Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Tatiana... Jestem fanatycznym fanem. Ależ mną pozamiatała jej sztuka Fugi - pierwszy kontakt z jej grą, tzw. doświadczenie zmieniające życie. Reszta przyszła z czasem. W sztuce fugi mój numer jeden, dopiero daleko, daleko, Glenn na horyzoncie. W ogóle nie dziwię się Dmitriemu...

To moja najbardziej ulubiona wersja utworu Errolla Garnera "Misty",kto wie czy nie z najpiękniejszej płyty w historii :)

http://www.youtube.com/watch?v=lpdMLbPoM-8

post-4406-0-79629500-1380107591_thumb.jpg

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Przedwczoraj urodził się Trane, a dziś wielki, choć tak jak wielki tak kameralny: Sam Rivers. Uwielbiam wszystko czego dokonał ten nietuzinkowy i jakże skromny artysta. Był on chyba jednym z nielicznych, jak nie jedynym muzykiem, który podziękował Milesowi za współpracę i po półrocznej koncertowej współpracy, poszedł swoją własną drogą... drogą bez namaszczeń i błogosławieństw, bez celebracji i wytycznych... Jedyna płyta Milesa z Samem Riversem to słynny i naprawdę bardzo dobry album: Miles in Tokyo.

W ramach wspomnień, pocztówki dżwiękowe... jedna ze starszych i najnowsza. To jest to, co mnie kręci... kręci jak bumerang, który zawsze powraca.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=PL509643C85B53BA16&v=NLqMbhLsFAI

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fPNK3tlzpMg

Parker's Mood

To moja najbardziej ulubiona wersja utworu Errolla Garnera "Misty",kto wie czy nie z najpiękniejszej płyty w historii :)

Prawda, urocze:)

Jest jeszcze jedna interpretacja, która mnie ujmuje bez reszty;

Tyle razy już ją wklejałem.., i tym razem nie mogę się powstrzymać:)

Tylko - jak dla mnie - pora nie odpowiednia, bo smakuje najbardziej wieczorem.

Nie tak dawno zmarły - Bob Brookmeyer.

http://www.youtube.com/watch?v=AZQXLsE6GXg

piano

Super ta wersja,mimo,że znam Brookmeyera to tej płyty zdaje się nie mam :).

No i ten skład!!!

MarkN

Moja ulubiona płyta Riversa,to chyba ta z Hollandem:

post-4406-0-89997500-1380190429_thumb.jpg

Stefku, jakie masz jeszcze płyty Sama Riversa...??? Dzień dobry.

Dzień dobry :)

Zdaje się tylko trzy:

wspomniany przeze mnie "Waves",wspomniany przez Ciebie "Dimensions&Extensions" i "Black Africa".

Plus jeszcze z Hollandem,którą bardzo lubię:

"Conference Of The Birds".

A propos Hollanda,to taką płytkę znasz oczywiście:

http://www.youtube.com/watch?v=J53IPyXc1nc

post-4406-0-73216700-1380207041_thumb.jpg

Tak, mam ją. Bardzo fajna fuzja jazzowego kontrabasu z flamenco... Pózniej napiszę co warto mieć z dyskografii Sama Riversa, ok...?

Pewnie :)

Przy okazji dwie wersje pewnego utworu

http://www.youtube.com/watch?v=Mt_FuXzyvgA

Edytowane przez stefek

Dla mnie też :-)

No to kamień z serca ;)

U mnie chwilowo muzycznie cisza,bo "szpital" w domu,jak to dzieci :).

Ale koszyk na amazonie się zapełnił i już płyty lecą,płyną i jadą,nie mogę się doczekać kilku niespodzianek :).

koszyk na amazonie się zapełnił i już płyty lecą,płyną i jadą,nie mogę się doczekać kilku niespodzianek

Podziel się z przyjaciółmi, jakich to niespodzianek nie możesz się doczekać... dzień dobry.

Wczoraj, w jednym z moich trzech ulubionych sklepów z płytami, też czekała na mnie niespodzianka... Pojechałem zupełnie po coś innego i jak zwykle udało mi się upolować coś nadzwyczajnego... Upolować to właściwe słowo, ponieważ bardzo ciężko dostać płytkę "Illuminate" - Joe Morris Rob Brown Quartet z Williamem Parkerem i Jacksonem Krallem. Przesyłam pocztówkę dżwiękową, niestety nie z tym składem i bez Roba Browna, ale w podobnych klimatach... powinno się wszystkim spodobać.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FBgITU3xq1A

Parker's Mood

Marku

Dzień dobry,jak przyjdą płyty to pstryknę fotkę ;)

Joe Morris to kolejny artysta,którego muszę uzupełnić o więcej tytułów w swojej płytotece :).

Fajnie masz z tymi sklepami stacjonarnymi,u nas już prawie znikły z powierzchni.

Tak, jest ich trochę; są to bardzo kameralne miejsca i podrzymują tradycje zakupów... tradycje, które bardzo cenię i które są dla mnie istotne w kontekscie jakichkolwiek poszukiwań płytowych. Niestety, zakupy przez internet to zupełnie inny feel i jak dla mnie, sprawdza się jedynie w w formie konkretnych ustalonych tytułów, zupełnie bez magii i poszukiwawczych klimatów... To jest już naprawdę skansen i bardzo mały świat muzyczny, zarezerwowany dla garstki entuzjastów i zapaleńców... tym bardziej, że w większości, zakupów dokonują tam muzycy i ludzie związani z branżą, zresztą nie tylko zakupów... często, przynoszą oni po parę sztuk płyt z różnych egzotycznych sesji, które praktycznie nie pojawiają się w obiegu i są nieosiągalne... są to małonakładowe unikalne rzeczy, dostępne tylko w takich właśnie miejscach.

exterior.jpg

Peter, właściciel tego sklepu, to muzyk i pasjonat. Dużo dużo można się od niego dowiedzieć... opowiadał mi wiele ciekawych historii muzycznych, zupełnie unikalnych historii.

Parker's Mood

Ale Ci zazdroszczę :).

Z tego sklepu to chyba bym odjechał ciężarówką.

Mam dwa takie ulubione sklepy,jeden w Wiedniu,drugi w Amsterdamie,ale dawno już tam nie byłem.

W Polsce biednie się zrobiło.

P.S.

W tych Twoich powinien być jakiś podgląd live na półki i możliwość zakupów dla klientów spoza Stanów :).

Edytowane przez stefek

Z tego sklepu to chyba bym odjechał ciężarówką.

To prawda, też tak można. Są dni, że siedzę w tego typu sklepach po parę godzin i wychodzę z jedną płytą, ale są też i takie, że dwadzieścia tytułów, to mało.

Parker's Mood

To prawda, też tak można. Są dni, że siedzę w tego typu sklepach po parę godzin i wychodzę z jedną płytą, ale są też i takie, że dwadzieścia tytułów, to mało.

No tak,ale bywasz tam pewnie dość często.

A ja jak zaglądam raz na rok,albo i dwa,to muszę kilka razy wracać,bo nie mogę się na raz zabrać z zakupami ;).

Oj dobry,dobry :).

Pomału biorę się za Dizziego.

Ten to potrafił nadmuchać te policzki :).

Pomału biorę się za Dizziego

To rozumiem... lepiej póżno niż wcale. Dizzy to kawał muzyki i kawał historii; był mózgiem i prawą ręką bebopu... Kiedyś chyba opisałem płytkę duetu Gilespie-Roach, na której oprócz wspaniałej muzyki live, zarejestrowany jest ponad półgodzinny wywiad z tymi gigantami. Polecam... i dzięń dobry wszystkim. U mnie szósta rano i jeszcze ciemno, jako w głowie tak i na zewnątrz...

6a9eeb6709a0a6dc02834110.L._SY300_.jpg

Parker's Mood

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Od kilku dni rozpływam się przy słuchaniu płytki Indicum - Bobo Stenson Trio.

Motyw fortepianu z utworu La Peregrinacion normalnie unosi wszystkich słuchających nad ziemię :)

Niestety, nie mogę tego odnaleźć w zasobach YT :(

Od kilku dni rozpływam się przy słuchaniu płytki Indicum - Bobo Stenson Trio.

Motyw fortepianu z utworu La Peregrinacion normalnie unosi wszystkich słuchających nad ziemię :)

Niestety, nie mogę tego odnaleźć w zasobach YT :(

Chodzę wokół tej płyty: kupić, nie kupić, kupić, nie kupić...?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.