Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc w zakupie zestawu stereo

Velsu

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze chcialem sie przywitac bo dopiero co sie zarejestrowalem, nie bede ukrywal ze nie wiedzialem o istnieniu tego portalu i jestem swiezakiem.

Postanowilem sie zarejestrowac poniewaz potrzebuje pomocy fanatykow w doborze systemu audio.

Moja obecna sytuacja wyglada tak ze przeprowadzilem sie do nowego wiekszego mieszkania (nareszcie) i obecnie uzywam jako kina domowego zestawu Onkyo 605 + JBL 178. Nie jest to mistrzostwo swiata ale jako ze nie za czesto ogladam filmy 5.1 a i na konsoli juz rzadziej gram wystarczy mi to mimo ze pokoj ma 28m2.

Co mnie boli to powrot fascynacji muzyka i to ze czuje ze na tym sprzecie nie brzmi to jak trzeba. Mam co prawda tez Titanium HD + mini amp + Beyerdynamic DT 990 Premium 250ohm i tutaj muzyka brzmi juz naprawde przyjemnie ale nie zawsze mam ochote siedziec pol dnia w sluchawkach przy kompie zeby tylko uslyszec czyste dzwieki.

Postanowilem w drugim pokoju urzadzic system tylko i wylacznie do muzyki, na co sie mocno napalam (żona niekoniecznie) i mysle ze to bedzie lepszy wybor niz upgrade obecnego kina domowego bo slyszalem ze sprzet albo jest do filmow albo do muzyki, a jak cos jest do wszystkiego to jest do...no wlasnie.

Teraz bardzo prosze o pomoc w doborze sprzetu bo w kwestii audio stereo jestem laikiem, oto troche info:

Pokoj ma okolo 16m2, moze 18m2 cos takiego. Jest on dosc przestrzenny bez zadnych dziwacznych ksztaltow, zwykly prostokat. Muzyka jakiej bede glownie sluchal to Rock/Metal + Muzyka klasyczna, Orkiestra, Symfonie itp. Od świeta jakis Trance albo Dance ale do tej muzyki akurat nie przykladam wagi.

Nie jestem jakims 100% audiofilem ale dostrzegam roznice sprzetowe i lubie czysty dzwiek, chcialbym poczuc skok jakosci w porownaniu z Onkyo 605 i JBL 178 lub sluchaniem z kompa i teraz pytanie...czy do kwoty miedzy 2000 a 3000zl jest to realne? Da sie cos takiego kupic?

Co byscie polecili w tej kwocie z nowych sprzetów, a co z używanych (nie wykluczam second handów jesli warto).

Szukam zestawu CD + wzmacniacz + kolumny (najlepiej podlogowe bo nie chcialbym kombinowac na czym postawic podstawkowe).

Bede bardzo wdzieczny za pomoc...jesli ktos z Wawy jest to moge postawic piwo za dobra porade :P

Witaj,

nie jest to ogromny budżet na zestaw, tym bardziej że w komplecie musi się jeszcze znaleźć odtwarzacz CD, tak więc mam dla Ciebie następujące propozycje:

1. Pomyśl o zestawie, do którego jako źródło podłączymy komputer, czyli typowy zestaw PC-Audio. W takim przypadku komputer jest łączony ze wzmacniaczem za pośrednictwem kable USB, komputer widzi wzmacniacz/przetwornik jako zewnętrzną kartę muzyczną. Korzystając z odpowiedniego oprogramowania (np. bezpłatny Foobar2000) uzyskasz bardzo dobrą jakość dźwięku. Przykładem takiego zestawu może być wzmacniacz cyfrowy NuForce DDA-100 (http://q21.pl/nuforce-dda-100.html) z kolumnami Indiana Line Nota 260 (http://q21.pl/indiana-line-nota-260.html). Upierałbym się przy kolumnach podstawkowych, gdyż moim zdaniem lepiej sprawdzą się w Twoim pomieszczeniu. Jeśli jednak koniecznie musimy pozostać przy kolumnach podłogowych, mogę zaproponować Ci zestaw Boston Acoustics CS 260 II (http://q21.pl/boston-acoustics-cs-260-ii.html) lub Taga Harmony TAV-506F v.2 (http://q21.pl/taga-harmony-tav-506f-v-2-kredyt-20-x-0.html).

2. Klasyczny zestaw, oparty na segmentach wzmacniacz i CD. Zwróć proszę uwagę na elektronikę Yamaha A-S300 / CD-S300 (http://q21.pl/yamaha-a-s300-cd-s300.html) z kolumnami jak powyżej. Alternatywą może być bardzo dobra elektronika Cambridge Audio Topaz AM10 (http://q21.pl/cambridge-audio-am-10.html) / CD10 (http://q21.pl/cambridge-audio-cd-10.html).

Przyjrzyj się moim propozycjom, oczywiście w przypadku pytań jestem do dyspozycji. Także przy zakupie zestawu przygotujemy dla Ciebie indywidualną ofertę cenową.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania urządzeń i kolumn, mamy fizycznie na stanie ogromny asortyment produktów gotowych do prezentacji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poszukaj na rynku SH, za takie pieniążki można skompletować sensownie grający zestaw oparty o starsze kolumny typu Monitor Audio, czy KEF.

Dróg jest dużo, trudno powiedzieć która Tobie najbardziej przypadnie do gustu...

Wolalbym zostac przy tradycyjnej drodze, komputer bedzie w drugim pokoju i nie chce go uruchamiac za kazdym razem jak chce posluchac muzyki.

@Q21

Oferta ciekawa ale slyszalem opinie ze kolumny to glowne serce kazdego zestawu audio wiec mysle ze wolalbym cos lepszej jakosci, nawet jezeli pułap dojdzie do około 3000zl.

@wit-old

No wlasnie tylko chcialbym wiedziec czego dokladnie szukac, dlatego szukam rad :) Znam sie jako tako na sprzecie PC + sluchawkach a na tradycyjnym sprzecie i kolumnach juz nie bardzo.

sprawa jest skomplikowana .... lepij zapytaj moderatora ........... on sie zna na rzeczy ...... najwyzej przeniesie wątek do hajend

no to jestes koles w lepszej sytuacji bo moja obecna sytuacja wyglada tak ze jestem lekko zważony, brakuje browara do snu, kasy nie ma, karta zablokowana a bida w trawie piszczy .............. lipa co ???

awogole po ciula ci stsreo skoro nie słyszysz różnicy

Widzisz, a ja daje browary za dobre rady :D

Hmm to mysle w sumie nad zestawami Yamaha A-S300 / CD-S300 lub Marantz PM5004 + CD Marantz CD (ewentualnie doplacic do Yamaha A-S500).

Z kolumnami mam problem, albo te Indiana line nota albo moze Pylon Pearl? Lub Acousting Energy Neo 3?

Zalezy mi zeby dzwiek byl czysty, w miare detaliczny. Nie lubie za mocnych basów.

Widzisz, a ja daje browary za dobre rady :D

Hmm to mysle w sumie nad zestawami Yamaha A-S300 / CD-S300 lub Marantz PM5004 + CD Marantz CD (ewentualnie doplacic do Yamaha A-S500).

Z kolumnami mam problem, albo te Indiana line nota albo moze Pylon Pearl? Lub Acousting Energy Neo 3?

Zalezy mi zeby dzwiek byl czysty, w miare detaliczny. Nie lubie za mocnych basów.

Za tą kasę bierz tylko używki. Kup wzmaka i cd po max 600 zeta i kolumny za resztę kasy. Do tego metrarzu można spróbować wstawić podłogówki, ale to zależy jak dobrze jest w nim z akustyką. Acoustic energy neo/evo 3 to świetne paczki, ale do kupienia za 1200 zł, więc coś droższego warto by znaleźć.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Miałem Indiany Line Tesi podstawkowe w domu na odsłuch (z ciekawości) za coś ok 1200 zł - b. fajne kolumny do niezbyt głośnego słuchania. W tej cenie godne polecenia, ale czy do metalu i symfoniki?? To jednak maleństwa i na basie przy większych głośnościach się nie wyrabiają....

Z elektroniki znacznie lepiej kupić używkę Audiolab 8000S (anglika) lub Exposure XX, XV lub XXV na pewno zaoferują lepsze brzmienie niż Yamaha czy Marantz. Do tego Kolumny (starsze FEF-y Eposy lub coś w ten deseń) dobre CD kupisz za grosze i "szafa gra".

Chociaż to tylko jedna z wielu przykładowych możliwości;-)

Im wiecej wiem tym bardziej boli glowa i mam wrazenie ze z kazda nabyta wiedza czuje ze moj budzet to kiszka :) Dzisiaj dokladnie wymierze pomieszczenie oraz w paintcie przygotuje jak wyglal bedzie pokoj.

@Ujemny

Czyli lepiej kupic drozsze kolumny a mniej dac za CD i wzmak? Skoro AE neo 3 troche za tanie to jakie dobre podlogówki mozna dostać do 1500zl? (czy to juz rozsadniejsza kwota?)

@wit-told

Dzieki za rady, juz przynajmniej wiem czego mniej wiecej szukac.

Ogólnie myslalem nad lekkim zwiekszeniem budzetu bo zafascynowal mnie odwtarzacz Yamaha CD-N500 poniewaz odtwarza pliki FLAC i zastanawiam sie czy warto doplacic...wtedy tez musialbym do niego dorzucic Yamaha A-S500. Orientuje sie ktos czy jest duza roznica w jakosci grania miedzy CD-S300 a CD-N500?

@Ujemny

Czyli lepiej kupic drozsze kolumny a mniej dac za CD i wzmak? Skoro AE neo 3 troche za tanie to jakie dobre podlogówki mozna dostać do 1500zl? (czy to juz rozsadniejsza kwota?)

Zależy jak rozplanujesz budrzet. Możesz kupić Acoustic energy neo/evo 3 za 1200-1400 zł, wtedy zostanie ci po 800-900 zł na resztę klocków. Ale wg. mnie lepiej dać 1800 za kolumny i po 600 zł za resztę klocków :)

Różnica nie wielka, więc to zależy czy akurat w tym momencie znajdziesz fajne kolumny za 1800 zł czy nie ;) Ja niestety nic nie polecę, bo jak dla mnie z takich acoustic energy 3 warto się przesiąść dopiero na coś za 4/5k za nowe żeby poczuć była wyraźną różnicę, ale może ktoś coś będzie kojarzył porządnego za 1800.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• 2 tygodnie później...

Dobra jestem po odsluchach. Wybor wzmacniacza ZDECYDOWANIE padl na NAD C326BEE. Do mojej muzyki (power metal, metal symfoniczny i troche orkiestrowej dynamicznej) spisal sie swietnie i to jest rzecz ktorej jestem najbardziej pewny. Jako CD bedzie mi wstepnie sluzylo cos z półki CD-S700 lub CD-N500(flac!) zalezy co uda mi sie trafic za w miare korzystna cene.

Posluchalem waszych rad i mam zamiar kupic sprzet uzywany jednoczesnie zwiekszajac budzet wiec planuje przeznaczyc okolo 4000zl na calosc,okolo 1500 idzie na wzmak + cd wiec zostaje jakos 2500zl(+/-500zl) na kolumny. I tutaj zaczyna sie moj dylemat, odsluchalem tylko 4 pary kolumn jak narazie, byly to B&W 685, ELAC 57.2, B&W CM1 oraz Missiony. W skrocie ELAC mnie zmeczyl ze nie moglem sie doczekac az przestanie grac, missiony tez bez rewealcji, CM1 niczym mnie nie urzekly a 685...wgniotly mnie w fotel. Sluchalem, sluchalem i nie chcialem zeby to sie skonczylo. Fajnie slychac pogrywanie gitary w ostrzejszych brzmieniach, niezle scena i smaczki. Troche dziwnie graly tylko przy muzyce orkiestrowej gdy naraz wlaczalo sie sporo instrumentów.

Powaznie sie zastanawiam czy by ich nie wziac (mimo ze trzeba wydac duza kase tez na podstawki co mnie boli) ale jeszcze sie zastanawiam skoro moge miec uzywane glosniki z wyzszej półki to moze jest szansa znalezc cos co zagra jeszcze lepiej? (nowki bw685 2000zl kosztuja).

Na jakie kolumny podlogowe lub podstawkowe powinieniem zwrocic uwage (zebym wiedzial co odsluchac nastepnym razem) zeby dobrze zagraly Power Metal/rock, metal symfoniczny, muzyke klasyczna i troche dynamicznej orkiestrowej z chórami. Jednoczesnie fajnie by bylo gdyby gorsze nagrania plyt traktowaly z przymruzeniem oka i nie katowały mi uszu jezeli jakosc nagrania jest taka sobie.

Nadal nie moge sie zdecydowac czy podstawkowe czy podlogowe, boje sie troche za bas w pomieszczeniu 15m2 z podlogowek zabije mi przyjemnosc sluchania ale mozliwe ze za kilka tygodni/miesiecy bede musial przemieszczac zestaw miedzy pokojem 15m2 a pokojem 26m2, wiec fajnie jakby kolumny mogly zagrac w miare i tu i tu.

Niestety ciezko mi znalezc te kolumny do odsluchu. Dzisiaj bylem na kolejnych odsluchach z NAD'em. Sluchalem Monitor Audio RX2 oraz Focal 706. RX2 nie bylo najgorsze, mialem wrazenie ze brakuje mu troche detali i byloby w porzadku, zwlaszcza przy muzyce orkiestrowej ale za to ladnie dawal rade przy metalu i rocku. Focal mial piekne szczegoly ale zupelnie w mojej opinii nie nadaje sie do ciezkich brzmien, wszystko bylo strasznie plaskie i metaliczne, nawet nie mialem ochoty przesluchac wszystkich swoich kawalkow.

Zdegustowany z ciekawosci poprosilem jeszcze o odsluch Dali (nie pamietam modelu) ale byly jeszcze gorsze od Focal. Na sam koniec wzialem sobie podlogowki Monitor Audio RX 6...Matko kochana jak one pieknie graly. Nie chcialem stamtad wychodzic i ich wylaczac :( Pobily w moich preferencjach nawet b&w 685 ktorymi sie tak zachwywalem ale...no wlasnie jest jedno ale, moj maly pokój. Gdyby nie to bralbym je bez zastanowienia a tak to sie waham czy te podlogowki nie zamluja mi dzwieku w tak malym pomieszczeniu.

Ja nawet nie wiem czy tam jest pelne 15m2..wymierze dzisiaj juz super dokladnie i bede wiedzial. Te glosniki to moje nowe marzenie.

Możesz kupić tak do małego pokoju :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakupilem wlasnie NAD C326 wiec wzmacniacz juz mam. Poszukuje teraz jakiegos dobrego uzywane CD,tak do 800zl. Kolumny chyba wole kupic te ktore juz sluchalem (chociaz w miare mozliwosci postaram sie je wypozyczyc do odsluchu u mnie w domu jak sie da).

Najbardziej mnie interesuje czy jest tu ktos kto ma/mial lub widzial MA RX6 w malym pokoju i czy to w ogole ma szanse jakos zagrac.

Znajomy ma rx6 w pomieszczeniu ok 20m, stoją w szerz pokoju. Od kolumny na ok 2,5m za kolumna na ok 0,5 i jest ok. Sciana za kolumnami wytłumiona.

Dywagując. U Ciebie jak pokój jest kwadratowy można będzie uzyskać podobne odległości, tylko ściany boczne będą bliżej (które będziesz musiał wytłumić) i rogi pokoju.

Monitor Audio RX 6...Matko kochana jak one pieknie graly

Jak RX6 pięknie grają to nie mam więcej pytań.!!! Posłuchaj czegoś co naprawdę dobrze gra a potem wróć i posłuchaj tych RX6.

Jak RX6 pięknie grają to nie mam więcej pytań.!!! Posłuchaj czegoś co naprawdę dobrze gra a potem wróć i posłuchaj tych RX6.

Do muzyki której słucha autor RX6 to dobry wybór. Są szybkie, mocne szczegółowe i "nie owijają w bawełnę".

Jeśli autor wątku posłuchał kilku kolumn i ocenił dany model jako wybitny. To niech jak najbardziej niech pomyśli o ich zakupie, bo w tym hobby to rzadkość.

@mir29

A dlaczego nie wstawisz tego stereo od razu do wiekszego pokoju ?

Oj bardzo bym chcial, ale niestety w duzym pokoju zona okupuje ciagle telewizor i jak nie M jak Milosc, Barwy Szczescia czy inne duperele to wlacza iple i ciagnie dalej seriale. Wiec odsluch w spokoju bylby rzadko mozliwy:(

Do muzyki której słucha autor RX6 to dobry wybór. Są szybkie, mocne szczegółowe i "nie owijają w bawełnę".

Jeśli autor wątku posłuchał kilku kolumn i ocenił dany model jako wybitny. To niech jak najbardziej niech pomyśli o ich zakupie, bo w tym hobby to rzadkość.

Dokladnie tak, bylem na kilku odsluchach i to wlasnie RX6 mnie urzekly. Uznalem ze zaryzykuje i kupilem je,juz szukam dywanu do pokoju, zaslony sa i jakos moze to bedzie jak sie postaram.

Teraz bardzo potrzebuje pomocy w doborze odtwarzacza CD do mojego zestawu (NAD c326BEE + RX6 / power metal,metal,rock,symfoniczna muzyka).

Chce zeby byl uzywany, do 1000zl (+/- pare zlotych ale wole zaplacic mniej niz wiecej), nie za stary i zeby byly do niego w miare dostepne czesci,lasery itp w razie nieszczescia. Cos co dobrze zagra z tym co juz mam i do mojego typu muzyki.

Myslalem o:

Yamaha CD-S700 ale nie moge znalezc uzywanej

C515 lub C545 (nie wiem ktore lepsze?) ale tez nie moge znalezc uzywanego

CA 650C - nie wiem jak to zagra z metalem

Tak nie owijają w bawełnę bo bawełna jest delikatna. Te kolumny są ostre i suche jak stary herbatnik. Jeśli twierdzisz, że te MA dobrze grają to jeszcze naprawdę mało słyszałeś, a pojęcie sceny akustycznej jest Ci jeszcze obce. Nie wspomnę o naturalności i przejrzystości instrumentów.

@mir29

Oj bardzo bym chcial, ale niestety w duzym pokoju zona okupuje ciagle telewizor i jak nie M jak Milosc, Barwy Szczescia czy inne duperele to wlacza iple i ciagnie dalej seriale. Wiec odsluch w spokoju bylby rzadko mozliwy:(

Dokladnie tak, bylem na kilku odsluchach i to wlasnie RX6 mnie urzekly. Uznalem ze zaryzykuje i kupilem je,juz szukam dywanu do pokoju, zaslony sa i jakos moze to bedzie jak sie postaram.

Teraz bardzo potrzebuje pomocy w doborze odtwarzacza CD do mojego zestawu (NAD c326BEE + RX6 / power metal,metal,rock,symfoniczna muzyka).

Chce zeby byl uzywany, do 1000zl (+/- pare zlotych ale wole zaplacic mniej niz wiecej), nie za stary i zeby byly do niego w miare dostepne czesci,lasery itp w razie nieszczescia. Cos co dobrze zagra z tym co juz mam i do mojego typu muzyki.

Myslalem o:

Yamaha CD-S700 ale nie moge znalezc uzywanej

C515 lub C545 (nie wiem ktore lepsze?) ale tez nie moge znalezc uzywanego

CA 650C - nie wiem jak to zagra z metalem

CA może być za jasny w Twoim torze audio. Cieplej i równiej grają marantze i podobno w razie awarii łatwiej je po serwisem naprawić.

Przeczytałem w Twoim opisie że posiadasz dobre słuchawki i kino domowe, pytanie czy masz bd lub dvd z jakimś wyjściem cyfrowym? Jeśli tak możesz pomyśleć o jakimś dobrym dacu z wyjściem słuchawkowym. Wychodzisz z odtwarzacza cyfrowo do daca i podpinasz go do nada. Jeśli chcesz posłuchać słuchawek podpinasz je pod daca i słuchasz albo z płyty albo z usb i laptopa.

Za tyś z kawałkiem taki dac da Ci lepszy dzwięk i możliwości niż cd. Sam się ostatnio przekonałem i cd używam tylko jako transport.

Velsu

Coś mi się zdaje, że lubisz dźwięk grający do "przodu" żywy nie do końca neutralny, ale w pewnym sensie atrakcyjny spróbuj posłuchać podłogowych B&W 684 tym bardziej, że spodobały ci się "685" ta sama szkoła grania tyle, że tu dźwięk jest większy.

@stachus mialem taki pomysl ale narazie chce sprzet wstawic do mniejszego pokoju i zobaczyc jak to bedzie gralo. Pozatym bede glownie sluchal plyt CD bo dziwnie sie czuje wydajac kase na jakies tam pliczki gdy nie moge wziac plyty do reki i popatrzec na grafiki itp.

@zeta-j

No wlasnie problem w tym ze mimo ze mam uszy i slysze co mi sie podoba a co nie to nie umiem tego profesjonalnie nazwac, za cienki jeszcze jestem i przypuszczam ze poprostu jak wielu poczatkujacych musze kupic swoj pierwszy zestaw sam, posluchac i w potem w miare wymieniac podzespoly i szukac tego co mi pasuje/nie pasuje.

Jak juz wspominalem, kolumny sa juz zakupione i swoja u mnie w domu, MA RX6 i nawet jezeli ludzie po nich jada to zdecydowalem sie je kupic bo najbardziej mi przypadl do gustu ich dzwiek i brzmienie (w muzyce ktorej slucham) a wkoncu kupuje to dla siebie prawda? Nie powiem przy muzyce innej niz Power Metal graja gorzej niz inne ktore sprawdzalem ale to glownie power metalu bede sluchal, a wtedy podobalo mi sie to co soba reprezentowaly.

Wzmak c326bee tez juz stoi i czeka na jakis odtwarzacz CD ktory dobrze sie skomponuje z zestawem. Nadal nie moge sie zdecydowac co kupic i w koncu uznalem ze bedzie to sprzet uzywany do 2000zl max ale jak da sie cos tanszego znalezc co nie bedzie za stare (lub bedzie mialo w miare dostepne czesci) a bedzie ladnie gralo i pasowalo do obecnego zestawu to tez wyslucham propozycji (zwlaszcza ze mam ostatnio problem z finansami i wole poprostu zaplacic mniej).

W glowie narazie siedza mi:

PD 9700

Arcam CD73-T

Roksan Caspian CD

Yamaha CD-S1000/2000

Ogolnie patrzac na cala sytuacje przyznam ze zrobilem blad tak wczesnie zakladajac temat, powinieniem sam poczytac, pojezdzic, posluchac, wybrac czesc zestawu i dopiero potem zawracac ludziom na forum glowe. No ale i tak jestem wdzieczny za tak liczny odzew.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.