Skocz do zawartości
IGNORED

co zmienic... wzmacniacz czy kolumny ?

JAKsm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie ... do tej pory moja przygoda ze słuchaniem muzyki opierała sie o słuchawki i iphona ;) albo zestaw creatiwa do komputera hehe

ostatnio dostałem " w spadku " zestaw :

SONY STR-DA50ES

+ 2x Mirage M-490is

i teoretycznie przeskok z głośników komputerowych jest ogromy ... ale...

Miałem przyjemnosć przez ostatni tydzien wakacji we francji przebywać w domu mojego wujka który jak sie okazał ma totalnego fioła na punkcie HI-END

i nacisku na jakosc dzwieku... przez cały tydzien wsłuchiwałem sie w dzwieki zestawu Musical Fidelity ( niewiem jakie do tego były kolumny, ale było super :)

no i po powrocie z wakacji... włączam moje audio.... i czar prysł ... hehe

co mogł bym w tym zestawie na początek wymienic ?

tak w rozsądnych pln ... najlepiej sprzedając któryś z elementów ( albo obydwa ;)

i dokładajac powiedzmy ze na ten moment 2-3tys.

Mogli byscie mi cos powiedzieć o tych kolumnach Mirage ? bo niewiele jest na ich temat w sieci ...

z góry dziekuje za pomoc.

pozdr

k.

https://www.audiostereo.pl/topic/105475-co-zmienic-wzmacniacz-czy-kolumny/

Sprzedaj Sony w trybie natychmiastowym....

Dołóż trochę...Kup używany wzmacniacz za ......ok. 2,5 tys.

Obsłuchasz się z pół roku albo więcej i wtedy zmienisz kolumny.

Nie napisałeś jeszcze z czego ta muzyka u ciebie leci.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Zastanawiałem się nad wymiana soniaka na nad c370... Używanego albo coś nowego nieco słabszego.

Muzyka płynie na ten moment z sonosa :) ale pewnie z czasem przyjdzie czas na jakieś cd ...

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 6 Września 2013 - ulgaryzmy
Ukryte przez mlb, 6 Września 2013 - ulgaryzmy

no i po h*ja jechales do wuja ?????????? treaz nie wiesz co grało i z czym ! wiec moze zadzwoni do niego chyba ze nie masz nru albo wogole ci sie to sniło

krotko

wzmacniacz lampowy jest cieplejszy dynamiczniejszy soczysty przestrzenny i posiada mniejsz moc od wzmacniacza tranzystorowego ale przy duzej dynamice nawet kilku watowy lampowy wzmacniacz napedzi dzwiekiem pokoj do kilkunastu metrow, za to potrafi pobrac 2x wiecej pradu od wzmacniacza tranz. o tej samej mocy i co powiedzmy 5 lat w zaleznosci od czestego sluchania wymienic trzeba lampy lub szybciej jak sie zdecydujesz na poprawe dzwieku

wzmacniacz tranzystorowy wieksza moc czasem mozliwosc podkrecenia basu i sopranu dobrze jak jest direct i loudnies , pilot wyjscie sluchawkowe i szereg innych wyjsc i wejsc co ogranicz wzmac.lampowy choc zdazaja sie juz na rynku co posiadaja pilot i wejscie jack, mniejszy pobor mocy za to suchy dzwiek i gorsza dynamika w porownaniu z e wzm.lampowym

tak po krotce zebyc wiedzial czym sie roznia zanim sie zdecydujesz na ktorys z nich pozdrawiam bk

wzmacniacz lampowy jest cieplejszy dynamiczniejszy soczysty przestrzenny i posiada mniejsz moc od wzmacniacza tranzystorowego ale przy duzej dynamice nawet kilku watowy lampowy wzmacniacz napedzi dzwiekiem pokoj do kilkunastu metrow, za to potrafi pobrac 2x wiecej pradu od wzmacniacza tranz. o tej samej mocy i co powiedzmy 5 lat w zaleznosci od czestego sluchania wymienic trzeba lampy lub szybciej jak sie zdecydujesz na poprawe dzwieku

wzmacniacz tranzystorowy wieksza moc czasem mozliwosc podkrecenia basu i sopranu dobrze jak jest direct i loudnies , pilot wyjscie sluchawkowe i szereg innych wyjsc i wejsc co ogranicz wzmac.lampowy choc zdazaja sie juz na rynku co posiadaja pilot i wejscie jack, mniejszy pobor mocy za to suchy dzwiek i gorsza dynamika w porownaniu z e wzm.lampowym

Głupoty piszesz . Wzmacniacze lampowe graja różnie tak jak i tranzystory . Lampowy Yaqin MC-100B odczuwalną a raczej słyszalną mocą rozgromi NADa C37X .

Są lampy biorące kilkadziesiąt watów bez sygnału i tranzystory biorące kilkaset wat i na odwrót .

Lampy o małej mocy wymagają kolumn z łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji i dużej sprawności . A tu rodzi się masa problemów .

jakie inne opcje powinienem wziasc pod uwage jesli chodzi o wzmacniacz .. powiedzmy ze max 2tys...

lepiej pojsc w lampe czy cos innego ?

Poniżej 1000zł możesz mieć modyfikowanego NADa C320/320BEE . Wzmacniacz który po takim modzie jest trudno przebić w cenach 3-4000zł jeżeli piszemy o nowych .

Masz pilota i wzmacniacz na lata .

a jaki wzmacniacz lampowy w cenie do 2tys ?? uzywany czy bezpieczniej nowy ?

Pisałem już - jak znajdziesz Yaqin MC-100B . Czasem trafiają się używki . Będzie wyraźnie mocniejszy i lepszy od wspomnianego modyfikowanego NADa ale licz się z kosztem wymiany - zakupu lamp bo koszta są znaczne .

Nowy w tej cenie - zapomnij ( chyba że MC-100B ) . Dołóż drugie 2000zł i wtedy szukaj .

niemow mi ze pisze glupoty porownales 2 wzmaciacze a ja okreslilem wiekszosc do tego nie pisze o problemach tylko ich charakterystyce wiec nie wrzucam wszystkich do jednego worka

niemow mi ze pisze glupoty porownales 2 wzmaciacze

Nie dwa ( a kilkadziesiąt które miałem przez 25 lat ) ale podałem takie przykłady .

a ja okreslilem wiekszosc

Większość ?

Znowu przesadzasz .

do tego nie pisze o problemach tylko ich charakterystyce

Jakiej znowu charakterystyce ?

Piszesz o mitach związanych ze wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi .

wiec nie wrzucam wszystkich do jednego worka

No właśnie wrzuciłeś:

Str-DA50ES jest wzmacniaczem kina domowego i to z tych lepszych. Wiem, bo mam. Niestety, w stereo gra poprawnie, ale góry brakuje, środek dominujący, dół taki oderwany, kwadratowy... Oczywiście, zależy od zestawu, ale DA50ES zawsze gra podobnie :) Tak jak Ci koledzy mówią, sprzedaj Sony - choć do kina jest znakomity!

>>Burza38

Wzmaki lampowe mogą zagrać tak samo sucho i beznamiętnie, z kiepską dynamiką, pudełkowatym basem itd... Wszystko zależy od lamp, komponentów itd... To jest taka sama szkoła jak tranzystor.... Mało tego, potrafią też zagrać z taką samą dynamiką, z taką samą energią mając 20W... A to już zależy od reszty toru - bo jak wiadomo, gra całość :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

hm skoro wedlug mnie wiekszosc wzmacniaczy lampowych jest lepsza od tranzystorowych a wedlug Ciebie nie sa lepsze od tranzystorowych w takim razie rozumiem ze sa gorsze a z tego wynika ze wzmacniacze tranzystorowe sa lepsze ? - czy tak mam to rozumiec ? nie czepiajmy sie ze niektore tranzystorowe pobiora wiecej pradu czy zagraja lepiej od lampy ja chcialbym uslyszec ktore wzmaciacze naleza do lepszych na rynku? ja 25 lat nie sluchalem lamp ale Ty masz doswiadczenie .............

Naucz się czytać ze zrozumieniem :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

moja prowokacja byla celowa moge porozmawiac z kims kto ma pojecie ale nie toleruje najazdu jak by ktos wszystkie rozumy zjadl i wiedzial najlepiej zdaje sobie sprawe ze oba wzmacniacze moga zagrac podobnie znajda sie lepsze i gorsze ale niech mi nikt nie mowi ze pisze glupoty nie slucham muzyki od wczoraj moj opis przyblizyl moje poglady na temat 2 innych wzmacniaczy i nie kazdy musi sie z tym zgadzac to moja wypowiedz mamy demokracje tutaj rowniez nie posiadam wzmacniacza lampowego i niechce posiadac ale to nie oznacza ze dopiero kilka dni temu sie o nich dowiedzialem niewiem czy jestem na forum w srod ludzi z doswiadczeniem co przychodzi z wiekiem i praktyka czy miedzy 15 latkami .......

chętnie włączył bym sie w dyskusje.. ale niestety niemam kompletnie wiedzy ani doswiadczenia :)

na ten moment skłaniam sie do kupna jakiegoś NADa... miedzy innymi ze wzgledu na dwoch małych synków którzy jak tylko zobaczyli by wzmacniacz lampowy... lampy... przetrwał by pewnie tydzień ;)

znalzłem NAD 3150, C320, C326bee mniej wiecej w podobnych cenach ... jakieś 500-700zł ( na poczatek chyba wystarczy ... zobaczymy czy złapie "bakcyla " :)

co wy na to ? który ?

Chłopie, napisałeś na początku to co napisałeś, więc nie pisz teraz, że to jakiś test był - widzę, że te 15 lat to prawda....:)

Napisano dziś, 08:52

Naucz się czytać ze zrozumieniem :)

Chyba jest z tym problem .

moja prowokacja byla celowa moge porozmawiac z kims kto ma pojecie ale nie toleruje najazdu jak by ktos wszystkie rozumy zjadl i wiedzial najlepiej zdaje sobie sprawe ze oba wzmacniacze moga zagrac podobnie znajda sie lepsze i gorsze ale niech mi nikt nie mowi ze pisze glupoty nie slucham muzyki od wczoraj moj opis przyblizyl moje poglady na temat 2 innych wzmacniaczy i nie kazdy musi sie z tym zgadzac to moja wypowiedz mamy demokracje tutaj rowniez nie posiadam wzmacniacza lampowego i niechce posiadac ale to nie oznacza ze dopiero kilka dni temu sie o nich dowiedzialem niewiem czy jestem na forum w srod ludzi z doswiadczeniem co przychodzi z wiekiem i praktyka czy miedzy 15 latkami .......

Od celowej prowokacji jest BOCZNICA .

Tu człowiek pyta poważnie i takich też odpowiedzi oczekuje a nie prowokacji i wrzucanie stereotypów do jednego worka .

C320 ale tylko po modyfikacji. Bez modyfikacji ten czy inne szare NADy grają do dupy .

Bakcyla nie będzie .

• 3 tygodnie później...

Roksan Caspian mk1 i reszta na kolumny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.