Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale goosluś zna nieco:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj jeszcze jeden test.

Ukryta Zawartość

A w tytule napisali:LG liefert beste Bildqualität aller Zeiten

Tłumaczę. LG dostarcza najlepszy obraz wszech czasów.

Panowie opanujcie się trochę z wybrzydzaniem.

Można owszem powybrzydzać ale ale nie to będzie miało chociaż trochę coś wspólnego z rzeczywistością.

Ale goosluś zna nieco:

Ukryta Zawartość

No to ja nie wiem co Arton miał na myśli pisząc nie ma się czym chwalić.

Kontrast nieskończony(niemierzalny), luminancja tyle co w LCD, plazma o takiej luminancji może sobie jedynie pomarzyć, gama po kalibracji może zacytuję"To jest doskonały!"

Równomierność oświetlenia"55EC930V posiada również wyświetlanie niemal doskonałe światło jednorodności."

Input lag wprawdzie wysoki ale ta wartość dotyczy jedynie graczy i jak to napisali "W ogóle, to wynik jest całkiem przyzwoity"

Co Arton miał na myśli pisząc:"Nie ma się czym chwalić"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znasz francuski? Jak tak to napisz czym nie ma się chwalić.

Czy napisałem coś niezrozumiale?

Kontrast nieskończony(niemierzalny), luminancja tyle co w LCD, plazma o takiej luminancji może sobie jedynie pomarzyć, gama po kalibracji może zacytuję"To jest doskonały!"

Sam sobie odpowiadasz. Te cechy to z nędznego LCD.

Plazmowcy spokój nie widzieliście na oczy tego oleda a piszecie jakbyście codziennie uzytkowali. Bez naocznego porównania trzeba sie zadowolic tym co pisza w testach bo użytkowników tutaj na razie nie ma.

A jak na razie nie jest źle z tego co pisza w testach.

chwilowy brak działalności w audio.

Czy napisałem coś niezrozumiale?

Nie napisałeś czy rozumiesz co tam było napisane czy tylko nie rozumiesz parametrów które były pomierzone. Po twojej obecnej wypowiedzi wygląda na to że jedno i drugie. Ani nie rozumiesz co to jest nieskończony kontrast czyli czerń na poziomie zero, być może trochę więcej ale urządzenie pomiarowe pokazało 0. Nie rozumiesz również tego że im wyższa luminancja tym lepiej a że LCD mają luminancję wysoką to akurat ich zaleta.

A napisanie tego, że ponieważ luminancja jest wysoka czyli parametry zaledwie takie jak w nędznych LCD, to objaw niedorozwoju umysłowego. Arton, zbadaj się na głowę a jak się okaże że wszystko w porządku to wtedy możesz nam tu dupę zawracać.

Plazmowcy spokój nie widzieliście na oczy tego oleda a piszecie jakbyście codziennie uzytkowali. Bez naocznego porównania trzeba sie zadowolic tym co pisza w testach bo użytkowników tutaj na razie nie ma.

A jak na razie nie jest źle z tego co pisza w testach.

Właśnie byłem w MM i trochę się pobawiłem tym telewizorem. A więc obok stał telewizor LG 4K(LCD). Organoleptycznie na telewizji w 1080i nie można powiedzieć że jeden albo drugi ma lepszy obraz. Inaczej jest jak patrzy się z boku. OLED bardzo wyraźnie się wyróżnia ale jest jedno ale. Z boku zmienia się lekko kolor białego. Po drugie przy całkiem białych scenach telewizor zachowuje się jak plazma czyli spada kontrast. Normalnie bym nie zauważył ale ponieważ obok stał inny telewizor to rzucało się to w oczy. Po trzecie biały miał odcień zielonkawy i nic nie dało przestawianie temperatury barwy. Niestety nigdzie nie znalazłem regulacji temperatury bieli i jeżeli ten telewizor jej nie ma to jest lekka kupa. Co do płynności i ostrości ruchu to telewizor niczym nie odróżniał się od obok stojącego telewizora LCD no ale było to program w 1080i a więc z natury swojej bardziej nieostry w ruchu.

czerń na poziomie zero

Oznacza wyłączony panel. Nic więcej. Taka czerń jest błędem. Co wykazałem wcześniej wpisem z planszami TEST PLUGE. I kto tu nie rozumie?

im wyższa luminancja tym lepiej a że LCD

Nie jest wymagana do domowych warunków nie wiadomo jaka jasność. Telewizor to nie element oświetleniowy.

A napisanie tego, że ponieważ luminancja jest wysoka czyli parametry zaledwie takie jak w nędznych LCD, to objaw niedorozwoju umysłowego. Arton, zbadaj się na głowę a jak się okaże że wszystko w porządku to wtedy możesz nam tu dupę zawracać.

Wiele LCD ma wysoką jasność i nigdy nie były zaliczone do wysokiej jakości odbiorników TV.

Oznacza wyłączony panel. Nic więcej. Taka czerń jest błędem. Co wykazałem wcześniej wpisem z planszami TEST PLUGE. I kto tu nie rozumie?

Tu masz planszę na której był testowany kontrast. Gdzie tu widzisz wyłączony panel..LG_Oled_TV_55EC930V_tests.jpg

Wiele LCD ma wysoką jasność i nigdy nie były zaliczone do wysokiej jakości odbiorników TV.

Logika w stylu koń ma cztery nogi, krowa ma również cztery nogi a więc jest koniem.

Arton, potwierdziło się tylko moje przypuszczenie że powinieneś przebadać sobie głowę.

Logika w stylu koń ma cztery nogi, krowa ma również cztery nogi a więc jest koniem.

To jest twoja logika z twoim wnioskiem. Moja jest taka, że jasność nie musi rosnąć nieskończenie. Nie taka jest konieczność.

Arton. Nie rób sobie wstydu.

Zacznij czytać ze zrozumieniem.

Nie Arton. Twoja logika jest taka. LCD mają wysoką luminancję. LCD są do dupy. OLED też ma wysoką luminancję a więc jest do dupy.

Przynajmniej tak można interpretować zdanie:

Sam sobie odpowiadasz. Te cechy to z nędznego LCD.

czytałem kilka testów OLEDÓW LG w pismach fachowych różnych i testerzy są zgodni że czerń i kontrast w testowanych do tej pory LG zwłaszcza w oled lg 55ea980v jest głęboka w oledach niby lepsza niż PDP sam nie widziałem więc nie porównam.Ja podają próby zmierzenia kolorymetrem Klein k-10a po prostu się poddał(nie dało się zmierzyć) .Na planszach ANSI 4x4 gdzie ciemne pola przeplatają się z jasnymi udało się zarejestrować szczątkową luminację 0,0001 cd/m pochodzącą za pewne z rozproszeń z powłoki ekranu a przy luminacji 120cd/m biel ustawiona na noc oznacza kontrast ANSI 1 200 000:1 jak wyszło w pomiarach.Ale jak podają OLEDY LG jak i te Samsunga KE55S9C mają tendencję zjadania kilku do kilkunastu pierwszych odcieni w zależności od sceny najgorzej widoczne to jest na scenach gdzie czerń sąsiaduję z bielą jak do tej pory nie dało się tego wyeliminować

Być może to coś wyjaśni. Niestety tłumaczenie z googla a więc nawet po polsku trudno zrozumieć. To z linka który wkleił janunio. Wygląda że jest to wina elektroniki a nie samego panelu.

"Możliwe jest skorygowanie niewielki defekt rachunku gamma wczoraj podczas testu na żywo. Aby to zrobić, wystarczy przejść do ustawień obrazu telewizora przekazać "poziom czerni" od "niskiego" na "wysoki". Gamma i wraca błyskawicznie do 2,2 całej skali szarości przedstawiający szczegóły utracone w cieniach. To jest doskonały!"

Nie Arton. Twoja logika jest taka. LCD mają wysoką luminancję. LCD są do dupy. OLED też ma wysoką luminancję a więc jest do dupy.

Nie wmawiaj mi co chciałem powiedzieć. Tłumacz swoje wypowiedzi.

Arton to kosmita, z nim się nie dyskutuje, on i tak wie lepiej.

A co do LG OLED, te telewizory są oczywiście jeszcze niedopracowane, co nie zmienia faktu, że mają po prostu bardzo dobry obraz.

Robiąc proste podsumowanie wad i zalet, to można je postawić już na równi z najlepszymi plazmami czy LCD takimi jak AX900, według mnie główną wadą obecnych OLED od LG jest słabe odwzorowanie ruchu tzn. rozdzielczość obrazu ruchomego ledwo dobijająca do 400 linii, ja jako osoba przyzwyczajona przez najlepsze plazmy i LCD Sonego do wyników dużo wyższych (powyżej 900 lini) nie jestem w stanie tej wady zaakceptować, ale wiem również, że nie jest to wina samej technologii OLED ale elektroniki sterującej zastosowanej przez LG, dokładniej mówiąc - łatwo będzie tą wadę wyeliminować, a czy zrobi to LG, czy jakiś inny producent, mam to szczerze głęboko gdzieś, ważne jest, aby był jakiś postęp pod tym względem.

<br /> nie jest to wina samej technologii OLED ale elektroniki sterującej zastosowanej przez LG<br />

Pełna zgoda.

Czyli software dla procesorów.

Poważna kwestia to udostępnianie konkurencji matryc OLED przez LG.

Stanowisko LG może się zmienić zaraz po osiągnięciu zakładanych mocy przerobowych w nowej fabryce M2.

Styczeń 2015 ?

Zobaczymy pewnie coś na CES Las Vegas.

Poważna kwestia to udostępnianie konkurencji matryc OLED przez LG.

Zgadzam się, panele mają dobre, żywotność rewelacyjna nie jest w porównaniu do dobrych LCD, ale można powiedzieć, że wystarczająca, a jak otworzą nową linię to podejrzewam ze odrzutów będzie jeszcze mniej i żywotność może znowu wzrosnąć. Dać do takiego TV jeszcze procki odpowiedzialne za przetwarzanie obrazu z flagowych modeli Sony, ewentualnie Panasonica i będzie cacy.

co do żywotności jak deklaruję producent jeszcze nikt w testach tego nie potwierdził jak czytam co do parametrów laboratoryjnych producenta to trzeba podchodzić z ostrożnością to jest tak samo jak z nowymi samochodami w mieście ma palić tyle z instrukcji producenta a w rzeczywistości wychodzi inaczej.Jak pisałem wyżej oledy mają problem z gubieniem odcierni zwłaszcza jak sąsiaduję czerń z bielą,krótką żywotność mają diody niebieskie i problemy są z odwzorowaniem ruchu działanie sample-and -hold( S&M) przy 60kl/s 16,7ms rozwiązaniem jest podbicie jak w monitorach dla graczy do 120hz wtedy czas reakcji zmniejszy się 4,16ms i nie będzie wyczuwalny dla oka te fakty potwierdzają różne źródła co testowały oledy nie tylko od ld i te mankamenty wychodzą na planszach testowych i diagramach przed i po kalibracjach sprzętowych szczególnie w Błędach oddania barw CIEDE 2000,Balansie bieli, Błedzie oddania palety szarości CIEDE 2000,temperaturze barwowej i gammie) i pod katem jak się patrzy widać widać zielonkawy odcień nawet na panelach LG RGBW opieram się na testach polskich głównie av gdzie te błędy są powielane przy tych oledach dotychczas testowanych od lg czy samsunga.Więc jeszcze długa droga OLED do doskonałości ten sam etap będzie przeżywał co PDP więc rokiem 2015 na pewno nie będzie doskonały oled tv

te wady co opisałem zostały wychwycone przez testerów na dotychczasowych oledach co były testowane nawet z matrycami RGBW i nie ma się co spierać technika musi dojrzeć przeżyć swoje dzieciństwo żeby stała się doskonała tak jak było w przypadku PDP bo akurat ta technologia jest do niej porównywalna przez testerów

też czytałem o tej linii LG M2 na rok 2015 ale zastanawiam się czy to będzie skierowane bardziej na hurtowe produkowanie paneli i mniejsze odpad odpadów po produkcyjnych a gdzie w tym szlifowanie i doskonalenie technologi i wykluczanie wad wykrytych dotychczasowych testach o tym nie ma ani wzmianki że inżynierowie z LG czy z innych firm wezmą się do pracy żeby to wykluczyć.Jak czytam z testów wychwycone niedoskonałości są wysyłane na support producenta a ten nic nie robi i błędy są powielane w oledach co dotychczas zostały wydane odnoszę wrażenie że inżynierowie z LG i innych firm nie wiedzą na dzień dzisiejszy jak te defekty wyeliminować bo je powielają w dotychczasowych modelach

Kolejna Chińska firma ruszyła z produkcją OLED TV !

Ukryta Zawartość

" Changhong jest obecnie drugim OLED ekspres TV Chin. W zeszłym miesiącu Skyworth uruchomiły własne 55" OLED TV, Tianchi E980.

Skyworth wykorzystuje również dostarczone panele przez LG Display. To interesujące zobaczyć strategię LG dostarczania paneli OLED do innych firm."

Nie piszcie bzdur o krótkiej żywotności ani o odpadach bo nikt na świecie nie ma w tym zakresie wiedzy.

No może poza kontrolą jakości w fabryce M1 LG.

Dane z całą pewnością objęte ścisłą tajemnicą producenta.

Klasyczny czarny PR.

Na rozwiązanie Samsunga także trzeba zawiesić kurtynę milczenia bo to niewypał.

Dyskusje o OLEDach są w Polsce śmieszne, bo nikt z piszących na forach tego sprzętu nie posiada.

Ukryta Zawartość

o krótkiej żywotności w polskich testach i innych świadczą niebieskie diody i każdy to potwierdza że 10 tys godzin spada luminacja o 50 % potwierdzają to polskie testy i nie pierdziel propagandy jak putin poczytaj testy nawet w polskim AV z lipca gdzie jest testowany OLED LG tam jest wyraźnie napisane z palca sobie tego nie wyssałem na co ta technologia teraz cierpi.A o odpadach nawet LG poinformowało że to główna pięta achillesowa na co cierpi OLED w Produkcji chodzi o koszta odpady to główne kryteria kosztów OLEÓW.Nie wiem na jakiej polityce się opierasz ale odnoszę wrażenie że na testach opłacanych bo opierasz się i wklejasz tylko testy zagraniczne i nie dasz sobie przemówić na jakie choroby na razie cierpi technologi oled w przyszłości na pewno większość wyeliminują ale nie teraz

odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia o tej technologi a zakrywasz się i wklejasz tylko testy zagraniczne a nic o siebie nie wnosisz

napisałeś "Na rozwiązanie Samsunga także trzeba zawiesić kurtynę milczenia bo to niewypał."

Czy ja gdzie pisałem oo jednym producencie nie ogólnie ci którzy wydali OLEDY z twoich wypowiedzi wyniki że propagujesz tylko LG ja trzymam kciuki za Panasonica co pokarze i inne firmy czym więcej będzie większa konkurencja rywalizacja w jakości i cenie to jest moje zadnie tak samo jak było w tv FHD.Moje zdanie jest takie czym więcej tym lepiej i taniej bo konkurencja jest

>spinacz66: kiedy wlasnie LG robi panele bez niebieskich wlasnie z tego powodu. Uzywa bialych I filtrow. Nie wiem jaka jest zywotnosc (niezmiennosc odcienia, gestosci) filtra w czasie. Ja trzymam kciuki za OLEDa - nich bedzie drozszy od LCD, byle sie ktoremus producentowi chcialo/oplacalo wypuscic dopracowany pod wzgledem obrazu TV. Zeby nie bylo tak jak mz jest teraz: najlepszy TV niekoniecznie jest dobry, ma po prostu najmniej zepsuty obraz...

<br />o krótkiej żywotności w polskich testach i innych świadczą niebieskie diody i każdy to potwierdza że 10 tys godzin spada luminacja o 50 % potwierdzają to polskie testy <br />

Nie bój się i daj linki do tych głupot.

Wszyscy chcemy się pośmiać.

Kolejna Chińska firma ruszyła z produkcją OLED TV !

Ukryta Zawartość

" Changhong jest obecnie drugim OLED ekspres TV Chin. W zeszłym miesiącu Skyworth uruchomiły własne 55" OLED TV, Tianchi E980.

Skyworth wykorzystuje również dostarczone panele przez LG Display. To interesujące zobaczyć strategię LG dostarczania paneli OLED do innych firm."

Nie piszcie bzdur o krótkiej żywotności ani o odpadach bo nikt na świecie nie ma w tym zakresie wiedzy.

No może poza kontrolą jakości w fabryce M1 LG.

Dane z całą pewnością objęte ścisłą tajemnicą producenta.

Klasyczny czarny PR.

Na rozwiązanie Samsunga także trzeba zawiesić kurtynę milczenia bo to niewypał.

Dyskusje o OLEDach są w Polsce śmieszne, bo nikt z piszących na forach tego sprzętu nie posiada.

Tym razem ci przyznaje rację gdyz juz w momencie kiedy wyszedł pierwszy oled lg i zapowiadali ze będzie fabryka wiedziałem że będzie wysyp wad oleda na forach i to całkiem niezaleznych od testów. Głównie będzie to sprawka antyreklamy konkurencji i teraz to właśnie sie dzieje trzeba jakoś bronic lcd. Jedyne wyjście to antyreklama oleda bo nie da sie inaczej gdyz technika lcd po tylu latach wciąż jest do du...y.

Ale sprzedaż paneli oled konkurencji to jedynie wyjście na pozbycie sie wad technologii. A później tylko czekac az konkurencja tez zacznie produkowac panele moze bardziej dopracowane.

>spinacz66: kiedy wlasnie LG robi panele bez niebieskich wlasnie z tego powodu. Uzywa bialych I filtrow. Nie wiem jaka jest zywotnosc (niezmiennosc odcienia, gestosci) filtra w czasie. Ja trzymam kciuki za OLEDa - nich bedzie drozszy od LCD, byle sie ktoremus producentowi chcialo/oplacalo wypuscic dopracowany pod wzgledem obrazu TV. Zeby nie bylo tak jak mz jest teraz: najlepszy TV niekoniecznie jest dobry, ma po prostu najmniej zepsuty obraz...

No spinacz troche błądzi niby cos czytal jakies testy ktore mu oowoedzialy ze oled jest bee ale to chyba 3 lata temu.... woec informacje nieaktualne bo o calkiem innym oledzie dyskusja wersji 2014 oraz gdybania o wersji 2015 z nowej linii i pytanie czy wersja z nowej linii laneli trafi do konkurencji.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Sądzę, że matryce trafią szybko do konkurencji.

LG ma patentowe zabezpieczenie dzięki amerykańskim patentom kupionych w 2009r. od Kodaka.

Przypominam, że w modelu 930v mamy już zupełnie nową strukturę subpixeli.

Czyli idą ciągle do przodu.

Mamy także precedens:

Pasywne 3D.

LG sprzedaje wszystkim swoje panele i chyba tylko SAMSUNG nie korzysta z ich oferty.

Zadecyduje zapotrzebowanie w odniesieniu do mocy produkcyjnych z M1 + M2.

Wygląda, że już w ten sposób opanowali soczysty OLED rynek chiński.

Nie wiem czy wiecie ale SAMSUNG steruje volumenem produkcji telewizorów konkurencji przez limitowanie dostaw matryc LCD/LED. To podstawowy problem wysokich cen Sony bo i tak nie zwiększą podaży.

Zawyżona cena ogranicza popyt i dopasowuje do możliwości produkcyjnych (montażowych).

To z tego powodu Philips właśnie kupił w Chinach fabrykę od Sharpa, by się od Sama całkowicie uniezależnić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.