Skocz do zawartości
IGNORED

Więcej prądu do urządzenia USB przez kabel typu Y

Froju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie może mniej związane z DIY a bardziej z wiedzą elektroniczną niezbędną do funkcjonowania w tym obszarze:-)

Jest DAC/słuchawkowy podłączony do komputera przez USB.

Komputer daje trochą za mało prądu (stary MacBook) do USB.

Chcę uniknąć wożenia aktywnego huba USB z zasilaczem.

Czy mogę podłączyć DAC za pomocą kabla USB typu "Y" z tym, że jedna wtyczka wchodzi do komputera a druga do zasilacza z gniazdem USB 5V/1A (np. taka biała kostka do ładowania iPhona)?

Czy to będzie działać (da więcej prądu do DAC) i nie popsuje komputera?

Pozdrawiam,

Tomek

Jeżeli w kablu typu Y przetniesz w kablu sygnałowym linię + zasilania (czerwony przewód ) to teoretycznie możesz podłączyć dowolne źródło napięcia 5V DC.

Ja w taki sposób podłączam zewnętrzną baterie w postaci powerbanku usb Varty i mam dzięki temu czysty prąd do zasilania daca.

Dodatkowo poprawia to dźwięk jaki daje dac.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.