Skocz do zawartości
IGNORED

Pstrykanie w kolumnach podczas regulacji głośności

Marcin1981s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów AudioStereo. Zauważyłem, że podczas regulacji głośności słychać niewielkie pstrykanie, takie mini trzaski w kolumnach. Dzieje się tak przy słuchaniu muzyki z laptopa na różnych playerach tj. Aimp3, Winamp i uLilith, jak i również na różnego rodzaju plikach Flac, Wav, oraz w programie Spotify. Do komputera podpięta jest zew. karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi HD. Dźwięk idzie do amplitunera Yamaha RX-V363 kablem optycznym i wychodzi na kolumny Boston Acoustics A25. Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych w tej materii użytkowników co może być przyczyną tych zakłóceń podczas np. podgłaśniania muzyki i dlaczego tak się dzieje, czy może jest to normalne zjawisko? Podpowiem jeszcze, że jak już głośność się ustabilizuje na odpowiednim poziomie to jest wszystko w porządku. Jeśli to możliwe, to prosiłbym o pomoc w tym zagadnieniu. Pozdrawiam, Marcin.

Połączenia USB są przeciwne. Nie szukał bym tutaj specjalnie problemu. Raczej sterował głośniościa z ampli. Poziom na profilogramach ustal stały najlepiej maksymalny.

Dziękuję za zainteresowanie, ale właśnie w tym sęk, że podczas podgłaśniania pilotem amplitunera tak się dzieje. Ale również zauważyłem, że nie dzieje się tak ze wszystkimi utworami. W niektórych plikach nie słychać tego zjawiska, więc można by pomyśleć, że to wina pliku. Tylko, że np. w tym samym utworze w dwóch niezależnych źródłach tak się dzieje tj. w playerze na kompie np. uLilith i w usłudze Spotify. Mam też PS3 podłączone do tego ampli i kiedy słucham w takiej konfiguracji muzyki z płyt CD nie słychać pstrykania podczas regulacji głośności. Więc wydaje mi się, że ampli można wykluczyć i pozostaje komputer, ale czy coś jest z kartą dźwiękową, czy samym komputerem to już nie wiem. Również nie wiem czy to wina playerów, ponieważ tak się dzieje w kilku niezależnych, a nawet jak już wcześniej wspominałem w usłudze Spoify. Staram się nie zwracać na to uwagi i się nie przejmować, ale mimo wszystko gdyby udało mi się to jakoś wyeliminować, być może przy pomocy użytkowników forum byłoby fajnie. Muszę jeszcze dodać, że słychać pstryknięcie w kolumnach przy przewijaniu utworów, to akurat wydaje mi się zrozumiałe, że tak właśnie jest i się tego nie zmieni, ale może właśnie to ma związek z zakłóceniami podczas regulowania głośnością.

Witam, włączyłem muzykę przez głośniczki laptopa omijając kartę dźwiękową zewnętrzną i jest to samo, czyli problem tkwi w samym komputerze, lub playerach. Może Windows coś gmatwa, nie mam pojęcia. Wspomnę tylko, że tydzień temu robiony był format z powodu przerywającej muzyki w Aimp3, który tak swoją drogą wcale nie pomógł. Laptop jest stosunkowo nowy, bo 2 letni. Cóż chyba będę musiał się z niektórymi niedoskonałościami PC- Audio pogodzić. Dziękuję za odzew i pozdrawiam.

Dźwięk idzie do amplitunera Yamaha RX-V363 kablem optycznym

Stawiam na nie do końca starannie zaimplementowany sposób regulacji głośności w domenie cyfrowej.

Mając do czynienia z niskim i tanim amplitunerem wielokanałowym można niestety z takimi zjawiskami się spotkać. Sam tego już kilkukrotnie doświadczyłem przy obcowaniu z podstawowymi modelami różnych producentów.

Generalnie bym się tym nie przejmował. Obstawiam, że "ten typ tak ma".

A czym regulujesz głośność? Jeżeli w amplitunerze, to powód może okazać się błahy - wytarty potencjometr.

Ta Yamaha nie ma normalnego potencjometru.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.