Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa dla początkującego

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

przed zakupem tranzystora chcę się upewnić co do możliwości lampowców. Mam kolumny Paradigm 9.7 i do tej pory hybryda nie do końca się sprawdziła (Vincent), było ciut za nisko, cieplusiowo-misiowo, trochę brakowało ostrzejszej góry tam dzie potrzeba.

Czy jest szansa na znalezienie lampy grającej jak powiedzmy tranzystor AMC / Rotel / ciut niżej niż Roksan K2 (chyba faworyt), ale z energią i muzykalnością Kandy K2 bądź energią AMC?

Może coś z Yaqin (VK-100 o ile pamiętam / 10-L / 10-T), tyle że produkty "dostępne wkrótce" na ich www.

Wiecie gdzie można wypożyczyć lampę / hybrydę spełniającą moje wymogi? (mieszkam w Warszawie).

Po ewentualnym przejściu na lampę / hybrydę rozważałbym kupno Dynaudio Excite 12/16, co tym sądzicie?

ewentualny plan B - może przed tranzystorem warto postawić nawet skromy lampowy preamp lub słuchać z lampowego cd?

Mam za mało doświadczenia, by to ocenić. Czekam na pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/105455-lampa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/

Może coś z Yaqin (VK-100 o ile pamiętam / 10-L / 10-T

10L nie spełni Twoich oczekiwań, szczególnie na CHińskich EL34

ja bym jednak postawił na tranzysytor np. Baltlaba

audiokarma.org

Po co ci lampa jak chcesz, żeby grała jak cienki tranzystor ;P

Sam mieszkam w wawie i jest wielki problem z posłuchaniem lampowców. Ja swojego xindaka słuchalem w audiocolorze, ale raczej miewają je bardzo okazyjnie, choć oczywiście warto spróbować. Tylko niestety kasują za odsłuch 70 złotych czy coś takiego ;)

Za to planeta HFI bodajrze ma sensowyny wybór lampowców ale oni z kolei nie mają sali odsłuchowej, przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem. Może chociaż można od nich coś wyporzyczyć do odsłuchu, ale nie badałem takiej możliwości.

W ostateczności może uda ci się namierzyć kogoś w wawie z interesującym cię sprzetem i się wprosić z flaszką czy coś ;P

Audioshow się pewnie zbliża wielkimi krokami, ale tam raczej zestawów dla początkujących nie ma ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

opłata za odsłuch? jakieś jaja! Takich należy bojkotować!

Lampy posłuchasz w wielu sklepach hi-fi w Warszawie: Meloman na Boya-Zelenskiego, oba Top-Hifi, Nautilus, Audiopunkt, Studio Pro HiFi, studio hi fi na Ratuszowej, Audioforte i wielu innych..odrób pracę domową i podzwoń po sklepach.Co wiecej, wszystkie wymienione czynią to za darmo, więc wybrałeś najgorszy salon z możliwych.

Sorry,, ale jak ktos mowi, ze w Warszawie nie mozna posluchac lampy, to ja sie pytam, jak maja to zrobic mieszkancy innych miast.

Po co ci lampa jak chcesz, żeby grała jak cienki tranzystor ;P

Sam mieszkam w wawie i jest wielki problem z posłuchaniem lampowców. Ja swojego xindaka słuchalem w audiocolorze, ale raczej miewają je bardzo okazyjnie, choć oczywiście warto spróbować. Tylko niestety kasują za odsłuch 70 złotych czy coś takiego ;)

Za to planeta HFI bodajrze ma sensowyny wybór lampowców ale oni z kolei nie mają sali odsłuchowej, przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem. Może chociaż można od nich coś wyporzyczyć do odsłuchu, ale nie badałem takiej możliwości.

W ostateczności może uda ci się namierzyć kogoś w wawie z interesującym cię sprzetem i się wprosić z flaszką czy coś ;P

Audioshow się pewnie zbliża wielkimi krokami, ale tam raczej zestawów dla początkujących nie ma ;)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Lampy posłuchasz w wielu sklepach hi-fi w Warszawie: Meloman na Boya-Zelenskiego, oba Top-Hifi, Nautilus, Audiopunkt, Studio Pro HiFi, studio hi fi na Ratuszowej, Audioforte i wielu innych..odrób pracę domową i podzwoń po sklepach.Co wiecej, wszystkie wymienione czynią to za darmo, więc wybrałeś najgorszy salon z możliwych.

Sorry,, ale jak ktos mowi, ze w Warszawie nie mozna posluchac lampy, to ja sie pytam, jak maja to zrobic mieszkancy innych miast.

Sprawdziłem sobie pierwszy z brzegu audiopunkt: mają w ofercie jadisa za 10k, idealna lampa dla początkującego. HiFI reference ma vincenta za 4k, a potem parę wzmaków powyżej 10k, w audioforte zdaje się parę manleyi powyżej 10k i już mi się nie chce szukać dalej. Jak wiesz gdzie w wawie można posłuchać lampowca dla początkującego, xindak, yaqin, ming da, to poproszę linka.

Gość numik

(Konto usunięte)

ale mieszasz czlowieku ............ myslisz ze lampa jest ostrzejsza ??????

nie - właśnie na odwrót, tranzystor ostry, szczególnie z Paradigmami, więc szukam ocieplenia w lampie, ale ze wzmakiem który również potrafi jednocześnie dać energię Paradigmom, tylko bez tej ostrości na górze. Roksan kandy K2 jest super, tylko właśnie ta góra jest za ostra ciut, AMC mniej muzykalny ale "mocniejszy". Najchętniej dzięki doświadczeniu forumowiczów chciałbym się dowiedzieć, czy wstawienie lampowego przedwzmacniacza, np MingDA pomiędzy cd a Roksana ma szansę właśnie złagodzić tą ostrość :).

Sprawdziłem sobie pierwszy z brzegu audiopunkt: mają w ofercie jadisa za 10k, idealna lampa dla początkującego. HiFI reference ma vincenta za 4k, a potem parę wzmaków powyżej 10k, w audioforte zdaje się parę manleyi powyżej 10k i już mi się nie chce szukać dalej. Jak wiesz gdzie w wawie można posłuchać lampowca dla początkującego, xindak, yaqin, ming da, to poproszę linka.

dokładnie - nie jest łatwo:).

Znalazłem Fatmana w AV ŚWIAT w wyprzedaży, można słuchac u nich lub w domu, ale u nich są płatne odsłuchy, od razu uprzedzam. Sklep Yaqina milczy, nie wiem czy jeszcze działa. Przedwzmak Mingda tylko w Bydgoszczy, reszta lamp - ceny z kosmosu.

Xindak hybryda i lampa powinien być w Polpaku (kiedyś były). To chyba tyle dla ludzi, którzy nie chcą na wzmaka wydac więcej niż przyzwoite auto;p;p. Sprawdź "giełda hifi", tam może ma ktoś używkę lampy do sprzedania i odsłuchu w Wawie

Gdybyś sprawdził wszystkie,to miałbyś rozwiązanie. To ja mam dzwonić za Ciebie??? Ja swoją pierwszą lampę kupiłem w ciemno na allegro. To było w czasach, gdy lampy dopiero zaczynały przeżywać renesans i o Yaqinach nikt nie słyszał. Zaryzykowałem i nie pożałowałem, ale też i nie kosztowała kosmicznych pieniędzy, bo była to używka. Potem sprzedałem, kupiłem 3x lepszą i 20x droższą ;-) Myślę, że to jest jakiś sposób. Zapewne lepszy niż płacenie 70zł za odsłuch gratów kosztujących 2000zł i to pewnie jeszcze nie we własnym pomieszczeniu i nie ze swoją resztą toru. Czyli wywalona kasa w błoto.

--

Gdybyś sprawdził wszystkie,to miałbyś rozwiązanie. To ja mam dzwonić za Ciebie???

Ale człowieku, zdecyduj się, albo jest możliwość odsłuchu tanich lampowców w wawie, i pokażesz mi linka, albo nie ma tak jak mówiłem i trzeba kombinować inaczej. Ja swojego słuchałem w audiocolorze, bo akurat przypadkiem mieli, potem chciałem z tym wzmacniaczem posłuchać jakichś kolumn, ale NIGDZIE go, ani niczego podobnego do odsłuchu nie było i wiem to między innymi stąd, że dzwoniłem i okazywało się, że nie mają nawet tego czym się chwalą w necie.

Może najpierw kolega ustali co to jest tani lampowiec. To raz, dwa, na Boya Zelenskiego i w TopHifi mieli jakies chinole (więc chyba tanie?), czy teraz maja ? dlatego mówiłem żebyś zadzwonił. Sklepy z tej branzy rzadko kiedy uaktualniają strony, więc nikt Ci nie da linka.

A zacząłeś poszukiwania od d..strony, bo Audiocolor to słaby sklep i w dodatku najmniej "lampowy" ze wszystkich tu wymienionych.

Ale człowieku, zdecyduj się, albo jest możliwość odsłuchu tanich lampowców w wawie, i pokażesz mi linka, albo nie ma tak jak mówiłem i trzeba kombinować inaczej. Ja swojego słuchałem w audiocolorze, bo akurat przypadkiem mieli, potem chciałem z tym wzmacniaczem posłuchać jakichś kolumn, ale NIGDZIE go, ani niczego podobnego do odsłuchu nie było i wiem to między innymi stąd, że dzwoniłem i okazywało się, że nie mają nawet tego czym się chwalą w necie.

--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.