Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZYK PX-3 . PX-4

jaskiniowiec

Rekomendowane odpowiedzi

zniekształcenia zniekształceniami zero po przecinku w tę czy w tamtą nie robi tragedii, za to najbardziej mnie irytuje szum wydobywający się ze wzmacniacza, zwłaszcza że lubię wysokoefektywne kolumny, moim skromnym zdanie o to chyba warto powalczyć nawet bardziej niż o zniekształcenia.

ładniutkie, na ich widok uśmiech sam ciśnie się na usta :-)

A jak uruchomisz na pewno ten uśmiech zostanie :-)

Te kilka osób co go złoży to będzie zadowolone.

Jest kilka drobnych baboli ale do opanowania.

Trzeba cztery rezystory ze stabilizatora podać zamiast na kolektor to na emiter - na foto pokazane.

Co do offsetu to jest do ustawienia i trzyma dobrze, u mnie po ustawieniu 0 nawet po dobrym podgrzaniu trzyma max 1,5mV.

Ale trzeba dać np potencjometr zamiast 10k to 50k lub dopasować rezystor (10k) ten pod potencjometrem.

Po za tym rusza od kopa, a gra jak accu czyli czysto szczegółowo i pomimo "małej" mocy to u mnie przy zasilaniu 2x32Vac chce powyrywać membrany z koszy.

Jest miękki bas i to powiem że jest go dosyć, wzmacniacz też ma dosyć dobrą czułość.

Moja karta daje ok 0,7Vrms i przy poziomie głosu ok 60% jest dosyć głośno.

Bias ustawiłem 8mV.

Z zasilaniem nie ma co kombinować, max 2x32-35Vac z tym że trzeba się zaopatrzyć w radiator większy.

Kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35446-0-29749700-1377459091_thumb.jpg

post-35446-0-07613000-1377459156_thumb.jpg

post-35446-0-22876500-1377459163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja osobiscie jestem ciekaw wersji na MOS-FET-ach. Jak z dostępnością tranzystorów w projekcie? Wygląda zacnie. Bias 8mA wydaje się dość niski... chyba 80mA?

Jak z dostępnością tranzystorów w projekcie?

Wszystkie dostępne bez ale, jedyne do kompensacji temperatury dostępny w np:

Ukryta Zawartość

Na pcb jest pomyłka zamiast 2sc pisze 2sa3964.

8mV mierzony na rezystorze emiterowym.

post-35446-0-77729000-1377461175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja osobiscie jestem ciekaw wersji na MOS-FET-ach. Jak z dostępnością tranzystorów w projekcie? Wygląda zacnie. Bias 8mA wydaje się dość niski... chyba 80mA?

mnie także interesuje ta końcówka MOS-FET-ach chętnie bym spróbował ;)

które tranzystory musza być parowane?

Jak cenowo wychodzi? :) PCB + części

Pcb 140zł - kawał grubego laminatu, kondy zasilacza - u mnie ok 130zł, reszta części ok 100-140zł.

które tranzystory musza być parowane?

Najlepiej wszystkie po kolei, choć nie tak dokładnie, pomimo że można ustawić offset ale wiadomo jak pod wpływem temperatury się to porozjeżdża.

Ja mam wszystkie max 20-30hfe różnicy, końcowe trochę więcej a zastosowałem 2sta2121/2stc5949 bo mi zostały po 450, reszta taka jak w opisie na pcb.

Jeszcze jest mały problem, najpierw trany do radiatora a na końcu kondensatory z zasilacza inaczej będzie problem przykręcić trany.

No to chyba nie pozostaje nic innego jak zrobic obie wersje i zobaczyć:) Trochę mnie zmartwiłeś, bo dla mnie niskie tony są bardzo istotne. Czaję się na wzmacniacz do JBL Studio 530 i taki FET(choć ja myślałem o dwóch parach i zasilacz poza płytką) wydaje mi sie kuszący. Jeżeli ruszy zamówienie na którąkolwiek wersje to i tak pewnie się skuszę.

Z zasilaniem nie ma co kombinować, max 2x32-35Vac z tym że trzeba się zaopatrzyć w radiator większy.

Myślę, że jeżeli komuś nie zależy na dużej mocy spokojnie może zastosowac niższe napięcia.

O ile dobrze pomiętam, np. accu A-35 ma zasilanie 2x24 V.

Otwartą pozostaje kwestia ustawienia prądu spoczynkowego.

Można je bez problemu przerobić pod wejście zbalansowane .

Co do kosztów takich pcb do takich układzików , to najtańsza opcja by była w wersji mono bez zasilacza , czyli małe pcb i podciągnąć je pod ilość , wtedy koszt byłby najniższy . koszt jest zawsze zależny od ilości .

Ta wersja z mosfetami musi doczekać się jeszcze poprawek .

jaskiniowiec

Tradycyjne pytanie: jakie są wymiary płytek mono dla wersji z bipolarami?

Mozna już robic listę chętnych?

Zachęta dla mających wątpiwości czy ten wzmacniaczyk zagra-proszę popatrzec na schemat blokowy końcówki np. accu e260:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wersji mono bez zasilacza , czyli małe pcb

I taka wersja byłaby chyba najbardziej uniwersalna, zalezy mi również aby ominąc kondensatory na wejściu w torze sygnału jednak czy nie wpłynie to na stabilność wzmacniacza czy filtr jest jedynie aby odfiltrować ewentualne dc z źródła?

Wymiary tej pcb w wersji nono to 10cm na 10 cm , można by ją zawęzić ale kosztem otworów mocujących .

Muszę jak pisałem zrobić trochę poprawek i dopracować ta kompensację temperaturową w Px-4 . Juz tak na to wszystko poświęcam sporo czasu a i tak nie wyrabiam z tym wszystkim , nie tylko samymi wzmacniaczami człowiek żyje .

Mogę jeszcze raz zamówić pcb do tych układzików , koszt jest zależny od tylu czynników że obecnie nie jestem go wstanie podać .

Jeżeli są osoby chętne to proszę sobie zrobić listę , na jej podstawie można zacząć dywagować o cenie . Jak będę chętne 3-4 osoby to wiadomo że to tanio nie wyjdzie przy takim detalu .

Powiem że powiem iż ten układzik px-3 gra lepiej niż przewidywałem ::))

Złożyłem go jw końcu jako jego twórca ::)))) .

Moim zdaniem będzie dla tych paru osób niezłym zaskoczeniem .

Zamówienie jest pod płytki z wejściem zbalansowanym czy standardowe ?

1. SomekPoland- jeżeli cena za stereo <100zł

2. jurek - komplet stereo (2 x mono)

3. arkotic 2sz.PX-3 2szt. PX-4

4. aqjaroslaw - 4x mono

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.