Skocz do zawartości
IGNORED

Przepalony?

Bastet-Goddess

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się - mój niedawno kupiony wzmacniacz Pioneer A-105 z drugiej (?) ręki ostatecznie odmówił mi posłuszeństwa. Raz się już to zdarzyło - ale tylko na kilka godzin po czym chodził przez miesiąc jak gdyby nigdy nic...

To wygląda dziwnie, bo on ani nie buczy, ani się nie nagrzewa (to się zresztą stało z samego rana, po tym, jak przez noc był w stanie spoczynku) - tylko - świecą się lampki wszystkich żródeł (Phono, cd... itd.) i z obudowy wydobywa się zapaszek palącej się suszarki do włosów...

Na ile to może być poważna usterka? Poza tym działał naprawdę świetnie, nie "zajeżdzałem" go, nie znalazłem też żadnych śladów dawnego niewłaściwego użytkowania na obudowie. Jutro podrzucę go do serwisu, ale trochę się obawiam, czy aby nie okaże się to bardzo kosztowna usługa?

Czy to tylko jakiś bezpiecznik do wymiany? A może ktoś z was miał już takie doświadczenia i może powiedzieć, że to coś poważniejszego?

https://www.audiostereo.pl/topic/10509-przepalony/

A. teraz już wiem, że chodzi wam o transformator.

Ja jednak mogę niestety co najwyżej osądzić bezpiecznik - ten jest w porządku. Nie ma w ogóle jakichś podejrzanych śladów. Trochę po szpiegowsku usiłowałem coś wywąchać, ale tu jaby przy transformatorze trop się urywał... jakby bardziej było czuć spalenizną z okolic elektroniki przy przednim panelu... czy to gorzej?

https://www.audiostereo.pl/topic/10509-przepalony/#findComment-159993

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.