Skocz do zawartości
IGNORED

Filmy w AC3 na kinie domowym z kompa

tommek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

najpierw napisze jaki sprzetem dysponuje a pozniej opisze problemik:

zestaw firmy KODA amplituner AV502 + dvd + 5glosnikow

komputer : Athlon 1600, 368MB RAM, plyta Epoxa , SB LIVE 5.1 z wyjsciem digital out.

Karte z ampli lacze poprzez wyjscie coaxialne na ampli no i digital out na SB LIVE.

w ustawieniach Live'a wlaczam digital out a w ac3filter SPDIF dzieki czemu sygnal jest przerabiany przez ampli.

No i tu zaczyna sie mały problemik. Otóż gdy film jest nagrany w stereo (MP3) to jest odtwarzany elegancko wlaczam PROLOGICA i jest git. Gdy film jest nagrany w AC3 to po wlaczeniu na ekranie ampli wlacza sie DOLBY DIGITAL i luzik. Problem tkwi w tym ze gdy ogladam film nagrany w AC3 to w czasie trwania filmu tak od kilku do kilkunastu razy obraz na pol sekundy przyspiesza tak jak by dzwiek i obraz nie nadazaly ze soba moze sie to stac w kazdym punkcie filmu gdyz jak przewine o 10 sekund do tylu to "przyspieszenie" nie wystepuje. Dodam ze na kompie filmy sa odtwarzane w porzadku! w czym tkwi problem czy wina lezy po stronie amplitunera ??? czy raczej karta dzwiekowa. Dodam, że takie połsekundowe przyspieszenia nie przeszkadzaja tak STRASZNIE ale jednak ciut denerwuje. Z góry dziekuje za wszelkie podpowiedzi!!

Filmy (zwłaszcza w AC3) ogladam na kinie domowym (zestaw 5.1 firmy KODA) w kompie mam SB Live! 5.1 i puszczony sygnal poprzez wyjscie cyfrowe na coaxial do amplitunera w ac3filter ustawiam SPDIF i amplituner sam wykrywa DOLBY DIGITAL. Wtedy jest mały problemik gdyż w trakcie filmu minimum z kilka razy następuje takie chwilowe opoznienie dzwieku tzn wygląda to tak, że obraz na poł sekundy przyśpiesza i tak sied zieje w trakcie filmu ileś tam razy, może to tak STRASZNIE nie denerwuje ale jednak. Dodam, że gdy film jest w MP3 to problem nie występuje. Gdzies kiedys wyczytałem, że koleś miał podobny problem gdy dźwięk był nagrany w AC3(448kHz) ale gdy bitrate miał mniejszy to było OK ???????? może ktoś z szanownych Forumowiczow miał podobny problem proszę o jakiekolwiek sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/10465-filmy-w-ac3-na-kinie-domowym-z-kompa/

siemka ja mam znowusz troche inny problem ale barzo mnie denerwujący.

Natomiast ja mam podobnie podłączonego kompa tyle że do Yamahy640.

Normalnie jak oglądam dvd stacjonarnego na panelu ampli pojawia sie 5głosniczk

ów i sub z napisikem DOLBYDIGITAL.Ale jak oglądam z kompa w ac3 na ampli są 2głośniczki.dlaczego.

Sorki że to nie na twuj temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.