Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Też ładne :).

Dizziego kilka tytułów w Empiku,w warszawskiej Arkadii,po bardzo dobrych cenach,19,99 do 36zł.

Ale przyznam Ci się,że vibrafon też jakoś obłędnie mnie nie kręci, mam Harrisa i Hutchersona i chyba nic ponad to, mowa oczywiście o liderach.

Ale przyznam Ci się,że vibrafon też jakoś obłędnie mnie nie kręci, mam Harrisa i Hutchersona i chyba nic ponad to, mowa oczywiście o liderach.

Mam ten sam problem ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jest też facet, który się nazywa Kenny Wollesen, grywający na wibrafonie w zespołach Johna Zorna, np. Dreamers. Bardzo żywiołowy. Choć jest w zasadzie perkusistą i bębniarzem.

No właśnie niektórzy perkusiści grywają na wibrafonie.

Byłem kiedyś na solowym występie Cezarego Konrada i grał właśnie na tym instrumencie.

Edytowane przez stefek

Jest też i Chick Corea, który również biegle pomyka na wibratorze...

Mam ten sam problem ;).

Panowie, musicie jakoś przezwyciężyć awersję do instrumentu... Właściwie to co Wam się nie podoba w brzmieniu vibratora - za szybkie obroty...??? Feeling nie ten co potrzeba...??? Czy może kompozycja instrumentów...???

Parker's Mood

No tak,na wibratorze to jest pewnie więcej biegle pomykających ;).

Marku jak wibrafon jest dobrze nagrany to da się przeżyć :).

Wszystko już przerobiłem Stefku... Też kiedyś miałem problem z brzmieniem kilku instrumentów w jazzie, jednak pokonałem te niewygody. Pamiętam, że dość długo nie mogłem przyswoić dżwięków fletu i kaloryfera, ale to było dawno i już jakby niaprawda. Akceptuję wszystkie instrumenty, bez wyjątku, chociaż czasami nie podoba mi się ich konfiguracja w jakimś projekcie i wtedy chętnie bym zamiksował instrumentami...

Parker's Mood

No fajnie, piszecie wibrafon, a ja dopiero po 10 chyba wpisie zauważyłem, że nie chodzi o marimbę - za bardzo się zasugerowałem tymi drewnianymi listwami :D Niedziela dniem wolnym od myślenia - muzyka ponad wszystko! ;)

Wszystko już przerobiłem Stefku... Też kiedyś miałem problem z brzmieniem kilku instrumentów w jazzie, jednak pokonałem te niewygody. Pamiętam, że dość długo nie mogłem przyswoić dżwięków fletu i kaloryfera, ale to było dawno i już jakby niaprawda. Akceptuję wszystkie instrumenty, bez wyjątku, chociaż czasami nie podoba mi się ich konfiguracja w jakimś projekcie i wtedy chętnie bym zamiksował instrumentami...

Tak jest,dla mnie konfiguracja instrumentów jest bardzo istotna.

No fajnie, piszecie wibrafon, a ja dopiero po 10 chyba wpisie zauważyłem, że nie chodzi o marimbę - za bardzo się zasugerowałem tymi drewnianymi listwami :D Niedziela dniem wolnym od myślenia - muzyka ponad wszystko! ;)

Spokojnie,sam czasami muszę się chwilę zastanowić,który jest drewniany,a który metalowy.

Choć i tak rzadko ich słucham,więc się tym,aż tak przejmuję :).

Na naszym forum jest pewien specjalista od instrumentów drewniano-blaszanych, ale to - nomen omen - stare dzieje, więc pozwólcie, że nie będę wracał do czasów, w których świeciłem blaskiem wojennym w pełnym rynsztunku. Zamiast tego proponuję zerknąć na występ zespołu śp. Przybielskiego. Tam też był wibrafon.

Stevie Wonder Super-Session - SF JAZZ Collective

SFJAZZ Collective are:

MIGUEL ZENÓN - alto sax

MARK TURNER - tenor sax

AVISHAI COHEN - trumpet

ROBIN EUBANKS - trombone

STEFON HARRIS - vibraphone

EDWARD SIMON - Piano

MATT PENMAN - Bass

ERIC HARLAND - Drums

Superstition by Stevie Wonder

Arranged by Miguel Zenón

Cinematography by Jeff Orlowski

Audio Production & Video Editing by Jack Conte

Event Production by Randall Kline, Laura Evans, Cecilia Engelhart

Recorded in Sonoma County CA, Feb 2011

http://www.youtube.com/watch?v=bBBZ-2PzSgY&feature=player_detailpage

Parker's Mood

Grant Green

Dla mnie fenomenalny,uwielbiam go,mam grubo ponad 30 jego albumów.

I tu mi wibrafon nie przeszkadza ;).

papageno

Jak Chopin,to nie może tu zabraknąć Kayo Nishimizu :).

To kuzynka,nie moja,ale chociaż mojej żony ;).

Polecam jej płyty.

http://www.youtube.com/watch?v=8Obntuk5wLY

http://kayo-nishimizu.info/pl/start/

post-4406-0-26851300-1382354219_thumb.jpg

post-4406-0-52064300-1382354230_thumb.jpg

Ach ta końcówka z avatara:)cud miód i orzeszki:)

Zima idzie,trzeba będzie się dogrzewać ;).

Gość papageno

(Konto usunięte)

Bez metafizyki i metamatematyki. Posłuchajmy syna okrzykniętego geniuszem wszechczasów J.S.B. Karla Filipa Emanuela Bacha. To czasem dobrze robi dla zdrowego rozsądku.

Tak naprawdę chciałem zaproponować coś z http://www.amazon.co.uk/J-C-Bach-Welt-Nacht-Julia-Doyle/dp/B005CTPRPW

, ale BACH JEST JEDEN, więc:

http://www.youtube.com/watch?v=9P_8hCtH5TQ

Gute Nacht, o Wesen, Good night, existence

Das die Welt erlesen, chosen by the world,

Mir gefällst du nicht. you do not please me.

Gute Nacht, ihr Sünden, Good night , you sins,

Bleibet weit dahinten, stay far behind me.

Kommt nicht mehr ans Licht! Come no more to the light

Gute Nacht, du Stolz und Pracht! Good night , pride and splendour,

Dir sei ganz, du Lasterleben, once and for all, sinful existence,

Gute Nacht gegeben. I bid you good night.

;)

ale BACH JEST JEDEN

Ostatnio mam "fazę" na Bacha,słucham,czytam i kupuję :).

I tu głos w sprawie tego jednego Bacha,cytuję:

"Emanuel,syn Bacha zasługuje na trwałą sławę.Gdyby nie pozostawał w cieniu swojego ojca,z pewnością miałby dziś własne miejsce w panteonie wielkich kompozytorów.

Carl Philipp Emanuel Bach stworzył podstawy,na których swoje konstrukcje zbudowali Haydn i Mozart.On tez wprowadził pełen ekspresji styl klawiszowy,który oni naśladowali,a później rozwinęli."

Niektórzy to mieli pecha,że żyli w czasach,w których żyli ;).

Niezła zapowiedź nowej płyty Agi Zaryan :

Edytowane przez stefek

papageno

Piękne.

Jego dzieła są na płytach do kupienia?

Zaraz poszperam :).

P.S.

Trochę jest :).

No tak,na wibratorze to jest pewnie więcej biegle pomykających ;).

Marku jak wibrafon jest dobrze nagrany to da się przeżyć :).

Wibrafon po prostu jest obłędnie trudny do realizacji i do odtworzenia. To jeden z testów na jakość posiadanego sprzetu i na jego muzykalność. A najlepiej nagrany wibrafon to chyba na płycie...Jazz at the Pawnshop ( Proprius, PRSACD 7778). Chyba ją wszyscy posiadamy i możemy szczerze ocenić jaki mamy sprzęt w domu?

Wibrafon po prostu jest obłędnie trudny do realizacji i do odtworzenia. To jeden z testów na jakość posiadanego sprzetu i na jego muzykalność. A najlepiej nagrany wibrafon to chyba na płycie...Jazz at the Pawnshop ( Proprius, PRSACD 7778). Chyba ją wszyscy posiadamy i możemy szczerze ocenić jaki mamy sprzęt w domu?

Tak,na tej jest świetnie nagrany,ale chyba najlepiej jak do tej pory,to na wspomnianej przeze mnie płycie Cala Tjadera i Stana Getza :).

Bardziej krajowo

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość papageno

(Konto usunięte)

Svend Asmussen.

Porywające solo NHOP. No i Kenny Drew.

http://www.youtube.com/watch?v=mfC5-3jzjHE

Wracając do vibrafonu;

Bags Groove. NHOP też jest.

Edytowane przez papageno

I tu głos w sprawie tego jednego Bacha,cytuję:

"Emanuel,syn Bacha zasługuje na trwałą sławę.Gdyby nie pozostawał w cieniu swojego ojca,z pewnością miałby dziś własne miejsce w panteonie wielkich kompozytorów.

Carl Philipp Emanuel Bach stworzył podstawy,na których swoje konstrukcje zbudowali Haydn i Mozart.On tez wprowadził pełen ekspresji styl klawiszowy,który oni naśladowali,a później rozwinęli."

Niektórzy to mieli pecha,że żyli w czasach,w których żyli ;).

Glenn Gould na 62 tytuły oficjalnej dyskografii wydał 20 tytułów z muzyką J.S. Bacha i zaledwie jedną, składankową, gdzie wśród utworów 5 innych kompozytorów znalazła się Wurtenberg Sonata No. 1 C.P.E. Bacha. I ja się z nim zgadzam! Przede mną zaledwie jakieś 40-50 lat słuchania muzyki, o ile niebiosa będą łaskawe, a więc zrozumcie towarzysze, że nie mogę pozwolić sobie na luksus słuchania muzyki jak leci. Logika życia wskazuje bezlitośnie jednoznacznie, że trzeba, TRZEBA!, uprawiać trudną sztukę wyboru: sprawy najważniejsze oraz istotne najsamprzód, sprawy wagi mniejszej później.

Życie jest za krótkie,żeby zajmować się pierdołami :).

Goulda z Bachem dopiero kompletuję.

Ale jedną płytę Emanuela Bacha mam w kolekcji :).

post-4406-0-74814900-1382463079_thumb.jpg

Edytowane przez stefek

Tę Panią uwielbiam,kto nie słyszał na żywo ten powinien wreszcie naprawić ten błąd :)

Wystąpi na Ethno Jazz Festival we Wrocławiu,kto ma blisko ten szczęściarz.

Do dziś wspominam jej koncert w warszawskim Palladium,tych emocji nie jest w stanie oddać żaden system audio...no prawie żaden ;).

http://www.eventim.pl/bilety-ethno-jazz-festival-yasmin-levy.html?affiliate=PLE&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=1066717&xtcr=2&xtmc=Yasmin+Levy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.