Skocz do zawartości
IGNORED

Bluray czy playstation?

Aro121279

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do kolegów z forum, otóż kupiłem kilka dni temu ps3 i ta konsola posiada czytnik bluray... Ja posiadam Bluray Pioneer bd-140 i zastanawiam się czy by go nie odsprzedać ze względu na nie wielką ilość miejsca na meblach. Włączyłem ten sam film bluray na obu urządzeniach i za specjalnie różnicy nie widzę...czy to może być przyczyną że to tani bluray Pioneera? bo myślę że na jakimś referencyjnym Denonie różnicę podczas seansu zauważyłbym od razu.. ??

https://www.audiostereo.pl/topic/105255-bluray-czy-playstation/

Jakość obrazu i dźwięku (przy połączeniu cyfrowym) będzie bardzo podobna z obydwóch urządzeń, tak więc jeśli obsługa PS3 jako odtwarzacza Blu-Ray jest dla Ciebie akceptowalna, możesz spokojnie pozostać przy PS3.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakość obrazu i dźwięku (przy połączeniu cyfrowym) będzie bardzo podobna z obydwóch urządzeń, tak więc jeśli obsługa PS3 jako odtwarzacza Blu-Ray jest dla Ciebie akceptowalna, możesz spokojnie pozostać przy PS3.

Dziękuję Ci za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie...czy to znaczy że zauważalną różnicę w kinie można zauważyć dopiero przy połączeniu analogowym? tzn...taki Oppo BDP-103 ma świetną sekcję analogową i to jest mocna strona tego Bluray? to powoduje WOOOW w kinie? a na przykład jak bym chciał dokupić o 300 euro droższy od mojego obecnego bluray Pioneer bd-1400, Onkyo BD 809 to rozumiem że przy połączeniu cyfrowym szału nie będzie?

Playstation mocno hałasuje przy

odtwarzaniu, obudowa trzeszczy po nagrzaniu. A pobór prądu jest z tego co pamiętam około 150 W. Ja osobiście nie używam PS3 jako odtwarzacza blu-ray.

ja kupiłem ps3 ultra slim dla jednej gry, która wyjdzie za miesiąc:) pobawiłem się trochę i porównywałem z moim Bluray, ale nic nie trzeszczy przy oglądaniu i co najgorsze różnicy w obrazie i dźwięku nie widzę ani nie słyszę.... od zawsze byłem tego zdania że konsola jest do grania a do kina jest bluray, ale w moim przypadku, mam wątpliwości...

Dziękuję Ci za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie...czy to znaczy że zauważalną różnicę w kinie można zauważyć dopiero przy połączeniu analogowym? tzn...taki Oppo BDP-103 ma świetną sekcję analogową i to jest mocna strona tego Bluray? to powoduje WOOOW w kinie? a na przykład jak bym chciał dokupić o 300 euro droższy od mojego obecnego bluray Pioneer bd-1400, Onkyo BD 809 to rozumiem że przy połączeniu cyfrowym szału nie będzie?

Oppo 103 ma świetną sekcję analogową, więc by uzyskać podobny efekt na PS3 musiałbyś mieć równie świetną sekcję w amplitunerze. Co do samej jakości obrazu, to prawie nie ma szans by były jakieś różnice pomiędzy odtwarzaczami, jeśli w czytniku umieszczasz płytę blu ray. Wtedy praktycznie jedyne co robi odtwarzacz to dekompresowanie strumienia wideo i puszczanie go dalej. To obecnie robi poprawnie prawie każdy odtwarzacz od 150zł wzwyż. OK, jest jedna czynność po drodze gdzie mogą powstać różnice. Nazywa się skalowaniem barw (chroma upsampling). Różnice w tym trzeba oglądać jednak pod mikroskopem, a najczęściej i tak TV jeszcze raz przeskalowuje.

Na pewno dobry bluray bedzie mial lepsza sekcje analogowa od PS3 to bez dwoch zdan i to nie tylko oppo 103, a jesli chodzi o obraz to tez uwazam ze nie jest to do zauwazenia. PS3 pod tym wgledem jest bardzo dobre.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Po pierwsze Playstation 3 ma niezłego powera i to mu daje przewage nad tanimi odtwarzaczami Blu-Ray. Jest bardzo szybki, filmy wczytuje błyskawicznie. Polecam zakup Konsoli model Slim, nie ten gówniany SuperSlim. Bo to jakaś porażka, jak to wygląda. Żenada. Nie wiem czy jest jeszcze w handlu model slim, pytaj o najwyższy model jak chcesz to moge podać numer tego modelu.Obecnie bardzo rzadko używam PS3 jako odtwarzacz Blu-Ray. Ale wiem z dośwadczenia, że kładzie na łopatki stacjonarne odtwarzaca Blu-Ray do 2000zł. Jest pare modeli na rynku które konkurują z PS3.Ale są wolne.

Nie wiem jaki masz model, ale ten co ja posiadam to jestem bardzo zadowolony. Testowałem go na kinie domowym.Obecnie konsole mam podpiętą pod amplituner Harman Kardon AVR 760. Jeżeli chodzi o reszte zestawu, czyli kolumny,subwoofery to Projekty DIY najwyższej klasy. Hi-End. Sklepówki mnie nie interesują. Znakomicie konsola sobie poradziła z dżwiękiem. Pełen Szacunek.Także polecam tobie model Slim. Konsole mam tylko do gier, ale poważnych gier, a nie jakiś pierdół. Za odtwarzacz blu -ray i cd pracuje Oppo 105 podpięty pod HK 760,a XLR ami HK 990.

Sorry mój błąd AVR 760,a nie HK 760.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Racja w tym roku Playstation 4. Też czekam. Ale pewnie poczekamy troche na porządne gry. Bo jak na razie same gówno. Ja oczekuje gier na najwyższym poziomie takie jak. The Last of Us, Heavy Rain. Na pierdoły nie mam czasu. Troche odbiegliśmy od tematu. Zostaw konsole masz odtwarzacz Blu-Ray, możesz ściągać klipy muzyczne z YouTuba, tylko bierz te w najwyższej jakości.Najlepiej Full HD 1080p. Czasami podpinam PS3 pod HK 990, kablem optycznym, czasami gram także w stereo. Ciekawe czy kiedyś YouTube udostępni klipy muzyczne w jakości 24 bit/192 KHZ.To by było coś. Pamiętaj że masz jeszcze w konsoli Dysk Twardy. Na klipy muzyczne, filmy, zdjęcia, gry jeżeli ciebie interesują.

Zostaw konsole masz odtwarzacz Blu-Ray, możesz ściągać klipy muzyczne z YouTuba, tylko bierz te w najwyższej jakości.Najlepiej Full HD 1080p.

Full HD z You Tuba , chyba jakiś żart , rozdzielczośc może jest ale popatrz na bit rate , na poziomie 3-4 tys kbps , to ma byc Full HD , raczej kiepski HD Rip , nie mówię o dźwięku to jest dopiero kicha na poziomie 160-190 kbps i w stereo , kolego wiesz jakiej wielkości musiałby byc plik , żeby można go było oglądac na większym tv niż 24-ro calowy monitor bez zauważalnej pikselozy , a kilkaset MB 3-4-ro minutowy klip , Ty chcesz muzę w rozdziałce 24-ro bitowej , następny żart , niech zaczną udostępniac choc 16-to bitowy 44,1 kHz jakości CD to będzie super a nie te pojechane kiepskie mp-3 .

A jakie formaty audio video czytają te wasze PS ?

I na tych swoich kolumnach Hi-End DIY słuchasz i oglądasz Full HD z You Tuba , powodzonka Ci życzę .

w tym roku wyjdzie ps4 wiec zakup ps3 teraz jest lekko bez sensu

Nie koniecznie bez sensu, PES 2014 na ps4 nie będzie, a mi tylko na tej grze zależy, (za miesiąc premiera)

Ciekaw jeszcze jestem czy ps3 poradzi sobie z filmami 3d, nie mam żadnej płyty i nie mam jak sprawdzić. Dziś oglądałem "Hansel i Gretel: Łowcy czarownic" w 3d, ale w pliku Mkv 8,5gb i film bardzo mi się podobał, kupię go na płytce blu ray, wtedy sprawdzę czy konsola to odtworzy, jak sobie z tym poradzi to sprzedam blu ray. Pozdrawiam

Przepraszam bardzo, ale ja nie słucham klipów muzycznych z YouTuba, Napisałem że ma taką opcje, oprócz nośnika Blu-Ray. Ja wole muzyke w jakości SACD, zwykłe CD też lecą. Także muzyka w jakości 24/96,a najlepiej 24/192. Ja używam konsole wyłącznie do gier. Troszke żle mnie zrozumiałeś. Dzięki za odpowiedż, bo chciałem żeby mi ktoś napisał na temat dżwięku. Raz pobrałem jeden klip, i podziękowałem. Ja się nie interesuje YouTubem. To nie dla mnie. Pozdrawiam Adek45.

Następnym razem jak będę pisał, to inaczej będę formułował zdania, żeby co niektórzy mogli mnie zrozumieć. Mogłeś to tak odebrać Adek45, jak mi odpisałeś. Troszke mój błąd. Przyznaje się. Ja konsole używam wyłącznie do gier. Przeważnie mam konsole podpiętą pod Harmana AVR 760, ale czasami podpinam także pod HK 990.To nie znaczy że słucham klipów na YouTube.

Zdecydowanie odtwarzacz blu-ray.

Sam używam PS3 ale na pewno w przyszłości (niedalekiej, mam nadzieję :)) kupię odtwarzacz

Z PS3 skazany jesteś na dekodowanie Dolby TrueHD i dts-MA w konsoli. Jesli wypuścisz dźwięk jako bitsream, PS3 obcina strasznie bitrate i w rezultacie dostajesz zwykły dts czy DD.

Bez sensu to, ale tak jest, sprawdzałem na swojej starej maszynce - mam stare, grube PS3 60GB - ale i na nowych slimach, zawsze bitstream wychodzi okrojony :(

p.s. PS3 poradzi sobie z filmami 3D.. być może konieczne będzie zaktualizowanie softu ale na pewno obsługuje 3D

Z PS3 skazany jesteś na dekodowanie Dolby TrueHD i dts-MA w konsoli. Jesli wypuścisz dźwięk jako bitsream, PS3 obcina strasznie bitrate i w rezultacie dostajesz zwykły dts czy DD.

Powiem Ci że tych dekoderów mogło by dla mnie w ogóle nie być, przy zakupie sprzętu podniecałem się jaki to będzie szał, a w rezultacie różnicy między DTS a DTS MA nie słyszę, jest tylko jedna duża różnica, że na wyświetlaczu mojego Onkyo widnieje DTS MA HD a nie zwykły DTS i to wszystko. Dla przykładu, mam blu ray z muzyką "Forsenses" i mam też koncert Creed na dvd w DD i nie zauważyłem różnicy w jakości dźwięku... Pozdrawiam

Zdecydowanie odtwarzacz blu-ray.

Sam używam PS3 ale na pewno w przyszłości (niedalekiej, mam nadzieję :)) kupię odtwarzacz

Bez sensu to, ale tak jest, sprawdzałem na swojej starej maszynce - mam stare, grube PS3 60GB - ale i na nowych slimach, zawsze bitstream wychodzi okrojony :(

p.s. PS3 poradzi sobie z filmami 3D.. być może konieczne będzie zaktualizowanie softu ale na pewno obsługuje 3D

Witajcie

Jesteś pewny że ps3 slim wysyła okrojony sygnał? Czytałem sporo o tym i wszyscy się bardzo cieszą bo z którymś updatem slimka właśnie wypuszcza bitstream w pełnej jakości. Ja jestem na etapie zmiany amplitunera co można przeczytać w innym wątku i mam slimkę. Jeśli odpalę na niej dts hd ma i na amplitunerze zaświeci się ikona dts hd ma to Cię powiadomię.

Właśnie tak jak mówisz. Na necie jest fajny test w którym porównują ps3 do taniego i dobrego playera. Wszędzie wyszedł obronną ręką ;) Ma jeden minus pobiera ok 80 w mocy z sieci (wersja slim). Wentylatorów i tak nie słyszę bo słucham głośno.

Zmieniłem w ustawieniach konsoli na Bitstream i wyświetla już DTS-HD MASTER czyli wszystko działa jak powinno

..ale wyświetla się na amplitunerze (wysyłasz sygnał bitstream?) czy na ekranie po wciśnięciu select na DualShock'u?

Mi też wyświetla się dtsMA ale nie na ampli. Jak wybiorę bitstream dla blu-ray to od razu dostaję komunikat że wiąże się to z okrojeniem bitrate'u. Kuzyn na slimie ma to samo... nie testowałem najnowszych superslimów może tu bitstream działa tak jak powinien.

Co do jakości to dtsMA też można schrzanić, ale przy dobrze nagranym materiale w dtsMA różnica w stosunku do dts czy dd jest słyszalna. Głównie to dynamika ale zawsze.

Choć powiem szczerze, że sam też jestem nieco rozczarowany nowymi formatami. Jak wchodziły wszędzie buczeli o tym co to ten b-d nie potrafi.. i że dtsMA będzie miał bitrate do 24.5 Mbit/s... tylko, że jak do tej pory nie widziałem filmu który miałby więcej niż te 6 w porywach do 7 Mbit/s :

Witajcie

Jesteś pewny że ps3 slim wysyła okrojony sygnał? Czytałem sporo o tym i wszyscy się bardzo cieszą bo z którymś updatem slimka właśnie wypuszcza bitstream w pełnej jakości. Ja jestem na etapie zmiany amplitunera co można przeczytać w innym wątku i mam slimkę. Jeśli odpalę na niej dts hd ma i na amplitunerze zaświeci się ikona dts hd ma to Cię powiadomię.

No tak jest w każdym razie u mnie. Nie aktualizowałem w prawdzie softu od jakiegoś miesiąca, więc może tego "zonka" naprawili :) ...wrócę do domu to sprawdzę

ogladanie filmow na ps3 czy innej konsoli to jak jedzenie zupy widelcem

da sie- niepowiem

Masz prawo tak twierdzić, ale faktu nie zmienisz że mój blu ray Pioneer BD-140 w niczym konsoli nie wyprzedza, różnic w jakości obrazu musiał byś się dopatrywać pod mikroskopem, a dźwięk ten sam. Dlatego mój blu ray idzie pod młotek...

..ale wyświetla się na amplitunerze (wysyłasz sygnał bitstream?) czy na ekranie po wciśnięciu select na DualShock'u?

Mi też wyświetla się dtsMA ale nie na ampli. Jak wybiorę bitstream dla blu-ray to od razu dostaję komunikat że wiąże się to z okrojeniem bitrate'u. Kuzyn na slimie ma to samo... nie testowałem najnowszych superslimów może tu bitstream działa tak jak powinien.

Co do jakości to dtsMA też można schrzanić, ale przy dobrze nagranym materiale w dtsMA różnica w stosunku do dts czy dd jest słyszalna. Głównie to dynamika ale zawsze.

Choć powiem szczerze, że sam też jestem nieco rozczarowany nowymi formatami. Jak wchodziły wszędzie buczeli o tym co to ten b-d nie potrafi.. i że dtsMA będzie miał bitrate do 24.5 Mbit/s... tylko, że jak do tej pory nie widziałem filmu który miałby więcej niż te 6 w porywach do 7 Mbit/s :

No tak jest w każdym razie u mnie. Nie aktualizowałem w prawdzie softu od jakiegoś miesiąca, więc może tego "zonka" naprawili :) ...wrócę do domu to sprawdzę

Aktualizacja była z 2012 chyba więc już pewnie ją masz dawno zainstalowaną. Problem z tym komunikatem możesz mieć przez słaby kabel HDMI. Nic nie powinna być okrojone. Powinien przejść pełny sygnał i mówię o wersji slim a nie superslim.

Najpierw wyświetlało Multichanel, więc zmieniłem w ustawieniach konsoli w opcji Audio/Video z PCM na Bitstream i wyświetla na amplitunerze DTS MA HD

Masz prawo tak twierdzić, ale faktu nie zmienisz że mój blu ray Pioneer BD-140 w niczym konsoli nie wyprzedza, różnic w jakości obrazu musiał byś się dopatrywać pod mikroskopem, a dźwięk ten sam. Dlatego mój blu ray idzie pod młotek...

Hmm... pod młotek? Gdzie szukać? Allegro? Może bym sobie zlicytował :)

Ja jednak chcę zmienić na odtwarzacz. Moje PS3 jest stare (wersja fat), strasznie prądożerne i głośne.. no i czego też nie ma w stosunku do nowych odtwarzaczy to obsługa .mkv (PS3 chyba nadal nie czyta tego formatu??) i napisów innych niż hardcoded.

Aktualizacja była z 2012 chyba więc już pewnie ją masz dawno zainstalowaną. Problem z tym komunikatem możesz mieć przez słaby kabel HDMI. Nic nie powinna być okrojone. Powinien przejść pełny sygnał i mówię o wersji slim a nie superslim.

Jak w 2012 to na pewno ją mam.. wygląda na to że fat'y nie potrafią wypuścić normalnego bitstream'u :( Kabel mam może nie z najwyższej półki ale w wersji 1.4 więc nie powinien on mieć problemu z przesłaniem pełnego pasma.

...o tak, szybkie wyszukanie na google i proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..fat'y nie potrafią wypuścić pełnopasmowego bitstreamu :( ...ale zwracam honor slimom :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm... pod młotek? Gdzie szukać? Allegro? Może bym sobie zlicytował :)

www.ebay.de :) lepiej poszukaj czegoś bliżej siebie bo koszt przesyłki mógłby być zbyt wysoki, ale zawsze można się dogadać.

:) bo mnie wystraszyłeś a właśnie kupuję amplituner nowy między innymi po to :))

hehe.. sorry za fałszywy (choć nie do końca) alarm. Posiadacze PS3 fat niestety muszą wybrać Linear PCM ...ale za to mamy obsługę gier z PS2 ;)

www.ebay.de :) lepiej poszukaj czegoś bliżej siebie bo koszt przesyłki mógłby być zbyt wysoki, ale zawsze można się dogadać.

aaa :) no faktycznie chyba lepiej poszukać coś w okolicy, tym bardziej że na dziś chciałbym kupić coś z podstawowych modeli.

Mimo wszystko dzięki za info

Jak chcesz usłyszec różnicę w dźwięku DD,DTS z którymś z HD to ustaw potencjometr w jednej pozycji i nie ruszaj go , włącz film z dźwiękiem DD lub DTS (pierwszy DTS miał chyba ponad 700 kbps , spotykane ostatnio dośc często DTS 1,5 Mbit/s to ripy z HD) a po tym z dźwiękiem HD Master , czyli płytkę blu ray zobaczysz jaka będzie różnica w głośności na tym samym ustawieniu potencjometru , o to tu chodzi , jest większa dynamika w HD nie ma co dyskutowac .

Nośniki nowych formatów wysokiej rozdzielczości: Blu-ray Disc i HD DVD, posiadają wystarczającą pojemność, by można było na nich zmieścić, oprócz doskonałej jakości obrazu, również perfekcyjną wielokanałową ścieżkę dźwiękową. By sprostać oczekiwaniom stawianym przez użytkowników nowych formatów, odnośnie wzorcowej jakości obrazu i dźwięku, amerykańska firma DTS Inc. opracowała specjalnie dla potrzeb BD i HD DVD, nowy standard dźwięku przestrzennego o nazwie DTS-HD. Występuje on w dwóch odmianach: DTS-HD Master Audio oraz DTS-HD High Resolution Audio . DTS-HD oferuje jakość reprodukcji dźwięku przestrzennego, do tej pory nieosiągalną.

Standard oferuje niespotykaną dotychczas przepływność danych, wynoszącą 24.5 Mbps (mega-bits per second ) dla Blu-ray Disc, oraz 18 Mbps dla HD DVD. Tak wyśrubowane właściwości techniczne standardu, pozwalają przenieść i odtworzyć ścieżkę audio z częstotliwością próbkowania 96 kHz i 24-ro bitową precyzją dla każdego z ośmiu (7.1) kanałów bez żadnej kompresji. Dźwięk jaki uzyskamy, wykorzystując DTS-HD Master Audio, jest identyczny ze studyjnym oryginałem.

Natomiast DTS-HD High Resolution Audio udostępnia wielokanałową ścieżkę dźwiękową w wersji 7.1 niemal nie do odróżnienia od oryginału. Standard udostępnia stałą przepływność danych, wynoszącą 6 Mbps dla płyty Blu-ray Disc i 3 Mbps dla HD DVD, co umożliwia odtworzenie ścieżki wielokanałowej z częstotliwością próbkowania 96 kHz oraz 24-ro bitową precyzją . Wszędzie tam gdzie wolna pojemność na dysku nie pozwoli na wgranie ścieżki dźwiękowej DTS-HD Master Audio, standard DTS-HD High Resolution Audio dostarczy słuchaczom doskonałego dźwięku przestrzennego .

Kolego a jeśli już tak bardzo chcesz to masz , gdy w pewnym programie do nagrywania muzy zapodam 24 bit/96kHz wyskakuje mi 4,6 Mbit/s w stereo a gdy dodamy jeszcze cztery kanały , żeby było chociaż 5.1 to masz swoje 24 Mbit/s .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.