Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Tonsil Maestro II i Yamaha ax-396

Janek Gałecki

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informację czy ten wzmacniacz Yamaha ax-396 nie jest za słaby do kolumn Tonsil Maestro II ? Kupiłem ten wzmacniacz a teraz kolego mi powiedział żę jest za słaby i nie będzie wykorzystywał w pełni głośników. Proszę o fachową pomoc . Czy muszę zmienić ten wzmacniacz . Janek

Wzmacniacz pod względem mocy nie jest za słaby, jedynie aby wykorzystać potencjał Maestro II warto by było zastosować klasowo lepszy wzmacniacz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobrze było by gdybyś mógł posłuchać kilku wzmacniaczy w swoim systemie i wtedy wybrać co najbardziej Tobie odpowiada a dobranie do nich wzmacniacza do słuchania po cichu tak żeby oddały pełne spektrum dźwiękowe nie jest taką prostą sprawą , trzeba trochę pokombinować w doborze wzmacniacza i kabli głośnikowych .

No dobra czyli sprzedam lub zamienię. Tylko moze cos polecacie. Szukac czegos co ma 100 w na kanał czy musi być więcej. Mam możliwość kupna Denon 860 ale on ma 80w czyli też trochę za słaby.

Przede wszystkim to podłącz i posłuchaj a wtedy podejmiesz decyzję bo bez tego nie będziesz wiedział czym się kierować i czego ewentualnie szukać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o cichy odsłuch to świetnie się spisał do tego ten lampowy wzmacniacz ze zdjęcia .

Ukryta Zawartość

Trudno mi powiedzieć o jakimś konkretnym wzmacniaczu wszystko zależy od Twojego gustu , co lubisz i czego oczekujesz . Osobiście mam w tej chwili podpięte pod Maestro wzmacniacz Technicsa też ten ze zdjęcia i gra sobie to jak na tej klasy sprzęt w miarę .

Najpierw posłuchaj tydzień, dwa na spokojnie. Usłyszysz czego brakuje, co jest fajnie. Jaką drogą iść dalej.

Na razie to kolega pomarudził i popsuł ci humor. To nie jest jakaś wielka różnica klas i nie ma co szat rozdzierać.

Powiem tak. Przesiadłem sie z kina domowego Panasonic wiec gra to dla mnie rewelacyjnie. Bardziej się bałem że wzmacniacz ma za małà moc.Wezmę od kumpla jego Pionieera i zobaczę czy usłyszę różnice. A w międzyczasie może się trafi jakiś ciekawy wzmacniacz.

To przestań się zadręczać. Z tego co przeczytałem maestro 180 są 8-ohmowe i mają sporą efektywność 90db. Nie będzie problemów i ich napędzeniem.

W yamaszcze trzeba z tyłu ustawić przełącznik na kolumny 6ohm or higher.

Powiem tak. Przesiadłem sie z kina domowego Panasonic wiec gra to dla mnie rewelacyjnie. Bardziej się bałem że wzmacniacz ma za małà moc.Wezmę od kumpla jego Pionieera i zobaczę czy usłyszę różnice. A w międzyczasie może się trafi jakiś ciekawy wzmacniacz.

Jak trochę posłuchasz to daj znać jak się Tobie zestaw zgrywa z Maestro II , tak z ciekawości bo jak wspominałem też mam te głośniki .

Ze zmianą to się nie spiesz daj sobie czas słuchaj i sam dojdziesz do wniosków co Tobie pasuje a co chciał byś zmienić wtedy łatwiej będzie tobie dobrać resztę toru . Możesz jeszcze spróbować połączenia głośników typu Bi-wire u mnie w systemie przy Maestro różnica była dość duża na plus .

Wybij sobie również zmianę na pioneera. Z deszczu pod rynnę byś się wepchał.

A słyszałeś Maestro z jakimś modelem Pioneera bo ja się nie dawno zastanawiałem nad zakupem pod nie właśnie Pioneera A-6 lub rozważałem wzięcie na przetestowanie Pioneera A-70 . Dla tego interesuje mnie Twoja opinia .

A to o co chodzi ,, spróbować połączenia głośników typu Bi-wire,, . ja jestem totalnie początkujący jeśli chodzi o sprzęt :) Dobra to na razie posłucham waszych rad i poczekam... dzięki

A to o co chodzi ,, spróbować połączenia głośników typu Bi-wire,, . ja jestem totalnie początkujący jeśli chodzi o sprzęt :) Dobra to na razie posłucham waszych rad i poczekam... dzięki

Trzeba podłączyć głośniki w sposób jak na zdjęciu tylko wcześniej z gniazd głośnikowych ściągnąć te blaszki łączące .

Ukryta Zawartość

Każdy kiedyś zaczynał więc nie ma się co przejmować od tego też jest takie forum . Wrzuć w google temat Bi-wire i poczytaj , gdybyś miał jakieś wątpliwości to pytaj .

Ukryta Zawartość

A słyszałeś Maestro z jakimś modelem Pioneera bo ja się nie dawno zastanawiałem nad zakupem pod nie właśnie Pioneera A-6 lub rozważałem wzięcie na przetestowanie Pioneera A-70 . Dla tego interesuje mnie Twoja opinia .

Słyszałem różne pioneery z innymi kolumnami i żaden z nich nie gra muzyki. To że spasuje do maestro może być prawdą ale jednak to ciągle pioneer i zamiast niego można dużo lepiej.

CD masz widzę bardzo fajne więc szkoda by to było zepsuć jakimś kiepskim wzmakiem.

Kumpel ma właśnie jakiś wysoki model amplituner Pionieer wiec zapewne spróbuję go podpiąć

Ze zmianą to się nie spiesz daj sobie czas słuchaj i sam dojdziesz do wniosków co Tobie pasuje a co chciał byś zmienić wtedy łatwiej będzie tobie dobrać resztę toru . Możesz jeszcze spróbować połączenia głośników typu Bi-wire u mnie w systemie przy Maestro różnica była dość duża na plus .

Spróbuje tak podpiąć lecz muszę najpierw kupiç dodatkowe przewody.

A jakie kable masz w tej chwili podpięte ?

Słyszałem różne pioneery z innymi kolumnami i żaden z nich nie gra muzyki. To że spasuje do maestro może być prawdą ale jednak to ciągle pioneer i zamiast niego można dużo lepiej.

CD masz widzę bardzo fajne więc szkoda by to było zepsuć jakimś kiepskim wzmakiem.

Dziękuję bardzo za odpowiedz nie będę sobie zawracał głowy Pioneerami

mama podpięte jakieś miedziane ok 4 mm tak 1,5 m na głośnik

teraz chyba kupię takie co wy na to ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny kabel, kilka razy miałem okazję go słuchać i za takie pieniądze warto się zastanowić.

Ukryta Zawartość

teraz chyba kupię takie co wy na to ?

Ukryta Zawartość

Tak jak Chester577 radzi nie musisz od razu z kablami szaleć ale jakieś porządniejsze warto kupić zwłaszcza że nie potrzebujesz z tego co napisałeś zbyt długich kabli .

Ukryta Zawartość

Dobra kable kupię lepsze . teraz jeszcze jedno pytanie. We wzmacniaczu mam wyjście na 2 pary kolumn A i B. Czy podłączenie głośników typu ,,Bi-wire,, mam podłączyć pod jedno wyjście A tak jak na rysunku czy pod wyjście A i B ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.