Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon TU-950 zamilkł

kickdown

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mam taki problem , zamilkł mi tuner Tu-950. Tzn jak wezmę wzmak na cały głos to coś tam cichutko słychać. Wymieniłem układ LA3401 i dalej cisza. Mógłby ktoś pomóc? Ma ktoś schemat?..

https://www.audiostereo.pl/topic/105515-harman-kardon-tu-950-zamilk%C5%82/

Należy wpisać w google frazę ''harman kardon tu 950 service manual'', następnie kliknąć trzeci link od góry. Potem pod obrazkiem kliknąć napis ''Get manual'' który pojawia się po kilku sekundach w miejsce napisu ''please wait''.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Stern dzięki.Schemat znalazłem,pomierzyłem napięcia na LA3401 i niby wszystko ok,a tuner gra bardzo bardzo cichutko.Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Nie jestem elektronikiem ale miernik i lutownice znam.Ma ktoś jakiś pomysł ? Jakieś MUTE tam się włączyło czy co..

AM działa?

Wylutuj na początek Q123 i 124. Jeśli zacznie działać to uszkodzenia trzeba szukać w obwodach wyciszania.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Jeśli na Q126 napięcia się zgadzają to sprawdź te tranzystory które wylutowałeś czy są sprawne.

Jeśli nie, to je wymień a jeśli tak to wlutuj je z powrotem i sprawdź ponownie napięcia na Q126.

na Q126 jest napięcie 16V

Ok, ale Q126 ma 3 końcówki.

Układ wyciszający jest po to aby wyciszać wyjście w sytuacjach kiedy mogłyby się tam pojawić jakieś niepożądane dźwięki np. szum poniędzy stacjami podczas przestrajania, stuki przy włączaniu i wyłączaniu tunera itp.

Wylutowanie i wlutowanie tych tranzystorów prawdopodobnie nie miało wpływu na to że tuner nie grał. Tranzystory te są sterowane z układu wykrywającego włączenie i wyłączenie tunera oraz z mikroprocesora który je steruje w określonych sytuacjach. Być może mikroprocesor włączył wyciszanie z jakichś powodów niekoniecznie właściwych.

Odświeżam.Stern.czy jest to możliwe. że na tym tunerze stacja słabo nadawana czyli 20db (dobrze nadawana 60db) po godzinie,jak się tuner nagrzeje zaczyna przerywać a po chwili przestaje grać?Bo od jakiegoś czasu słucham ulubionej stacji tylko1 godz. Po tym czasie tuner zaczyna przerywać a po chwili przestaje grać. Mówię tylko o jednej słabej częstotliwości.

• 2 tygodnie później...

Jest możliwe że z powodu wzrostu temperatury przesuwa się próg wyciszenia słabej stacji w tym tunerze, ale to tylko przypuszczenie, rzeczywisty powód może być inny.

Zrób taki eksperyment aby przekonać się czy to od temperatury zależy. Jak stacja przestanie grać to nie wyłączając tunera zdejmij zewnętrzną pokrywę (ostrożnie!) i podmuchaj do środka zimnym powietrzem np. z suszarki do włosów.

A więc zrobiłem tak... Jako że tuner stoi na wzmaku i od niego się grzeje, to po tym jak stacja znów się wyłączyła ,wyłączyłem wzmak i po około 20min jak wzmak ostygł to sygnał na tunerze wrócił. A więc to na 100% od temperatury.

Odnajdź w tunerze potencjometr regulacyjny VR202, zapamiętaj jego ustawienie aby móc ewentualnie powrócić do takiego jakie jest w tej chwili. Po zaniku stacji spróbuj go delikatnie poruszyć w jedną lub drugą stronę. Jeśli stacja powróci to tak pozostaw. Jeśli nie to przywróć pierwotne ustawienie.

A więc tak.. po wyłączeniu się stacji potencjometr ustawiam o kawałek w lewo,stacja wraca. Po chwili znów zanika ,znów lekko potencjometr w lewo,stacja wraca.Na razie hula już pół godziny i jest ok... Czy ten potencjometr tak miał być ustawiony w fabryce czy ten kondensator C233 zmienił pojemność?

Ten potencjometr decyduje o minimalnym poziomie sygnału z anteny poniżej którego układ wycisza stację. Pojemność C233 nie wpływa na to. Trudno powiedzieć co konkretnie wpływa na przesuwanie tego progu pod wpływem temperatury. Jedyne co można zrobić to obniżyć ten próg tym potencjometrem tak aby ta stacja się nie wyciszała.

Fabrycznie ten próg jest wyregulowany na 20dB.

• 1 miesiąc później...

Witam. Znów zamilkł.... znów się włączyło to wyciszenie teraz chyba już na dobre. Po wylutowaniu Q123 i 124 gra .Napięcia na dwóch nóżkach Q126 16V, co czynić dalej ..Stern ratuj.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, po wylutowaniu Q123 i 124 gra a po ponownym wlutowaniu?

Ok, masz więc do wyboru dwie możliwości, albo pogodzić się z brakiem funkcji wyciszania, w tym wypadku wystarczy tylko wylutować te tranzystory, albo możemy spróbować odnaleźć przyczynę tego wyciszania.

Ok, to najpierw zmierz napięcia na wszystkich nóżkach Q126, ale jak je będziesz podawał to podaj na której nóżce jest dane napięcie. Tranzystor ma trzy nóżki i są one oznaczone literkami E, C, B. Czasem na płytce opisane są wszystkie a czasem tylko jedna. Jeśli opisana jest jedna, wówczas należy zajrzeć na stronę 28 instrukcji serwisowej i tam odnaleźć rysunki obudów tranzystorów i na ich podstawie określić pozostałe nóżki.

Ok, teraz poczekaj chwilkę aż sobie narysuję sam układ mute i napiszę co dalej.

Wylutuj Q127 i jak będzie wylutowany, sprawdź jakie jest napięcie w miejscu, gdzie normalnie jest podłączona baza tego tranzystora (nóżka B). Tranzystor też przy okazji możesz sprawdzić,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.