Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Stefek,

Sprawiłeś mi ogromną radość tą płytową zapowiedzią.

Nie wiem czy zgodzicie się ze mną choćby w części, ale mam nie odparte wrażenie, że ta płyta będzie sporym wydarzeniem na krajowym, jazzowym rynku.

Z punktu widzenia nowości rodzimego rynku jazzowego, płyta wydaje się zupełnie odmienna, nowatorska, niezwykle przemyślana i dojrzała. Wydaje się skrzyżowaniem wielu jazzowych nurtów i w takiej i podobnej formie, jazz smakuje mi ostatnio najbardziej.

Bardzo ciekawa sekcja dęta w tle i ujmująca gra Herdzina.

Dla mnie - bynajmniej po tym fragmencie - wspaniałość i absolutna jazzowa uczta.

Dzięki, Stefek,:)

Ja nie potrafię być tu obiektywny,bo z Napiórem znamy się,i lubimy pewnie już z 10 lat :).

Z płyt słucham Go mało,zdecydowanie wolę jego gry słuchać na koncertach,co zdarza się co najmniej kilka,może kilkanaście razy w roku,i to w różnych (także muzycznie) formacjach.

Kilka zdjęć:

Marek Napiórkowski Trio z Robertem Kubiszynem i Cezarym Konradem

Walentynki w Jazz Cafe z Anną Marią Jopek

Leśniczówka Pranie kilka lat temu.

post-4406-0-83174500-1381137571_thumb.jpg

post-4406-0-73367500-1381137584_thumb.jpg

post-4406-0-70885100-1381137596_thumb.jpg

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Co do gołych ścian i Reimyo to jutro napiszę, co i jak.

No i jak? ;) Tylko nie pisz, że Reimyo w gołych ścianach taki kiepski...

Bo dobry sprzęt zachwyci słuchacza grając nawet w schowku na szczotki.

Tylko musi być dobry... ;) http://www.audiostereo.pl/klub-audio-irlandia_57006.html/page__st__750#entry2945677

Tak.., znajomość na tym poziomie wiele wyjaśnia i brak obiektywizmu jest zrozumiały.

W sumie, trochę zazdroszczę takich znajomości, bo one pozwalają na muzykę spojrzeć nieco inaczej.

Jak..? Sam nie wiem, bo nie mam takich znajomości, a już na pewno nie tego formatu.Pewnie Ty czy inni, którzy mają bliższy kontakt z artystami tego pokroju, bardziej rozumieją te "inne spojrzenie".

Właściwie dlaczego poruszam te sprawę?

Może dlatego, że kiedyś uczestniczyłem w nagraniu płyty Loud Jazz Band http://www.loudjazzband.com/news.html i w przerwach gawędziłem z muzykami o różnych różnościach, które towarzyszyły w nagraniu płyty i bardzo mile wspominam te gawędź.

ech... dłuższy temat.

Szub,

Miałeś na mysli 2' - 2'30:))) Pewnie, ze bez urazy.W tym wątku pełna miłocha:))

Papageno,

Milan jest świetny, choć mnie najbardziej smakuje po zmroku:)

No i jak? ;) Tylko nie pisz, że Reimyo w gołych ścianach taki kiepski...

Bo dobry sprzęt zachwyci słuchacza grając nawet w schowku na szczotki.

Tylko musi być dobry... ;) http://www.audiostereo.pl/klub-audio-irlandia_57006.html/page__st__750#entry2945677

To zależy jak duży kto ma ten schowek...na szczotki :).

piano

Fajna sprawa być przy nagrywaniu muzyki.

Mi też kilka razy trafiła się taka gratka,słuchałem muzyków na żywo (trio),potem odsłuch w reżyserce,a na koniec posłuchanie w domu gotowej płyty.

Bardzo dobre doświadczenie :).

.., aaa.., tak, bardzo ciekawe doświadczenia, choć ja akurat mam w tym temacie niewiele do powiedzenia z uwagi na skąpość uczestnictwa w takich/podobnych wydarzeniach.

Pamietam, ze słuchając np. ich(Loud Jazz Band) płyt w domu, miałem wrazenie, że perkusja jest źle zrealizowana tj. za bardzo rozciągnieta od lewej do prawej, a tu okazuje się, że ich skłąd instrumentalny zawiera rozbudowany zestaw perkusyjny( na żywo nie wiele mniejszy niż główny), który ustawiony po przeciwnej stronie sceny w stosunku do zestawu głównego, sprawia wrazenie "rozciągnięcia perkusji". Dopiero uczestnictwo na żywo wiele mi wyjaśniło:)).W ogóle b. lubię ich realizacje CD - są b. naturalne pod kątem brzmienia i sceny, a muzycznie, to już sprawa gustu.Na moje bez cudów, ale lubię ich posłuchać.

Oczywiście, co piszę, to banały, bo przecież instrumenty perkusyjne w Jazzie, to nie rzadkość.Chodzi mi bardziej o to, ze gdy zobaczymy, dotkiemy na żywca, to czasem nawet banały pokazują nam inne oblicze.

Dobra.., bo wcinam się w wątek z oczywistymi pierdołami:))

Teraz; Lars Danielsson "Tarantella":)

Miłego, Panowie:)

papageno

Ja dzisiaj kupię sobie box "Opera Baraque",w ramach gwiazdki albo urodzin ;).

Mógłbyś "podrzucić" jakieś pomysły z klasyki,jeśli chodzi o boxy,mam jakąś dobrą fazę,i chciałbym to wykorzystać.Myślę,m.in.o Bachu,Beethovenie,Mozarcie,czy Haendlu.

Czekam na przesyłki z DECCą,te dwa duże boxy,o których pisałeś :).

Ta płyta cudowna:

post-4406-0-15826900-1381144061_thumb.jpg

Dzięki,dokładam do zamówienia,i...

słucham co dalej ;).

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dzień dobry wszystkim. Leniwy poniedziałek panuje u mnie od rana, zresztą tradycyjnie poniedziałek jest leniwy i człowiek jazzu w te dni nie pracuje, tylko słucha muzyki... Bardzo ciekawy przykład grania Napiórkowskiego zaprezentowałeś Stefku... bardzo ciekawy. Stylistycznie i estetycznie kojarzę ten kawałek z Quiet J.Scofielda, chociaż John w tym projekcie nie używa fortepianu i gra na gitarze akustycznej, to jednak od razu powiało mi wiatrem właśnie w kierunku Quiet... ha. Zresztą jest to jedna z moich najulubieńszych płyt Sco, więc tym bardziej najnowszy projekt Marka Napiórkowskiego podoba mi się... Słychać, że Marek N słucha dużo Abercrombiego, Sco, Pata... czyli najlepszych. Zawsze lepiej słuchać wielu gigantów niż jednago, prawda? Pomaga to niewątpliwie w o wiele bardziej rozszerzony sposób w opracowaniu własnej koncepcji na granie jak i w szlifowaniu czy też w ogóle wypracoawaniu własnego języka. Bardzo fajny przykład... muszę koniecznie pokazać go swojemu przyjacielowi, który już chyba od trzydziestu lat tworzy i gra jazz, właśnie na gitarze.

Teledysk na poniedziałek to... już sam nie wiem, bo mi chyba ok. dwudziestu płyt przybyło w ten łeekend, ale żeby było po drodze z gitarką, to chyba Pat będzie dobrym wyborem... mało znany Pat.

2035c060ada0a60294788110.L.jpg

Move to the Groove...

Parker's Mood

Marku,czy to dzisiaj nie Twoje imieniny?

Marek NAPiórkowski słucha dużo muzyki,oprócz wymienionych przez Ciebie gitarzystów (z Patem zresztą się zna,bo przecież razem grali i nagrywali rzeczy Anny Marii Jopek,ma także gitarę,czy kilka zrobionych przez Lindę Manzer),ceni jeszcze w szczególności Wesa i Georga Bensona.

Świetne granie "zapodałeś",jedna z niewielu płyt Methenyego,której nie mam.

Napiórkowski wystąpił także na płycie,którą koniecznie trzeba mieć:

Słyszałem Stewarta kilka razy na żywo,klasa!

post-4406-0-85877900-1381151776_thumb.jpg

Edytowane przez stefek

Ha, kto nie ceni Wesa, albo Bensona... chociaż tego drugiego najbardziej cenię z lat sześdziesiątych. O Montgomerym, Neal Alger mówi wręcz, że to absolutny King...

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8pbp2FhdKyg

Parker's Mood

Jedna z najpiękniejszych jazzowych ballad, jakie słyszałem:

I coś z zupełnie innej beczki. Ale jakiej beczki!

http://www.youtube.com/watch?v=3rCIyEu3JSs

I coś dla przypomnienia:

Dzień dobry.

SzuB

Piękne granie :).

Dla tych co jeszcze kupują płyty CD,fakt,trochę droższe niż winyle za 2 złote ;).

Dobra wiadomość,reedycje świetnej wytwórni Three Blind Mice (TBM),na Blu-spec CD.

http://www.eastwindimport.com/default.asp?CategoryName=Blu-spec+CD&PG=1

Ależ sarkazm ;)) Oto do kupienia super hi-endowy vinyl aż za 9,5 PLN OKAZJA!!!

Czyli są jeszcze do kupienia przyzwoite winyle za przyzwoite pieniądze :)

P.S.

Są ludzie co kupują winyle,dlatego,że są tanie,muzyka nie jest istotna :).

Edytowane przez stefek

Gość papageno

(Konto usunięte)

Gdyby jednak ktoś - wbrew dominującemu tu trendowi - chciał posłuchać przepięknych barokowych skrzypiec, to polecam płytę L'Arte del Violino. Pietro Locatelli, uczeń Corellego, wybitny skrzypek i kompozytor włoski żyjący w Amsterdamie. Posłuchajmy

http://www.youtube.com/watch?v=QnhBbPArbFM

Gdyby jednak ktoś - wbrew dominującemu tu trendowi - chciał posłuchać przepięknych barokowych skrzypiec, to polecam płytę L'Arte del Violino. Pietro Locatelli, uczeń Corellego, wybitny skrzypek i kompozytor włoski żyjący w Amsterdamie. Posłuchajmy

http://www.youtube.com/watch?v=QnhBbPArbFM

No właśnie papageno,trend trendem,ale właśnie mam nadzieję,że Ty utrzymasz tu równowagę między tymi dwoma światami muzycznymi :).

To co zamieściłeś to przepiękne jest :).

A to 3CD jest,już wrzuciłem do koszyka,jest na CCD.pl

Edytowane przez stefek

polecam płytę L'Arte del Violino. Pietro Locatelli

Cześć, Panowie:)

Papageno,

Zmalowałeś:))) mi niezły numer. Mój budżet zubożał o 5 dyszek, za to zdecydowanie zyskał "duch muzyczny".

Wrzuciłem do koszyka m.in. jeszcze;

http://www.ccd.pl/concerti-per-flauto-p452535/

http://www.ccd.pl/oboe-quartet-horn-quintet-and-other-works-p4521/

piano

Czy to były już "ostatnie" pieniądze? :)

Bo moja karta kredytowa właśnie chyba się "zagotowała" ;)

Koszyk pełny.

O rany! Nic nie mów.Pogrążam się.:)))

Na szczęście jestem zagorzałym przeciwnikiem karty i banków, więc z tej pierwszej nie korzystam, a płacę tylko gotówką.

Spoko, mój koszyk, to tylko 500,00 zł:)

O rany! Nic nie mów.Pogrążam się.:)))

Na szczęście jestem zagorzałym przeciwnikiem karty i banków, więc z tej pierwszej nie korzystam, a płacę tylko gotówką.

Spoko, mój koszyk, to tylko 500,00 zł:)

Stacjonarnie płacę gotówką,przez internet kredytową :).

Ale ja jak niedźwiadek robię właśnie zapasy na zimę,będzie czego słuchać!!!

Tylko nie wiem czy na chleb wystarczy,ale może to nawet lepiej,bo podobno pieczywo nie jest zdrowe :).

W ogóle, to naszła mnie taka refleksja w związku ze słowem "tylko 500", bo wczoraj w sklepie jedna z pań, powiedziała, że do końca miesiąca zostało jej 600zł, więc w cieniu tych słów, zastanawiam się czy słowo"tylko" jest na miejscu.Może winno być "aż".

Tak czy inaczej, jakoś bardziej doceniam zwykły dzień i co mam.

Sorki za Offtopowy akcent.

Stacjonarnie płacę gotówką,przez internet kredytową :).

Ale ja jak niedźwiadek robię właśnie zapasy na zimę,będzie czego słuchać!!!

Tylko nie wiem czy na chleb wystarczy,ale może to nawet lepiej,bo podobno pieczywo nie jest zdrowe :).

No pewnie, Misie są b. lubiane:)

Skoro karty się gotują, jest pytanie czy tylko, czy aż, to dam Wam spokój. Na razie ;)

Karty się gotują,ale "koszyk" wszystko przyjmie :).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.