Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dźwięku 5.1z tunera cyfry

adamwolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,po podłączeniu tunera Pace HDS 7241 PVR HD do tv poprzez amplituner RX-820 nie odtwarza się dźwięk 5.1.

Dodam że przy podłączeniu twardego dysku z taką ścieżką DD jest .Ustawienie na tunerze nic nie zmienia.

Powoli .

Najpierw napisz dokładnie krok po kro po kroku jak jest podłączone , jakimi kablami i co zmieniałeś w tunerze .

Ten twardy dysk podłączasz do TV ?

Tv hdmi do amplitunera ARC a tuner satelitarny tylko do amplitunera.

Twardy dysk przez USB bezpośrednio do tv.

Amplituner czyta ścieżkę z HD jako DD (np.film ) a z tunera (np.TVN) zawsze PCM.

Na żadnym z programów?

Spróbuj podczas oglądania przełączyć dźwięk z polskiego na oryginalny...

Mój stary dekoder często się zamulał i pomagało dopiero odłączenie od sieci...

Amplituner czyta ścieżkę z HD jako DD (np.film ) a z tunera (np.TVN) zawsze PCM.

W tej chwili u mnie także PCM , nie wiem jat teraz , ale kiedyś wiele filmów nadawano W DD 5.1 , a nawet Taniec z gwiazdami .

Włącz programy Diskawery , tam na niektórych jest zawsze polska wersja DD 5.1 .

Pilotem od tunera można zmieniać ścieżki dźwiękowe na oryginalne itd .

W ustawieniach tunera -- Ustawienia TV --- dźwięk zmień , żeby nie było stereo PCM , itd.

Tv hdmi do amplitunera ARC a tuner satelitarny tylko do amplitunera.

Może popełniasz błąd i słuchasz kanałem powrotnym z TV , TV chyba nie wyprowadza DD 5.1 , lecz tylko DD 2.0

Musisz włączyć źródło dźwięku w amplitunerze do którego jest podłączony tuner satelitarny i spełnić wcześniej podane warunki .

Musi działać .

To jednak wysyła TV DD 5.1 , a na ampli może masz DD 2.0 ?

Edytuję : w tej chwili na TVN mogę zmienić ścieżkę z PCM na DD 2.0 .

Wiesz , Ty masz HDMI dobrze podłączone , tylko spełnij te warunki które wcześniej podałem .

Najlepiej jednak kup porządnie wyglądający tani kabel optyczny i podłącz tuner optycznie cyfrowo , nie wiadomo co to za " wyjście HDMI w tunerze " .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-11751200-1378755924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie.Światłowodem miałem już podpięte i nie działało do dzisiaj .Na amplitunerze trzeba było zmienić ścieżkę audio żeby brał dźwięk z przewodu światłowodowego a nie HDMI,nie zmienia to faktu że dźwięk DD przez HDMI nie chodzi.Wina HDMI ????????????

Ścieżkę audio zmienia się w playerze , a w ampli ustawiłeś żeby wybierał sygnał z wejścia SPDIF .

nie zmienia to faktu że dźwięk DD przez HDMI nie chodzi.Wina HDMI

Wina ustawień HDMI , począwszy od Playera .

Moze u Ciebie jest jak u mnie.Hdmi mam bezposrednio do tv (tyllo obraz i dzwiek z tv),dodatkowo optyczny kabel do ampli.Niewszystkie programy nadawane sa w DD 5.1 .Sprobuj na NG powinien sie pojawic DD.

Sprawa 2 , moze Twoj tuner niepodaje dxwieku na HDMI ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.