Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Prism TORNADO-przody! - JAK ZACZĄĆ?

robert1256

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym dowiedzieć się co mogę poprawić w owych kolumnach. Chodzi mi jak poprawić bass i średnicę? Co mogę wymienić (kondesatory, głośnik).

Jak to zrobić, zaznaczam, że jestem troche zielony w takich sprawach :)

Kolumny przednie:

Moc maksymalna: 80W

Pasmo przenoszenia: 40Hz – 20kHz

Impedancja: 8 Ohm

Czułość: 87 dB

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Serdecznie pozdrawiam!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Te kolumny kosztują nieco ponad 200 zł. To zapewne rzutuje na ich cechy użytkowe.. Jest to produkcja zapewne chińska i dlatego tak tania, ale nawet jak na chińską to są wyjątkowo tanie. Zakładając tunning należałoby zapewne najpierw pomyśleć o sensownych głośnikach, a te będą kosztowały przynajmniej 300 zł (tak orientacyjnie - biorąc pod uwagę tanie STX). Do tego jeszcze zwrotnica i wytłumienie, bo tam w środku nic zapewne nie ma. Powiedzmy, ze jeszcze ze 100 zł. Daje nam to sumę (cena + upgrade) sumę ponad 600 zł, za którą można byłoby dostać sensowne używane kolumny.

Może napisałem to innymi słowami, ale zgadzam się z kolegami wyżej.

A może uda się koledze coś poprawić bez inwestowania ?

Sam ostatnio wytłumiałem suba od kina LG, który od razu zaczął grać kontrabas, gitarę basową, a nie tylko dawał czadu, łupiąc, co było szczególnie dokuczliwe w radiu przy spikerach. I teraz daje radę nawet Police czy Marcusowi Millerowi...

To akurat inwestycją specjalną nie jest.

Ale żeby cokolwiek radzić, trzeba znać głośniki, wiedzieć, czy to basrefleks ( ew. wymiary BR ), czy zamknięta.

Zwrotnicę zawsze można "w ciemno" poprawić stosując choćby MKT zamiast bipolarów w gałęzi kopułki.

Ale najważniejsze, to wiedzieć, na co te zestawy chorują, bo że "na wszystko", to już wiemy...a na niewiele można poradzić z takich składników.

Ale uważam, że zawsze można coś poprawić; sam kiedyś "tuningowałem" Altusy, to wiem, co mówię ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zgadza się. Za 600 zł kilka dni temu kupiłem Paradigm Monitor 3 z solidnymi ciężkimi podstawkami i kablami z miedzi OFC. I to w super stanie od pierwszego właściciela.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Ta sprawa to nic konkretnego narazie, chciałem się po prostu tak póki co czysto teorytycznie dowiedzieć co możnaby było poprawic.

Zapraszam do mojego drugiego tematu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podalem na co chorują głośniki :d I ZROBILEM ZDJECIE ZWROTNICY. :D

Aha i głośniki kosztują normalnie 400 zł, te za 200 sa z wyprzedazy z drobnymi wadami w postaci jakis rysek itp. :D ale są nowe z gwarancją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze by było zamieścić takie zdjęcie, żeby było wiadomo, co i gdzie jest podłączone...wymiary BR, litraż itp...

A gdybyś się, Melepeta zgłosił jakiś czas temu, miałbyś Monitory 3 ( co prawda bez podstawek i kabli, ale też od pierwszego właściciela ) u mnie za friko, bo ostatecznie je i tak zutylizowałem ;-)

Piszę to nie dlatego, że chcę Cię tu pognębiać czy odwodzić, ale dlatego, że dopiero niedawno z całą mocą do mnie dotarło, że każdy lubi inny dźwięk i szuka często rzeczy, które innym się po prostu nie mieszczą w głowie....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...

Proponuje zaczac od obudowy jak juz bardzo cos chcesz zrobic

Od srodka skleic klejem do drewna

Wstawic usztywnienia laczace przeciwlegle scianki, moze rogi wzmocnic

Z wytlumieniem nastepnie to juz trudniejsze zadanie

Duzo zalezy czy sredniotonowce pracuja w jednej komorze z basowymi

Jesli tak to wylepiaj wszystkie scianki w miare mozliwosci roznymi materialami

Np tyl gabka do wytlumien a boki matami

Zwrotnica-zamiast elektrolitow MKP

Cewki jak masz opisane lub dasz rade pomierzyc wymienic na powietrzne

Okablowanie -nie gorsze niz to co idzie od wzmacniacza

Do wysokotonowca moze byc ciensze iz do pozostalych

Na koniec uszczelnic obudowe wklejajac wszystkie glosniki na silikon nie zapominajac o tunelu basrefleksu a takze terminala z gniazdami

Działanie słuszne, popieram pawelace12 w całej rozciągłości- z jednym wszakże zastrzeżeniem: że dotyczy normalnych, firmowych kolumn, nie tandety w rodzaju "Prism". To niereformowalne namiastki kolumn, a raczej "wyrób kolumnopodobny".

W odpowiedzi robertowi 1256: miałem nadzieję, że uda mi się z nich osiągnąć cywilizowane efekty, ale nie wyszło.

Gdybym miał dzisiejszą wiedzę, w dużej części z TEGO forum, pewnie bym sprzedał, bo wszystko w nich było shitowe:

za mała skrzynia, kiepski woofer, słaba zwrotnica a najgorsza tytanowa kopułka. Z drugiej strony może gdybym zaczął od pomiaru fs głośnika, wyrzuceniu zwrotnicy i kopułki, mógłbym ocalić skrzynkę i głośnik niskotonowy. Ale nie ma co płakać nad rozlanym... bo mam teraz ładne dębowe kolumny DIY typu monitor, 30l, front 30 mm, na pomierzonym wooferze i Vifą XT na górze ze zwrotnicą drugiego rzędu o pasmie od ok. 52 Hz - 3dB. Na razie wystarczy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.