zł.

Ukryta Zawartość

Podbijam temat bo przesiedziałem dziś całą noc orientując się w tych kartach, kombinując co zrobić dalej i nadal nie wiele wiem. E-mu 1212m jest do wzięcia za 360zł i byłbym gotów się zdecydować ale nadal nie znam odpowiedzi na te parę pytań: 1. czy ta karta ma encodery dolby i dts ? 2. jak wygląda podłączanie do kina domowego takiej karty poprzez HDMI ? Rozumiem, że takie bajery jak Bit-Mached playback ta karta ma. Jak wygląda w ogóle praca na takiej karcie, interfejs. Czy od razu przywita mnie gąszcz suwaków i pokrętełek i ciężko będzie tam uświadczyć jakiegoś bardziej uproszczonego panelu do podstawowych ustawień ? Nie posiadałem nigdy profesjonalnego sprzętu do nagrań i jestem ciekaw jak to wygląda.

1. czy ta karta ma encodery dolby i dts ?

Nie ma, zarówno enkoderów jak i dekoderów :)

Mam nadzieję, że chodzi Ci o dekodery. Po co Ci one skoro chcesz podłączyć ją do kina domowego?

2. jak wygląda podłączanie do kina domowego takiej karty poprzez HDMI ?

Wcale nie wygląda, bo karta nie ma wyjścia HDMI.

Rozumiem, że takie bajery jak Bit-Mached playback ta karta ma.

Nie wiem co to jest "Bit-Mached playback", mam nadzieję, że chodzi o bit-perfect - tak, ma, jak większość tego typu kart. Zależy to od konfiguracji oprogramowania.

Jak wygląda w ogóle praca na takiej karcie, interfejs. Czy od razu przywita mnie gąszcz suwaków i pokrętełek i ciężko będzie tam uświadczyć jakiegoś bardziej uproszczonego panelu do podstawowych ustawień ? Nie posiadałem nigdy profesjonalnego sprzętu do nagrań i jestem ciekaw jak to wygląda.

Jeżeli nie traktujesz bardzo poważnie nagrywania ze źródeł zewnętrznych to obsługa tej karty będzie bardzo wkurzająca i momentami doprowadzi Cię do szału ;) :) .

130 stron instrukcji obsługi po angielsku trzeba znać na pamięć, żeby w miarę poruszać się po możliwościach karty ;) .

Raczej spodziewaj się

gąszcz suwaków i pokrętełek i ciężko będzie tam uświadczyć jakiegoś bardziej uproszczonego panelu do podstawowych ustawień

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

@neofozzie chwała Tobie, rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości. Ja z kolei przesiedziałem następnych kilka godzin i wymyśliłem coś takiego. Jako, że SB0460 był idealnym rozwiązaniem dla mnie tj. encodery (tak o ENcodery mi chodziło), ASIO 2.0 i opóźnienia które mnie zadowalały, opcja odtwarzania w bit-perfect (czyli Bit Matched Playback - jakkolwiek CT dziwnie by tego nie nazwało) i wiele innych udogodnień, oraz utrudnień do których zdazylem się już przwyczaic, postanowiłem poczynić następujące kroki: Na początek zakup innego rodzaju przejściówki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozwoli to na wyprowadzenie karty na zewnątrz i możliwość wpakowania jej w jakąś obudówkę - samoróbkę. Okaże się jak to będzie wyglądać w praktyce, może jakoś uda się ją zamontować wewnątrz budy. Natomiast w ramach udogodnień do nagrań ten panelik od ElitePro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pamiętam jak w 2006r. się o nim marzyło - teraz można go mieć za bezcen. Ma wszystkie we/wy których potrzebowałem. Do tego pilot i myślę, że będzie fajnie. Do czasu oczywiście jak CT całkowicie przestanie wspierać te karty na nowych systemach ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Gdybyś był zainteresowany tansza alternatywa to moge polecic turtle beach santa cruz. Mozna wyrwac na e-bay za 50zł. Nie ma zadnych bajerow typu dts czy jak sie to zwie ale karta sama w sobie oferuje jak za cene niezwykla wprost jakosc. Gra ona prawie tak dobrze jak e-mu 0202 usb

• 7 miesięcy później...

Zdecydowałem się jednak na kartę Creative X-Fi Titanium HD. Używam jej już jakiś czas i spełnia wszelkie moje wymagania a przy tym oferuje nieporównywalnie lepszy dźwięk niż poprzedniczka Xtreme Music.

Sent from my RM-825_eu_poland_295 using Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.