Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe z glosnikow aktywnych

lucawar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stalem sie posiadaczem 4 głośników aktywnych :) i chce z nich oczywiście zrobić kino domowe Czy potrzebuje amplitunera, przedwzmacniacza czy procesora dźwięku ?? Mam oczywiście ograniczone fundusze 2000-2500 Proszę o pomoc i jakieś dobre rady Zgory dziękuje i Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/105424-kino-domowe-z-glosnikow-aktywnych/
Gość Gość

(Konto usunięte)

Trochę za mało. Przydał by się jeszcze sub i kolumna centralna.

Potrzebujesz tylko processora pod warunkiem, że centralną też dokupisz aktywną. Amplituner też może być ale z wyjściem pre-out. Jednak w Twoim wypadku lepszym rozwiązaniem byłby processor. Jakie to kolumny?

Znalazłem coś takiego Pioneer VSX-923 Czy to ma ses zastosować taki amplituner??

adam 2-7x i 2-5x

Jak rozmawiałem z ludzmi w sklepie to zasypali mnie sprzętem ale z max top polki 5-7tys a nawet i 20tys A jak napisałem moje fundusze są ograniczone

[1] wzmak z preout

[2]

A może BD player (5.1/7.1) RCA output ale z regulacją głośności.

Jakby jeszcze czytał po USB pliki AV to można już poszaleć.

[3]

poczytaj wątek o procesowach AV;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie inputy mają adam-y ?

Ukryta Zawartość

niestety preampy do kina domowego, szczególnie z XLR są drogie,

jednym z tańszych jest Denon DN-500AV, ale i tak wykracza dużo poza podaną przez Ciebie kwotę

adamy można też połączyć wyjścia niezbalansowane, wtedy opcją jest np. Emotivia UMC-200, z tymże trzeba sprowadzić ze Stanów

Witam

Stalem sie posiadaczem 4 głośników aktywnych :) i chce z nich oczywiście zrobić kino domowe Czy potrzebuje amplitunera, przedwzmacniacza czy procesora dźwięku ?? Mam oczywiście ograniczone fundusze 2000-2500 Proszę o pomoc i jakieś dobre rady Zgory dziękuje i Pozdrawiam

A ja koledze zaproponuję takie moje proste rozwiązanie. Do tych aktywnych kolumn dokupić odtwarzacz BD z regulacją poziomu sygnału audio (np Oppo 103 lub jeszcze lepiej 105 - XLR, lub odpowiednik z CA) i słuchać. W przypadku niedosytu np. basu można zawsze dokupić później aktywny sub a nawet w ostateczności procesor (system rozwojowy). Zapewniam, że już podstawowe zestawienia może wywołać duże pozytywne zaskoczenie (systemy o dużej prostocie i wysokiej jakości z aktywnymi kolumnami należą do najlepszych - to moje zdanie).

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Fajne propozycje:) Wiem ze wejście w kable Xlr to zbyt duży wydatek ....:( Czy mogę ten system jakoś połączyć chin-chami ?? I jeszcze jedno pytania jaka jest różnica pomiędzy BD a systemem5.1

Wielkie dzięki Pozdrawaim

Poczytałem o tym oppo103 i wydaje sie naprawdę całkiem niezłym rozwiązaniem Czy ktoś będzie miał jeszcze jakieś inne propozycje ?? Trochę ciężko mi to wszystko idzie przez brak wiedzy........:(

Fajne propozycje:) Wiem ze wejście w kable Xlr to zbyt duży wydatek ....:( Czy mogę ten system jakoś połączyć chin-chami ?? I jeszcze jedno pytania jaka jest różnica pomiędzy BD a systemem5.1

Wielkie dzięki Pozdrawaim

Poczytałem o tym oppo103 i wydaje sie naprawdę całkiem niezłym rozwiązaniem Czy ktoś będzie miał jeszcze jakieś inne propozycje ?? Trochę ciężko mi to wszystko idzie przez brak wiedzy........:(

O Oppo najlepiej spytaj w sklepach które to sprzedają. Sprawdź listę na np "Skąpcu". Mogę tylko powiedzieć, że nadają się do bezpośredniego sterowania kolumnami aktywnymi.

BD to odtwarzacze do odczytu płyt Blu Ray, oczywiście czytają wszystkie inne oraz wiele form plikowych muzycznych i wideo (najlepiej obejrzeć specyfikację - "Skąpiec"). Mają tylko jedną wadę (niedogodność) bez TV lub monitora z wejściem HDMI trudno to obsłużyć (wyświetlacz bardzo ubogi).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czyli bez problemu można podpiąć konsole razem z dekoderem i np laptopem Ja akurat chce to podpiąć do tv

I ewentualnie czy jest szansa znalesc coś używanego i trochę tańszego?? Najgorsze ze nie wiem czego mam szukać Ostatnio szukałem procesora dźwięku ale wszystko spaliło na panewce ....

znalazłem coś takiego ale nie ma pre out....

no raczej nie ściema i nie kupywalem po to zęby sprzedawać A na dodatek kupilem jeszcze kolejne 2 ....Wiec trzeba się zmierzyć z problemem a nie uciekać .....

A zresztą kogo mam się spytać jak nie was To wy jesteście fachowcami maniakami i specjalistami ....

Jeśli to nie FAKE , a tak wygląda, to najlepiej sprzedaj te ADAM-y i kup coś innego.

Czemu odradzasz Adamy? Cos z nimi nie tak?

Jaki mlaktywny monitor bedzie wg Ciebie lepszy od Adamow?

Czemu odradzasz Adamy? Cos z nimi nie tak?

Jaki mlaktywny monitor bedzie wg Ciebie lepszy od Adamow?

W "Adamach" najbardziej nie tak jest to że elektronika jest nie oddzielona od głośników.Tylna ścianka komory głośnikowej to metalowe chassis elektroniki. Nie wiem czy we wszystkich, ale w tych co widziałem w teście tak było.

Ukryta Zawartość

Tu przykłady innych całkiem niezłych monitorów aktywnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pod tym adresem jest tego więcej (chodzi o testy).

I jeszcze jeden

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym, ze FOcal kosztuje za sztuke tyle co Adam a7x za pare...

Jakie monitory aktywne do 5kzl za pare mozecie polecic w takim razie?

To były linki przykładowe do stron z testami. Tam jest ich więcej. Są też takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zawsze takie strony z testem i opisem mogą pomóc w wyborze, ale oczywiście wybór należy do każdego indywidualnie.

Ukryta Zawartość

W "Adamach" najbardziej nie tak jest to że elektronika jest nie oddzielona od głośników.Tylna ścianka komory głośnikowej to metalowe chassis elektroniki.

Co to zmienia? (poza tym że chłodzenie lepsze)

Co to zmienia? (poza tym że chłodzenie lepsze)

Oczywiście żadnych dowodów nie mam, ale wolę mieć tylną ściankę z materiału takiego jak pozostałe (MDF ?) a nie z płaskiej blachy o niewielkiej grubości. Przy niezbyt głośnym słuchaniu pewnie nie ma to znaczenia, ale przy głośniejszym może już mieć (inna charakterystyka tłumienia drgań - gorsza moim zdaniem niż np. MDF-u). No chyba że obudowa metalowa taka jak w Genelec-ach przypominająca ścięte na górze i dole "jajko", ale to inna bajka, finansowa przede wszystkim.

Z lepszym chłodzeniem bym polemizował, ale może masz rację (oczywiście dotyczy tylko obudowy BR). Ja wolę układy ze wzmacniaczami poza komorą głośnikową.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Kupywalem u nich w sklepie Mieszkam obecnie w Danii i to była najlepsza opcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupywalem u nich w sklepie Mieszkam obecnie w Danii i to była najlepsza opcja

Z ciekawosci na co padł wybór ?

Ukryta Zawartość

Ja se kupię na święta takie coś (Decoderstation 5 Mk2)firmy TEUFEL do moich aktywnych kolumn BX5a mają też wejścia XLR (no i wiemy co w takim przypadku się robi)

Ukryta Zawartość

Decoderstation 5 Mk2

Ukryta Zawartość

Zostały 2 opcje albo oppo 103 albo H/K 370 Jeszcze nie wybrałem....

Chłopie - wybierasz paczki pod konkretne zastosowanie, a w końcu chcesz wejść w bagno.

Takiego wyboru dokonuje się świadomie, a tutaj chyba świadomości brakuje ...

Kupiłeś te paki sam, czy ktoś był darczyńcą, czy też temat to taki FAKE dla zabawy.

czy takie oppo będzie miało bas management?

W "Adamach" najbardziej nie tak jest to że elektronika jest nie oddzielona od głośników.Tylna ścianka komory głośnikowej to metalowe chassis elektroniki. Nie wiem czy we wszystkich, ale w tych co widziałem w teście tak było.

Ukryta Zawartość

Tu przykłady innych całkiem niezłych monitorów aktywnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pod tym adresem jest tego więcej (chodzi o testy).

I jeszcze jeden

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam

Akurat Adamy A7X jak i A3X są jednymi z lepszych w swoich przedziałach cenowych, nie ma co porównywać do Behringera,

A7X jest porównywalny do Focala(ten drugi schodzi trochę niżej, ale gra dziwną górą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat Adamy A7X jak i A3X są jednymi z lepszych w swoich przedziałach cenowych, nie ma co porównywać do Behringera,

A7X jest porównywalny do Focala(ten drugi schodzi trochę niżej, ale gra dziwną górą)

Zgadza się Adamy to wysokiej klasy kolumny. Ja nie słyszałem ani jednych ani drugich. Patrzę tylko na wykonanie i nachodzą mnie jakieś refleksje. No i jeszcze cena tych Behringer-ów. Jeżeli chodzi o solidność wykonania to to te Behringery stanowią ciekawą propozycję.

"lucawar" ma jednak Adamy i o głośnikach nie ma co już rozmawiać. To naprawdę dobre głośniki. Co do basu to nie sądzę żeby w takim układzie można by go skutecznie regulować np przedwzmacniaczem przy tak małych głośnikach. Szybko nastąpi przesterowanie lub zadziała limiter. Chyba, że nie zależy nam na większych głośnościach odsłuchu. Najlepszą metodą jest rozbudowa zestawu o aktywny subwoofer.

Co do basu to nie sądzę żeby w takim układzie można by go skutecznie regulować np przedwzmacniaczem przy tak małych głośnikach. Szybko nastąpi przesterowanie lub zadziała limiter. Chyba, że nie zależy nam na większych głośnościach odsłuchu. Najlepszą metodą jest rozbudowa zestawu o aktywny subwoofer.

tzn. bass management wiadomo tylko w przypadku dokupienia w przyszłości suba

nie wiem czy się dobrze rozumiemy - chodzi o odcięcie dolnych pasm z głośnika co je odciąży, żeby przejął je sub - taki crossover, żeby pasmo było jak najrówniejsze i nie dublowały się jednocześnie głośniki i sub, nic nie powinno się przesterowywać:)

a nawiasem mówiąc(pytając), Lucawar jeśli kupiłeś te głośniki z myślą o kinie domowym z danym budżetem, to czemu tylko 4 i takie, a nie np. 5x adam a3x plus adam sub7 plus więcej kasy na jakiś preamp(a3x nie są takie ciche jakby się mogło wydawać;) )

edit:

właśnie doczytałem, że oprócz a7x masz a5x a nie a a3x, a ja ciagle o a3x, no ale to nie zmienia sensu tego co napisałem:)

Jakie monitory aktywne do 5kzl za pare mozecie polecic w takim razie?

jeszcze a propos tego pytania - wybór jest spory, na pewno warto się zainteresować właśnie Adamami a7x, dalej Eve Audio SC207, poza tym Dynaudio BM6A MK2, Neumann KH 120A, APSy i pewnie jest wiele innych ciekawych:)

nie wiem czy się dobrze rozumiemy - chodzi o odcięcie dolnych pasm z głośnika co je odciąży, żeby przejął je sub - taki crossover, żeby pasmo było jak najrówniejsze i nie dublowały się jednocześnie głośniki i sub, nic nie powinno się przesterowywać:)

W Oppo występuje crossover dolny regulowany skokowo o częstotliwości odcięcia od 40 do 250Hz.

a nawiasem mówiąc(pytając), Lucawar jeśli kupiłeś te głośniki z myślą o kinie domowym z danym budżetem, to czemu tylko 4 i takie, a nie np. 5x adam a3x plus adam sub7 plus więcej kasy na jakiś preamp(a3x nie są takie ciche jakby się mogło wydawać;) )

W Oppo jest możliwość wykonania "down mixingu" więc dźwięk z e środkowej kolumny można przenieść do podstawowych bocznych. Zawsze później zestaw można rozbudować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.