Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe do 7k 5.1 + Amp bez Blu, 90% Filmy,10Audio

zb2x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam już wybrany TV i kasę na niego LG 55LA640S, i chcę kupić do tego Kino

tak jak napisałem 5.1 + Amp nie chcę BluRay mało płyt używam odtwarzam albo z kompa albo z Dysku.

90% to będą filmy, 10% muzyka różna.

Pokój 3,5x4,5 3m wyskoki czyli 16m2

lubię mocny bas, taki żeby mi jak coś w filmie wybuchnie, to pokojem sąsiadów zatrzęsło :), i żeby jeszcze z tydzień się czepiali :)

chciałbym wydać tyle co na tv czyli koło 5k ale ponieważ zestaw i tak będzie na raty no to max 7k.

No i w zasadzie to mialem wybrany zestaw :

Roth Oli 40/20/10

TX-Nr 609 ale troche za długo sie zbierałem ( spłacałem inne raty :)) i nie ma Roth Oli.

a Tak wogole to co sie stało z Roth oli 40 bo nigdzie nie widze dostępnych.

co polecicie zamiast tego.

Wcześniej jeszcze myślałem nad Jamo HCS3 S608 + Sub 650 może nawet. Ale podobno nie są najlepsiejsze.

Co polecicie dla mnie ?

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu, biorąc pod uwagę preferencje zdecydowanie pozostałbym przy amplitunerze Onkyo TX-NR626 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr626.html). To najnowszy produkt firmy, w pełni wyposażony i bardzo mocny, świetnie sprawdzający się w odsłuchach kina domowego.

W kwestii kolumn natomiast zaproponowałbym Ci konfigurację opartą na kolumnach Monitor Audio MR6 / MR1 / MR-Center (http://q21.pl/monitor-audio-mr6-mr1-mr-center.html) lub Indiana Line Nota 555 (http://q21.pl/indiana-line-nota-555.html) jako tańsza opcja. Do zestawu natomiast świetnie sprawdzi się subwoofer REL T5 (http://q21.pl/rel-t5.html).

Każda z powyższych konfiguracji powinna Cię w pełni satysfakcjonować. Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania do naszego salonu.

W przypadku pytań lub oferty finansowej proszę o kontakt.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jamo to jakieś nieporozumienie przy takim budżecie, w ogóle o nich nie myśl. Na Rela T5 szkoda pieniędzy w kontekście "trzęsienia pokojem" w filmach, nie jest w stanie tego zrobić.

Priorytetowa sprawa - słaby model LG wymień na plazmę Panasonica 55ST60, tak jak ja zrobiłem ostatnio (z tym że ja miałem dużo lepszego LG od tego który chcesz kupić). Będzie kosmiczny przeskok w jakości obrazu za tą samą cenę.

witam, sub ma tylko 8" czy to rzeczywiście zagra efektownym basem ?, no i jeszcze sprawa kasy monitor audio + sub + tuner przekracza znacząco 7k a wolałbym wydać mniej niz 7 a nie wiecej :), co do telewizora, hmm musi byc 3d, Migawkowe TV męczą wzrok i jak scena jest szybka to nawet nie bede wspominal o oglądaniu tego ;), no chyba ze sie cos zmieniło przez ostatni rok. LG dzis ogladalem i efekt 3d niezły, troche sie rozmazuje pod koniec ale nie tak jak na plazmach na ktorych nic nie widać nawet na specjalnie przygotowanym pod konkretny model materiale, no chyba ze sie mylę, niech mnie ktoś oświeci póki nie kupiłem, a i multimedialność Panasonica do LG to nie porównujmy gówna do czekolady :-) sorry za wyrażenie.

dzieki za podpowiedzi

W Kwestii subwoofera - jeśli szukasz efekciarstwa, to rzeczywiści moźesz poszukać innego subwoofera, który będzie dominował kiepskiej jakości, dużą ilością basu. REL T5 to urządzenie, które zapewni Ci bardzo wysokiej jakości bas o świetnej kontroli. Nie miałbym takźe żadnych wątpliwości, że efekt będzie bardzo dobry w 16 m2. Ewentualnie warto brać pd uwagę markę Velodyne.

Kwestia ostatecznej konfiguracji wymaga rozmowy i dokładnego dopasowania systemu do Twoich wymagań, a najlepiej odsłuchu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokoik mały wiec myśle , że i kolumny powinny byc małe i nie takie z wysoką skutecznością , za bardzo "będą krzyczały" . Onkyo 616 to wcześniejszy model wcale nie gorszy od 626 tylko tańszy ( z uwagi na wspomniany nowszy 626 ) a kolumny to Dali Zensor5 , Indiana Line Tesi a na Monitorach Audio jak już to MR4 , z subów zaproponuję Ci nie za bardzo znaną (może jeszcze nie ) w kraju markę Definitive Technology ProSub 1000 , mam go na 25 metrach i nastawioną głośnośc na ok 9.00-10.00 ( tyle wystarczy ) i "mówię" Ci daje nieludzko i w muzie i na filmach ,uwierz , wart swojej ceny a i porządnie zdenerwujesz sąsiadów jak chcesz :)

Pozdrowionka.

Odsłuch to podstawa.

co do telewizora, hmm musi byc 3d, Migawkowe TV męczą wzrok i jak scena jest szybka to nawet nie bede wspominal o oglądaniu tego ;), no chyba ze sie cos zmieniło przez ostatni rok. LG dzis ogladalem i efekt 3d niezły, troche sie rozmazuje pod koniec ale nie tak jak na plazmach na ktorych nic nie widać nawet na specjalnie przygotowanym pod konkretny model materiale, no chyba ze sie mylę, niech mnie ktoś oświeci póki nie kupiłem, a i multimedialność Panasonica do LG to nie porównujmy gówna do czekolady :-) sorry za wyrażenie.

dzieki za podpowiedzi

Bardzo słusznie prawisz z tym gównem i czekoladą, różnica w jakości obrazu jest dokładnie taka między ledem LG a plazmą Panasonic (bez przesady), choć w sklepie plazma wyglądać może niepozornie.

Jeden musi mieć Youtube, Facebooka i inne bajerki, oraz 3D pasywne, które będzie oglądał ten 1 max 2 filmy na miesiąc, no ale full wypas jest. To nic że przez 99,5% czasu będzie miał kupę na ekranie, przy oglądaniu 2D. Drugi woli mieć po prostu super obraz. W ogóle fakt, że te dwa telewizory kosztują te same pieniądze wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.

Te niby małe kolumienki są tylko małe wyglądem , zresztą posłuchaj ich to zobaczysz , będą grały lepiej niż większe konstrukcje z tego przedziału , nie ma nic do rzeczy , że nie mają nawet metra .

Jest jeszcze Heco Metas XT i np.501 , 301, i center

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam,

Mam już wybrany TV i kasę na niego LG 55LA640S, i chcę kupić do tego Kino

(...)

Po pierwsze - wybierz telewizor innego producenta - Samsung też odpada.

Bardzo słusznie prawisz z tym gównem i czekoladą, różnica w jakości obrazu jest dokładnie taka między ledem LG a plazmą Panasonic (bez przesady), choć w sklepie plazma wyglądać może niepozornie.

Jeden musi mieć Youtube, Facebooka i inne bajerki, oraz 3D pasywne, które będzie oglądał ten 1 max 2 filmy na miesiąc, no ale full wypas jest. To nic że przez 99,5% czasu będzie miał kupę na ekranie, przy oglądaniu 2D. Drugi woli mieć po prostu super obraz. W ogóle fakt, że te dwa telewizory kosztują te same pieniądze wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.

Popieram bo sam posiadam plazmę Panasonica !! Różnica w jakości do wybranego przez Ciebie LG - jest kolosalna !!! 3D to bajer , a codzienne oglądanie pokazuje różnicę na korzyść plazmy .

a Tak wogole to co sie stało z Roth oli 40 bo nigdzie nie widze dostępnych.

pracujemy nad tym, żeby wróciły w niezmienionej formie na rynek - skoro tyle poczekałeś daj sobie czas do października

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• 3 tygodnie później...

witam,

Chyba sie zdecyduje na odsłuch MR6 + Onkyo, chyba jednak wole 616 z powodu ceny, no i pewnie się przejade do Q21 jutro bo mam najbliżej z Retkini,

Tylko Panowie zastanawiam sie jeszcze nad subem bo mogę w tej samej cenie mieć rel t5 lub Velodyne Impact 12 różnica w cenie 130 zł to już jest nic i jak sądzicie co bedzie lepsze?

no i jeszcze wchodzi w grę DEFINITIVE TECHNOLOGY ProSub 1000. droższy o jakies 230 zł.

I co tu wybrać ?

a i jak tu sie pisze na priv ? :)

pozdrawiam

No super propozycje subów, zwłaszcza Definitive Technologii z membraną 10. Rewelka. Sub podskakuje, było o tym na forum , więcej jest na zachodnich a na nich jeszcze więcej o jego tandetnej budowie oraz o tym że poprawnie schodzi do ok, 34Hz., no zejście to Ty w nim będziesz miał jak zejdziesz sam pod suba zobaczyć czemu skacze jak piłka po pokoju. W końcu porady na forum są bardzo cenne, na zasadzie bierz go , w końcu czemu masz mieć lepiej? Niezależnie od wielkości pokoju poszukałbym suba nawet używanego ale z membrana większą niż 10 cali , z tego pierwszego może i będziesz zadowolony, tylko do momentu jak podłączysz np. z 12-tką a lepiej 15-tką

Do kina żeby była jasność.

Propozycja Rela 5 w kinie może paść od osoby która w kinie go nie używała , Velo 10 najniższych serii podobna historia, praktycznie go nie słychać /dobre w stereo / w kinie odpada. Jeśli decyzje o zakupie chcesz podjąć bez słuchania to bardziej obejrzałbym wagę suba oraz odrzucił niskobudżetowe suby chwalone w stereo /paradoksalnie ale to prawda/ . Zazwyczaj szybkość suba i tzw. jakość basu uzyskuje się kosztem niskiego zejścia i wypełnienia basu co jest zdecydowanie istotniejsze w kinie , a dotyczy to prawie wszystkich subów niskobudżetowych. Jeśli sub ma kilkanaście kilogramów to podbarwienia basu są nieuniknione a w kinie gdzie będzie pracował "wysilony " da to dokuczliwie o sobie znać. Suby z kolei z membrana 10 mają słabe zejścia w zdecydowanej większości a więc efektów filmowych opartych na niskich rejestrach nigdy nie usłyszysz. Chyba że lubisz buczący i charczący bas.

Kolego Risto , zapodaj koledze jakąś propozycje suba ,

sam masz Paradigma Signature SUB-25 i zgrywasz ważniaka bo Twój schodzi duuuużooo poniżej 20 Hz , że reszta to cienizna (nie musiałeś tego pisac) bo skacze , bo kiepska budowa , bo budżetowe , bo mała membrana , kolego nie wszystkich stac "wywalic" ponad 15 tysięcy na suba , heeelllloooołłłłł !! obudź sie tu ziemia nie kosmos , dla niejednego "przychodzącego tu" po pomoc w wyborze sprzętu wydanie kilku tysięcy to masakra a wydanie na samego suba tysiąc to szok , najlepiej gdyby był po 5-6 stów , wystarczy , że zadudni w czasie filmu i jest radocha ,

słuchałem proponowanego przez Ciebie suba z membraną 12" , mianowicie Paradigma DSP-3200 (proponowałeś w Twoim poście wyżej suba z taką membraną nie tą akurat markę ) i za chiny bym nie chciał go w domu mimo , że do scen w filmach typu huk wodospadu,potężne wybuchy(np.bomb atomowych),walenie się np.budynków itd itp nadaje się jak żaden w tym przedziale a co z innymi rejestrami ,a sub buczy i buczy i nie ma końca a głowa boli i boli a gdzie koniec filmu , wcale nie trzeba dawac głośno , nie wiem kto pisał te wrażenia czy recenzje na zachodnich forach ( myślę , że tacy jak Ty (przesiadka z suba za kilkanaście na mniejsze , dużo mniejsze pieniądze i narzekanie , wcale się nie dziwię ) , ale mam w d..ie co ludzie o nim mówią , mam go w domu i wiem jak gra , fakt , podskakiwał ( mowa tu o Definitive Technology ProSub 1000) ale po dociążeniu jest gicio , nie "mówię" , że jest super bo brak mu tych najniższych dźwięków , tych co ma wspomniany Paradigm ale nie wszystko można miec w tej cenie a prawdę mówiąc bardziej podoba mi się dźwięk mojego już nie podskakującego suba niż Paradigma DSP3200 , nie jest męczący a tez potrafi przypieprzyc i zatrząśc chatą .

Kolega zb2x chce złożyc kino do 7 tys chciałem zauważyc a nie za 7 tys kupic suba poza tym do pomieszczenia , które ma niecałe 20 m2 .

Kurcze, to co mam w takim razie wziąć do kina domowego? co byście polecili, ja mam to zamiar posłuchać ale najpierw musze jeszcze wiedzieć co słuchać? bo jak wejde do sklepu i nie będę wiedział na co warto uwagę zwrócić to mi polecą co popadnie a nie to co dobre. To że podskakuje czytałem ale, ale ludzie sie wypowiadali ze taki świetny, no teraz to już zupełnie nic nie wiem. Zamiast sytuacja sie klarować to jest coraz trudniej.

Kolego a Ty co byś polecił, cały zestaw 5-7 k max 5.1.

nie "mówię" , że jest super bo brak mu tych najniższych dźwięków , tych co ma wspomniany Paradigm ale nie wszystko można miec w tej cenie a prawdę mówiąc bardziej podoba mi się dźwięk mojego już nie podskakującego suba niż Paradigma DSP3200 , nie jest męczący a tez potrafi przypieprzyc i zatrząśc chatą .

Z pewnością nie potrafi przy najniższym basie. DSP 3200 nie jest szczytem marzeń (co do mocy i zejścia) nawet jeśli chodzi o kino w 20m, nie każdego zadowoli. A sam pisałeś, że on gra bez porównania potężniej od DT 1000.

A sam pisałeś, że on gra bez porównania potężniej od DT 1000.

tak ,ale to w dalszym ciągu jest ten bas z niskich rejestrów i ten jednak buczący jakby non stop bas , dobry do można śmiało powiedziec do wielkich pomieszczeń , może wtedy gdy sie rozejdzie będzie lepiej , dodam jeszcze , ża pisałem potężniej chodziło mi o tą potegę w najniższych tejestrach ,

no to zaczynamy chciałeś propozycje , prosze :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha 773+odtw BD-S 673 + Dali Zensor 5set ok 6200 bez suba , z ampli 673 to ok 5,7 tys i będzie na suba , z nową Yamahą 575 i odtwarzaczem BD-S673 to ok.5,8 tys. , za ten sam zestaw elektroniki z kolumnami Boston Acoustics A 25- set to ok 5,2 tys , ampli 673 , odtw.473 + kolumny Klipsch F20 set(C10,B20) za ok 5 tys. ale też bez suba , tu masz zestawy kolumn : Indiana Line , Tannoy , Monitor Audio ,

Ukryta Zawartość

tutaj masz Denona z Paradigmem i zestaw z Monitor

Ukryta Zawartość

tutaj masz Monitor Audio i MR4 myślę , z MR2 jako Surroundy to ok 3,5 tys , reszta na ampli , odtwarzacz i suba ,

tutaj Dali i może Zensor 5 to ok.3,8 tys ,Zensor 7 to ok 4,8 tys zostałoby tylko na ampli , i np Yamaha 773 ,

za chwilkę jeszcze coś

do Dali

Ukryta Zawartość

do Monitor Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zestaw 5.0 z ampli Onkyo 616 ok. 4 tys ,

Ukryta Zawartość

tutaj z tannoy Mercury za ok 6 tys a gdyby bez odtwarzacza tego z zestawu 309-tki byłoby z 5, góra 5,5 tys to byłoby akurat na suba bez odtwarzacza 309 bo jest kiepski ,

Ukryta Zawartość

tutaj z Klipschami F10 set + sub ok. 6,5 tys. ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety nie zostanie już prawie nic na suba chyba , że Koda SW1000 za 600 zł (nowy) albo koledzy wykopią coś używanego na allegro ,

lub ten oparty na tańszych kolumnach Taga 606 i niecałe 5 tys . ale pełny z subem , fakt nie wysokich lotów ale już jest , ewentualnie wyrzucic go z zestawu a kupic DT ProSub 1000 , proponowany niżej ,

Ukryta Zawartość

można złożyc zestaw za ok 5 tys a za resztę kupic suba ja proponuję Ci Definitive technology ProSub 1000 który sam chodzi po pokoju :) ale potrafi jebnąc , odsłuchaj , sam podejmij decyzję czy będzie Ci przeszkadzało jak na niego coś położysz , żeby go dociążyc a wtedy naprawdę pokazuje pazurki , to trzeba posłuchac żeby uwierzyc , lub zostawic te zestawy z naprawdę dobrymi kolumnami i dołożyc na wspomnianego suba i będziesz usatysfakcjonowany na długie lata ,

kolumny zeatawy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kef C5 set,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tannoy Mercury V4 set fajna obniżka ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Boston Acoustics A 250 set ok. 3 tys.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Boston Acoustics ale A 360 set i już z subem za ok 5 tysi ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Monitor Audio , wyrzucic suba z zestawu to jakieś 1,6 ty mniej wiec 3,2 tys za zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Inaiana Line Nota set ok 3,3 tys a tu z subem , nie brałbym go

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Indiana Line Tesi z wiekszymi głosnikami basowymi ok 3,3 tys. , Nota ma 13-tki a Tesi 16-tki ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Klipsch F20 set ok 3,5 tys , duża skutecznośc kolumn Klipsch (95dB)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Monitor Audio na przodach MR6 + MR2+ MRCentre ok 4 tys ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kef C7 set ok 4 tys ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mission MX4 cały zestaw 5.1 za 4,5 tys, nie wiem co to za sub w sensie jak gra , wart jest 800 zł nie wiem czy to jest wyznacznikiem dźwięku , czasami można się zaskoczyc ,

pooglądaj , wybieraj a przede wszystkim posłuchaj , a ampli np Yamaha 673 (ok 1600zł) , Denon 2113 ( ok 1800 zł ale przy nim pamiętaj , zebyś brał kolumny 8-io omowe ) , Onkyo 616 ( ok.1800 ) ale w zestawie wyżej podawałem wyższy model Yamahy 773 bo w zestawie taniej , popytasz jak już dojdzie do zakupu ,

powodzonka .

zapomniałem , że nie chcesz do zestawu odtwarzacza blu-ray więc poodliczaj sobie od zestawów ceny odtwarzacza i już , i będzie taniej .

Acha i jesli to w tak dużym stopniu ma byc przewaga kina nad resztą to musisz miec suba więc zestaw (kolumny+ampli) musi się zawierac w ok 4-5 tys żeby było na suba .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego Risto , zapodaj koledze jakąś propozycje suba ,

sam masz Paradigma Signature SUB-25 i zgrywasz ważniaka bo Twój schodzi duuuużooo poniżej 20 Hz , że reszta to cienizna (nie musiałeś tego pisac) bo skacze , bo kiepska budowa , bo budżetowe , bo mała membrana , kolego nie wszystkich stac "wywalic" ponad 15 tysięcy na suba , heeelllloooołłłłł !! obudź sie tu ziemia nie kosmos , dla niejednego "przychodzącego tu" po pomoc w wyborze sprzętu wydanie kilku tysięcy to masakra a wydanie na samego suba tysiąc to szok , najlepiej gdyby był po 5-6 stów , wystarczy , że zadudni w czasie filmu i jest radocha ,

Nie zgrywam ważniaka ale też nie pieje z zachwytu nad swoim subem publicznie, Ty jak pamiętam na początku zjechałeś swój na maxa. Chwilę potem odsłuchałeś Paragigma którego w kilku już wpisach albo kilkunastu oceniłeś poniżej swojego i co rusz to podkreślasz. Jak pamiętam było to u napalonego kolegi który stęsknił się za basem więc rozkręciliście suba na max , zwyczajnie pracował na granicy przesterowania. zakładam że po takim samym czasie odsłuchu , dopóki nie rozpracowałeś swojego były znacznie gorsze Twoje opinie o Twoim subie. Poza tym nie bierz tak do siebie że mam o tym subie takie zdania, sam do tego się przyczyniłeś bo sub który biega po pokoju jest dla mnie zdecydowanie błędnie skonstruowany a na zachodnich forach jest kilkadziesiąt opinii tego suba a nie dwie tj. Twoja i oczywiście Rafko i niestety użytkownicy mają z nim masę kłopotów , co więcej podkreślają że jest to jeden ze słabszych w swojej kasie. Niestety co też jest tam powszechna opinią , ma dobre recenzje bo ta firma znana jest w stanach z walenia masy pieniędzy w nachalny marketing z kupowaniem recenzji włącznie.Co jak widać i u nas się sprawdza , wystarczyło że ze trzy osoby napisały o marce "najlepsze kino na świecie, król , bo w kościele maja z tego organy" i już każdy świeży ma swój typ.

Poza tym takie porównania jak Twoje są obarczone ogromnym błędem pomieszczenia /zwłaszcza te przydudnienia/ . Nic z toru nie jest tak wrażliwe na pomieszczenie jak sub, może kiedyś to zrozumiesz.

Poza tym nie zaglądam Ci w portfel więc nie wiem czemu Ty to robisz. Co ma kasa do tego że sugeruję koledze aby nie pakował się w g....o? W stanach jest sporo zwrotów tego suba. Ty masz za sobą dwa suby po odsłuchach, ja mam już ósmy a odsłuchałem kilka razy więcej /to dla mnie najważniejszy element kina/ w kilku pomieszczeniach u siebie i kilku salonach.

Nie piszę też że reszta to cienizna, nie napisałem tego więc niekoniecznie musiałeś tak twierdzić. Napisałem o DT Prosub 1000. tutaj twierdzę że to cienizna, a Rel T5 i Velo 10 są słabe do kina , ale lepiej sprawdzą się w stereo, nie napisałem o żadnym że to cienizna /choć Velo CHT 10 miałem i faktycznie , to cienizna/

A propozycje ? Padły. W kontekście subów niskobudzetowych które to słowo Cię rozdrażniło, próbowałem koledze podpowiedzieć co w moim odczuciu trzeba stawiać na pierwszym miejscu a na co patrzeć później /bo zakładam że będzie jeden odsłuch max w salonie Q21 albo wcale i zakup przez internet. I to słowo tylko po to że założenia o których piszę często nie maja zastosowania do subów z półki niebudzetowej/ bo zaraz ktoś będzie mnie prostował/ . Propozycje najważniejsze dotyczyły wielkości membrany żeby kolega nie szukał wiatru w subie na membranie 10 , bo to zdaje się Ty go szukałeś sporo czasu tu na forum. Cóż tak bywa z rozczarowaniem, a potem przyzwyczajenie powoduje zmianę zdania.

Także reasumując obudź się , heeellllloooołłłłł, na Twoim subie świat się nie kończy, są lepsze , za podobna kasę.

,a sub buczy i buczy i nie ma końca a głowa boli i boli a gdzie koniec filmu ,

No jesli cały czas buczy i buczy to wybacz ale ....albo miałeś wadliwy egzemplarz albo... pieprzysz.

Z subów w niskiej cenie brałbym tego jamo - pomiary nie kłamią: niskie zejście, wysokie natężenie, do tego masa która gwarantuje, że nie będzie chodził po pokoju jak niewyważona pralka podczas wirowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Natomiast pozostałe głośniki już od innego producenta

Ukryta Zawartość

Witam,

więc na jednym odsłuchu się nie skończyło, poświeciłem dzis cały dzień na odsłuchy,

Słuchałem

Jamo s606 nie podobały mi się,

Heco 501, dźwiek z 501 był jakis taki ubogi,

Heco 701 nawet dawały radę ale to jeszcze nie to

Wafdware WHARFEDALE OBSIDIAN 600 HCP SET + Denon - grały bardzo delikatnie i były ciche generalnie muzyka była ok ale kino jakby za słabe,

Yamaha rvx 473 + NFS 160/ NSP160 dość ciekawe jakby wiecej sie działo niz w Heco,

Onkyo tx-nr579 + Quadral Quintas 6000 - wydały mi się najciekawsze do tej pory, dźwięk zbliżony do Yamahy ale w muzyce szczególnie ścieżka dźwiekowa z filmów Hansa Zimmera, jakby czystsze troche od Yamahy

niestety nigdzie w Łodzi nie znalazłem Monitor Audio MR6/MR1/MR Center

wiec póki Co dla mnie kolejność jest następująca :

1. Quadral

2. Yamaha Ns-f160

3. Heco 701

4. WHarfedale 600 HCP

reszty nie bardzo chcę

Moze ktoś wie gdzie by przesłuchać MR audio, Klipsch, Tanoy, Kef, Mision, Boston Acoustics ?

Nie muszą być wszystkie którykolwiek z nich im wiecej przesłucham tym lepiej chyba wybiorę, mam nadzieje :)

pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc

narazie nie słuchalem sub, to zostawiam na później.

dzięki za zestawy którym mam się przyjrzeć ale linki nie działają :(

Faktycznie nie działają wczoraj po zapodaniu ich sprawdzałem i było ok zresztą powtarzały się te zestawy samych kolumn z proponowanymi zestawami ( ampli i kolumny ) choc nie wszystkie . Przepraszam ale nie moja wina ,

Co ma kasa do tego że sugeruję koledze aby nie pakował się w g....o?

a no ma ma kolego , bo gdy nasłuchasz się , masz takiego w takiej cenie to każdy inny prawie dziesięc razy tańszy jakby wogóle nie grał i tyle ale co ja będę o tym Tobie mówił , powinieneś wiedziec a tyczy się to też każdego innego sprzętu , samochodów itd , wyobraź sobie gościa jeżdżącego dłuższy czas np.Audi nawet A4 i przesiadającego się raptem na nawet Citroena np C2 jak będzie narzekał w sumie na wszystko a znam takich ludzi ( auta to przypadkowe przykłady ) i to nie jest gołosłowne a z życia wzięte ,

pewnie , że go zjechałem ( mojego DT ) bo po takiej mocy i zejściu na dół podanym przez producenta oczekiwałem właśnie mocnego niskiego basu jaki daje Paradigm ale z dobrą kontrolą a nie wiem czy pamiętasz , że pisałem , że po czasie gdy u kolegi minęła euforia po zakupie nowego suba w połowie odsłuchu ściszyliśmy ( zresztą pierwszy raz nie było na max a gdzieś 3/4 nie ważne wiem , że za głośno ) i to wyraźnie podkreśliłem , że ściszyliśmy i w dalszym ciągu przeszkadzał mi tem ciągnący sie jakby w nieskończonośc bas , jakby bez kontroli trwał i trwał ale to jest moje odczucie , może wina za małego pomieszczenia , może komuś to pasi mi nie ,

skoro są lepsze w cenie mojego to podaj proszę choc jeden , a czy w g..o , no nie wiem ,

skąd gosc posiadający takiego suba wie cokolwiek o brzmieniu DTProSub1000 , słuchałeś go , wątpię żebyś zniżał się do tego poziomu mając takie "monstrum" w domu ,

za każdym razem podkreślacie Tu na forum , żeby samemu odsłuchac dany sprzęt bo własny odsłuch nie raz zweryfikuje propozycje i myślę , że gdy ktoś słuchający wcześniej jakiegoś sprzętu np.kombajnu a chcący przesiąśc sie na inny , np składający sie z osobnych "klocków" a mający ograniczony budżet posłucha tego DT będzie w zupełności zadowolony mimo , że sub "chodzi" , domyślam sie , że producent dał ciała i zrobił go za lekkim ale mi nie przeszkadza , żeby położyc coś na niego i dociążyc go , i wiem , że to nie jest szczyt marzeń DT i Paradigm , ale dla kogo nie jest ?

Nie zgrywam ważniaka ale też nie pieje z zachwytu nad swoim subem publicznie

ja tylko dlatego jak to nazwałeś "pieje" , że - tłusty druk niżej

Poza tym takie porównania jak Twoje są obarczone ogromnym błędem pomieszczenia /zwłaszcza te przydudnienia/ . Nic z toru nie jest tak wrażliwe na pomieszczenie jak sub, może kiedyś to zrozumiesz.

nie wszyscy będa , chcą , mogą przystosowywac normalnie użytkowany pokój , salon do kina domowego z różnych powodów , żeby wyeliminowac przekłamanie dźwięku , musi starczyc to co będzie ,

może i osłuchałem się ze swoim ale uwierz mi słoń nie nadepnął mi na ucho i jeśli byłoby coś nie tak z dźwiękiem u niego to na pewno chciałbym się go pozbyc , a nawet nie myślę o tym , po dociążeniu wszystko jest w najlepszym porządku i jak podkreślam za każdym razem w tej cenie ja nie słyszałem nic lepszego , i skąd wiesz , że słuchałem tylko te dwa ( Paradigm i DT) i nic więcej ,

a to , że ludzie piszą źle o nim to właśnie mogą byc ludzie tacy jak Ty , którzy nasłuchali sie a może i mieli w domu droższe konstrukcje a tu nagle taki tani sub , lub tacy co mają nie wiadomo jakie oczekiwania za niecałe 2,5 tys , miałem kolegi STX-a S-250 za 500 z drobnymi i nie wiem czy chciałbym go za darmo a pisał jeden kolega tu na forum , że jemu pasił , innemu może podejśc KodaSW1000 za 600 zł a niektórym jak ostatnio czytałem Velodyn z serii SPL był nie taki wiec ile ludzi tyle gustów a o gustach się nie dyskutuje tylko czemu nasze gusta mają miec wpływac na to , że ludzie z ograniczonym budżetem są "zmuszani" do kupna czegoś droższego co wcale nie przekłada się w niejednym przypadku (gusta) na jakośc brzmienia . A tutaj tak się robi , proponuje się ludziom konstrukcje o wiele droższe niż zakładany ich budżet tłumacząc w niejednym przypadku kupnem najpierw dobrego stereo a kolega dajmy na to ma zapotrzebowania na np.50/50 muza kino .

Ja nie zaglądam Ci do portfela i nie miałem takiego zamiaru ale z racji posiadania tak drogiego suba samo przez się przemawia , że jesteś osłuchany z takimi konstrukcjami zapominając już dawno o tych tańszych jeżeli w ogóle miałeś z nimi do czynienia , tylko o to mi chodzi o nic wiecej żeby było jasne , a jeśli to moje stwierdzenie , że nie każdego stac na wywalenie na suba ponad 15 tysi Cię dotknęło to przepraszam , cały czas miałem na myśli osłuchanie się z dźwiękiem za taką kasę , kasa nie była tu myslą przewodnią a dźwięk za taką kasę . Przepraszam jeszcze raz .

Aaaa , amerykanie , zawsze marzekają , byle pierdułka i zaraz reklamacja , zresztą kazdy ma prawo jeśli mu coś nie pasi , płaci to wymaga , ja nie mam zamiaru pchac się w coś innego bo może okazac się gorszym rozwiązaniem , zresztą teraz jest ok jak dla mnie . Zresztą zawsze proponuję odsłuch przed zakupem bo nie kazdemu może podejśc dźwięk DT i kładzenie na nim czegokolwiek , żeby zaczął grac . Jak nie pasi to proszę dołożyc 1 lub 1,5 tys i kupic Rela lub Velodyna . Ale czy wtedy naprawdę przypasi .

Pozdrowionka .

witam

Odsłuchałem jeszcze

HK + JBL ES 100 i poza Wielkością wogóle mnie nie powaliły nawet basem,

Denon AVRX - 1000 Dali Lektor 6 bardzo fajne w muzyce ale to chyba nie to czego szukam chociaż wydały się mi naprawdę przyjemne .

Najprawdopodobniej zdecyduje się na :

Quadral Quintas 6000 + Onkyo tx-nr626 + sub ( jeszcze nie wiem możliwe ze sub 360 lub 660 Yamo )

jeszcze odsłucham MR6 ale Quadrale mi naprawdę pasują.

i teraz mam pytanie dodatkowe

czy to pierwsza sprawa można ze sobą połączyć czy nie ma problemów żadnych od kwestii już elektryczniej, oporności itd?

a druga to jakie kable do tego byście polecili ? co jeszcze mi potrzeba poza wtykami bananowymi ?

pozdrawiam i jak zwykle dzieki za pomoc.

Adek ,

Peace!!!

Ciężko mi było zrozumieć skąd zjechany przez Ciebie sub nagle zaczął ta grać. Co do subów , było ich sporo , naprawdę , część cieszyła część nie , nieważne za jaką kasę . Może faktycznie nie pamiętam jak grają niektóre ale pamiętam jaką frajdę sprawiały. Natomiast zastanawiam się na ile nie lepiej byłoby przy subie o zejściu do ok 35 Hz nie doinwestowac frontów o równowartośc i puścić kanał suba na fronty.

Mimo to nie zmienię zdania używka z membrana większą niż 10 , ja właśnie poleciłbym Paradigma serii DSP, co prawda przez kilka tygodni grał u mnie 3400 ale żadnego buczenia nie było. Kwestia że ja zawsze sporo czasu poświęcam ustawieniom samego sub i tez jego miejscu w pomieszczeniu. Za tę kasę uważam że to jedna z najciekawszych w kinie pozycji na rynku do zastosowań kinowych. DSP widziałem tez kilka miesięcy wcześniej na allegro poszedł za 1100zł , Całkiem zapomniałem wcześniej o subie proponowanym przez mczaja, ma go kuzyn który swego czasu wziął ode mnie Velo 10 , a koniec końców wymienił na tego jamo. Chwali go właśnie za wypełnienie dołu którego nie miał w Velodyne ale osobiście nie słuchałem.

Ciężko mi było zrozumieć skąd zjechany przez Ciebie sub nagle zaczął ta grać

za duże wymagania od razu na początku bez konkretnego przesłuchania , ustawień , wygrzania itd,itp , po prostu zacząłem myślec trzeźwo a nie bujac w obłokach i przestałem się denerwowac , że nie jest tak jak sobie wyobraziłem . A po odsłuchu Paradigma po prostu się ucieszyłem ( myślę jednak , ze u kolegi jest za mały pokój ) .

To jak sobie tak miło gaworzymy to powiedź mi bo zdaje się to są Twoje słowa:

duża większość efektów zawiera się w przedziale poniżej 30 Hz z którymi sub ( dobry sub ) sobie poradzi ( do czego jest właśnie zrobiony ) bez problemu i będzie go słychac , ups raczej czuc ( chodzi o drgania powietrza i nie tylko )

Jak zrezygnowałeś z tych efektów, czy warto tak pasować po pierwszym subie? Potwierdziłeś w końcu że zejście jest powiedzmy średnie.

A teraz sprawa najważniejsza. Pisałem coś o pomieszczeniu , nie chodzi żebyś znowu mi nie zarzucił o to czy kogoś na nie stać czy nie. Chodzi o akustykę jako taką i wrażliwość na nie subów . Załóżmy /będę się upierał że zejście jest jak piszą zachodni forumowicze ok 34 -37 Hz poprawne/, niech będzie 30 i te 22 Hz w DSP . Różnica spora. Załóżmy że pierwszy mod pomieszczenia mieści się w przedziale między zakresami subów co jest bardzo prawdopodobne. Jeden z nich będzie grał bez przydudnienia w niskich rejestrach a drugi będzie właśnie dudnił , harczał /jak zwał tak zwał/ Co to może oznaczać? A może tyle że ten drugi jest kiepski albo równie dobrze że jeden schodzi własnie do pewnego tylko poziomu nie napotykając na problem a drugi natrafia na największe dziadostwo w postaci pierwszego modu pomieszczenia i g... zrobisz. Sub nie ma nic do tego .

Dlaczego o tym pisze? A dlatego że jak wjechał mi mój ostatni sub to wszystko było cacy poza przydudnieniami albo zbyt mocnym rozciągnięciem basu w pewnym niskim rejestrze i też nie zawsze. Było to dziwne bo sub portafi wygasić bas w ułamku sekundy. Okazało się dopiero po pomiarach akustyka że sub niczemu nie jest winien /choć od razu na to stawiałem / a moje pomieszczenie gdzie pierwszy mod jest niedaleko 20 Hz co też potwierdziło bezproblemowe zejście do tego poziomu suba 25. ale problem był i jest nadal w tej okolicy i jego harmonicznych. Na większości subach w tym pomieszczeniu nie słyszałem tego efektu a w stereo ani razu. Czy zatem bez analizy mógłbym na forum pisać że sub 25 to kiepścizna bo dudni a inne za część jego kasy są lepsze? Raczej nie, dało tylko do myślenia że niewiele subów mimo deklaracji producentów osiąga ten pułap. Co więcej jest dość sporo elementów ścieżki opartej na tych rejestrach /wcześniej nie słyszanych/, takich wypełniaczy , czasem bez sensu wstawione w film, taka moc która w danej chwili w naturze raczej jest nieodczuwana. wybitnie "efekciarski" efekt i to czasem przeszkadza a tylko z bardzo dobrze dostrojonym subem daje jakiś pozytywny odbiór.

Dużo czasu poświęciłem aby ten efekt zminimalizować. Takie "zabawy" z subem dają raczej dystans i chłodniejsze podejście do tzw. recenzji forumowych .

Ja chętnie bym poustawiał po swojemu tego DSP i jestem pewien że byłbyś w szoku jak może zagrać zważywszy że kosztuje niewiele. Uprę się że u kolegi nie jest za mały pokój , co najwyżej kłopot z akustyką albo jeśli faktycznie buczał /ciągle/ to wadliwy sub. Paradigmowi się zdarza i tyle. Z praktyki wiem że ustawienie suba zajmuje czasem kilka dni albo tygodni, ze swojego byłem zadowolony po ok dwóch miesiącach biegania po pokoju. Paradoksalne zawsze udawało mi się dostroić szybciej suby chwalone jako te do stereo, szybkie i z mniejszym zejściem. Velo 10 ustawiłem optymalnie w ok godziny. Niestety, bo potem już nic nie dało się lepiej osiągnąć i po krótkim czasie do żyda:)

To jak sobie tak miło gaworzymy to powiedź mi bo zdaje się to są Twoje słowa:

duża większość efektów zawiera się w przedziale poniżej 30 Hz z którymi sub ( dobry sub ) sobie poradzi ( do czego jest właśnie zrobiony ) bez problemu i będzie go słychac , ups raczej czuc ( chodzi o drgania powietrza i nie tylko )

Jak zrezygnowałeś z tych efektów, czy warto tak pasować po pierwszym subie? Potwierdziłeś w końcu że zejście jest powiedzmy średnie.

kolego wyrwałeś ten cytat z kontekstu a tam chodziło o całkiem inną sprawę a mianowicie ,(cytat) :

"Jesli chodzi o kolumny , które podałeś i które to niby poradzą sobie bez suba , "powiem" tak : dla kogoś kto nie słuchał , nie oglądał filmu na zestawie złożonym z kolumn i suba a od razu dostanie którąś z wymienionych lub nie wymienionych kolumn w zestawie będzie starczał taki bas , ale zauważ , że bas w tych kolumnach schodzi ciut poniżej 30HZ , duża większosc efektów zawiera się w przedziale poniżej 30 Hz z którymi sub ( dobry sub ) sobie poradzi ( do czego jest właśnie zrobiony ) bez problemu i będzie go słychac , ups raczej czuc ( chodzi o drgania powietrza i nie tylko ) przy których kolumny z racji nie przenoszenia takich częstotliwości po prostu zamilkną " .

A teraz odpowiem , hm , jak zrezygnowałem z tych efektów ?, hm , powiem inaczej , na dzień dzisiejszy nie podoba mi się bas z tego Paradigma 3200 i nie chcę takiego miec w swoim domu , może ja się wysławiam nie fachowo odnośnie tego dudnienia o którym wspominam pisząc o Paradigmie konkretnie chodzi mi o takie długie wybrzmienia tych najniższych częstotliwości , które jak już się zaczną to jakby wiecznośc trwały , poza tym nie chcę tego niskiego dominującego nad wszystkimi innymi dźwiękami basu ale pewnie masz rację , że to może byc wina akustyki pomieszczenia , nie ukrywam , że chciałbym się zdziwic i żeby po jego prawidłowym ustawieniu szczęka mi opadła i powiedziałbym , że to nie Paradigm gra bo swego czasu to był mój typ nr.1 do KD w ciemno , nie wiem czy koledze bedzie się chciało tak biegac z nim po pokoju i zmieniac jego położenie tym bardziej , że jest jeszcze ktoś taki jak kobieta , wg której ma on stac w z góry ustalonym miejscu , nie przetłumaczysz ,

a wracając do mojego DT nie zrezygnowałem z tych efektów , one są tyle tylko , że nie mają odpowiedniej skuteczności w najniższych rejestrach ( np. prostowanie śladów na Ksieżycu w Dniu Niepodległości w momencie przelotu statku obcych obok niego , basior jest tam nieludzki a w moim nie ma takiego natężenia za to Paradigm szaleje w tej scenie ). Mój sub potrafi jednak porządnie przywalic i potrząsnąc pokojem z zaskakującą siłą . Zdałem sobie też sprawę z tego , że nie poczuję na sobie tego co zakładałem mianowicie uderzenia fali dźwiękowej więc pogodziłem się z tym i mimo , że jestem wybredny w kwestii jakości dźwięku ten , który mam ze swojego subka satysfakcjonuje mnie w zupełności więc nie wydaje mi się żebym z czegokolwiek zrezygnował czy spasował .

Ten DT schodzi tylko do okolic 35 Hz , nie chce mi się wierzyc . Na podstawie czego określili tą częstotliwośc ?

Pozdrawiam .

czy to pierwsza sprawa można ze sobą połączyć czy nie ma problemów żadnych od kwestii już elektryczniej, oporności itd?

ale o co chodzi ? Jeśli chcesz wziąc tego Onkyo 626 ( czemu właśnie on a nie 616 , ten ma certyfikat THX a 626 nie ma , za to 626 ma Wi-Fi i Bluetoth a 616 nie ) to on spokojnie poradzi sobie z tymi kolumnami - obsługuje kolumny od 4-16 ohm .

kable , mam nadzieję , że linki będą działały

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2x2,5 mm za 5 zł za mb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2x 4mm 6,20 zł za 1 mb

zresztą proszę wybieraj bo nie wiem czy chcesz szalec z kasą na kable czy kupic jakiś tani kabel za 5-6 zł za metr ,

Ukryta Zawartość

na przody proponowałbym jakieś grubsze , chcesz mozesz dac 2x4mm lub nawet 2x6mm a na surr i centr niekoniecznie aż takie grube .

Sprawdzałem i linki działają jak na razie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.