Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie. Pozdejmowałem grube zasłony, dywany, obrazy (o, przepraszam - reprodukcje obrazów). Wyniosłem część mebli, zwłaszcza nieszczęsne kanapy (choć moje są prawie skórzane). Pogłos taki, że benbenki - hehehehe - nie wytrzymują. A co na to Combak?

Dźwięk się otworzył i oddalił, nabrał głębi oraz swobody. Sceny poszła w hektary, na odpowiednich nagraniach widok jak z szczytu góry, powietrze krystalicznie czyste, widać krajobraz aż po horyzont. Nagrania z dobrze ujętym i odwzorowanym miejscem nagrania to czysta przyjemność, zwłaszcza symfonika. To już nie są dźwięki na ścianie i za nią, a łudząco fizyczna przestrzeń.

Ja tak myślę ;)

ps. nie masz kłopotów z basem? :)

Dźwięk się otworzył i oddalił, nabrał głębi oraz swobody. Sceny poszła w hektary, na odpowiednich nagraniach widok jak z szczytu góry, powietrze krystalicznie czyste, widać krajobraz aż po horyzont. Nagrania z dobrze ujętym i odwzorowanym miejscem nagrania to czysta przyjemność, zwłaszcza symfonika. To już nie są dźwięki na ścianie i za nią, a łudząco fizyczna przestrzeń.

Ja tak myślę ;)

ps. nie masz kłopotów z basem? :)

No to nagroda murowana :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Od kilku dni rozpływam się przy słuchaniu płytki Indicum - Bobo Stenson Trio.

Kupiłem. Cały wieczór z tym. Dawno żaden ECM mnie tak nie wziął. Nie jest tak sterylnie jak często u nich. A muzycznie? Jedna z najlepszych płyt ostatnich miesięcy, jakie słyszałem. Od pierwszego przesłuchania mnie wzięła. Zdaje się, że będzie to jedna z moich TYCH płyt w ogóle.

Gość papageno

(Konto usunięte)

4m, piękny opis. Tak brzmi Reymio w wytłumionym pomieszczeniu :) W gołych ścianach jest inaczej. Jeszcze muszę posłuchać zanim w poniedziałek przyjdą malarze.

Bolą mnie plecy. Dziś mam 24 godzinną wachtę, więc odpocznę od pracy fizycznej. Od umysłowej się nie da. A przy czym sobie odpocznę?

Znacie tego Pana? Bardzo go lubię, szczególnie za rolę barona Scarpii w Tosce.

Na dziś proponuję pięknego Schuberta i Schwanengesang. Boskie.

http://www.youtube.com/watch?v=fHyrS2rtQG8

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jak tam Twoje Harbethy,pewnie gra muzyka?

na okrągło:)dawno już nie miałem tyle uciechy!,żona trochę naburmuszona bo nie słucham tylko w tzw tle, ale w pozycji zaangażowanej:)a u Was jestem co dzień,rozglądam się muzycznie i jak mam to uśmiecham się pod wąsem a jak nie to zamawiam:)Wszystko się wygrzało?:)

na okrągło:)dawno już nie miałem tyle uciechy!,żona trochę naburmuszona bo nie słucham tylko w tzw tle, ale w pozycji zaangażowanej:)a u Was jestem co dzień,rozglądam się muzycznie i jak mam to uśmiecham się pod wąsem a jak nie to zamawiam:)Wszystko się wygrzało?:)

To tylko się cieszyć :).

Co do Skylanów,to miałem te standy do Trójek pożyczone,i stały na nich Bravo,póki moje osobiste nie dojechały :).

Wygląda na to,że mają tę samą "szkołę" w sensie ciężkości,tzn.,nie izolują od drgań wagą,są leciutkie,tylko tak jak w Dinosaurach zamiast likwidować rezonanse,po prostu je "kontrolują".

Spróbuj jeszcze różnych podkładek pod kolce,nie namawiam Cię na Harmonixy,bo koszmarnie drogie,ale z moich doświadczeń wynika,że można tym jeszcze coś "wycisnąć" :).

4m, piękny opis. Tak brzmi Reymio w wytłumionym pomieszczeniu :) W gołych ścianach jest inaczej. Jeszcze muszę posłuchać zanim w poniedziałek przyjdą malarze.

Bolą mnie plecy. Dziś mam 24 godzinną wachtę, więc odpocznę od pracy fizycznej. Od umysłowej się nie da. A przy czym sobie odpocznę?

Znacie tego Pana? Bardzo go lubię, szczególnie za rolę barona Scarpii w Tosce.

Na dziś proponuję pięknego Schuberta i Schwanengesang. Boskie.

http://www.youtube.com/watch?v=fHyrS2rtQG8

Nie znam tego Pana,ale właśnie się zapoznajemy :).

Kupiłem. Cały wieczór z tym. Dawno żaden ECM mnie tak nie wziął. Nie jest tak sterylnie jak często u nich. A muzycznie? Jedna z najlepszych płyt ostatnich miesięcy, jakie słyszałem. Od pierwszego przesłuchania mnie wzięła. Zdaje się, że będzie to jedna z moich TYCH płyt w ogóle.

To świetnie,że Ci się spodobało :).

Ja naprowadzony przez Ciebie na Oxleya poza ECMowskiego,w ostatnich dniach dostałem dwie płytki.

Muzyka dla ludzi o mocnych nerwach,ale lubię akurat takie :).

post-4406-0-19567500-1380960641_thumb.jpg

post-4406-0-22120200-1380960653_thumb.jpg

Edytowane przez stefek

Gość papageno

(Konto usunięte)

Podniose temeraturę emocjonalną, choć będzie o zimowej podróży. Oto zmarły w ubiegłym roku wybitny interpretator pieśni Schuberta, baryton liryczny Dietrich Fischer-Dieskau. Winterreise. Terfel to bas-baryton, do tego Walijczyk.

papageno

Widziałem to wczoraj w Empiku,warto zażyczyć sobie na gwiazdkę ?

post-4406-0-68517600-1380961121_thumb.jpg

żona trochę naburmuszona bo nie słucham tylko w tzw tle, ale w pozycji zaangażowanej:)

"pozycja zaangażowana"

.., ale się uśmiałem - niezłe określenie.Mam to samo:) z tym wyjątkiem, że moja się nie wcina i czasem - z uśmiechem - odpowiada tak;

- ja bym tak nie mogła - siedzieć i słuchać.Ufam jednak, że na pięterku doświadczę wielobarwność pozycji, a nie tylko tej jednej:))

A, propos.., moja pojechała do teściowej na dwa dzionki, więc chata wolna:))Właśnie zastanawiam się nad repertuarem na dziś.

Na j/n za wcześnie, ale mam pytanie;

Jak oceniacie brzmieniowo to wydanie?

http://www.sa-cd.net/showtitle/1253

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Panowie. Pozdejmowałem grube zasłony, dywany, obrazy (o, przepraszam - reprodukcje obrazów). Wyniosłem część mebli, zwłaszcza nieszczęsne kanapy (choć moje są prawie skórzane). Pogłos taki, że benbenki - hehehehe - nie wytrzymują. A co na to Combak?

Ano Combaka nie zaskoczysz takimi błahostkami jak pusty pokój - Combak jest na to przygotowany - oto RFA - 7800 :)

nagrodą może być nieremasterowana płyta Oscara Petersona i NHOP

Gdzie mam przesłać dane do wysyłki nagrody? :)

Edytowane przez masza1968

"pozycja zaangażowana"

.., ale się uśmiałem - niezłe określenie.Mam to samo:) z tym wyjątkiem, że moja się nie wcina i czasem - z uśmiechem - odpowiada tak;

- ja bym tak nie mogła - siedzieć i słuchać.Ufam jednak, że na pięterku doświadczę wielobarwność pozycji, a nie tylko tej jednej:))

A, propos.., moja pojechała do teściowej na dwa dzionki, więc chata wolna:))Właśnie zastanawiam się nad repertuarem na dziś.

Na j/n za wcześnie, ale mam pytanie;

Jak oceniacie brzmieniowo to wydanie?

http://www.sa-cd.net/showtitle/1253

Ja nie mam tej pozycji,SACD mam tylko na jakimś Denonie DVD :).

Moja żonka wczoraj też mnie zaskoczyła,zaczynam słuchać tej Oxleyowskiej "rzeźni",siedzi w pokoju,mija kilkanaście minut i dalej siedzi.

Pytam więc czy jej to nie przeszkadza,a Ona na to:

Przyzwyczaiłam się :).

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przyzwyczaiłam się :)

Zazdraszczam :)

Moja żona zbiera dla mnie na lampowy system słuchawkowy :) Tylko co ja biedny poradzę, że nie znoszę nauszników i sposobu prezentacji przez nie narzuconych.

Zazdraszczam :)

Moja żona zbiera dla mnie na lampowy system słuchawkowy :) Tylko co ja biedny poradzę, że nie znoszę nauszników i sposobu prezentacji przez nie narzuconych.

Podchodziłem kilka razy do zestawów słuchawkowych,nie ma szans,to nie dla mnie :)

Gość papageno

(Konto usunięte)

Widziałem to wczoraj w Empiku,warto zażyczyć sobie na gwiazdkę ?

Warto, naprawdę. Gdyby nie to, że sporo pozycji z boxu już mam, też bym nabył.

Posłuchajmy też jak gra Jos Van Veldhoven. Co prawda nie Christmas Oratorio, ale daje to wyobrażenie.

http://www.youtube.com/watch?v=QY64-_Zn5xs

Podchodziłem kilka razy do zestawów słuchawkowych,nie ma szans,to nie dla mnie :)

Gdy muzyka gra w głowie, to trzeba to leczyć ;)))

Gdzie mam przesłać dane do wysyłki nagrody? :)

RFA-7800 nie naklejam. Pytanie pozostaje otwarte ;)

No to nagrody w tym tygodniu nikt nie zgarnął.

Czy to oznacza powiększenie puli,jak w Toto Lotku ? :)

Tak brzmi Reymio w wytłumionym pomieszczeniu :) W gołych ścianach jest inaczej. Jeszcze muszę posłuchać zanim w poniedziałek przyjdą malarze.

Oj, to z takim charakterem dźwięku przy gołych ścianach dla mnie byłoby już w muzyce za dużo oddechu sali, grałoby za bardzo koncertowo ;) A malarzom warto puścić Debussy'ego, niech się wczują w muzykę - może coś fajnego zmalują.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Lipa...

Przypomnij mi o płycie za jakiś czas, gdy już skończę z malowaniem :)

Wspominany tutaj Bobo Stenson

http://www.youtube.com/watch?v=BPTS2SSTGrg

i dla porównania Jacky Terrason i Tom Harrel.

http://www.youtube.com/watch?v=ITddCeBhxXg

Co do gołych ścian i Reimyo to jutro napiszę, co i jak.

Edytowane przez papageno

Pobudka! Co jest...??? Papageno, na jaki kolor przemalowałeś system Reymo...??? Czy użyłeś wałka, czy pojechałeś na gładko...??? Jeżeli mógłbym coś doradzić, to na płytach czołowych poleciałbym lamperią...

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

No właśnie pobudka :).

Ja od rana tenisowo i sportowo.

Reimyo tylko na gładko Marku ;).

Oh, tenis - przepiękny sport, a jeszcze jak grają panie, to w ogóle kurz z d... Jak sportowo, to sportowo, ale nie będzie to tenis, tylko Brazylia, a jak Brazylia, to wiadomo co...

Parker's Mood

Ciepło i przyjemnie... nie tylko na jazzowo - Completo Acustico MTV.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=CXNW_n4PhFc

419PDYECWDL.jpg

Parker's Mood

Dzień dobry z poniedziałku :).

Zapowiedź nowej płyty,jednego z moich ulubionych polskich gitarzystów:

https://www.youtube.com/watch?v=gbU_RkkhHKE

Edytowane przez stefek

Stefek,

Sprawiłeś mi ogromną radość tą płytową zapowiedzią.

Nie wiem czy zgodzicie się ze mną choćby w części, ale mam nie odparte wrażenie, że ta płyta będzie sporym wydarzeniem na krajowym, jazzowym rynku.

Z punktu widzenia nowości rodzimego rynku jazzowego, płyta wydaje się zupełnie odmienna, nowatorska, niezwykle przemyślana i dojrzała. Wydaje się skrzyżowaniem wielu jazzowych nurtów i w takiej i podobnej formie, jazz smakuje mi ostatnio najbardziej.

Bardzo ciekawa sekcja dęta w tle i ujmująca gra Herdzina.

Dla mnie - bynajmniej po tym fragmencie - wspaniałość i absolutna jazzowa uczta.

Dzięki, Stefek,:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.