Skocz do zawartości
IGNORED

Prawie jak d'appolito

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

stoję przed pewnym wyborem, d'appolito czy zwykła konfiguracja.

Problem polega na tym, że aby zrobić prawdziwe d'appolito musiał bym bardzo nisko dzielić średniaka i wysokotonowca.

Najniższy podział jaki mogę zastosować to 1500Hz co daje 22 cm długości fali. ale raczej nie możliwe jest zbliżenie środków średniaków jeśli mają 18cm.

Pomyślałem że można by zbliżyć średnie do ciebie odsuwając na bok wysokotonowca, co da w rezultacie środek akustyczny na krawędzi kosza kopułki, czyli znacznie bliżej niż w tradycyjnej konfiguracji.

odległości pomiędzy średniakami będą wtedy mniejsza niż długość fali ale kopułka będzie lekko z boku,

I tu wysuwam pytanie do ludzi znacznie mądrzejszych ode mnie, z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć odsuwając kopułkę w bok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/105089-prawie-jak-dappolito/

Podobno jak się montuje po środku frontu głośnik wysoko czy średniotonowy to wprowadza się zakłócenia. Dlatego zaleca się montowanie tych głośników niesymetrycznie względem ścianek bocznych. Tak mi tłumaczył Jurek Heżyk na przykładzie swoich kolumn. Ile w tym prawdy to nie wiem. Za to mając niesymetrycznie umieszczone głośniki to przy ustawieniu kolumn z głośnikami na zewnątrz polepsza się kreowanie sceny w głąb, a stawiając odwrotnie scena się poszerza kosztem głębokości.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jak mam czytać wykresy?

Programik pokazuje charakterystykę wertykalną (w pionie) kolumny.

Podobno jak się montuje po środku frontu głośnik wysoko czy średniotonowy to wprowadza się zakłócenia. Dlatego zaleca się montowanie tych głośników niesymetrycznie względem ścianek bocznych. Tak mi tłumaczył Jurek Heżyk na przykładzie swoich kolumn. Ile w tym prawdy to nie wiem. Za to mając niesymetrycznie umieszczone głośniki to przy ustawieniu kolumn z głośnikami na zewnątrz polepsza się kreowanie sceny w głąb, a stawiając odwrotnie scena się poszerza kosztem głębokości.

W Edge można sprawdzić jaki wpływ na charkę ma położenie głośnika.

http://www.tolvan.com/index.php?page=/edge/edge.php

Jeżeli tweeter będzie odsunięty w bok od osi łączącej środki średniotonowców, mogą pojawić się problemy ze współpracą fazową między tymi sekcjami przy zmianie osi odsłuchu w płaszczyźnie poziomej.

Dla odległości równej np. 7.5cm (środek tweetera na stycznej do obu koszy średniaków) kąt 15 stopni w bok (jeszcze znośna charakterystyka samego tweetera) da różnicę odległości tweeter - słuchacz oraz midwoofery - słuchacz na poziomie 2cm. Niby niedużo, fala 2kHz ma ok. 17cm, jednak przy powiedzmy że 4kHz to już jest ćwierć fali. A pamiętać należy że podział nie jest przy jakiejś częstotliwości tylko w pewnym zakresie wokół niej.

Dayton RS270S-8

RS180S-8

RS28A-4

ciete przy 200 oraz 1600

tak mi polecił Chris Frechette doradca techniczny Dayton audio

musisz mieć w takim razie baardzo dużą powierzchnię do nagłośnienia.

Do 25-cio centymetrowego głośnika basowego 18-to cm średni jest zbyt duży.

Ukryta Zawartość

i połowę zwrotnicy mam z głowy

Ukryta Zawartość

Ta zwrotnica niekoniecznie będzie działać prawidłowo na ściance o szerokości wymaganej przez RS270 i z dorobionym naprędce highpassem podziału niskie - średnie. W końcu zawiera ona np. kompensację baffle step - łącznie 1.53mH w szereg z 4ohm obciążeniem (równoważne 3.06mH dla obciążenia 8ohm) to nie są indukcyjności typowe dla lowpassa średniaka w kolumnie 3-way.

Jeżeli już, zrobiłbym monitory jak w projekcie, przynajmniej z zachowanymi wymiarami przedniej ścianki i połączenie sub-sat (najlepiej aktywne) z głośnikiem niskotonowym.

Ukryta Zawartość

i połowę zwrotnicy mam z głowy

Nie wydaje mi się.

Jak to się stało że ushery chcesz zmienić, już są złe?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.